Γιώργος Σειραγάκης Food Chemist MSc www.foodallergenslab.com.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Σκοπός - Δράσεις του Έργου Α.Η ποσοτική και ποιοτική διερεύνηση της κατάστασης των γυναικών ερευνητριών που πασχολούνται στον Δημόσιο Τομέα Β.Η αποτύπωση.
Advertisements

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΦΥΛΗ ΠΡΟΒΑΤΟΥ ΛΕΣΒΟΥ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΜΙΚΡΟΔΟΡΙΦΟΡΙΚΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ -ΠΡΟΚΑΤΑΡΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Μαστρανεστάσης I., 1,2 Αικατερινιάδου.
15 Απριλίου 2005 Life Cycle Assessment (LCA) as a Decision Support Tool for the ecoproduction of olive oil ECOIL LIFE 04/ENV/GR/ Πολυτεχνείο Κρήτης.
Ενημερωτική παρουσίαση για μαθητές
Σήμανση CE – Αναβάθμιση της Σχέσης Παραγωγού Συστημάτων & Κατασκευαστή
Οργανωση & Διοικηση επΙχΕΙΡΗσεων τροφιμων & Γεωργιασ
ΔΙΚΤΥΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ PHILOXENIA 2011 ORGANIC PRODUCTS CLUSTER MORIHOVOU SQ. 1 THESSALONIKI ΔΙΚΤΥΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ.
3 ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Αθήνα, Ιουνίου 2007.
Κέντρο Μεταφοράς Τεχνολογίας & Ανάπτυξης Πανεπιστήμιο Κρήτης Ιούνιος 2010 Αντώνιος Αγγελάκης
Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα - Αξιοποίηση της Έρευνας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΟΔΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ Θάνος Κριεμάδης, Ph.D., M.B.A., M.A. Αν. Καθηγητής.
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΟΡΙΑΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΡΑΜΠΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΟΡΙΑΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑ 3&4 ΡΑΜΠΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
«Αναλυτική Χημεία – Ενόργανη Ανάλυση»
Σοφοκλής A. Σωτηρίου ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση Πάτρα, 28 Μαρτίου 2003 Χρησιμοποιώντας το.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, αναμένεται να παρουσιάσουν ζήτηση μέχρι το 2020 Πηγή:
Α. Πορεία δράσης μαρμάρου Β. Επόμενες Προγραμματισμένες ενέργειες δράσης. Γ. Συνοπτική Ενημέρωση για την Πρόσκληση Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα.
Σπουδάζοντας Χημεία στο Α.Π.Θ. Ευαγγελία Α. Βαρέλλα
LIFE- ENVIRONMENT PROGRAMME ‘Starting with the promotion of IPP approach in Mediterranean countries’’ Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2005 Παρουσίαση Start-IPP.
Μελέτη Περίπτωσης (Listeria monocytogenes) Leonardo da Vinci.
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ-ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα6 Απριλίου 2009 Σύνδεση Ακαδημαϊκής – Επιχειρηματικής Κοινότητας Επιτυχημένα Παραδείγματα Συμμετοχής στο IAPP Μιχαήλ Γεωργιάδης.
Υποστήριξη της συμμετοχής ΜΜΕ και ερευνητών του χώρου της Υγείας και Βιοτεχνολογίας στο 6 ο και 7 ο ΠΠ Αργυρώ Καραχάλιου Εθνικό.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΕ.
Μεταφορά ενός Ερευνητικού Εργαστηρίου στη Σχολική Αίθουσα για τη Διδασκαλία των Φ.Ε. Η περίπτωση του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Εργαστηρίου ΕΥΔΟΞΟΣ Ανδρικόπουλος.
Υπουργείο Εξωτερικών / Ο.Π.Α. 7 Απριλίου 2009 “Κρίσιμοι Παράγοντες Επιτυχίας των Ε.Δ.Ε. και ο Ρόλος των Ελλήνων Στελεχών” Καθ. Γεώργιος Ι. Δουκίδης Οικονομικό.
O Xημικός Μηχανικός το 2013 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΙΤΕ - Ινστιτούτο Πληροφορικής
Συνεργασίες Πανεπιστημίου Πατρών με τον παραγωγικό τομέα «Εργαστηριακή Υποστήριξη Πρωτογενούς Τομέα» Απόστολος Βανταράκης Αναπληρωτής Καθηγητής Υπεύθυνος.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΥΔΟΞΟΣ Διδάσκοντας Δικτυακά Φυσικές Επιστήμες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με ένα Ρομποτικό Τηλεσκόπιο Ανδρικόπουλος Νικόλαος ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 2ο.
