Συστήματα διαχείρισης ποιότητας & Εφαρμογές προτύπων ποιότητας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
1 ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΚΚΣΕ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ GUIDANCE DOCUMENT OF EC Health & Consumer Protection Directorate.
Advertisements

Ισχυρισμοί διατροφής και υγείας Παρόν και μέλλον Βασίλης Μαθιουδάκης
Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων HACCP
Ελεγκτικοί Μηχανισμοί και Ασφάλεια Τροφίμων Ο ρόλος του Ε.Φ.Ε.Τ.
OHSAS – ΕΛΟΤ 1801.
1 “Ανάπτυξη και Εφαρμογή Ολοκληρωμένου Συστήματος για τον Έλεγχο και την Παρακολούθηση των Μονάδων Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων στην Κύπρο, COMWATER” (Δεκέμβριος.
ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΝ ISO 9001 / 2000
15 Απριλίου 2005 Life Cycle Assessment (LCA) as a Decision Support Tool for the ecoproduction of olive oil ECOIL LIFE 04/ENV/GR/ Πολυτεχνείο Κρήτης.
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Ιδρυτικό Κείμενο Θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για τα τρόφιμα
Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης- Πιστοποίησης ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΟΧΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 02 Μαΐου 2011 ΣΑΒΒΑΣ.
Ανάλυση & Περιγραφή Θέσεων Εργασίας
ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΛΛΑΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΕΧΒ, ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 Άρης Τσαουσάκης BASF ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ.
Περιβαλλοντική Πιστοποίηση Λιμένων
Δρ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΖΑΝΤΑΝΙΔΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ο ρόλος του Φυσικού Ιατρικής στην Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία
Κατηγορίες κινδύνων Μικροβιολογικοί, Χημικοί, Φυσικοί
ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΕΚπΠΤ ΣΗΡΑΓΓΕΣ ΜΑΥΡΑ ΛΙΘΑΡΙΑ (ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΚΡΑΤΑ)
Ορθές Πρακτικές Διανομής Φαρμάκων
Quality Safety Environment
Ολοκληρωμένες Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Αγροτικού Τομέα Agribusiness consulting and marketing services.
Επιμέλεια Εργασίας: Χαράλαμπος Ζέππος, Βασίλης Αλλοίμονος.
ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗ αριθ. 768/2008/ΕΚ
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ-ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΝΙΚΟΣ ΓΑΛΑΝΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΠΟΡΙΔΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΑΜΙΓΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΕγγλΕζοΣ, ΕΛΕΝΗ ΑΡΧΟΝΤΗ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΥΤΕΡΑΙΟΥ. ομφάκινον.
Ενότητα 3 Μάθημα 1 ον : Σύστημα HACCP ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:  Ορίζει το σύστημα HACCP  Εξηγεί τα ακρωνύμια της λέξης HACCP  Αναφέρει την ιστορική αναδρομή.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 852/2004 «για την υγιεινή των τροφίμων»
Μονάδες Αφαλάτωσης.
Open Archive Information System (OAIS) Ηλεκτρονική δημοσίευση Διδάσκων : Σαράντος Καπιδάκης Χρυσάνθη Κλωνή.
Το κόστος ποιότητας στην μεταλλουργία Ανδρίτσος Δημήτριος Διπλωματική εργασία ΑΘΗΝΑ 2002.
Εισαγωγή Αντικείμενο Αποσαφήνιση βασικών εννοιών της ΕΚΕ Εμπλεκόμενα μέρη Σκοπός Αξιολόγηση της εφαρμογής της ΕΚΕ από την Nestle Ελλάς Μεθοδολογία Επισκόπηση.
Σχεδιασμός, Προδιαγραφές & Έλεγχος Λειτουργίας Μονάδας Παρασκευής Παρεντερικών Διαλυμάτων.
Θέμα πτυχιακής εργασίας
Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010 Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών Μάθημα «Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων» 1 Στοιχεία Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Ανάλυση Κινδύνων- Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP) 2/2
ΣΧΕΔΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΕΡΟΥ
Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 834/07 ΠΕΡΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ Μποτονάκης Γεώργιος Ελεγκτής ΔΗΩ.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η διοίκηση επισιτιστικών επιχειρήσεων ή η διεύθυνση επισιτιστικών τμη­μάτων μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης ασχολείται.
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (LIFE+) PROTEAS ΣΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ _________________________________________________________________.
Δρ. Γ. Μαλινδρέτος  LOGISTICS KAI ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (‘GREEN’ LOGISTICS)  ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ (REVERSE LOGISTICS)  Η ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ (CITY.
ΜΑΘΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (Δ.Ο.Π) ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.
Βιομηχανική Πληροφορική Βολογιαννίδης Σταύρος Τεχνολογία Βιομηχανικού Λογισμικού, πρότυπα ποιότητας.
X TÜV AUSTRIA GROUP Qatar Rail certification September 2014 Η Πιστοποίηση αξία προστιθέμενη Κων/νος Μαυρόπουλος Δ/ντης Ανάπτυξης.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ.
1 Ανάλυση Κινδύνου και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου Το Σύστημα HACCP.
Περιβαλλοντική Νομοθεσία 1. Νόμος 1650/86 Για την προστασία του Περιβάλλοντος.
Επίσημος ορισμός Ποιότητας (πρότυπο ISO 8402) Σύνολο χαρακτηριστικών μιας οντότητας για την ικανοποίηση εκφρασμένων και συνεπαγόμενων αναγκών. Αντικείμενο.
Ποιοτικός Έλεγχος Πρώτων Υλών Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες Γεώργιος Νταλός, Καθηγητής, Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, T.E.I. Θεσσαλίας.
Ανάλυση Κινδύνου και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου
Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού
Ηλεκτρονική Διαχείριση & Αρχειοθέτηση Εγγράφων
ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Περιβαλλοντική Νομοθεσία
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ Θ. Ε. Κ
Διαχείριση Διακινδύνευσης
Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Οι Νέες ∆ιατάξεις για τις Βιολογικές Καλλιέργειες και οι Προοπτικές Χρηµατοδότησης. Αλέξανδρος Παριανός, Γεν. ∆ιευθυντής GMCert, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας.
ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗACCP
ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ (QUALITY SYSTEM)
Διοίκηση Ποιότητας Ενότητα 3: Το κόστος της ποιότητας - Βραβεία ποιότητας Διδάσκων: Τσέλιος Δημήτριος, Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Οργάνωση & Διοίκηση Αθλητισμού
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ISO 22000:2005 ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ‘’ΕΣΤΙΑ’’ ΑΡΤΟΣ&ΓΛΥΚΟ Φράκουλλι Μπλερίνα.
Το κόστος Ποιότητας    
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Κλειούσης Ε. Ελευθέριος
Δρ Φώτης Παπαδήμας, Επίκουρος Καθηγητής
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ
ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας & Εφαρμογές προτύπων ποιότητας Επίκουρος Καθηγητής Σπυρίδων Ντούγιας Μέσο επικοινωνίας για εξ’ αποστάσεως συνεργασία : Τηλέφωνο 25410 79313

