Σ.Ηλιάδου-Τάχου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Φλώρινας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
« Βελτιστοποιώντας τη χρήση της γνώσης στη διαμόρφωση δημοσίων πολιτικών και στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η στρατηγική σημασία της ανοιχτής.
Advertisements

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Οικιακή οικονομία Γιατί? Καθηγήτρια: Αποστολοπούλου Μαρία- Βενετία.
Θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης
Κεφάλαιο 3: Το ενιαίο ρυθμιστικό και νομικό πλαίσιο. 3.1 Η έννοια και το περιεχόμενο του ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου. 3.2 Η αναγκαιότητα δόμησης του.
2. ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Η τέχνη βασίζεται στην εμπειρία και στο ταλέντο. Αποτελεί έναν ευρύτερης ερμηνείας όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε την διαδικασία, της οποίας.
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Τάξη Έ.
 Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα  Ε.Ο.Κ..
Κεφάλαιο 8 Η νέα οικονομία 8.1 Η μετάβαση από την παλιά στη νέα οικονομία. 8.2 Η έννοια και το περιεχόμενο της νέας ψηφιακής οικονομίας. 8.3 Οι κυριότερες.
Άτυπη ομάδα νέων Καισαριανής
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 3.1 Η Ευρωπαϊκή Διάσταση.
Παγκοσμιοποίηση και Αντίσταση Ορίζοντας την παγκοσμιοποίηση
Παρουσίαση Μικροδιδασκαλίας Αντωνακάκης Γεώργιος Ηράκλειο 01/12/2014.
ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Ενότητα 1.1 Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης. Η ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για την περίοδο και.
Κοινωνικός και οικονομικός ρόλος της εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ελλάδα
Μάθημα: Κοινωνιολογία του Τουρισμού
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΩΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΜΑΘΗΜΑ.
ΛΙΘΟΞΟΪΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Α.Ε.Μ  Ένα βασικό κι αναγνωρισμένο πεδίο εισαγωγής της στα προγράμματα σπουδών και της γενικής εκπαίδευσης.  Ένα συχνό θέμα.
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Παπαϊωάννου Ευαγγελία Εργασία: Ευρωπαϊκή Διάσταση, γένεση και περιεχόμενο Εξάμηνο:
 Η Ευρώπη της γνώσης είναι μία πολυεπίπεδη και πολυσημειακή έννοια. Αποτελείται από δύο επίπεδα: το πραγματικό και το συμβολικό-φαντασιακό.  Το πραγματικό.
ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 37. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΥ 3122 ΣΤ’ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014 ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ Δ. (2004). ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ
Αναπτυξιακή Ψυχολογία
Mάθημα 2ο Η ανάπτυξη των ΜΜΕ. Από την Επικοινωνία στα μαζικά Μέσα Ο όρος «μέσα μαζικής επικοινωνίας» αναφέρεται σε μέσα που έχουν οργανωθεί για να μεταδίδουν.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ
Ονοματεπώνυμο: Γκουτζήκα Όλγα ΑΕΜ:3120 Εξάμηνο: Στ’ Μάθημα: Εκπαιδευτική Πολιτική Διδάσκουσα: Tάχου-Ηλιάδου.
Η σύγχρονη παιδαγωγική σκέψη βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ρεύματα, της κοινωνικής ανανέωσης και της κοινωνικής συντήρησης. Τα νέα άτομα στη διαδικασία της.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
Η κριτική του Ορθού Λόγου
Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής
ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΗΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ RICHARD CLOGG Φοιτητριες: ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ
Αγροτική Κοινωνιολογία
Ενοτητα 1. διεθνη επιχειρηματικη δραστηριοτητα
Η έννοια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης
Μαρξισμός και ιστοριογραφία
Η Ευρώπη του Μεσαίωνα Η Δυτική Ευρώπη
Οι χώρες της Ε.Ε..
Alain Touraine (Γαλλία)
ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ Εργασία ιστορίας 2ου τετραμήνου
Εκπαιδευτική διοίκηση και καινοτομία
Ο ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ
Eτερότητα και Εκπαίδευση στην Ελληνική Διασπορά
Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του σύγχρονου.
Η έννοια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης
Η γένεση των εκπαιδευτικών συστημάτων στην Ευρώπη
ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΡΙΑ-ΛΙΖΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Μαθημα 2ο Τα επαναστατικα κινηματα στην ευρωπη 19ος αιωνασ
Κι αυτή η ανάπτυξη ως σκοπός ταξιδιού του σύγχρονου ανθρώπου στην ιστορία, αυτονοήτως, δεν έχει αντικειμενικά καμμιά σχέση με ότι σήμερα φέρεται ως "ανάπτυξη"
Ο Φίλιππος Β΄και η ένωση των Ελλήνων
Ο σκοπός της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής στην εκπαίδευση είναι:
Τηλεοπτική και Ραδιοφωνική Παραγωγή
ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ
Σ.Ηλιάδου-Τάχου, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Φλώρινας
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
8.6. Πολιτισμικά χαρακτηριστικά της Ε.Ε.
Το Δίκαιο.
Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ
ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ- ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Ηλίας Μπουναρτζής/users.sch.gr/bounartzis
Εκπαίδευση και μειονότητες
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
Διαπολιτισμική Προσέγγιση και Παγκοσμιοποίηση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Σ.Ηλιάδου-Τάχου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Φλώρινας Η ταυτότητα της σύγχρονης Ενωμένης Ευρώπης ως πλαισίου εφαρμογής εκπαιδευτικών πολιτικών Σ.Ηλιάδου-Τάχου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Φλώρινας