Γ.Ζ.Καπελώνης ΕΚΦΕ Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ Το «σενάριο» Αφού ολοκληρώσουμε τη διδασκαλία στο κεφάλαιο 3 οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν την εργαστηριακή άσκηση «Προσδιορισμός.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
3 ο Τ.Ε.Ε. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ ΘΕΜΑ «ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΕ ΤΕΙ ΚΑΙ ΙΕΚ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ.
ΑΛΕΞΑΚΟΥ ΘΩΜΑΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΜΑΚΡΗ ΡΑΦΑΕΛΑ 20942
ΒΑΣΙΛΙΚΗ Χ. ΠΙΤΥΡΙΓΚΑ ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Χ. ΠΙΤΥΡΙΓΚΑ ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ.
Επιστημονικοί Κλάδοι της Γεωπονίας (Οι κυριότεροι κλάδοι της Γεωπονικής επιστήμης και το αντικείμενο της μελέτης τους - Επαγγελματικές προοπτικές)
ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ «Δ.Ε.Δ.Υ.T.» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ.
Παρουσίαση Πρακτικής Άσκησης για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ Εργαστήριο: Μοριακής Βιολογίας Υπέυθυνος: Ρήγας Σταμάτης Ασκούμενοι: Πατριανάκος Στέφανος, AM:
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΜΑΙΟΣ 2012 ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ.
Η γενετική της Οζώδους Σκλήρυνσης Γεράσιμος Βουτσινάς Κύριος ερευνητής Ινστιτούτο Βιοεπιστημών και Εφαρμογών ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» Παγκόσμια Ημέρα Οζώδους.
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Χημεία Τροφίμων Ενότητα #1: Εισαγωγή στην Επιστήμη Τροφίμων Αθανάσιος Μανούρας Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και.
Πρακτική Άσκηση Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αγρίνιο, 28 Μαρτίου 2012 Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Κεχαγιάς E.Π. Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση ΕΣΠΑ.
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ: Καθ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΚΟΥΡΟΣ Δρ. ΕΛΠΙΔΑ ΣΑΜΑΡΑ ‘‘ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ & ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ.
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΜΕΘΟΔΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Σκοπός της χημικής ανάλυσης είναι αρχικά η ποιοτική ανίχνευση των συστατικών ενός δείγματος και στη συνέχεια η ποσοτική.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 1 Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ Γ. Π. Α Μια χαρτογράφηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων που απασχολούν Γεωπόνους.
Χημεία Τροφίμων Ενότητα #1: Εισαγωγή στην Επιστήμη Τροφίμων
Hippophae Hellas Ιπποφαές Ελλάς
Διαδικασία ηλεκτροφόρησης DNA
Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Λειτουργικά Τρόφιμα και Υγεία: Αλήθειες - Μύθοι και Προκλήσεις για τη Βιομηχανία Τροφίμων Κωνσταντίνος Μπιλιαδέρης, Καθηγητής Α.Π.Θ. Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου.
Από το Αλφαβητάρι του Σχολείου στο Αλφαβητάρι της Ζωής
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3ο.
Οι ΣπουδΕΣ στο ΑριστοτΕλειο ΠανεπιστΗμιο
Μελέτη του πεπτικού συστήματος
ΟΜΙΛΟΣ SINGULARLOGIC Στέλιος Τζανής Business Solutions Expert
Εισηγητής: Χαρίτων Καλαϊτζίδης
Project Ομάδας (4 άτομα)
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 © Συντάχθηκε για λογαριασμό του Τηλεοπτικού Σταθμού.
ΕΚΦΡΑΣΗ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΧΕΩΝ α ΚΑΙ β ΣΤΟ ΗΠΑΡ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΑΡΟΥΡΑΙΩΝ WISTAR. ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ ΚΑΙ ΦΛΟΙΟ ΣΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ Χη Αγαπίου.
ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΤΗΤΑΣ
Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος
BTeV Talk Γ. Σταυρόπουλος ΙΠΣΦ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», Νοέμβριος 2017
Τεχνικές της Μοριακής Βιολογίας
Τεχνικές της Μοριακής Βιολογίας
Iωάννης Α. Μαστρανεστάσης, Διδακτορική Διατριβή
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Γιώργος Σειραγάκης Food Chemist MSc www.foodallergenslab.com

