Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες Επάρκειας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση εκπαιδευτικού σεναρίου Νότα Σεφερλή
Advertisements

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στη διδακτική διαδικασία ο διδάσκων θέτει στόχους, στη συνέχεια μεριμνά για την επίτευξή τους και τέλος αξιολογεί το έργο του, το υλικό.
Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος,
Αμπαλάκης Στέλιος Διδακτικοί σκοποί  Στο σύνταγμα κάθε χώρας καθορίζονται οι γενικοί σκοποί της εκπαίδευσης  Με βάση τον γενικό σκοπό.
Α. Αναλυτικό Α’ Γυμνασίου
Διδακτικές στρατηγικές Oδηγίες για βέλτιστες συνθήκες μάθησης Gagné.
ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Διδακτική Μαθημάτων Ειδικότητας – Σχέδιο Μαθήματος
ΣΧΕΔΙΟ-ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΤΔΕ ΡΟΔΟΣ 2010
Ατομικό έργο Προβληματισμοί και προτάσεις για τη διδασκαλία του μαθήματος Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ – ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Διδακτικοί στόχοι.
ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
προϋποθέσεις δυο άτομα ενώνονται μεταξύ τους;
Τίτλος εκπαιδευτικής δραστηριότητας: «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο» Όνομα Εκπαιδευτικού: Μιχαηλίδης Θανάσης Σχολείο: Δ.Σ. Ερατεινού-Πετροπηγής- Ποντολιβάδου.
Στέλλα Καραολιά Βαλεντίνα Θεοδοσίου 20 Απριλίου 2013
Αναδόμηση Σχεδίου Μαθήματος ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Αξιολόγηση του Μαθητή Σεπτέμβριος Αξιολόγηση στην Εκπαίδευση Τί είναι η αξιολόγηση; Τι είναι η Αξιολόγηση: Είναι όλες εκείνες οι ενέργειες των εκπαιδευτικών.
ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΤΗ – ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΑΘΗΤΗ
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
Σενάριο.
Σχεδιασμός – Οργάνωση –Υλοποίηση προγράμματος Αγωγής Υγείας
Γεωρ. Λασκαράκης Εισήγηση με θέμα
Ο Ρ ΟΛΟΣ Τ ΗΣ Σ ΤΟΧΟΘΕΣΙΑΣ Γ ΙΑ Τ Η Δ ΙΔΑΣΚΑΛΙΑ - Σ ΠΟΝΔΥΛΩΣΗ Τ ΟΥ Σ ΤΟΧΟΥ Αναστασία Α. Γεωργιάδου Δρ. Χημείας στο πεδίο της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών.
«Εκπαίδευση Εκπαιδευτών ΙΕΚ ΠΑΤΡΑΣ» ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ
Επαρχιακές Ενημερωτικές Συναντήσεις Διευθυντών Σεπτέμβρης 2014
Δεύτερη συνάντηση Μάχιμων Εκπαιδευτικών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Tο project από τα μάτια των μαθητών  ΕΓΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ Tο σχολείο χώρισε τους μαθητές της Α’ Λυκείου σε 9 διαφορετικά project, ανάλογα με το.
1. Πού διδάσκω; Τάξη: A’ Λυκείου Επίπεδο-αποδοχή μαθητών:
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΜΕ ΤΙΣ «ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ» 1 Ν. Αμανατίδης.
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
1 Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες Επάρκειας Μάριος Πιττάλης, Phd Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Επιστημονικός.
Μαίρη Κουτσελίνη Ημερίδα ΑΚΙΔΑ - Λεμεσός Φεβρουάριος 2016 Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας Στόχευση σε Αποτελέσματα και Διδακτέα.
Η Εφαρμογή των Δεικτών Επιτυχίας και Δεικτών Επάρκειας στο Δημοτικό Σχολείο Εισηγητές: Δρ Μάριος Στυλιανίδης, ΠΛΕ Δρ Μάριος Παντελή, Βοηθός Δντής Εκπαιδευτικός.
Προγραμματισμός και οργάνωση διδακτέας ύλης, εκπόνηση σχεδίου μαθήματος 1.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Δομή & και Αξιολόγηση εκπαιδευτικών σεναρίων. Διδασκαλία μέσω παραδείγματος Ανοίξτε την παρακάτω ιστοσελίδα και διαβάστε το σενάριο βασισμένο στο «Πούσι»
Κώστας Θεριανός, Δρ. Επιστημών της Αγωγής Το σχέδιο δράσης (project) και η σύνδεση του με την Επαγγελματική Συμβουλευτική.
Δείκτες επιτυχίας και Επάρκειας Διαφοροποίηση διδασκαλίας
Ορισμός στρατηγικής διδασκαλίας
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Σχολ. Έτος
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Ψηφιακό Παιγνίδι στην προσχολική ηλικία
1ος υπό έμφαση στόχος - ΥΠΠ
ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ)
Δημιουργία σεναρίου.
Η Αξιολόγηση στα φύλλα εργασίας 5, 8 και 9
Θέματα Συνάντησης Εξορθολογισμός της ύλης-Αξιολόγηση μαθητών -Flipped classroom-ανεστραμμένη τάξη Παρουσιάσεις-βίντεο ΙΕΠ (οθόνες) Συζήτηση αλλαγές στην.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «……Τίτλος…»
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΕΦΕΙΑ – 4ο Μάθημα Ανάδειξη των ι.μ. Μεθοδολογία Workshop.
Εισήγηση Δρ. Δ. Δαποντας.
ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ι & ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
Διδακτικές ενότητες Αξιολόγηση μαθήματος
1. Πού διδάσκω; Τάξη: Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Επίπεδο-αποδοχή μαθητών:
Η Αξιολόγηση στα φύλλα εργασίας 5, 8 και 9
Η ύλη και τα δομικά συστατικά της.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Η σκέψη και πράξη του εκπαιδευτικού
Διαδικασία/Βήματα υλοποίησης
Αναλυτικό Πρόγραμμα Πληροφορικής και Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Επιμόρφωση στους Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες Επάρκειας Νοέμβριος, 2015.
2Ο ΓΕΛ ΙΛΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ
1. Πού διδάσκω; Τάξη: Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Επίπεδο-αποδοχή μαθητών:
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
1. Πού διδάσκω; Τάξη: Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Επίπεδο-αποδοχή μαθητών:
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες Επάρκειας Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες Επάρκειας Επιμόρφωση, Δεκέμβριος 2015 Επιθεώρηση Χημείας

