ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Α.Ν.Παπαδόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ
ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Σύσταση, τεχνολογία, επεξεργασία, διακίνηση και νομοθεσία των τροφίμων Επίδραση της διατροφής στην ανάπτυξη, διατήρηση και υγεία του ανθρώπινου οργανισμού Σχεδιασμός και παρασκευή διαιτολογίων για φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Μαθηματικά, Φυσική, Ανόργανη – Οργανική Χημεία, Βιολογία, Πληροφορική, Επιστήμη Τροφίμων Αναλυτική και Ενόργανη Ανάλυση, Σεμινάριο, Ανατομία και Φυσιολογία του Ανθρώπου, Βιοχημεία Ι, Εισαγωγή στην Επιστήμη της Διατροφής. Βιοστατιστική, Μικροβιολογία και Υγιεινή Τροφίμων, Φυσιολογία της Θρέψης, Βιοχημεία ΙΙ, Επιστ. Τροφίμων ΙΙ, Νοσολογία, Διατροφή και Άσκηση Χημεία και Ανάλυση Τροφίμων, Δεοντολογία Διαιτολόγου Διατροφολόγου, Νέα Τρόφιμα, Κλινική Διατροφή και Σχεδιασμός Διαιτολογίου.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ Οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ μπορούν να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές σπουδές σε Ελληνικά πανεπιστήμια αλλά και του εξωτερικού (Ν2327, ΦΕΚ 156Α/1995). Υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω προγράμματος υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές, του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) Από το ακαδ. έτος η Σχολή Τεχν. Τροφίμων και Διατροφής & Διαιτολογίας συμπράτει στο διετές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Χημείας, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΠΜΣ). Το ΠΜΣ απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην "ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ" με τις εξής τρεις ειδικεύσεις : Χημεία και Τεχνολογία Τροφίμων Διασφάλιση Ποιότητας Διατροφή
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ Εξέταση της θρεπτικής αξίας των τροφίμων Κατάρτιση ετικέτας με πληροφορίες για τα περιεχόμενα θρεπτικά συστατικά και την κάλυψη των ημερησίων αναγκών από αυτά Συμμετοχή στην κατάρτιση προδιαγραφών παρασκευής νέων προϊόντων Κατάρτιση Γενικών και Ειδικών Διαιτολογίων και επίβλεψη της εφαρμογής τους Ανάληψη της υπευθυνότητας και επίβλεψη της μαζικής παραγωγής γευμάτων
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ Νοσοκομεία - Ιδιωτικές κλινικές: Κατάρτιση διαιτολογίου και επίβλεψη παρασκευής γευμάτων για τους ασθενείς, σύμφωνα με τις θεραπευτικές τους ανάγκες που καθορίζονται από τον θεράποντα ιατρό Κέντρα Υγείας: Σχεδιασμός ειδικών διαιτολογίων, παροχή πληροφοριών για ειδικά διαιτολόγια που καθορίζονται από τον θεράποντα ιατρό Εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και ελέγχου τροφίμων: Έλεγχος της θρεπτικής τους αξίας με βάση τα αναλυτικά στοιχεία που παρέχονται από τους αρμόδιους επιστήμονες Κέντρα αδυνατίσματος: Καθορισμός διαιτολογίων και παρακολούθηση εφαρμογής τους Βιομηχανίες παρασκευής ειδικών τροφίμων: Σχεδιασμός για την παραγωγή ειδικών τροφίμων, παιδικές τροφές, για διαβητικούς κ.λ.π. Αθλητικές Ομάδες και Αθλητικά κέντρα
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ Ξενοδοχειακές μονάδες - Κρουαζιερόπλοια - Αλυσίδες εστιατορίων: Υπεύθυνοι προμηθειών, κατάρτιση ημερήσιου ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου Γηροκομεία: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση ημερησίου ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου Παιδικές κατασκηνώσεις και κατασκηνώσεις υπερηλίκων: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση μενού ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου, παρακολούθηση εφαρμογών και αξιολόγηση αποτελεσμάτων Φοιτητικές Λέσχες και Μαθητικές Εστίες: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση διαιτολογίου Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση διαιτολογίου Μονάδες και υπηρεσίες ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση μενού ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας : Μεταπτυχιακές Σπουδές : trofimon/ Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Τεχνολόγων Διατροφής : Πανελλήνια Ένωση Διατροφολόγων - Διατολόγων :