ΕΙΣΑΓΩΓΉ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΊΑ - ΔΙΆΛΕΞΗ ΙΙΙ Δήμητρα Παπαστεργίου Ψυχολόγος MSc

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΡΙΤΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ
Advertisements

Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Παραβατικότητα ανηλίκων. Εκτίμηση επικινδυνότητας και αναγκών τους
Δημοτικός Οργανισμός Υγείας & Κοινωνικών Θεμάτων Δήμου Βόλου Δίκτυο Εθελοντών Κοινωνικής Προσφοράς του Δ.Ο.Υ.Κ “ Volo”
Σχολική Ετοιμότητα Πρώιμη Διάγνωση Μαθησιακών Δυσκολιών
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
Εργοθεραπευτική Παρέμβαση σε Παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α
Χαρακτηριστικά και Ταξινόμηση των Ψυχολογικών Τεστ
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Μερικά ακόμη παραδείγματα
Ένταξη /ενσωμάτωση παιδιών με ιδιαιτερότητες/ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Η. Ε. Κουρκούτας.
ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΤΗ – ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΑΘΗΤΗ
ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΟΥΡΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο: Ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας ανάμεσα στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών.
ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ
Ικανότητες και δεξιότητες.
Ερευνητικη εργασια: «ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ εξαρτησεισ»
Διάλεξη 4η Νοητική Υστέρηση
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΨΥΧΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Άνδρας 38 ετών, έγγαμος. Προοδευτικά επιτεινόμενη κατάθλιψη τις τελευταίες.
Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (ΙΙ)
Αναλυτικά Προγράμματα για τα Δημόσια Σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας Σεμινάρια Σεπτεμβρίου 2010 Κουτσίδης Γιώργος 1.
Ένταξη /ενσωμάτωση παιδιών με ιδιαιτερότητες
Επιμέλεια: Δούρου Μαρίνα ΠΕ04-04
Πρακτικές Οδηγίες Εκπαίδευσης στην Κοινωνικοποίηση… Το τρίπτυχο της συνεργασίας: οι ομάδες που πλαισιώνουν τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ΕΙΡΗΝΗ.
ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ.
Αναπτύσσοντας, κινητοποιώντας και βελτιώνοντας δεξιότητες: η εφαρμογή μαθησιακού προγράμματος σε ομάδα τμήματος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Περιγεννητική υγεία.
Ανάπτυξη Μια συνεχής, δυναμική διαδικασία. Σταδιακή απόκτηση δεξιοτήτων, οι οποίες επιτρέπουν τη μετάβαση από την εξάρτηση στην αυτονομία. Βιολογικές και.
Αντιμετώπιση Μαθησιακών Δυσκολιών στα Μαθηματικά
Γενικές Μαθησιακές Δυσκολίες και Γνωστικές Δυσχέρειες Διάκριση δυσκολιών Γενικές (όλη τη μαθησιακή διαδικασία) Ειδικές (ανάγνωση, γραφή,μαθηματικά) Είδος.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ, Γ.Ν.Π. «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ»
Συχνότητα και κατηγορίες των μαθησιακών δυσκολιών.
Ν.Π.Δ.Δ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ- ΑΓ.Ι ΡΕΝΤΗ.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ 1.Καταθλιπτική διάθεση. 2.Απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης. 3.Μειωμένη ενέργεια.
Η Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου υπήρξε πάντα πρωτοπόρα στην εισαγωγή των νέων Ψυχιατρικών Θεραπευτικών μεθόδων στην Ελλάδα αλλά και στην.
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ. ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ; Μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Συμβουλευτική ΑμΕΑ Άτομα με Ειδικές Ανάγκες ή Αναπηρία; Άτομα με Ειδικές Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Ανάγκες.
Αθανάσιος Κ. Ρισβάς.
εκπαιδευτικη μεταβαση
Μάθηση σημαίνει τροποποίηση συμπεριφοράς & σχηματισμό συνηθειών
ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ Αθανάσιος Κ. Ρισβάς.
ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Αθανάσιος Κ. Ρισβάς.
Οι διαταραχές όρασης Αθανάσιος Κ. Ρισβάς.
Το πρόβλημα της μέτρησης Μέτρηση είναι η ένταξη αριθμών σε αντικείμενα σύμφωνα με oρισμένους κανόνες και υπό την βασική προϋπόθεση ότι υπάρχει ακριβής.
Πως διδάσκουμε τους μαθητές με νοητική υστέρηση
Εξελικτικές Μαθησιακές Δυσκολίες
«Τάξη» έξω από την «τάξη»…
Η ανάπτυξη του παιδιού Καλαϊτζίδης Αγάπιος.
Δρ. Νικόλαος Τσιγγίλης Σχολικός Σύμβουλος Δ/θμιας Εκπ/σης Πέλλας
«Παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες & Διαταραχές Λόγου»
Ανίχνευση Μαθησιακών Δυσκολιών από Εκπαιδευτικούς στο Σχολείο
«Παιδιά με Σωματικές Αναπηρίες & Δυσκολίες Προσαρμογής»
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ
«Παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες & Διαταραχές Λόγου»
ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ Κ. Ασωνίτου. ΟΡΙΣΜΟΣ Εγκεφαλική παράλυση είναι μια μόνιμη αλλά μεταβλητή διαταραχή της κινητικότητας και των στάσεων του σώματος,
Αξιολόγηση της επίδοσης ενός οργανισμού σε θέματα ασφάλειας
Ψυχολογική προσέγγιση παιδιών με αναπηρίες:
ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α.
Αναπτυξιακές διαταραχές μάθησης/ειδικές μαθησιακές δυσκολίες
Φυσιολογικό και παθολογικό
Αποσυνδετικές διαταραχές
ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ.
Δρ. Πήλιος Σταύρου Κλινικός Ψυχολόγος
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΙΣΑΓΩΓΉ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΊΑ - ΔΙΆΛΕΞΗ ΙΙΙ Δήμητρα Παπαστεργίου Ψυχολόγος MSc. 2015