Πρόγραμμα Συνάντησης Ενημέρωση για τους Δείκτες στην ολομέλεια (30 λεπτά) Εργασία σε ομάδες για τη συγγραφή Δεικτών (30 λεπτά) Παρουσίαση των Δεικτών που ετοίμασαν οι ομάδες στην ολομέλεια (30 λεπτά) Ενημέρωση και συζήτηση για θέματα που απασχολούν την ειδικότητα (30 λεπτά)

Προϋπάρχουσες γνώσεις Έχουμε ακούσει για: Αναλυτικά προγράμματα Ειδικούς Στόχους Δ. ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ Curicculum Syllabus Δ. ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ Περιεχόμενο Γενικούς Στόχους

Αναλυτικό Πρόγραμμα- Curicculum Ως προϊόν αποτελεί ένα κατ’ εξοχήν ιδεολογικό, πολιτικό και κοινωνιολογικό κείμενο, που περιλαμβάνει σε δομημένες ακολουθίες τη φιλοσοφία της εκπαίδευσης, τον σκοπό, τους στόχους, το περιεχόμενο, τη μεθοδολογία και την αξιολόγηση. (Μ. Κουτσελίνη) Καταγράφει τους γενικούς και τους ειδικούς στόχους (για τη φιλοσοφία, το περιεχόμενο, τη μεθοδολογία…) από τους οποίους προκύπτουν όλα τα άλλα. π.χ.http://www.paideia.org.cy/upload/analytika_programmata_2010/0.siniptikaanalitikaprogrammata.pdf

Το Περιεχόμενο - Syllabus Το πρόγραμμα όπου καταγράφονται, υπό μορφή κατάστασης ή λίστας, μορφολογικά φαινόμενα που θα αποτελέσουν την «Ύλη» κάποιας τελικής αξιολόγησης των μαθητών. Δεν περιλαμβάνει ειδικούς στόχους, αλλά μόνο, ενδεχόμενα, τους γενικούς στόχους ή σκοπούς καθώς και τι διδακτέα ή εξεταστέα ύλη.

Στόχοι Γενικοί Στόχοι: Ορίζουν συνήθως τις επιμέρους δεξιότητες που αναμένεται να αναπτύξουν οι μαθητές. Μπορεί να αφορούν δεξιότητες σχετικές με το μαθητή και όχι με το συγκεκριμένο μάθημα. (π.χ. κριτική σκέψη, επικοινωνία, συνεργασία) Ειδικοί Στόχοι: Ορίζουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τις επιμέρους δεξιότητες. Επιδιώκεται να διατυπώνονται με μορφή παρατηρήσιμης συμπεριφοράς έτσι που να είναι εφικτός ο έλεγχος επίτευξης τους π.χ. Να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ παρατήρησης και συμπεράσματος

Δείκτες Δείκτες Επάρκειας: Δίνουν με μεγαλύτερη σαφήνεια και λεπτομέρεια το περιεχόμενο, πράγμα που διευκολύνει τον εκπαιδευτικό στο να γνωρίζει τι θα πρέπει να διδάξει. Δείκτες Επιτυχίας: δίνουν με μεγαλύτερη σαφήνεια τους ειδικούς στόχους έτσι διευκολύνουν τον εκπαιδευτικό στο να εστιάσει σε αυτά που θέλει να επιτύχουν οι μαθητές του και που στο τέλος θα εξετάσει.

