Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΚΦΡΑΣΗ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΧΕΩΝ α ΚΑΙ β ΣΤΟ ΗΠΑΡ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΑΡΟΥΡΑΙΩΝ WISTAR. ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ ΚΑΙ ΦΛΟΙΟ ΣΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ Χη Αγαπίου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΚΦΡΑΣΗ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΧΕΩΝ α ΚΑΙ β ΣΤΟ ΗΠΑΡ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΑΡΟΥΡΑΙΩΝ WISTAR. ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ ΚΑΙ ΦΛΟΙΟ ΣΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ Χη Αγαπίου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΚΦΡΑΣΗ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΧΕΩΝ α ΚΑΙ β ΣΤΟ ΗΠΑΡ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΑΡΟΥΡΑΙΩΝ WISTAR. ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ ΚΑΙ ΦΛΟΙΟ ΣΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ Χη Αγαπίου Μαρία, Νάσσερ Αλεξάνδρα, Παπαδόπουλος Ι. Αθανάσιος Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζώων -Τομέας Ζωολογίας Τμήμα Βιολογίας ΣΘΕ ΑΠΘ

2 Εισαγωγή: Το σουσάμι έχει σημαντικά ευεργετική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου μέσω των βιοδραστικών συστατικών που εμπεριέχει όπως φυτοοιστρογόνα. Φυτοοιστρογόνα: Χημικές ενώσεις με δομή παρόμοια με αυτή των οιστρογόνων που αλληλεπιδρούν με τους οιστρογονικούς υποδοχείς. Στο εργαστήριο μας έχουμε διαπιστώσει πως η χορήγησή τους μεταβάλλει την έκφραση των οιστρογονικών υποδοχέων ERα και ERβ στον προστάτη και τη μήτρα. Οιστρογονικοί υποδοχείς: Τροποποιημένες διαπυρηνικές πρωτεΐνες, μέλη της υπεροικογένειας των στεροειδικών υποδοχέων. Η έκφρασή τους συνδέεται με την εμφάνιση και εξέλιξη καρκίνου σε συγκεκριμένους ιστούς. Στην παρούσα εργασία διερευνήσαμε την πιθανή έκφραση οιστρογονικών υποδοχέων στον πνεύμονα και το ήπαρ και κατά πόσο αυτή επηρεάζεται από την χορήγηση σησαμιού ή προϊόντων του μέσω της διατροφής.

3 Υλικά και Μέθοδοι Πειραματόζωα: Wistar rats και των δύο φύλων
Διατροφή: Καρπός ή φλοιός από σουσάμι, (30% της τροφής) για 8 εβδ Απομόνωση ολικού RNA: με χρήση του αντιδραστηρίου TRI REAGENT Σύνθεση cDNA με χρήση αντίστροφης μεταγραφάσης παρουσία τυχαίων εξαμερών (random hexamers) RT-PCR με υποκινητές (primers) : ERa s: 5-AAT TCT GAC AAT CGA CGC CAG-3 ERa as: 5-GTG CTT CAA CAT TCT CCC CCT C-3 με PCR μέγεθος προϊόντος (bp)345. ERβ s : 5-GCT CCT CTA TGC AGA ACC TCA AA-3 ERβ as: 5-CAG AAG TGA GCA TCC CTC TTT G-3 με PCR μέγεθος προϊόντος (bp)137 GAPDH s: 5-GCC ACTC AGA AGA CTG TGG A-3 GAPDH as: 5-AGG TGG AAG AAT GGG AGT TG-3 με PCR μέγεθος προϊόντος (bp)337 Semi-quantitative PCR στους 26, 28, 32 και 35 κύκλους.

4 Αποτελέσματα: ERα ERβ GΑPDH
Απομόνωση RNA από πνεύμονα μετά την χορήγηση σησαμιού ERα ERβ Απομόνωση RNA από πνεύμονα μετά την χορήγηση φλοιού GΑPDH Απομόνωση RNA από πνεύμονα (μάρτυρες) Ημι-ποσοτική PCR σε cDNAs από τα RNA των πειραματόζωων όπως αναφέρονται παραπλεύρως

5 C S S GaPDH ERα GaPDH Θηλυκά ERα ERα Pericarp C S S P P ERα GaPDH
Απομόνωση RNA από ήπαρ (μάρτυρες) C S S GaPDH ERα GaPDH Θηλυκά Απομόνωση RNA από ήπαρ μετά την χορήγηση 30% σησαμιού ERα ERα Pericarp C S S P P ERα GaPDH GaPDH GaPDH GaPDH Απομόνωση RNA από ήπαρ μετά την χορήγηση φλοιού Θηλυκά Αρσενικά Έκφραση του ERα και GAPDH σε ήπαρ θηλυκών και αρσενικών αρουραίων Wister μετά τη χορήγηση σουσαμιού και φλοιού. Σύγκριση με άτομα-μάρτυρεςα S C S C Ημι-ποσοτική PCR σε 26 και 28 κύκλους σε cDNAs από ήπαρ μάρτυρα και μετά χορήγηση σησαμιού

6 Συζήτηση: Πνεύμονας: Δεν εκφράστηκαν οι οιστρογονικοί υποδοχείς τύπου α και β σε κανένα από τα δύο φύλα Η μελέτη για τον οιστρογονικό υποδοχέα τύπου β δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ήπαρ: Διαπιστώθηκε έκφραση οιστρογονικών υποδοχέων τύπου α σε θηλυκά και αρσενικά άτομα αλλά όχι τύπου β. Το σουσάμι φαίνεται να επηρεάζει ποσοτικά την έκφραση του οιστρογονικού υποδοχέα α, αφού με τη μέθοδο Ημι-ποσοτικής PCR (semi-quantitative PCR) ο συγκεκριμένος υποδοχέας εκφράστηκε από τον κύκλο 28, σε σύγκριση με τον κύκλο 30 όπου άρχισε να διαφαίνεται ή έκφραση στους μάρτυρες.


Κατέβασμα ppt "ΕΚΦΡΑΣΗ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΧΕΩΝ α ΚΑΙ β ΣΤΟ ΗΠΑΡ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΑΡΟΥΡΑΙΩΝ WISTAR. ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ ΚΑΙ ΦΛΟΙΟ ΣΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ Χη Αγαπίου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google