Ιδρυθηκε από Α. Βαρλάμο & Γ Ιδρυθηκε από Α. Βαρλάμο & Γ. Σειραγάκη το 2008 και ασχολείται με προϊόντα και υπηρεσίες για ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Δείγματα έρχονται από όλη την Ελλάδα , Κύπρο και 4 χώρες του εξωτερικού με Courier και τα αποτελέσματα στέλνονται άμεσα μέσω Διαδικτύου. Η εταιρεία μας διαθέτει σημαντική ερευνητική δραστηριότητα και πολλές διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις .Διαπνέεται από την καινοτομία . Η εταιρεία έχει πιστοποιηθεί κατά ISO9001:2008 και διαπιστευθεί κατά ISO17025:2005

Α. Βαρλάμος EFSA S.H.P Chair CHEM ENGINEER M.Sc Γ. Σειραγάκης FOOD CΗΕMIST M.Sc Γ.Μηλιάδης Χημικός Ph.D Ε. Πολίτης Molecular Biologist M.Sc Α. Λαμπιδώνης Γεωπόνος Ph.D Α.Βρετάκου Χημικός M.Sc Δ. Κίζης Γεωπόνος, Ph.D Β. Ευαγγέλου , Γεωπόνος Ph.D Ε. Ανθη Food Technologist ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης Ι.Αγγελογιαννάκης Τεχ. Γεωπόνος Φυτ. Παραγωγής Ε. Χριστοφάκης Chemist, Biotechnologist M.Sc Ε. Καραγεώργη Τεχνολογος Τροφίμων Ε. Χριστοδούλου Food Technologist ΑΤΕΙ ΘΕΣ/ΚΗΣ Π. Δανιάς Χημικός Μηχανικός Ε.Μ.Π Π.Μπαργωτάκης Γεωπόνος –Βιοτεχνολογος M.Sc Φ.Σπιθουράκη Τεχνολογος Τροφίμων

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ( Μεταξύ των 5 μεγαλύτερων διαπιστευμενων εργαστηρίων στην Ελλάδα) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ- 12 σεμινάρια το χρόνο για Ασφάλεια Τροφιμων, Βιολογικά Προϊόντα, Μικροβιολογία, Αλλεργιογόνα, Μοριακά ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ : Επίσημοι αντιπρόσωποι για ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟ της NEOGEN USA , Generon IT Bioscientific ( Aflatoxin M1, b-lactam & Cefalosporin antibiotics), Reagena (Phosphatase kit) για ανοσοχημικό και μοριακό εξοπλισμό,

Μοριακός Χαρακτηρισμός Ροδάκινων 8 χώρες συντονιστής INRA FRANCE Πρόγραμμα ΕΝΑΡΞΗ ΘΕΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ FP7 MARS Mαιος 2013 Μοριακός Χαρακτηρισμός Ροδάκινων 8 χώρες συντονιστής INRA FRANCE Ιαν 2013 Παραγωγή Βιοαισθητήρα για ανίχνευση φυτοφαρμάκων ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ Σεπ 2012 Παθογόνα με Μοριακές Τεχνικές Μεταδιδάκτορας από ΓΠΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ- ΠΡΟΪΟΝ Ιούλιος 2012 Αλλεργιογόνα με Μοριακές Τεχνικές Γενικό Χημείο Κράτους, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας 5

ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟ ΕΛΛΑΔΑ- ΚΥΠΡΟΣ Mαιος 2009 Πρόγραμμα ΕΝΑΡΞΗ ΘΕΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟ ΕΛΛΑΔΑ- ΚΥΠΡΟΣ Mαιος 2009 Μοριακές Τεχνικές για αλλεργιογόνο σισάμι ΜΑΙΧ, Γενικό Χημείο Κράτους Κύπρου ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑ- ΚΥΠΡΟΣ Ιαν 2010 Αλλεργιογόνα σε Οίνους Γενικό Χημείο Κράτους Κύπρου, University of Galati ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ- ΠΡΟΪΟΝ Σεπ 2010 Ψωμί Ελεύθερο Γλουτένης από χαρούπι Γενικό Χημείο Κράτους Κύπρου, ΓΠΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ- ΠΡΟΪΟΝ Ιούλιος 2011 Είδη Γάλακτος σε χαλλούμι με μοριακές τεχνικές Πίττας LTD, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας 6