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας Ασφάλεια τροφίμων  Όλοι οι κίνδυνοι  Άμεσους ή έμμεσους Μειώνουν την επικινδυνότητα για την υγεία των καταναλωτών

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας Η υγεία των καταναλωτών δεν είναι διαπραγματεύσιμη. FAO/WHO  Assuring Food Safety and Quality Ποιότητα  σε όλο το εύρος της παρασκευής και εμπορίας των τροφίμων Περιλαμβάνει: Οργανοληπτικά Φυσικοχημικά Μικροβιολογικά

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας Ποιότητα τροφίμου Ασφάλεια Οργανοληπτικά Θρεπτική αξία

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας Αρχικά  δειγματοληπτικός έλεγχος μετά την παραγωγή του Πλέον  σε όλο το εύρος της παραγωγής και κυκλοφορίας του τροφίμου Συστήματα Διαχείρισης της ποιότητας  Προληπτικοί έλεγχοι

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας Λόγοι εφαρμογής: Απαιτήσεις καταναλωτών και επιχειρήσεων λιανικής διάθεσης Περιβαλλοντικών (επιχειρήσεις με φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές) Πλήρωση νομοθετικών διατάξεων Οικονομικοί λόγοι  οικονομία πρώτων υλών και ενέργειας, καταγραφή Βελτιστοποίηση της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας Οργανισμοί προτύπων Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης  ΕΛΟΤ 1416 - HACCP International Standard Organization  ISO 22000 International Featured Standards  IFS British Retail Consortium  BRC

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας Διασφάλιση θρησκευτικών συστημάτων διατροφής HALAL  μουσουλμανική KOSHER  Εβραϊκό

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας 1959  NASA (via Pillsbury Corporation) 1973  εκπαίδευση από Pillsbury Corporation 1985  το HACCP συστήνεται από Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ 1988  International Commission on Microbiological Specifications for Foods (ICMSF) 1993  Codex Alimentarius (FAO/WHO)

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας 1993 οδηγία ΕΚ 93/43 2004  Κανονισμός ΕΚ 852/2004 Υποχρεωτική εφαρμογή συστήματος HACCP (ΕΚ 852/2004) Insert a map of your country.

