Η διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της ελληνικής σε ΑμεΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση εκπαιδευτικού σεναρίου Νότα Σεφερλή
Advertisements

Δημοτικό σχολείο Χρυσελεούσας (Κ.Β)
Εκπαιδευτικό λογισμικό Δέγγλερη Σοφία ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ.
“ Εγχειρίδιο” εύχρηστων εφαρμογών για την εκπαιδευτική πράξη.
Δρ. Τζάμου Αικατερίνη Φιλόλογος Πειραματικού Λυκείου Βαρβακείου Σχολής
Το γλωσσικό μάθημα στο Δημοτικό Σχολείο Δ’ τάξη
Η διαφήμιση ως πεδίο αναγνωστικής και συγγραφικής πρακτικής
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων
«Γραμματική Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού»
ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ»
Σωφρ. Χατζησαββίδης Η διδασκαλία της Πρώτης Γραφής και Ανάγνωσης
Ε1) 2.4 Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγραμμάτων ταυτοτήτων
Εν. 2.4 Γενικού Μέρους Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Το εκπαιδευτικό σενάριο Νότα Σεφερλή
Διαφοροποίηση στα δοκίμια αξιολόγησης Πρακτικές εφαρμογές Ευαγγελία Μοναστήρα Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή.
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Π.Ε.
Η χρήση του Kidspiration στη Διδασκαλία της Γλώσσας
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΟΡΟΛΟΓΙΩΝ Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Τμήμα Θεατρικών.
Η διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της ελληνικής σε ΑμεΑ
ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δομιστική προσέγγιση (Ι)
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ1 ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΙΩΝ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΟ.
1o Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης Κοσμά Γεωργία
EPICT-ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ EPICT-esperides EUROPEAN PEDAGOGICAL INFORMATION AND COMPUTER TECHNOLOGIES ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Γυμνασίων Οκτώβριος 2007.
Teaching, Managing and Enhancing Diversity
Το συγκεκριμένο διδακτικό σενάριο σχεδιάστηκε, προκειμένου να διδαχτεί σε τμήμα της β ’ Γυμνασίου που απαρτίζεται από αμιγώς αλλοδαπούς μαθητές με χώρες.
Σχολικός Σύμβουλος Ν. Φλώρινας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
Η χρήση του Kidspiration στη Διδασκαλία της Ιστορίας
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΜΕ ΤΙΣ «ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ» 1 Ν. Αμανατίδης.
Μάθημα 6: Γλώσσα και περιεχόμενο Διδάσκουσα: Βασιλάκη Ευγενία ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η εργογραφία του Ναπολέοντα Μήτση
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Δεκαπενθήμερο Ενημέρωσης για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση, Οκτωβρίου 2015 «Προσβάσιμο Εκπαιδευτικό και Εποπτικό Υλικό για Κωφούς και Βαρήκοους Μαθητές»
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ Δρ. Αθανάσιος Κόκορης Σχ. Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Ροδόπης.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΕΡΑΚΙΝΗ.
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
