Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ
Ο ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ

2 Νεωτερικότητα / Μετανεωτερικότητα / Κοσμοπολιτισμός
Ο σύγχρονος κόσμος αναδιαμορφώνεται συνεχώς μέσα από μια διαδικασία συνεχών αλλαγών. Οι αλλαγές συντελούνται παντού, σε όλα τα επίπεδα (οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό, αντίληψης) και σε όλο τον κόσμο. Μιλάμε λοιπόν, για έννοιες ευρύτατες, θεωρητικές που ακόμα και ο τρόπος εξετάσής τους μπορεί να γίνει από ποικίλες οπτικές.

3 Τι είναι νεωτερικότητα;
Δεύτερο μισό 18ου αι. Κίνημα, ρεύμα σκέψης που έθεσε τη γνώση στην υπηρεσία της επιστήμης, της ορθολογικής οργάνωσης του κράτους και των θεμσμών, και της ανάπτυξης ενός ορθολογικού και υπεύθυνου ανθρώπινου υποκειμένου. Συνδέεται με το ξέσπασμα της βιομηχανικής επανάστασης. Βασικό στοιχείο η εξατομίκευση δικαιώματος. Ολισθικές ιδεολογίες που εξέφρασαν αντικειμενικές αλήθειες μέσα σε εκκοσμικευμένες κοινωνίες. Υπήρξε ουσιαστικά το πολιτισμικό υπερκείμενο του βιομηχανικού τρόπου παραγωγής στο πρώιμο, αλλά και μονοπωλιακό καπιταλιστικό στάδιο.

4 Τι είναι μετανεωτερικότητα;
Τέλη 20ουαι. Αλλαγές σε όλα τα επίπεδα καθώς και στον πολιτισμό. Σύνολο νέων συνθηκών, καταστάσεων, πνευματικών θεωρήσεων και εκφραστι­κών υφών. Ένας διαφορετικός τρόπος θέασης των σύγχρονων κοινωνιών και, ειδικότερα, των συνθηκών ζωής και εργασίας. Αναγνωρίζεται μέσα από τον περιορισμό της εθνι­κής κυριαρχίας, με την παγκοσμιοποίηση της κουλτούρας και με τους ευ­έλικτους τρόπους συσσώρευσης κεφαλαίου. Εκρηκτική ανάπτυξη της τεχνολογίας και ιδιαίτερα των δυνατότητες παραγωγής και διάδο­σης της πληροφορίας (κοινωνία της πληροφορίας), πέρα από κάθε πε­ριορισμό εθνικών συνόρων και χρονικών διαμεσολαβήσεων.

5 Νεωτερικότητα Μετανεωτερικότητα Γνώση= επιστήμη Ορθός Λόγος +Πρόοδος
Κίνδυνοι = Αόρατοι Υλική εξαθλίωση, φτώχεια, απειλή και καταστροφή φυσικών θεμελίων της ζωής. Μετανεωτερικότητα Γνώση=πλουραλιστικό χαρακτήρα Αμφισβήτηση ορθού λόγου και προόδου Διακινδυνεύσεις=Ορατότητα (Υπερεθνικές) Ριζοσπαστικότερες συνέπειες νεωτερικότητας.

6 Η μετανεωτερικότητα ρήξη ή συνέχεια της νεωτερικότητας;
Δεν υπάρχει κατάληξη κοινών απόψεων και συμπερασμάτων

7 Κοσμοπολιτισμός Κόσμος + πολιτισμός > πολίτης
Κοσμοπολιτισμός Κόσμος + πολιτισμός > πολίτης

8 Χαρακτηριστικά Αναγνώριση: οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί και μπορούμε να μάθουμε από τις διαφορές μας. Αποδοχή της τέχνης και της λογοτεχνίας από άλλα μέρη. Η παγκοσμιοποίηση ως μέσο παραγωγής της ομοιογένειας αλλά και απειλή αυτής -> αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων και αυτό φέρνει τρόμο.

9 Κοσμοπολίτες Αντικοσμοπολίτες
Σημασία ανθρώπινης διαφορετικότητας. Οικομενική αλήθεια. Ρεαλισμός, Πλουραλισμός, Φαλλιμπιλισμός. Αντικοσμοπολίτες Απλή, καθαρή και άμεση πίστη. Κοινότητα ούμμα. Νεοφονταμεταλιστές: Σκεπτικισμός, οικουμενική ηθική αντιστροφή του κοσμοπολιτισμού.

10 «Διαφύλαξη του πολιτισμού και αντίσταση στον πολιτισμικό ιμπεριαλισμό» Η διαφύλαξη του πολιτισμού και όχι πολιτισμών εννοεί να διατηρηθεί ο αυθεντικός τρόπος ζωής κάθε έθνους – λαού. Εξάλλου και η πολιτισμικά καθαρότητα αποτελέι σχήμα οξύμωρο. Η έννοια του κόσμου νεύει σε μια ιστορία, διατηρεί μια μνήμη, που τον διακρίνει από τη μνήμη της υδρογείου, της οικουμένης. “Οι πολιτισμοί αποτελούνται από στοιχεία συνέχειας και αλλαγών, και η ταυτότητα μιας κοινωνίας μπορεί να επιβιώσει μέσα από αυτές τις αλλαγές, ακριβώς όπως κάθε άτομο επιβιώνει από τις μεταβολές των «επτά ηλικιών του ανθρώπου»” Ζακ

11 Kant Hannah Arendt “Παρακμή του κράτους-έθνους και το τέλος των Δικαιωμάτων του ανθρώπου. Το τέλος των μειονοτήτων και οι λαοί χωρίς κράτος.” (κατάργηση δικαιώματος ασύλου- εγκατάλειψη των ένδικων μέσων) “Εδώ ο λόγος δεν είναι περί φιλανθρωπίας αλλά περί του δικαιώματος, και εν προκειμένω φιλοξενία σημαίνει το δικαίωμα ενός ξένου να μην υφίσταται την εχθρική συμπεριφορά ενός άλλου λόγω της άφιξής του στο δικό του έδαφος.”


Κατέβασμα ppt "Ο ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google