Τα επαναστατικά κινήματα των ετών στην Ευρώπη Δημιουργία παρουσίασης: Βάσω Ραμπαούνη

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ.
Advertisements

2. ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
6.7. Ο Τριακονταετής Πόλεμος ( )
Ευρωπαϊκή Ένωση 27 κράτη-μέλη 23 επίσημες γλώσσες
28. Κοινωνία και κράτος στον Μεσοπόλεμο
Ο Goya, ο Beethoven και ο Ρομαντισμοσ. .
Η βασιλεία του Όθωνα.
Ιστορία Στ’ Δημοτικού! THOMAS63004
Η ανατολη υπο την οθωμανικη κυριαρχια
Οι θρησκευτικές αντιθέσεις συνεχίζονται στις αρχές του 17 ου αι. Ο Τριακονταετής Πόλεμος, το αποκορύφωμα των θρησκευτικών συγκρούσεων, πήρε πανευρωπαϊκό.
ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑ.
Τα απελευθερωτικά οράματα ο Ρήγας Φεραίος
Η Ευρώπη και ο κόσμος τον 19ο αιώνα ( )
Η Ελληνική επανάσταση του 1821 υπήρξε ο αγώνας για απελευθέρωση των Ελλήνων από την οθωμανική καταπίεση. Ήταν η τελευταία από μια σειρά εξεγέρσεων που.
Η κρίση της αυτοκρατορίας των Αψβούργων.
ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ.
Παρουσίαση Μικροδιδασκαλίας Αντωνακάκης Γεώργιος Ηράκλειο 01/12/2014.
Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΜΕΝΟΥ ΕΛΛΑΔΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΓΑΛΛΙΑ ΚΡΟΑΤΙΑ
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου
Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης
Κίνημα στο Γουδί 1909 Ελευθέριος Βενιζέλος 1910
Β. ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ (1844 – 1880) ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1844
Τα Πολιτεύματα Στην Αρχαία Ελλάδα
 To 19o αιώνα είχε ωριμάσει η ιδέα της απελευθέρωσης των Ελλήνων.  Στην Οδησσό της Ρωσίας το 1814 συναντήθηκαν τρεις έμποροι και αποφάσισαν να ιδρύσουν.
25η Μαρτίου.
ΜΑΘΗΜΑ 4ο (Κοινωνικές ομάδες)
Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ
Μάθημα 7ο H Μεσόγειος τον 20ο αιώνα
Μάθημα 5 Οι Μεγάλες Δυνάμεις στη Μεσόγειο, 17ος - 19ος αι. -Ανάπτυξη εμπορίου στη Μεσόγειο με πρωτεργάτες τη Βρετανία και την Ολλανδία -Ανταγωνισμός Βρετανίας-Γαλλίας.
ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 37. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΥ 3122 ΣΤ’ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014 ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ Δ. (2004). ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
Μορφές διακυβέρνησης Αριστοτέλης – αριθμητικό κριτήριο : Μοναρχία, Αριστοκρατία, Πολιτεία (τυραννία, ολιγαρχία, δημοκρατία). Μοντεσκιέ –κριτήριο είναι.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
Την εποχή που η Ελλάδα ήταν σκλαβωμένη στους Τούρκους, στην Ευρώπη σημειώθηκαν πολύ σημαντικά γεγονότα. Κεφ. 2 Η Ευρώπη στα νεότερα χρόνια (κοσμογονικές.
ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Πολίτευμα είναι ο τρόπος οργάνωσης και άσκησης της κρατικής εξουσίας.
Η κριτική του Ορθού Λόγου
Κοινωνικό Ζήτημα
Κόμματα Στελεχών Χρονική περίοδος: απαρχές δημοκρατίας, 19ος αιώνας. Περιορισμένο δικαίωμα ψήφου, ή καθιέρωση καθολικής ψηφοφορίας Πολιτική έκφραση:
ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ Εργασία ιστορίας 2ου τετραμήνου
Μια ή περισσότερες Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ελαιόλαδο?
Ο ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ
Ιστορία του γυναικείου κινήματος
Τα ανθρώπινα δικαιώματα του παιδιού στον κόσμο μας
Eτερότητα και Εκπαίδευση στην Ελληνική Διασπορά
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ
Κοινωνιολογία του Χώρου 3. 15/10/2015
Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του σύγχρονου.
Εθνικιστική Ιδεολογία, εθνικά κινήματα και δημιουργία εθνικών κρατών
«Η χώρα μου η Ευρώπη!!!» (ταξίδι γνωριμίας)
Μαθημα 2ο Τα επαναστατικα κινηματα στην ευρωπη 19ος αιωνασ
Θρησκευτική Μεταρρύθμιση
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΤΟΣ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΟΥΡΙΑ
Συντακτική Συνέλευση Κατάργηση (νομική) φεουδαρχικών προνομίων
ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΑΚΟ Π.Γ.Ζ.Σ.Ι ΈΤΟΣ:
H τελευταία φάση της γαλλικής επανάστασης ( ) και η εποχή του Ναπολέοντα ( ) ΕΝΟΤΗΤΑ 4.
Το συνέδριο της Βιέννης
Άντρεα Παπαϊωακείμ Σταύρη Χίντικου
ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΗΛΟΣΥΓΚΡΟΥΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΙΩΞΕΩΝ
Θρησκευτική Μεταρρύθμιση
Τα κυριότερα επαναστατικά κινήματα
Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862)
Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ
Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης
Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
-MENU- Χώρες Μεσογείου Μάλτα Ισπανία Γαλλία Ελλάδα Ιταλία.
ΑΠΟ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843 ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΞΩΣΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1862)
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ
Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τα επαναστατικά κινήματα των ετών στην Ευρώπη Δημιουργία παρουσίασης: Βάσω Ραμπαούνη