Διάλεξη : είναι η μετάδοση γνώσεων από τον δάσκαλο στο μαθητή με το λόγο, την επίδειξη αντικειμένων, την υποδειγματική εκτέλεση δεξιοτήτων ( πνευματικών.
ΚΑΤΑΝΟΩ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ SCRATCH Χρήστος Μανώλης, Πληροφορικός ΠΕ 19 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015 Ομάδα ανάπτυξης 6 ο εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης.
Δεκαπενθήμερο Ενημέρωσης για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση, Οκτωβρίου 2015 « Προσβάσιμο Εκπαιδευτικό και Εποπτικό Υλικό για κωφούς και βαρήκοους μαθητές.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
Παραδοτέο έργο : Προσαρμογή υλικού για τη διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της ελληνικής σε άτομα με αναπηρίες Η διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της.
Δομή & και Αξιολόγηση εκπαιδευτικών σεναρίων. Διδασκαλία μέσω παραδείγματος Ανοίξτε την παρακάτω ιστοσελίδα και διαβάστε το σενάριο βασισμένο στο «Πούσι»
4 Μαίου 2012 Ομάδα 7 Βολιανίτη Γεωργία-Βαλεντίνα Καμπόλη Μαρίνα Κοντογιώργη Ιωάννα Τρίκολα Μαρίνα.
Η διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της ελληνικής σε ΑμεΑ
Η διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της ελληνικής σε ΑμεΑ
Η διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της ελληνικής σε ΑμεΑ
Η διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της ελληνικής σε ΑμεΑ
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Η διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της ελληνικής σε ΑμεΑ
Διδακτική αρχαίων ελληνικών Α΄ λυκείου από πρωτότυπο κείμενο
Η διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της ελληνικής σε ΑμεΑ
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ζάχος Δημήτριος, Ταφραλή Ελένη Ε΄ ΤΑΞΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 5: «Η εκκλησία του Χριστού μπαίνει στην ιστορία». Βασικό θέμα: «Η γενέθλια.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Σχολ. Έτος
2ο Γυμνάσιο Καλυβίων Ενημέρωση για το Γυμνάσιο
Νεοελληνική Γλώσσα (ΝΠΣ)
Εισαγωγή στο πρόγραμμα Mascil
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Το μάθημα των “Νέων Ελληνικών” στα ΕΠΑΛ: Ζητήματα διδασκαλίας
Πολίτη Τριανταφυλλιά 1ο ΔΣ Ελευθερούπολης
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Η σκέψη και πράξη του εκπαιδευτικού
Η χρήση του Kidspiration στη Διδασκαλία της Ιστορίας
Η Συνθετική Δημιουργική Εργασία ως εναλλακτική μορφή αξιολόγησης της Αγγλικής Γλώσσας στο Γυμνάσιο: Ένα παράδειγμα Χριστίνα Κάλφογλου Πειραματικό Γυμνάσιο.
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Αλλαγεσ στο γυμνασιο
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της ελληνικής σε ΑμεΑ Εκπαιδευτικά Σενάρια για άτομα με προβλήματα ακοής Εξεταζόμενες δεξιότητες Κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου Από τα βιβλία «Νέα Ελληνικά για μετανάστες, παλιννοστούντες, πρόσφυγες και ξένους» Α΄ επίπεδο & Γ΄ επίπεδο και «Αστερίας 2» Επιστημονικός Υπεύθυνος Πράξης: Ι.Ν.Καζάζης Υπεύθυνες παραδοτέου: Άννα Κοκκινίδου και Μαρία Δημητρακοπούλου Επιστημονικές συνεργάτιδες: Χρυσούλα Ξουβερούδη Επιμέλεια: Χριστίνα Μητσοπούλου