 Η νοητική καθυστέρηση αποτελεί την πιο πολυμελετημένη, αλλά και ταυτόχρονα την πιο πολύπαθη διαταραχή.  Πρόκειται για την πιο ανομοιογενή ομάδα ως προς την αιτιολογία, το δείκτη νοημοσύνης, την κοινωνική προσαρμογή, την ύπαρξη και άλλων συνοδών προβλημάτων

Ορισμός  Υπάρχουν διαφορετικοί ορισμοί για την νοητική καθυστέρηση ανάλογα με τον φορέα που τον προτείνει.  Η Αμερικάνικη Εταιρία για την Νοητική Ανεπάρκεια θεωρεί την νοητική καθυστέρηση ως ¨ την σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο γενική λειτουργία που συνυπάρχει με την ανεπάρκεια στην προσαρμοστική συμπεριφορά όπως εκδηλώνεται κατά την περίοδο της εξέλιξης ¨.

 Για να κατανοηθεί καλύτερα η σημασία αυτού του ορισμού πρέπει να τηρηθούν κάποιες παράμετροι.  Η έγκυρη εκτίμηση λαμβάνει υπόψη την πολιτιστική και γλωσσική διαφοροποίηση, όπως επίσης διαφορές στους παράγοντες επικοινωνίας και συμπεριφοράς.  Η ύπαρξη περιορισμών στις δεξιότητες προσαρμογής εμφανίζονται μέσα στο περιβάλλον της κοινωνίας ή κοινότητας, όταν συγκρίνονται με συνομηλίκους και αποτελούν τις ατομικές ανάγκες για υποστήριξη.

 Οι συγκεκριμένοι προσαρμοστικοί περιορισμοί συνήθως συνυπάρχουν με ικανότητες σε άλλες προσαρμοστικές δεξιότητες ή άλλες προσωπικές δυνατότητες.  Με την κατάλληλη υποστήριξη σε ένα επαρκές χρονικό διάστημα η λειτουργική ζωή του ατόμου με νοητική καθυστέρηση θα βελτιωθεί.