Πολιτικές αντιδράσεις στις αποφάσεις του συνεδρίου της Βιέννης (1815) Αιτήματα: Παραχώρηση συντάγματος Θέσπιση κοινοβουλευτικών θεσμών Αναγνώριση ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων Τρία (3) πολιτικά ρεύματα ( αμφισβήτηση των αποφάσεων ηγεμόνων Ευρώπης) Μετριοπαθείς φιλελεύθεροι Σοσιαλιστές ( μετά το 1850) Ριζοσπάστες δημοκρατικοί Συνταγματική μοναρχία Εκλογικά δικαιώματα όσοι διαθέτουν περιουσία Αβασίλευτη δημοκρατία Πολιτικά δικαιώματα: ενήλικες άνδρες Προστασία αδύναμων κοινωνικών ομάδων Υπέρ ενός καθεστώτος πολιτικής και κοινωνικής ισότητας

Εθνικές διεκδικήσεις και η αρχή των εθνοτήτων (1) Εθνικές διεκδικήσεις Αποτέλεσμα της σταδιακής συνειδητοποίησης των εθνών. Η κατάσταση στα 1815 Έθνη χωρίς κράτος 1. Ζούσαν σε πολυεθνικές αυτοκρατορίες ( αυστριακή-οθωμανική) 2. Ζούσαν διάσπαρτα σε διάφορα κράτη ( γερμανικό, ιταλικό πολωνικό έθνος) Αρχή των εθνοτήτων 1.Δικαίωμα ομοεθνών πληθυσμών να ιδρύουν ενιαίο κράτος 2. Δικαίωμα ομοεθνών πληθυσμών που ζούν σε κράτους στο οποίο η πλειονότητα των κατοίκων είναι διαφορετική να αποσχιστούν Όρια κράτους =Όρια έθνους