συμμετοχές σε συνέδρια: (πανω από 25 παρουσιάσεις) METROLOGIA 2010, LARNACA ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ELISA ΣΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΑΠΌ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ( Σειραγακης, Χριστοφάκης, Πολίτης, Καπότη) METROLOGIA 2012 ΕΜΠ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΕΙΔΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΣΤΟ ΧΑΛΟΥΜΙ ( Δημολιού, Σειραγάκης) συμμετοχές σε συνέδρια: (πανω από 25 παρουσιάσεις) 3o Πανελλήνιο Συνέδριο Ζωϊκής Παραγωγής Φεβ.2013 ΘΕΣ/ΚΗ 5ο Greek Food Lipid Forum (Μαρτιος 2013 ΑΘΗΝΑ), 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βιοτεχνολογίας Τροφίμων (Οκτώβριος 2013 ΑΘΗΝΑ) 7 εργασίες, 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μοριακών Τεχνικών & Ασφάλειας Τροφίμων (Σεπτέμβριος 2013 ΗΑΝGZOU ΚΙΝΑ) 3ο Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Συνέδριο Παραγωγής ΜΟΡΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ για αλλεργιογόνα σε κρέας και προϊόντα τους (ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2-4ΜΑΊΟΥ2014) 7 7

Γ. Σειραγάκης FOOD CΗΕMIST M.Sc Ε. Πολίτης Molecular Biologist M.Sc Α. Λαμπιδώνης Γεωπόνος Ph.D Bιοτεχνολογία Δ. Κίζης Γεωπόνος, Ph.D Βιολογία, Β. Ευαγγέλου ,Γεωπόνος Φυτικής Παραγωγής Ph.D

Οι μοριακές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για αναλύσεις τροφίμων με την απομόνωση ολικού DNA έχουν όλο και περισσότερες εφαρμογές τόσο για την ασφάλεια των τροφίμων ( Παθογόνοι μικροοργανισμοί, αλλεργιογόνα) όσο και για την ποιότητα , γνησιότητα ( Γενετικά Τροποποιημένα, νοθεία σκληρού μαλακού, νοθεία ελαιολάδου & γαλακτοκομικών, ειδη κρέατος, halal, άλογο σε μοσχάρι, κοτόπουλο σε γαλοπούλα) 9

CEN/TC 275/WG 6 – WG 6 “Microbiology of the food chain” of Technical Committee 275 “Food analysis – • Chair: Alexandre LECLERQ (Pasteur Institute, Paris) CEN/TC 275/WG 6/TAG 3 “PCR for the detection of food-borne pathogens in food” Chair Kornelia Berghof-Jäger Germany Biotecon26th meeting   in Berlin on 24&25 April 2014

Θερμικοί Κυκλοποιητές Αλυσιδωτής Αντίδρασης Πολυμεράσης 5, Πραγματικού Χρόνου 2 (RT-PCR, BIORAD, RT-SLAN ), ΕLISA READER αυτόματης προώθησης (StatFax 300) 3, Φασματοφωτόμετρο Ορατού–Υπεριώδους (Perkin-Elmer Lamda2, Hitachi 3000, ), PCR-Cabinets για ασφαλή διαχωρισμό των PCR δοκιμών (Biosan), Αυτόματους Ομογενοποιητές 400 ml (Interscience)

13

Για την εφαρμογή των μεθόδων PCR επιλέχθηκαν πακέτα του εμπορικού οίκου «HAI KANG Life Corporation» και συγκεκριμένα τα «Watcher Salmonella spp.» / «Watcher Listeria monocytogenes» - PCR και «Hunter Salmonella spp. / «Hunter Listeria monocytogenes» - Real Time PCR. Παράλληλα, εφαρμόστηκαν σε συνδυασμό με 2 μεθόδους εκχύλισης DNABioo Scientific – Nucleic Acid Extraction Kit /CTAB, ώστε να συγκριθούν ως προς την αποτελεσματικότητά τους 14

Θετικά στελέχη Σαλμονέλας ATCC 35640 και Λιστέριας ATCC 19115 διάφορα δείγματα κρεάτων/κρεατοσκευασμάτων, αλλαντικών, λαχανικών, γαλακτοκομικών προϊόντων, προϊόντων άρτου , μαγιονέζας Θετικά στελέχη Σαλμονέλας ATCC 35640 και Λιστέριας ATCC 19115 από εταιρεία MICROBIOLAND, FEPAS PT listeria, Salmonella 15