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας BRC  εμπεριέχει το HACCP Βρετανικό Οργανισμό Λιανεμπορίου  απαραίτητο για εξαγωγές σε supermarkets σε UK Αυστηρότερο στις προαπαιτούμενα

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας International Featured Standards (IFS) Λαμβάνει υπόψη: Υγιεινή Προσωπικού Ποιότητα πρώτων υλών Προδιαγραφές προϊόντος Ιχνηλασιμότητα

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας Εμπεριέχει: Προληπτικούς ελέγχους Διαδικασία απόσυρσής-ανάκλησης Διορθωτικές ενέργειες

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας Προαπαιτούμενες ενέργειες (Prerequisites – PRPs) Πριν την εφαρμογή των συστημάτων διαχείρισης ποιότητας Αφορούν: Την βιομηχανική εγκατάσταση Το προσωπικό (υγιεινή και πρακτικές υγιεινής) Το διαθέσιμο προϊόν Insert a map of your country.

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας Βιομηχανική μονάδα Κατάλληλος σχεδιασμός και κατασκευή Εξειδικευμένος εξοπλισμός (αποφυγή επιμολύνσεων και εύκολος καθαρισμός) Απολύμανση χώρων Παροχή ατμού για απολύμανση εγκατάστασης Μυοκτονία και απεντόμωση

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας Έλεγχος θερμοκρασιών-πιέσεων στην γραμμή παραγωγής Πρόγραμμα διαχείρισης και επεξεργασίας αποβλήτων Προσωπικό Ατομική υγιεινή Εκπαίδευση Τήρηση προτύπων

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας Προϊόν Ορθή διαχείριση-διάθεση προϊόντος Εγκεκριμένοι προμηθευτές Ιχνηλασιμότητα Πιστοποιημένοι προμηθευτές Έλεγχος για αλλεργιογόνα

Operational Prerequisites (oPRPs) Συστήματα διαχείρισης ποιότητας Operational Prerequisites (oPRPs) Εξετάζουν πως η λειτουργία της παραγωγικής διαδικασίας επηρεάζει την ασφάλεια των τροφίμων Προσαρμοσμένα προγράμματα ανάλογα με το είδος της παραγωγικής διαδικασίας Έτσι, εξετάζεται: Υγιεινή Απολύμανση Insert a map of your country.

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας Παρεμπόδιση επιμολύνσεων Μυοκτονίες-απεντομώσεις Προδιαγραφές πρώτων υλών και χημικών Έλεγχος νερού Ποιότητα πάγου Θερμοκρασία ατμού Έλεγχος για απομάκρυνση ξένων υλών

ιχνηλασιμότηα, ανάκληση & πληροφόρηση Συστήματα διαχείρισης ποιότητας Prerequisites - PRPs Δέσμευση μονάδας ιχνηλασιμότηα, ανάκληση & πληροφόρηση Έλεγχος Κανονισμός ΕΚ 178/2002

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας ΕΛΟΤ 1416  Ανάλυση κινδύνων και κρίσιμα σημεία ελέγχου (HACCP) ISO 15161:2001  Guidance on the application of ISO 9001:2000 in the food and drink industry ISO 22000  Food safety management systems -Requirements for organizations throughout the food chain)

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας Τα πλεονεκτήματα της πιστοποίησης κατά ISO22000: Συνεχής βελτίωση της ασφάλειας τροφίμων σε όλο το μήκος της αλυσίδας τροφίμων. Αύξηση εμπιστοσύνης καταναλωτών και επιχειρηματιών Επιχειρηματική δέσμευση για διαχείριση των κινδύνων ασφάλειας τροφίμων Διαφάνεια σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας Βελτίωση της απόδοσης χρόνου-χρήματος  Δεν απαιτούνται πολλαπλές πιστοποιήσεις ασφάλειας τροφίμων Νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες  αύξηση των εμπορικών συμφωνιών συνεργασία με επιχειρήσεις που απαιτούν το ISO 22000