Δ. ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ μεγαλύτερη σαφήνεια Ας τα δούμε όλα μαζί = Αναλυτικά προγράμματα Curicculum = Περιεχόμενο Μεθοδολογία Syllabus Φιλοσοφία Δ. ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ μεγαλύτερη σαφήνεια Γενικούς Στόχους Γενικούς Στόχους Γενικούς Στόχους Ειδικούς Στόχους Ειδικούς Στόχους Δ. ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ μεγαλύτερη σαφήνεια

. Ορισμοί και διευκρινίσεις Οι Δείκτες Επιτυχίας αναφέρονται στα Μαθησιακά Αποτελέσματα, τα οποία αναμένεται να επιτύχει ο μαθητής, κατά τετράμηνο, τάξη ή συνδυασμό τάξεων και κατά επίπεδο εκπαίδευσης από την προδημοτική εκπαίδευση μέχρι και τη Γ’ Λυκείου. Οι Δείκτες Επάρκειας αναφέρονται στο τι πρέπει να διδαχθεί ο μαθητής, για να επιτύχει τα αντίστοιχα καθορισμένα Μαθησιακά Αποτελέσματα.

Επομένως… Οι Δείκτες Επιτυχίας αναφέρονται στον μαθητή και τα επιτεύγματά του και εκφέρονται με αναφορά στον μαθητή: π.χ. Οι μαθητές: να αναγνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ ατόμου και ιόντος. να ανιχνεύουν στο εργαστήριο την παρουσία της ομάδας CH3CO- να κατατάσσουν τα μέταλλα Νa, Mg, Ca κατά σειρά αύξησης της δραστικότητάς τους, με βάση τις παρατηρήσεις τους από την αντίδραση των μετάλλων αυτών με το νερό. ΧΡΗΣΙΜΑ ΡΗΜΑΤΑ Δ. Επιτυχίας.docx

Οι Δείκτες Επάρκειας αναφέρονται στον εκπαιδευτικό και τα διδακτέα και εκφέρονται με ονοματικές προτάσεις: π.χ. Διάκριση του ατόμου από το μόριο Αναπαράσταση απλών μορίων με τη χρήση μοντέλων Διάκριση μορίων χημικού στοιχείου από μόρια χημικής ένωσης Αναπαράσταση μορίων με τη χρήση μοντέλων Δείκτες Επάρκειας -επιμορφωση.docx

Οι Δείκτες Επάρκειας Αναφέρονται σε όλα όσα πρέπει να διδάξουμε (Περιεχόμενο=Syllabus) ή και έπρεπε να γνωρίζει ο μαθητής για να επιτύχει τους Δείκτες Επιτυχίας. ΠΡΟΣΟΧΗ!! Δεν αναφέρονται στο ΠΩΣ θα διδαχθεί το αντικείμενο (μεθοδολογία). Δεν αναφέρονται στο περιεχόμενο κάποιου διδακτικού εγχειριδίου

Ας δοκιμάσουμε…. π.χ. Ιοντικός και ομοιοπολικός Δεσμός (Α΄Λυκείου) Αποφασίζουμε το περιεχόμενο που θα έχει η συγκεκριμένη ενότητα. π.χ. Ιοντικός και ομοιοπολικός Δεσμός (Α΄Λυκείου) Ομογενή και ετερογενή μίγματα (Β΄Γυμνασίου) 2. Γράφουμε τους Δείκτες Επιτυχίας έχοντας υπόψη ότι ο μαθητής εκτός από πληροφορίες θα πρέπει να κερδίσει δεξιότητες, αξίες και στάσεις ζωής. π.χ. Ο μαθητής να διακρίνει αν μια ένωση είναι ιοντική ή ομοιοπολική από το χημικό της τύπο Να αναφέρει πότε ένα μίγμα είναι ομογενές και πότε ετερογενές

3. Για κάθε Δείκτη Επιτυχίας γράφουμε ένα ή περισσότερους Δείκτες Επάρκειας. Γράφουμε δηλαδή αυτά που εμείς πρέπει να διδάξουμε. π.χ. Διαφορά στην ηλεκτρονική δομή μετάλλων/αμετάλλων Ιοντικός δεσμός μεταξύ μετάλλων και αμετάλλων Ομοιοπολικός δεσμός μεταξύ αμετάλλων Σύγκριση μιγμάτων από τη καθημερινή ζωή Παρατήρηση της διαφοράς/ομοιότητας μεταξύ των διαφόρων μιγμάτων Εντοπισμός των χαρακτηριστικών ενός ομογενούς μίγματος 4. Αν υπάρχουν γνώσεις που ο μαθητής πρέπει να έχει από προηγούμενα χρόνια; (Προϋπάρχουσες γνώσεις, Προαπαιτούμενα, Επανάληψη) π.χ. Γραφή της ηλεκτρονικής δομής των πρώτων 20 στοιχείων του Π.Π. Τι είναι μίγμα.

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ (διάρκεια 30 λεπτά) ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ (διάρκεια 30 λεπτά) Ομάδες των 4 ατόμων Θέμα για ανάπτυξη Δεικτών Επάρκειας και Δεικτών Επιτυχίας- Διαλύματα Ένα μέλος από την κάθε ομάδα να έχει σε USB τους δείκτες έτοιμους για παρουσίαση

ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΔΙΔ. ΠΕΡ. ΤΙΤΛΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ: ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ:   Επανάληψη:

Σας Ευχαριστώ!