Σαλμονέλα για τον πρόσθιο (5'-TTA TTA GGA TCG CGC CAG GC-3’) και για τον οπίσθιο (5'-AAA GAA TAA CCG TTG TTC AC- 3’) και το μέγεθός του ανέρχεται στις 164 bp Λιστέρια για τον πρόσθιο (5'-CGG AGG TTC CGC AAA AGA TG-3') και για τον οπίσθιο (5'-CCT CCA GAG TGA TCG ATG TT-3') και το μέγεθός του ανέρχεται στις 234 bp . 16

Η προετοιμασία δειγμάτων για PCR και Real Time PCR έγινε σε ειδικό UV θάλαμο για αποφυγή μολύνσεων. Η ενίσχυση του DNA με συμβατική PCR έγινε σε δείγματα με τελικό όγκο 20 μl και τελική συγκέντρωση: 20 mM Tris-HCL, (pH 8.3), 50 mM KCl, 1.5 mM MgCl2, 200 μM dNTP mix, 0.5-1 pmol από κάθε εκκινητή, 2.0 ng μήτρα DNA και 1.5 μονάδες Taq DNA πολυμεράση (Invitrogen) 17

Για Real Time PCR χρησιμοποιήθηκε η συσκευή CHROM4 της BIO-RAD Για την συμβατική PCR χρησιμοποιήθηκε η συσκευή ΑΒ2710 της Applied Biosystems. Για Real Time PCR χρησιμοποιήθηκε η συσκευή CHROM4 της BIO-RAD PCR-Cabinets, Vortexes, Centrifuges της εταιρείας ΒΙΟSAN 15,000 x g 18

Για την εφαρμογή των μεθόδων PCR επιλέχθηκαν πακέτα του εμπορικού οίκου «HAI KANG Life Corporation» και συγκεκριμένα τα «Watcher Salmonella spp.» / «Watcher Listeria monocytogenes» - PCR και «Hunter Salmonella spp. / «Hunter Listeria monocytogenes» - Real Time PCR

Ο έλεγχος των συγκεκριμένων παθογόνων (164 bp και 234 bp για τη Salmonella spp. και Listeria monocytogenes, αντίστοιχα) καθώς και του θετικού control του εμπορικού πακέτου, πραγματοποιήθηκε με ηλεκτροφόρηση σε πήκτωμα αγαρόζης 2% παρουσία βρωμιούχου αιθιδίου και κατάλληλου ρυθμιστικού διαλύματος (ΤΒΕ). Μετά τον διαχωρισμό, παρατηρήθηκαν τα αντίστοιχα για τα δύο παθογόνα προϊόντα αναμενόμενου μήκους 164 bp και 234 bp (σε ενδεικτικά δείγματα μαγιονέζας και κοτόπουλου).

Listeria monocytogenest Well Type Test Item CT B4 Sample 1 Salmonella spp. 35.42 B5 Sample 2 36.45 B6 Positive 26.04 B7 Control No CT Well Type Test Item CT C4 Sample 1 Listeria monocytogenest 33.49 C5 Sample 2 35.52 C6 Positive 20.46 C7 Control No CT

Για την ημι-ποσοτική ανίχνευση των παθογόνων Salmonella και Listeria monocytogenes μέσω Real Time PCR, εξετάστηκε ο αριθμός των κύκλων κατά την διάρκεια του οποίου, το δείγμα φτάνει την γραµµή «Threshold». Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα της αρχικής αλληλουχίας DNA στο κάθε δείγμα τόσο νωρίτερα εμφανίζεται η τιμή Ct για κάθε δείγμα, δηλαδή αναλογικά η Ct θα είναι μικρότερη.

Η ολοκλήρωση της παρούσας εργασίας, η οποία είναι μέρος Ερευνητικού Προγράμματος, επιδοτούμενο από την ΓΓΕΤ στα πλαίσια της Δράσης «Υποστήριξη των Επιχειρήσεων για την απασχόληση προσωπικού υψηλού επιπέδου», με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Δρ. Αντώνη Λαμπιδώνη, εχει δώσει μια σειρά από συγκεκριμένα πρωτόκολλα ανίχνευσης. Αναπτύσσεται εξειδίκευση των προτοκόλλων αυτών ανάλογα με τα υποστρώματα.