 Ιστορικά η πρώτη ενασχόληση ξεκινά από τον Ναπολέοντα, ο οποίος ξεκινά την διαδικασία καταγραφής των ¨ κρετίνων ¨ σε ένα από τα ελβετικά καντόνια.  Πολλές έρευνες δείχνουν διαφορές στην εκτίμηση της συχνότητας των ατόμων με νοητική καθυστέρηση ανάμεσα σε 34 % -50%.

 Αυτό οφείλεται σε μεθοδολογικά ζητήματα που θα προσδιορίσουν με ακρίβεια τα διάφορα δεδομένα.  Οι τρόποι από τους οποίους αντλούμε πληροφορίες για την συχνότητα της νοητικής καθυστέρησης είναι συγκεκριμένοι :

 Μελέτες φορέων : Στοιχεία από σχολεία, κλινικές, νοσοκομεία  Συνεντεύξεις με πρόσωπα της κοινότητας  Μελέτες νοικοκυριού : Στοιχεία από κατ ’ οίκον επισκέψεις  Κλινική αξιολόγηση των ίδιων των ατόμων  Δεδομένα από στοιχεία απογραφών

 Τα άτομα που πάσχουν από νοητική καθυστέρηση παγκοσμίως εμφανίζονται με συχνότητα περίπου 1% σε κάθε χώρα.  Έτσι, χωρίς να έχουμε ξεκάθαρα στοιχεία από καταγραφές υπολογίζουμε να είναι στην Ελλάδα άτομα που παρουσιάζουν νοητική καθυστέρηση.  Εκτιμάται ακόμη, ότι εξ αυτών ζουν ιδρυματικά

Αιτίες νοητικής καθυστέρησης  Τα αίτια είναι  προγεννητικά  περιγεννητικά  μεταγεννητικά - περιβαλλοντικά

Προγεννητικά αίτια  Κληρονομικοί παράγοντες  Χρωμοσωμικές ανωμαλίες ( σύνδρομο Down, σύνδρομο Klinefelter, σύνδρομο Turner)  Ασθένειες της εγκύου ( λοιμώξεις, ερυθρά, ιλαρά, κοκ.)  Ανωμαλίες μεταβολισμού (PKU)

 Ασυμβατότητα του Rh του αίματος της μητέρας με αυτό του εμβρύου  Ανοξία  Τραυματισμοί της εγκύου  Κακή διατροφή  Δηλητηριάσεις από μόλυβδο

Περιγεννητικά αίτια  Ανοξία  Τραυματισμοί και αιμορραγία του εγκεφάλου  Πρόωρη γέννηση.

Μεταγεννητικά αίτια  Μολυσματικές ασθένειες  Ατυχήματα  Υψηλός πυρετός  Μεταβολικές ανωμαλίες  Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες ( ιδρυματοποίηση, στερημένο εκπαιδευτικό περιβάλλον, συναισθηματική αποστέρηση ).

Ταξινόμηση νοητικής καθυστέρησης  Η πιο διαδεδομένη μορφή ταξινόμησης της νοητικής καθυστέρησης είναι αυτή που χρησιμοποιεί το δείκτη νοημοσύνης  Χρειάζεται προσοχή στην εκτίμηση των δυνατοτήτων του ατόμου με νοητική υστέρηση και στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων του δείκτη νοημοσύνης

Κατηγοριοποιήσεις νοητικής καθυστέρησης  Ήπια Νοητική Υστέρηση ( με δείκτη νοημοσύνης από έως 70)  Μέτρια Νοητική Υστέρηση ( με δείκτη νοημοσύνης από έως 50-55)  Σοβαρή Νοητική Υστέρηση ( με δείκτη νοημοσύνης από έως 35-40)

 Βαριά Νοητική Υστέρηση ( με δείκτη νοημοσύνης κάτω από 20-25)  Νοητική Υστέρηση ΜΠΑ, όταν δηλαδή υπάρχει μια Νοητική Υστέρηση αλλά η ευφυΐα του ατόμου δεν μπορεί να μετρηθεί από τα σταθμισμένα τεστ