Ευρωκεντρισμός: η γένεση Habermas: Αναδρομική κατασκευή της οντότητας Ευρώπη μέσα στον ορίζοντα των νεωτερικών χρόνων 18ος (Διαφωτισμός): Ευρώπη-Χριστιανισμός 19ος: (Ρομαντισμός): Ευρώπη-πολιτισμός , ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ιστοριογραφίας

Ευρωπαϊκή κουλτούρα/πολιτισμός Ευρωπαϊκή κουλτούρα= σύνθεση α) χριστιανικών β) ελληνικών γ) λατινικών παραδόσεων Ευρωπαϊκός πολιτισμός= α) ανθρωπισμός β) ορθολογισμός γ) επιστήμη δ) τεχνολογία ε) ελευθερία στ) δημοκρατία Η ιδέα της ανωτερότητας και της υπεροχής του ευρωπαϊκού πολιτισμού οδήγησε στον ευρωκεντρισμό

Ορισμός Ευρωκεντρισμός= πολιτιστικό δημιούργημα της νεωτερικότητας & του 19ου αι, μια μονοδιάστατη αντίληψη της κουλτούρας, του πολιτισμού, της ιδεολογίας της Ευρώπης, με ρίζες στην Αναγέννηση

Ερείσματα ευρωκεντρισμού α) η γεωγραφική-ιστορική συνέχεια της ΕΥ και η αναγωγή στην αρχαία Ελλάδα που γεννούσε έναν ελληνοδυτικό πολιτισμό β) Η αντιπαράθεση Χριστιανισμού-Ισλάμ γ) Η θεώρηση του ευρ. Πολιτισμού ως του υψηλότερου σταδίου εξέλιξης του ανθρώπινου δ ) Το πρόταγμα της κατάκτησης του κόσμου

Ευρωπαϊσμός Ως μόρφωμα της σύγχρονης ιστορικής συγκυρίας χρησιμοποιεί τον πολιτικό λόγο & στοχεύει στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συλλογικής συνείδησης. Αντλεί τα ερείσματά του από την ευρωπαϊκή ιδέα που στηρίζεται σε ιστορικά επιχειρήματα και υποστηρίζει τη νομιμοποίηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας στις εθνικές συνειδήσεις των ευρωπαϊκών κοινωνιών

Εγγενής αντίφαση στην ιδεολογία του ευρωπαϊσμού Ο ευρωπαϊσμός είναι: α) Επιθετικός: απέναντι στις εθνικές πολιτισμικές κατηγοριοποιήσεις, με έμφαση στον ενιαίο πολιτισμικό χαρακτήρα β) Αμυντικός: απέναντι α) στη διεθνοποίηση της οικονομίας β) στην επιθετική πολιτική των ΗΠΑ γ) στο globalization της μαζικής κουλτούρας (Featherstone)

Παγκοσμιοποίηση Πρόκειται για α) διαδικασία/φαινόμενο και όχι αποτέλεσμα β) έχει δυναμική και εξελικτικό χαρακτήρα γ) συνδέεται με μια παγκόσμια κοινωνία δ) προϋποθέτει τη χρήση νέων τεχνολογιών ε) βασίζεται στη γνώση στ) προωθεί την εξορθολογισμένη αντίληψη του ανθρ. κεφαλαίου ζ) συνδέεται με τη μετεξέλιξη των κοινωνιών η) δημιουργεί νέα τάξη πραγμάτων

Παγκοσμιοποίηση-οικονομία Συνδέεται με τη διεθνοποίηση των συναλλαγών, την οικονομική αλληλεπίδραση, την αλληλεξλάρτηση, τις αυξημένες ροές κεφαλαίων, την απελευθέρωση των αγορών, την προώθηση της οικονομικής ολοκλήρωσης, την κατάργηση των εμπορικών φραγμών αλλά και την παγκ των ανισοτήτων

Παγκοσμιοποίηση-πολιτική Συνδέεται με τη μείωση της ισχύος & της ανεξαρτησίας των εθνικών κρατών, της εκχώρησης προνομίων σε υπερεθνικούς θεσμούς, την ισχυροποίηση διεθνών οργανισμών αλλά και την ανάπτυξη μορφών ελέγχου & επιτήρησης του πλανήτη

Παγκοσμιοποίηση-πολιτισμός-κουλτούρα Συνδέεται με την προώθηση ενός πολιτισμικού αποικισμού ομογενοποιημένου και αμερικανικής προέλευσης, με την εξαφάνιση των εθνοπολιτισμικών παραδόσεων, την εισβολή των ΜΜΕ στην οργάνωση της καθημερινότητας, την επιβολή ελεγχόμενων προτύπων στη μουσική, την ψυχαγωγία, τη μόδα

Οι έννοιες της ευρωπαϊκής ταυτότητας και του ευρωπαίου πολίτη Η έννοια της ευρ. Ταυτότητας/πολίτη εμφανίζεται τη 10ετία του 70 οι αναφορές όμως πυκνώνουν το 80. Η έννοια συνδέεται με την προώθηση της ευρωπαϊκής διάστασης σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ. Ως στοιχεία της ορίζονται οι αρχές της δημοκρατίας, του νόμου, της δικαιοσύνης, των ανθ. Δικαιωμάτων.