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας Σε όλη το μήκος της παραγωγικής αλυσίδας  «από το αγρόκτημα στο τραπέζι» ιχνηλασιμότητα κρίσιμα σημεία και ανάλυση κινδύνου αρχή της προφύλαξης – προληπτικοί έλεγχοι και μέτρα

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας Ασφάλεια των Τροφίμων & Ευρωπαϊκές Διατάξεις Κανονισμός (ΕΚ) 178/2002  «για τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον καθορισμό διαδικασιών σε θέματα ασφαλείας των τροφίμων»

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας Κανονισμός (ΕΚ) 852/2004  υγιεινή των τροφίμων Κανονισμός (ΕΚ) 853/2004  «καθορισμό ειδικών κανόνων υγιεινής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης» Κανονισμός (ΕΚ) 854/2004  «καθορισμό ειδικών διατάξεων για την οργάνωση των επίσημων ελέγχων στα προϊόντα ζωικής προέλευσης που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο» Κανονισμός (ΕΚ) 882/2004  «διενέργεια επισήμων ελέγχων της συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία περί ζωοτροφών και τροφίμων και προς τους κανόνες για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων»

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας Κανονισμός (ΕΚ) 2073/2005  “περί μικροβιολογικών κριτηρίων για τα τρόφιμα” Κανονισμός (ΕΚ) 2074/2005  «για θέσπιση μέτρων εφαρμογής για ορισμένα προϊόντα βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 και για την οργάνωση επίσημων ελέγχων βάσει των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 854/2004 και (ΕΚ) αριθ. 882/ 2004, για την παρέκκλιση από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 852/2004 και για τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 853/2004 και (ΕΚ) αριθ. 854/2004»

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας Κανονισμός (ΕΚ) 2075/2005  «για τη θέσπιση ειδικών κανόνων σχετικά με τους επίσημους ελέγχους για ανίχνευση Trichinella στο κρέας» Κανονισμός (ΕΚ) 2076/2005  «για τη θέσπιση μεταβατικών διατάξεων σχετικά με την εφαρμογή των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 853/2004, (ΕΚ) αριθ. 854/2004 και (ΕΚ) αριθ. 882/ 2004 και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 853/2004 και (ΕΚ) αριθ. 854/2004»

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας Κανονισμός (ΕΚ) 178/2  Αποσκοπεί στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων Ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) Καθορίζει τις διαδικασίες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων σε όλα τα στάδια της παραγωγικής, της μεταποιητικής και εφοδιαστικής αλυσίδας Σύστημα παρακολούθησης και έλεγχου (από την πρώτη ύλη έως τον καταναλωτή) Ιχνηλασιμότητα & άμεση ανάκληση Προληπτικούς ελέγχους

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας Ασφάλεια των ζωοτροφών Υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων και ζωοτροφών Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης - διαχείριση κρίσεων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/portal/

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας Κανονισμός (ΕΚ) 852/2004  υγιεινή των τροφίμων Αντικαθιστά την Οδηγία 93/43 την οποία και αντικαθιστά Εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις που παρασκευάζουν, χειρίζονται ή πωλούν τρόφιμα Εγγραφή σε μητρώα επιχειρήσεων Έκδοση Εθνικών νόμων ορθής πρακτικής Εφαρμογή HACCP

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας Διάκριση των επιχειρήσεων ως προς δυναμικότητα  Ευελιξία στις απαιτήσεις τήρησης των αρχών HACCP με βάσει το μέγεθος Διατήρηση παραδοσιακών μεθόδων Καθορισμένοι στόχοι κανόνων υγιεινής (μείωση cfu) Yπεύθυνος επιχείρησης τροφίμων  πρωταρχική ευθύνη  υπόχρεος για την ενημέρωση των αρχών  συμμόρφωση με τη νομοθεσία Δειγματοληψία και έλεγχοι από τις ελεγκτικές αρχές

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας Τήρηση Αρχείων: Φύση και προέλευση ζωοτροφών Φυτοπροστατευτικά και κτηνιατρικά φάρμακα - βιοκτόνα Θεραπευτικές αγωγές Καταγραφή νόσων και εχθρών που επηρεάζουν την ασφάλεια των προϊόντων Αποτελέσματα αναλύσεων Εκθέσεις ελέγχων

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας Εξαιρεί: Παραγωγή, αποθήκευση και κατανάλωση τροφίμων για προσωπική οικιακή χρήση Στην άμεση προμήθεια μικρών ποσοτήτων από τον παραγωγό στον καταναλωτή Insert a map of your country.