 Υπάρχει και μια άλλη διάκριση της νοητικής υστέρησης η οποία βασίζεται στην ικανότητα μάθησης των ατόμων με νοητική καθυστέρηση  Αυτή η διάκριση ανήκει στον Kirk και έχει δεχθεί κριτική για τον περιοριστικό ρόλο που αποδίδει στα άτομα

 Τα εκπαιδεύσιμα άτομα. Πρόκειται για την ανώτερη βαθμίδα, όπου ο δείκτης νοημοσύνης είναι μεταξύ  Τα άτομα αυτής της κατηγορίας μπορούν να αποκτήσουν τις βασικές σχολικές γνώσεις και κοινωνικές και επαγγελματικές δεξιότητες. Συνήθως, τα καταφέρνουν να ζουν μερικώς ή ολικώς οικονομικά και κοινωνικά ανεξάρτητα.

 Τα ασκήσιμα άτομα. Πρόκειται για την μεσαία βαθμίδα με δείκτη νοημοσύνης μεταξύ  Τα άτομα αυτά δεν μπορούν να αποκτήσουν τις βασικές σχολικές γνώσεις, μπορούν όμως να μάθουν τις δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης ( καθαριότητα, ντύσιμο, φαγητό κ. τ. λ.).  Συνήθως, απασχολούνται στα πλαίσια της οικογένειας ή σε ειδικά πλαίσια, όπως σε κάποια προστατευόμενα εργαστήρια.

 Οι ιδιώτες  Πρόκειται για την κατώτερη βαθμίδα ( δείκτης νοημοσύνης μικρότερος του 20).  Δεν μπορούν να επωφεληθούν από καμιά αγωγή και έχουν ανάγκη από διαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Κριτήρια DSM  Έναρξη πριν από τα 18 έτη ηλικίας  Ο δείκτης ευφυΐας είναι ίσος ή κάτω από 70.  Έκπτωση της λειτουργικότητας του ατόμου σε τουλάχιστον δύο από τους παρακάτω τομείς :

 κοινωνικές δεξιότητες  χρήση των πηγών της κοινότητας  Αυτονομία  λειτουργικές σχολικές δεξιότητες  εργασία

 Επικοινωνία  Αυτοεξυπηρέτηση  διαβίωση στο σπίτι  ελεύθερος χρόνος  υγεία  ασφάλεια

Χαρακτηριστικά ατόμων  Ελαφριά νοητική υστέρηση (85%)  Περιβάλλον αποστέρησης  Μικρό ποσοστό οργανικής αιτιολογίας  Στο δημοτικό η πρώτη κατανόηση των προβλημάτων  Μπορούν να μάθουν βασικές δεξιότητες

 Μέτρια νοητική υστέρηση (10%)  Οφείλεται σε οργανικούς λόγους σε ατυχήματα, τραυματισμούς ή μολυσματικές ασθένειες κατά την ενδομήτρια, την περιγεννητική, τη βρεφική ή και τη νηπιακή περίοδο  Εμφανή εξωτερικά χαρακτηριστικά

 Η κινητική τους ικανότητα είναι φτωχή και χαρακτηρίζεται από προβλήματα τόσο στην αδρή, όσο και στη λεπτή κινητικότητα.  Απόκτηση των στοιχειωδών σχολικών δεξιοτήτων όπως ανάγνωση, γραφή απλών φράσεων ή μικρών κειμένων ή απλές αριθμητικές πράξεις.

 Σοβαρή νοητική υστέρηση (3%-4%)  Οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε βιολογικά αίτια  Εμφανή εξωτερικά χαρακτηριστικά  Η φυσική και η κινητική τους ανάπτυξη χαρακτηρίζεται από σοβαρότατα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα  Μέχρι ένα περιορισμένο σημείο από τη διδασκαλία προ - ακαδημαϊκών αντικειμένων, όπως η οικειότητα με το αλφάβητο ή την απλή αρίθμηση

 Βαριά νοητική καθυστέρηση  Διαγνωσμένο νευρολογικό πρόβλημα, που είναι υπεύθυνο για τη νοητική καθυστέρηση  Τα εκπαιδευτικά προγράμματα στοχεύουν στην κοινωνική τους προσαρμογή σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον.

