Σκοποί, αντικείμενα διδασκαλίας και μάθησης Αγωγή: συστηματική και σκόπιμη ενέργεια. Επιδιώκεται από θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας. Ύπαρξη σκοπών,

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση εκπαιδευτικού σεναρίου Νότα Σεφερλή
Advertisements

ΤΠΕ στην εκπαίδευση, εκπαιδευτική πολιτική και επιστημονική θεώρηση
 Σελίδα 1 ΠΡΟΤΥΠΟ, ένα διαφορετικό σχολείο για το παιδί ΠΡΟΤΥΠΟ εκπαιδευτήριο Αθήνα, Φεβρουάριος 2011.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Διδακτικοί στόχοι.
Εκπαιδευτικοι εν δρασει νεα πολυτροπικη διδακτικη
Γιατί ένα πολιτιστικό πρόγραμμα;. Τα Πολιτιστικά προγράμματα προϋπήρχαν του θεσμού. Θετικό γιατί υπάρχει ενδιαφέρον και παράδοση. Αρνητικό γιατί δεν είναι.
Ο Εκπαιδευτικός και Παιδευτικός Χαρακτήρας και Ρόλος της ΕκΠαίδευσης στη-με τη Φυσική Επιστήμη / Φυσική - – Τα Πρότυπα, οι Τεχνολογίες, η Μεθοδολογία Γεωργ.
Κριτική παιδαγωγική & δημιουργία σχολικού κήπου
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εν. 2.4 Γενικού Μέρους Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Το εκπαιδευτικό σενάριο Νότα Σεφερλή
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
2. Μορφή και οργάνωση του μαθήματος
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
Βασικοί παιδαγωγικοί όροι
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
Ανάδειξη της σχέσης Κοινωνίας, Τεχνολογίας και Φυσικών Επιστημών.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δομιστική προσέγγιση (Ι)
Ο Ρ ΟΛΟΣ Τ ΗΣ Σ ΤΟΧΟΘΕΣΙΑΣ Γ ΙΑ Τ Η Δ ΙΔΑΣΚΑΛΙΑ - Σ ΠΟΝΔΥΛΩΣΗ Τ ΟΥ Σ ΤΟΧΟΥ Αναστασία Α. Γεωργιάδου Δρ. Χημείας στο πεδίο της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών.
…Πληθώρα στοιχείων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η γεωγραφική εκπαίδευση στη χώρα μας δεν αντιστοιχεί στο επίπεδο που της αρμόζει ούτε με βάση την εθνική προσφορά.
ΕΡΓΑΣΙΑ PROJECT Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
Κοινότητες Πρακτικής και Μάθησης
Κοινωνικός και οικονομικός ρόλος της εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ελλάδα
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Αναπτύσσοντας, κινητοποιώντας και βελτιώνοντας δεξιότητες: η εφαρμογή μαθησιακού προγράμματος σε ομάδα τμήματος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.
Σχολικά Μαθηματικά, Δάσκαλος των Μαθηματικών, Μαθητής Καθηγητής Μαθηματικών Μαθητής Σχολικά Μαθηματικά Ακαδημαϊκά Μαθηματικά Φροντιστήρια ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Ιστορία Εκπαίδευσης και Παιδαγωγικών Ιδεών
4.1 Κοινωνικοί θεσμοί 4.2 Αναγκαιότητα κοινωνικών θεσμών
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ συστηματική και μεθοδευμένη δραστηριότητα κατά την οποία ο δάσκαλος αποσκοπεί να επιδράσει, σύμφωνα με ορισμένους σκοπούς και χρησιμοποιώντας.
Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης
Η Παιδαγωγική ως επιστήμη
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ Μάριος Κουκουνάρας - Λιάγκης Λέκτορας Διδακτικής των Θρησκευτικών Μάθημα 6 Το εκπαιδευτικό έργο και οι γενικές όψεις και συνθήκες της εκπαίδευσης.