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας Απαιτήσεις υγιεινής - υποχρέωση εφαρμογής από τους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων Γενικές απαιτήσεις για τους χώρους της εγκατάστασης Απαιτήσεις για τους χώρους παρασκευής ή μεταποίησης τροφίμων Απαιτήσεις για κινητούς χώρους τροφίμων Απαιτήσεις για αυτόματους πωλητές Απαιτήσεις κατά τη μεταφορά Απαιτήσεις εξοπλισμού

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας Απορρίμματα τροφίμων – διαχείριση αποβλήτων Ποιότητα νερού – έλεγχος Ατομική υγιεινή Θερμική επεξεργασία Εκπαίδευση

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας Κανονισμός (ΕΚ) 853/2004 Αφορά τον καθορισμό ειδικών κανόνων υγιεινής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης Εφαρμόζεται σε μη μεταποιημένα και στα μεταποιημένα προϊόντα ζωικής προέλευσης Δεν φέρει εφαρμογή σε τρόφιμα που περιέχουν και τα δύο ή κατά την οικιακή χρήση ή άμεσα από τον παραγωγό στον καταναλωτή

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας Καταχώρηση και έγκριση εγκαταστάσεων Σήμανση καταλληλότητας Εξωκοινοτικά προϊόντα ζωικής προέλευσης

Συστήματα διαχείρισης ποιότητας Κανονισμός (ΕΚ) 853/2004 Καθορισμός ειδικών διατάξεων για την οργάνωση των επίσημων ελέγχων στα προϊόντα ζωικής προέλευσης Εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις του κανονισμού 853/2004 Έγκριση και υπό όρους έγκριση εγκαταστάσεων (έως 6 μήνες)

Ορθή πρακτική υγιεινής: Συστήματα διαχείρισης ποιότητας Ορθή πρακτική υγιεινής: έλεγχοι καθ’ όλη την παραγωγική και εφοδιαστική αλυσίδα σχεδιασμός και συντήρηση χώρων και εξοπλισμού υγιεινή και λειτουργία της εγκατάστασης ατομική υγιεινή - υγιεινή στην εργασία καταπολέμηση παρασίτων - μυοκτονία

Εφαρμογές προτύπων ποιότητας HACCP  Hazard Analysis Critical Control Points Ανάλυση Κινδύνου Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου Aρχές του HACCP Εντοπισμός των τυχόν πηγών κινδύνου που θα πρέπει να προληφθούν, μειωθούν ή ακόμη να εξαλειφθούν  Ανάλυση επικινδυνότητας Εντοπισμός των κρίσιμων σημείων ελέγχου καθ’ όλη την παραγωγική διαδικασία (σημαντικής σημασίας σημεία της παραγωγικής διαδικασίας)  Κρίσιμο Σημείο Ελέγχου

Εφαρμογές προτύπων ποιότητας Καθορισμός κρίσιμων ορίων στα κρίσιμα σημεία ελέγχου  Διάκριση αποδεκτών από το μη αποδεκτές τιμές  Καθορισμός κρίσιμων ορίων Καθορισμός και εφαρμογή αποτελεσματικών διαδικασιών επιτήρησης στα κρίσιμα σημεία ελέγχου  Παρακολούθηση των κρίσιμων σημείων ελέγχου Καθορισμός διορθωτικών μέτρων όταν παρατηρείται κατά την επιτήρηση ότι κάποιο κρίσιμο σημείο ελέγχου είναι εκτός ορίων  Καθορισμός διορθωτικών ενεργειών

Εφαρμογές προτύπων ποιότητας Καθορισμός διαδικασιών, οι οποίες θα πρέπει να επιτελούνται περιοδικά, για να ελεγχθεί και επαναληφθεί η αποτελεσματικότητα του εφαρμοζόμενου συστήματος  επαλήθευση και επικύρωση πρωτοκόλλων Τήρηση αρχείου, που αποδεικνύει τη ουσιαστική εφαρμογή των εφαρμοζόμενων μέτρων  αρχειοθέτηση - τεκμηρίωση