Εκπαιδευτικά σενάρια για τη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας σε άτομα με προβλήματα ακοής Τα εκπαιδευτικά σενάρια: έχουν ως κύριο στόχο τη μεθόδευση και τη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης ή δεύτερης γλώσσας σε άτομα με προβλήματα ακοής, είναι σχεδιασμένα με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες των ατόμων με προβλήματα ακοής, περιλαμβάνουν διδακτικές προτάσεις που αφορούν την ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με την κατανόηση και την παραγωγή του γραπτού λόγου, εμπεριέχουν δραστηριότητες που εστιάζουν στο οπτικό κανάλι και είναι βασισμένα στη δίγλωσση-διαπολιτισμική προσέγγιση που προϋποθέτει τη χρήση των δύο γλωσσών, της ελληνικής νοηματικής και της ομιλούμενης ελληνικής γλώσσας.

Προσαρμοσμένα διδακτικά εγχειρίδια για τη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας Το διδακτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε για το σχεδιασμό των σεναρίων, αντλήθηκε από τρία διδακτικά εγχειρίδια για τη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας: «Νέα Ελληνικά για μετανάστες, παλιννοστούντες, πρόσφυγες και ξένους» Α΄ επίπεδο (2002) των Δεμίρη-Προδρομίδου, Καμαριανού-Βασιλείου εκδ. Μεταίχμιο «Νέα Ελληνικά για μετανάστες, παλιννοστούντες, πρόσφυγες και ξένους» Γ΄ επίπεδο (2004), των Δεμίρη-Προδρομίδου, Καμαριανού-Βασιλείου εκδ. Μεταίχμιο «Αστερίας 2» (1999), της Ευαγγελίας Γεωργαντζή, εκδ. NEOHEL

Στόχοι εκπαιδευτικών σεναρίων Στόχος των εκπαιδευτικών σεναρίων είναι οι μαθητές να: αντιληφθούν το ρόλο του ουσιαστικού στην πρόταση και στη φράση κατανοήσουν τη συντακτική δομή της ονοματικής φράσης (άρθρο-επίθετο-ουσιαστικό) μάθουν να παρουσιάζουν και να σχολιάζουν ένα καλλιτεχνικό θέαμα (π.χ. ταινία) ενεργοποιήσουν τη δημιουργικότητα και την κριτική τους σκέψη καλλιεργήσουν τη φαντασία τους γράφουν τη συνέχεια μιας ιστορίας που διάβασαν επινοούν και να γράφουν μια φανταστική ιστορία μάθουν να συνεργάζονται και να συμμετέχουν ισότιμα στα πλαίσια μιας ομάδας χρησιμοποιούν κειμενικούς δείκτες για τη σύνδεση, φράσεων, παραγράφων και νοηματικών ενοτήτων, δηλαδή συνδετικές λέξεις και φράσεις

Στόχοι εκπαιδευτικών σεναρίων καθώς και να: εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους. κατανοήσουν το περιεχόμενο ενός κειμένου. εντοπίσουν τις πιο σημαντικές πληροφορίες σε ένα κείμενο. απαντήσουν στις ερωτήσεις κατανόησης που συνοδεύουν ένα κείμενο. συνειδητοποιήσουν ότι γράφουν με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με το στόχο και τον δέκτη του γραπτού μηνύματος. μάθουν να οργανώνουν σωστά τη σκέψη τους μέσω της δημιουργίας και της χρήσης σχεδιαγραμμάτων. διατυπώνουν γραπτά αιτιολογημένες κρίσεις για διάφορα θέματα της επικαιρότητας.

Διδακτικές μέθοδοι σεναρίων Στα διδακτικά σενάρια εφαρμόζονται οι ακόλουθες πρακτικές για την εκμάθηση της γλώσσας από μαθητές με προβλήματα ακοής: Διάλογος Συζήτηση Δραματοποίηση-παίξιμο ρόλων Συνεργατική μάθηση (χωρισμός μαθητών σε ομάδες)

Εκπαιδευτικές πρακτικές Προετοιμάζουμε την τάξη π.χ. τοποθετούμε θρανία σε σχήμα πετάλου, τοποθετούμε τα εποπτικά μέσα Γνωστοποιούμε στους μαθητές τους εκπαιδευτικούς στόχους. Τροποποιούμε και προσαρμόζουμε το μάθημα ανάλογα με το μαθητικό δυναμικό και τον βαθμό ακουστικής απώλειας Συνδέουμε την προϋπάρχουσα με τη νέα γνώση.

Εκπαιδευτικές πρακτικές Χρησιμοποιούμε οπτικά ερεθίσματα (εικόνες, σχεδιαγράμματα, βίντεο). Εμπλέκουμε τους μαθητές σε καταστάσεις που έχουν σχέση με τις εμπειρίες τους, την καθημερινή ζωή, τα ενδιαφέροντα τους με στόχο να εξασκηθούν σε γλωσσικές λειτουργίες. Καθοδηγούμε τους μαθητές δείχνοντας τους τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν κατά την επίλυση μιας εργασίας. Δίνουμε στους μαθητές την ευκαιρία να σχολιάζουν τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν. Δίνουμε πολλά και εύστοχα παραδείγματα στη διδασκαλία του λεξιλογίου, των γραμματικών και των συντακτικών φαινομένων.