Οι σκοποί της Αγωγής. Αγωγή α) Σύνολο από σκόπιμες, προγραμματισμένες και μεθοδευμένες ενέργειες και επιδράσεις (β) Διαδικασίες και επιδράσεις του ευρύτερου.
1 Σχέδια Εργασίας & Φυσική Αγωγή. 2 Σκοπός της συνάντησης η παρουσίαση, ανάπτυξη & εφαρμογή της μεθόδου διδασκαλίας με σχέδια εργασίας στη Φυσική Αγωγή.
Προγραμματισμός και οργάνωση διδακτέας ύλης, εκπόνηση σχεδίου μαθήματος 1.
ΜΑΘΗΜΑ 1 – ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, MSc, Med, PhD ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ.
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Μάριος Κουκουνάρας - Λιάγκης.
Η Διδακτική του Νέου Σχολείου Επιστημολογία + Διδακτική 2016.
Το παιδαγωγικό ζεύγος Ο μαθητής - Ο δάσκαλος. Το παιδί Πλήρης απασχόληση στο σχολείο, καθήκοντα, υποχρεώσεις… Το σχολείο: Καθοριστικός παράγοντας για.
ΘΕΜΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Φοιτητής : Πάτακας Δημήτριος ΑΕΜ : 3279 Εξάμηνο : Στ΄ Μάθημα :
Ένα εννοιολογικό πλαίσιο για τη Διδακτική της Πληροφορικής.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ.
Βασικοί Παιδαγωγικοί όροι
Έργο Παιδαγωγικής, κλάδοι, βασικοί παιδαγωγικοί όροι Έργο Παιδαγωγικής: να βοηθήσει το παιδί και τον έφηβο να διανύσει ομαλά την εξελικτική του πορεία.
Σακελλαρίου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Φιλοσοφία της εκπαίδευσης και Πρόγραμμα Σπουδών
Ιστορική εξέλιξη Παιδαγωγικής Επιστήμης Διεθνής παιδαγωγική σκέψη και πράξη Πρώτες παιδαγωγικές αντιλήψεις: φιλόσοφοι, θεολόγοι Διαμόρφωση καθαρά παιδαγωγικής.
Ορισμός στρατηγικής διδασκαλίας
Σχολείο, αγωγή και κοινωνία Παλιά: με βάση τις κοινωνικές συνθήκες παραδοσιακές μορφές αγωγής: κάλυψη αναγκών Οικογένεια: σταθεροί ρόλοι. Διαιώνιση.
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Μάθημα 6
Παιδαγωγικό ζεύγος: μαθητής – δάσκαλος Σχολείο: γενικεύτηκε με τη σημερινή του μορφή κατά τους τελευταίους δύο με τρεις αιώνες. Μαθητής: παιδικό επάγγελμα.
ΜΑΡΙΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ
Φορεις και μορφες αξιολογησης: 2Ο Μαθημα
Κεφάλαιο 1ο Θεωρητική Θεμελίωση
Αναλυτικό Πρόγραμμα & Εκπαιδευτικός
ΖΗΣΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Σχεδιασμός εκπαιδευτικών στόχων
Ταξινόμηση του SCHIRO Ακαδημαϊκή θεωρία ΑΠ
Ενότητα 2_2 Η αρχή των επιδόσεων στην κοινωνία και στο σχολείο
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Λέκτορας Διδακτικής των Θρησκευτικών
Ο πολυσύνθετος ρόλος του εκπαιδευτικού
Επιμόρφωση Πληροφορικών Βαγγέλης Κανίδης
Σχολειο ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ;
Σκοποί, αντικείμενα διδασκαλίας και μάθησης
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
Αξιολόγηση της διδασκαλίας – Αναστοχασμός του εκπαιδευτικού
Θεωρίες γύρω από το Αναλυτικό Πρόγραμμα
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Σκοποί, αντικείμενα διδασκαλίας και μάθησης Αγωγή: συστηματική και σκόπιμη ενέργεια. Επιδιώκεται από θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας. Ύπαρξη σκοπών, προς τους οποίους οφείλουν να κατατείνουν οι προγραμματισμένες ενέργειες παιδαγωγών και οι συντονισμένες προσπάθειες των εκπαιδευτικών συστημάτων.