Εφαρμογές προτύπων ποιότητας Ευρωπαϊκή οδηγία 93/43/ΕΟΚ Κ.Υ.Α 487/2000 - ΦΕΚ 1219Β/04-10-2000) Κανονισμός (ΕΚ) 2073/2005: περί μικροβιολογικών κριτηρίων για τα τρόφιμα Κανόνες ορθής βιομηχανικής πρακτικής Κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής

Εφαρμογές προτύπων ποιότητας Ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος HACCP Συγκρότηση ομάδας HACCP Περιγραφή προϊόντος, χρήσης και διάθεσης του Σχεδιασμός του διαγράμματος ροής κατά την παραγωγική διαδικασία Επαλήθευση του διαγράμματος ροής

Ανάλυση επικινδυνότητας Εφαρμογές προτύπων ποιότητας Ανάλυση επικινδυνότητας Αναγνώριση των πιθανών κινδύνων καθ’ όλη την παραγωγική και εφοδιαστική αλυσίδα Αξιολόγηση της κρισιμότητας των κινδύνων Αξιολόγηση της πιθανότητας εμφάνισης Καθορισμός προληπτικών μέτρων

Ανάλυση επικινδυνότητας Εφαρμογές προτύπων ποιότητας Ανάλυση επικινδυνότητας Φυσικοί κίνδυνοι: Ξένα υλικά  μέταλλα, πέτρες, ξύλα, πλαστικά, μύγες κ.α Χημικοί κίνδυνοι: αγροτοχημικά, συντηρητικά, χρωστικές, βελτιωτικά κ.α.

Εφαρμογές προτύπων ποιότητας Ανάλυση επικινδυνότητας Μικροβιολογικοί κίνδυνοι: Αποτελούν το κυριότερο κίνδυνο  μικροοργανισμοί που προκαλούν τροφολοιμώξεις τοξίνες

Κρίσιμο Σημείο Ελέγχου Εφαρμογές προτύπων ποιότητας Κρίσιμο Σημείο Ελέγχου Σημεία ελέγχου της παραγωγικής διαδικασίας Πρόληψη Εξάλειψη του κινδύνου Εναλλακτικά: Μείωση της επικινδυνότητας σε αποδεκτά επίπεδα

Καθορισμός κρίσιμων ορίων Έλεγχος των Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου Εφαρμογές προτύπων ποιότητας Καθορισμός κρίσιμων ορίων Διάκριση του προϊόντος βάσει ορίου (ορίων) σε: αποδεκτό μη αποδεκτό Έλεγχος των Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου Οργανοληπτική εξέταση Φυσικοχημικές αναλύσεις Μικροβιολογικές αναλύσεις

Εφαρμογές προτύπων ποιότητας Εφαρμογή διορθωτικών ενεργειών Καθορισμός πρωτοκόλλων για ανάληψη διορθωτικών ενεργειών Κατανομή αρμοδιοτήτων Διόρθωση αποκλίσεων Στόχος: Επανάκτηση αποδεκτών ορίων κατά την εφαρμογή των μετρήσεων

Επαλήθευση και επικύρωση Εφαρμογές προτύπων ποιότητας Επαλήθευση και επικύρωση Διασφάλιση της αποτελεσματικότητας του HACCP Εσωτερικός έλεγχος (αυτοαξιολόγηση και επαναξιολόγηση) Εξωτερικοί έλεγχοι

Εφαρμογή συστήματος καταγραφής - αρχειοθέτησης Εφαρμογές προτύπων ποιότητας Εφαρμογή συστήματος καταγραφής - αρχειοθέτησης Αρχειοθέτηση Τεκμηρίωσης των τηρούμενων διαδικασιών Τεκμηρίωσης της εφαρμογής κανόνων Ιχνηλασιμότητα

Εφαρμογές προτύπων ποιότητας Το HACCP απαιτεί: Εξασφάλιση οικονομικών πόρων Προδιαγραφές εγκαταστάσεων Κατάλληλο εξοπλισμό Εκπαίδευση προσωπικού

Εφαρμογές προτύπων ποιότητας Θετική αποτίμηση του HACCP – μέσω πιστοποιημένου φορέα Κάλυψη των απαιτήσεων των καταναλωτών Αξιοπιστία της επιχείρησης Βελτίωση της ποιότητας Βελτίωση της εικόνας της εταιρείας Ευκολία στις εξαγωγές