 Όταν αναφερόμαστε σε οργανική αιτιολογία για τη νοητική υστέρηση μπορεί να οφείλεται σε :  Χρωμοσωμικές ανωμαλίες  Φενυλκετονουρία  Λοιμώδεις ασθένειες της μητέρας  Τοξικές ουσίες ( στο περιβάλλον, στο φαγητό )  Περιγεννητικά ατυχήματα

 Τα άτομα που παρουσιάζουν νοητική υστέρηση παρουσιάζουν έκπτωση σε γνωστικές λειτουργίες  Προσοχή  Ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών  Οργάνωση των πληροφοριών και χρήση της λογικής  Μνήμη - Εύρος μνήμης  Γνωσιακή βάση  Χρήση του λόγου

Προϋποθέσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων  επίπεδο αξιολόγησης κατά της αξιολόγηση  ετήσιοι στόχοι ( μακροπρόθεσμοι ) και βραχυπρόθεσμοι στόχοι  ειδική εκπαίδευση και σχετιζόμενες υπηρεσίες  ημερομηνία έναρξης και διάρκειας των υπηρεσιών  αξιολόγηση των διαδικασιών μέτρησης των συμπεριφορών σε μία τουλάχιστον ετήσια βάση.

Δημογραφικά δεδομένα  Ηλικία : Από τα 5 εώς και 12 παρατηρείται αύξηση του ποσοστού της νοητικής καθυστέρησης  Η κορύφωση του ποσοστού σημειώνεται στο γυμνάσιο και στο λύκειο λόγω των απαιτήσεων του σχολείου  Μειώνεται στην ηλικία των 22-34, εξαφανίζεται δε στην μέση ηλικία

Φύλο  Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν σαφές προβάδισμα στους άντρες από ό, τι στις γυναίκες  Τα αγόρια έχουν περισσότερες πιθανότητες να χαρακτηριστούν ως πάσχοντα με νοητική υστέρηση

 Επίδραση του κοινωνικο - οικονομικού επιπέδου της οικογένειας στην εμφάνιση αλλά και στην αντιμετώπιση της.

Διπλή διάγνωση  Η νοητική υστέρηση μπορεί να συνυπάρχει με άλλες καταστάσεις υγείας και συναισθηματικές διαταραχές.  Οι συναισθηματικές διαταραχές και η αδυναμία να ανταπεξέλθουν σε αυτές είναι και ο λόγος εγκλεισμού των ατόμων αυτών σε ιδρύματα και κλινικές.

 Αυτή η μεγάλη επικράτηση των συναισθηματικών διαταραχών στα άτομα με νοητική υστέρηση μπορεί να εξηγηθεί από  την μειωμένη ικανότητα ερμηνείας του τι ακριβώς τους συμβαίνει  Ανεπαρκής γνωστική ικανότητα για επίλυση συγκρούσεων

 Έλλειψη κρίσης που οδηγεί σε ευπιστία έτσι ώστε να οδηγούνται σε μπλεξίματα  απροθυμία των ειδικών να αντιμετωπίσουν τις συναισθηματικές συγκρούσεις

 Συνοδά προβλήματα με την Νοητική Υστέρηση είναι οι ψυχώσεις  Υπάρχει μεγάλη σύνδεση ανάμεσα στην ΝΥ και στην σχιζοφρένεια.

Θεραπευτικές προσεγγίσεις  Φαρμακοθεραπεία με σκοπό την διαχείριση προβλημάτων συμπεριφοράς  αντιεπιληπτικά  αντικαταθλιπτικά  Μείζονα ηρεμιστικά

 Ψυχοθεραπείες  Ατομική  Ομαδική  Οικογενειακή

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας !! 