- Ποιοι οι σκοποί για την εκπλήρωση των οποίων λειτουργεί το εκπαιδευτικό σύστημα; - Είναι απόλυτοι, σταθεροί ή αλλάζουν διαχρονικά; - Ποιος τους θέτει; - Που καταγράφονται; Σκοποί: περιγράφουν ιδεατές καταστάσεις προς τις οποίες οφείλει να προσανατολίζεται το επιθυμητό αποτέλεσμα του παιδαγωγικού ενεργήματος. Στις καταστάσεις αυτές: - περιέχονται στοιχεία, που αφορούν τον ίδιο το μαθητή - εκφράζονται πεποιθήσεις και επιδιώξεις της κοινωνίας Κάθε εποχή: δικό της χαρακτήρα, πεποιθήσεις, εκπαιδευτικά ιδεώδη, εκπαιδευτικούς σκοπούς και στόχους.

Κατάταξη σκοπών - τέσσερα κεντρικά εκπαιδευτικά ιδεώδη: 1 Κατάταξη σκοπών - τέσσερα κεντρικά εκπαιδευτικά ιδεώδη: 1. Ατομικό ή ατομικιστικό ιδεώδες Υποστηρικτής: Rousseau -Ανάπτυξη ατόμου ανεξάρτητα από το κοινωνικό σύνολο ή ακόμη και αντίθετα προς αυτό. - Παιδαγωγός: να κρατήσει τον αναπτυσσόμενο άνθρωπο μακριά από την κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα να μην παρεμβαίνει στη διαδικασία της αγωγής, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος βλαπτικής παρέμβασης του ενήλικα-παιδαγωγού. 2. Κοινωνικό ή κοινωνιοκρατικό ιδεώδες Υποστηρικτής: Durkheim - Κοινωνία: επίκεντρο του παιδαγωγικού ενεργήματος. - Κοινωνία: επιδιώκει τη συναίνεση των ατόμων και ομάδων, και τη καλλιέργεια συναινετικού πνεύματος για την επίτευξη των σκοπών της. Για την επίτευξη της συναίνεσης το άτομο είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί μέσα στην κοινωνία και να αποκτήσει την ικανότητα συλλογικής δράσης.

3. Ανθρωπιστικό ιδεώδες Υποστηρικτής: Humboldt Σκοπός: ο τέλειος άνθρωπος ως αυτοδύναμη και πολύπλευρη προσωπικότητα. Προοδευτική μεταμόρφωση ανθρώπου σε πνευματικό ον με πολύπτυχη και αρμονική προσωπικότητα με τρία γνωρίσματα: ατομικότητα, ολότητα, καθολικότητα. 4. Θρησκευτικό ή μεταφυσικό ιδεώδες Υποστηρικτές: Πατέρες εκκλησίας (τρόπος επιρροής στα εκπαιδευτικά ιδεώδη στο χώρο της Ανατολικής και Δυτικής εκκλησίας). Ιερός Αυγουστίνος: έργο DeMagistro παρουσιάζει το θρησκευτικό ιδεώδες ως το μόνο ιδεώδες αγωγής και το περιεχόμενο της Βίβλου ως το ύψιστο μορφωτικό αγαθό, και τη μορφή του Χριστού ως το πρότυπο κάθε δασκάλου.

Εκπαιδευτικά ιδεώδη: εικόνα κυριότερων εκπαιδευτικών και πολιτιστικών αντιλήψεων, που επικράτησαν στην Ευρώπη. Για κάλυψη περισσότερων αναγκών των μαθητών και πολύπλευρη καλλιέργεια προσωπικότητας τους: αποφυγή μονομερούς προσκόλλησης σε συγκεκριμένο ιδεώδες. Σκοποί: - σφαιρικοί (αυτόνομα, δημιουργικά μέλη της κοινωνίας) - μεταβάλλονται διαχρονικά (υπάρχουν πανανθρώπινες αξίες, που παραμένουν διαχρονικές, αν και μπορεί να ερμηνευτούν και να κατανοηθούν διαφορετικά). - υπόκεινται σε ιστορικές εξελίξεις - τίθενται με βάση το Σύνταγμα και τους εκπαιδευτικούς νόμους - επίτευξη τους: εξαρτάται πολύ από τα αντικείμενα διδασκαλίας και μάθησης και τον τρόπο μεθόδευσης και οργάνωσης της διδασκαλίας.

