Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Ευρώπη του Μεσαίωνα Η Δυτική Ευρώπη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Ευρώπη του Μεσαίωνα Η Δυτική Ευρώπη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Ευρώπη του Μεσαίωνα Η Δυτική Ευρώπη
Η Ευρώπη του Μεσαίωνα Η Δυτική Ευρώπη

2 Η σύνδεση της Ευρώπης με τον κόσμο της Χριστιανοσύνης
διαφαίνεται τον 8ο αι. μ.Χ. με τις κατακτήσεις των Αράβων Η Ευρώπη διαχωρίζεται (σε σχέση με τον «άλλο», που εκπροσωπεί τη διαφορά και την απειλή)

3 Η σημασία των εξω-ευρωπαικών απειλών
για τη σύνδεση Ευρώπης – Χριστιανισμού 8ο αι. μ.Χ.: Κάρολος Μαρτέλος: (επικεφαλής των Ευρωπαίων που πολεμούν ενάντια στους Άραβες) συνδέει την κοινή ταυτότητα των κατοίκων της Ευρώπης με την εξωτερική απειλή) Καρλομάγνος (διάδοχος των Ρωμαίων αυτοκρατόρων) (768 – 814 μ.Χ.): μίλησε για την κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα (ως απόρροια της διαρκούς ειρήνης) όταν στάθηκαν ανίκανοι (οι Ρωμαίοι) να αναχαιτίσουν τις καταστροφικές επιδρομές των Βίκινκς (οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν ως βάρβαροι, δηλ. ως απειλή για τον πολιτισμό & τις αξίες της τότε ευρωπαϊκής κοινωνίας)

4 Ο ρόλος των Σταυροφοριών στη σύνδεση Ευρώπης – Χριστιανοσύνης
Ο ρόλος των Σταυροφοριών στη σύνδεση Ευρώπης – Χριστιανοσύνης Κατά την περίοδο των Σταυροφοριών (1095) ο πάπας Ουρβανός ΙΙ αναλαμβάνει εκστρατεία προστασίας των χριστιανών Σε μεταγενέστερες μαρτυρίες: εμφανίζεται να υποστηρίζει ότι Ασία και Αφρική έχουν κυριαρχηθεί από την παρουσία των απίστων και ότι μόνο η Ευρώπη (ή μάλλον ένα τμήμα της) ανήκει στο χριστιανικό κόσμο.

5 Δεν ήταν, όμως, μόνο οι εξωευρωπαικές απειλές
που ενίσχυσαν την αντίληψη ότι η Ευρώπη αποτελεί μία οντότητα, αλλά, η ίδια η Εκκλησία, δημιούργησε εκκλησιαστικά κέντρα (επισκοπές και μοναστήρια), όπου πηγαινοέρχονταν μοναχοί που μιλούσαν μία κοινή γλώσσα και μετέφεραν έναν ενιαίο πολιτισμό.

6 Ο ρόλος της Εκκλησίας στη σύνδεση Ευρώπης – Χριστιανοσύνης
Ο ρόλος της Εκκλησίας στη σύνδεση Ευρώπης – Χριστιανοσύνης Η Εκκλησία δημιούργησε ένα δίκτυο από επισκοπές και μοναστήρια, όπου πλήθος μοναχών μιλούσε μια κοινή γλώσσα και μετέφερε έναν ενιαίο πολιτισμό Σε διάφορες πόλεις: αναπτύχθηκαν κέντρα μελέτης που περιέκλειαν τις γνώσεις και τις ηθικές αξίες του Μεσαίωνα Έτσι, στις «νοητικές αναπαραστάσεις» του μεσαιωνικού ανθρώπου για την Ευρώπη «άλλοι» εισέρχονται και «άλλοι» απωθούνται.

7 Ο ρόλος της παπικής Ρώμης στη σύνδεση Ευρώπης – Χριστιανοσύνης
Συνοψίζοντας: Ο ρόλος της παπικής Ρώμης στη σύνδεση Ευρώπης – Χριστιανοσύνης Εξωευρωπαικές απειλές: ενισχύουν την αντίληψη ότι η Ευρώπη αποτελεί μια οντότητα (παρά τις επιμέρους διαφορές από περιοχή σε περιοχή) Παπική Ρώμη: προωθεί την εικόνα του «πανευρωπαικού κέντρου» με χαρακτηριστικά τον καθολικισμό και τα λατινικά ως κοινή γλώσσα)


Κατέβασμα ppt "Η Ευρώπη του Μεσαίωνα Η Δυτική Ευρώπη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google