Αναλυτικό πρόγραμμα: νομικό κείμενο Πολιτείας, που οφείλουν να ακολουθούν και να εφαρμόζουν οι εκπαιδευτικοί. Κυριότερες θεωρίες εκπόνησης Αναλυτικών Προγραμμάτων: 1. Ακαδημαϊκή θεωρία Επίκεντρο: επιστημονικές γνώσεις Κατάκτηση ακαδημαϊκής γνώσης: σημαντικότερος παράγοντας εξέλιξης ανθρώπων Κεντρικός στόχος γενικής εκπαίδευσης: επιβίωση, ανάπτυξη επιστήμης, διάδοση επιστημονικών γνώσεων Γνώση: υπάρχει έξω από το άτομο και ανεξάρτητα από αυτό. Άτομο: καλείται να την κατακτήσει και να την ενστερνιστεί. Σκοπός σχολείου: να διαμεσολαβήσει ανάμεσα στη γνώση και τον μαθητή, ώστε η πρώτη να κατακτηθεί από τον δεύτερο.

2. Θεωρία κοινωνικής αποτελεσματικότητας Προέχει η κοινωνία στην οποία ζει το άτομο. Κύριος αποδέκτης των προϊόντων του σχολείου: κοινωνία. Σχολικό πρόγραμμα: οφείλει να υπολογίσει πρωτίστως τις κοινωνικές ανάγκες και με βάση αυτές να προγραμματίσει τις ικανότητες και δεξιότητες, που επιθυμεί να καλλιεργήσει στους νέους ανθρώπους. Έτσι, αυτοί θα μπορέσουν να ενταχθούν δημιουργικά στο κοινωνικό σύνολο και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κοινωνίας. 3. Θεωρία κοινωνικής αναδόμησης Επίκεντρο: κοινωνία Πρόθεση: όχι η διατήρηση και διαιώνιση της υπάρχουσας κατάστασης, αλλά η βελτίωση της. Η κοινωνία δεν έχει ικανοποιητικό επίπεδο και πρέπει να βελτιωθεί. Τρόπος: μόρφωση ευρύτερων στρωμάτων πληθυσμού, αφού αυτή καλλιεργεί την κριτική ικανότητα και ωθεί τους πολίτες να κρίνουν την υπάρχουσα κοινωνία, να συλλάβουν το όραμα μιας καλύτερης και να δραστηριοποιηθούν για την πραγμάτωσή του.

4. Θεωρία μελέτης παιδιού Αφετηρία: αναπτυσσόμενος άνθρωπος 20ος αιώνας: Παιδοκεντρικό κίνημα. Αφετηρία και τέλος κάθε παιδαγωγικής ενέργειας, το ίδιο το παιδί. Εκπόνηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων με κέντρο το παιδί. Στο νέο άνθρωπο υπάρχουν εγγενώς όλες οι δυνάμεις και οι δυνατότητες για την εξέλιξη του. Εκπαίδευση: θα πρέπει να λειτουργεί απελευθερωτικά σε σχέση με αυτές, ώστε να εξελιχθούν φυσικά και αβίαστα και το Αναλυτικό πρόγραμμα να περιλαμβάνει αντικείμενα μάθησης τέτοια, που να δραστηριοποιεί τις δυνάμεις αυτές.

Από τα προγράμματα ύλης στα προγράμματα στόχων Παραδοσιακά Αναλυτικά προγράμματα: γενική διατύπωση εκπαιδευτικού ιδεώδους, απουσία συγκεκριμένων διδακτικών στόχων, γενικόλογοι σκοποί. Έμφαση στην ύλη της διδασκαλίας, χωρίς το «γιατί» και το «για πού». Μετατόπιση προς προγράμματα στόχων/ στοχοκεντρικά curriculum Από την ύλη πέρασμα στους στόχους Διατύπωση στόχων και επιλογή αντικειμένων μάθησης και μεθοδολογίας διδασκαλίας: είδος πολίτη, που επιζητείται (χαρακτηριστικά, που θα εμφανίζονται στην προσωπικότητα του, ικανότητες, δεξιότητες, γνώσεις, εμπειρίες)

Προγράμματα στόχων 4 δομικά στοιχεία: - Διδακτικοί στόχοι - Αντικείμενα μάθησης - Μεθοδολογικές οδηγίες - Έλεγχος επιτυχίας διδακτικών στόχων