Η Ευρώπη του 1815

Δύο διαφορετικές αντιλήψεις για το έθνος α. «Στο έθνος ανήκουν όλοι όσοι αισθάνονται ότι ανήκουν σε αυτό» Το έθνος είναι η συνένωση όλων των ανθρώπων, όσων ζουν μαζί, είτε λόγω γλώσσας είτε λόγω ορισμένων γεωγραφικών παραγόντων, είτε λόγω του ρόλου που τους όρισε η ιστορία, και αναγνωρίζουν την ίδια αρχή και βαδίζουν για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού. Πατρίδα είναι, πρώτα απ' όλα, η συνείδηση της πατρίδας. Τζουζέπε Ματσίνι, Ιταλός πολιτικός. Πηγή: β. «Το έθνος υπήρχε πάντα, ανεξάρτητα από το τι αισθάνονταν οι άνθρωποι» Τα πρώτα, τα γνήσια και αληθινά εθνικά σύνορα των κρατών είναι, αναμφίβολα, τα εσωτερικά σύνορα των ανθρώπων. Όλοι όσοι μιλούν την ίδια γλώσσα συνδέονται μεταξύ τους με ένα πλήθος αόρατων δεσμών από την ίδια τη φύση, πράγμα που συνέβαινε πολύ πριν αρχίσει οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα, καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον και έχουν τη δύναμη να συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται όλο και πιο καθαρά και αποτελούν εκ φύσεως ένα ενιαίο και αδιάσπαστο σύνολο. [...] Από αυτά τα εσωτερικά σύνορα, που χαράσσονται από την πνευματική φύση του ανθρώπου καθεαυτού, προκύπτει ως συνέπεια η διαμόρφωση των εξωτερικών συνόρων [...] Γιόχαν Φίχτε, Γερμανός φιλόσοφος. Πηγή:

Εθνικές διεκδικήσεις και η αρχή των εθνοτήτων (2) Οι πολιτικές και εθνικές διεκδικήσεις γέννησαν για την περίοδο τρία επαναστατικά κύματα: , 1830, 1848τρία επαναστατικά κύματα: , 1830, 1848

Η γαλλική επανάσταση μητέρα των επαναστάσεων του 19ου αιώνα Αντίθετα από ό,τι συνέβαινε με τις επαναστάσεις στο τέλος του 18ου αιώνα, οι επαναστάσεις της μεταναπολεόντειας περιόδου ήταν εσκεμμένες ή ακόμη και προγραμματισμένες. Γιατί το καταπληκτικότερο κληροδότημα της ίδιας της γαλλικής επανάστασης ήταν τα πρότυπα και τα οργανωτικά σχήματα της πολιτικής αναταραχής που αυτή καθιέρωσε για τη γενική χρήση των απανταχού επαναστατών. Ε.J. Hobsbawm, Η εποχή των επαναστάσεων, μτφρ. Μ. Οικονομοπούλου, ΜΙΕΤ, Αθήνα 1990, σ Με ποιο τρόπο επηρέασε η γαλλική επανάσταση τις επαναστάσεις του 19 ου αι.;

Οι επαναστάσεις των ετών Αμφισβήτηση των αποφάσεων του συνεδρίου της Βιέννης Πού; Νότια και μεσογειακή Ευρώπη Ποιες; Ισπανία (1820) Ιταλία ( ) Ελλάδα (1821)

Επανάσταση στην Ισπανία (1820) Αφετηρία: Στάση στρατιωτικών μονάδων εναντίον βασιλιά Φερδινάνδου Ζ’ Αίτημα: Επαναφορά συντάγματος του 1812 ( Ναπολέων) Εμφύλιος μέχρι το 1823 Αποτέλεσμα: Καταστολή της Επανάστασης από το γαλλικό στρατό ( εντολή ΙερήςΣυμμαχίας) Πυροδότηση απελευθερωτικών επαναστάσεων στη Λατινική Αμερική

Ο Φερδινάνδος Ζ’ της Ισπανίας και το Σύνταγμα του 1812 Φερδινάνδος Ζ’ της Ισπανίας Φερδινάνδος Ζ’ της Ισπανίας κατήργησε το Ισπανικό σύνταγμα του Πορτραίτο του Francisco Goya, 1814 H δημοσίευση του Συντάγματος του 1812, έργο του Salvador Viniegra.

Η Ισπανική αυτοκρατορία σε διαφορετικές περιόδους

Οι επαναστάσεις στην Ιταλία ( ) Οργάνωση από καρμπονάρουςκαρμπονάρους Αφετηρία :Βασίλειο της Νεάπολης και της Σικελίας εναντίον της αυστριακής κυριαρχίαςΒασίλειο της Νεάπολης και της Σικελίας Χρόνος: 1820 Αίτημα: Εθνική ελευθερία Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις Αποτέλεσμα: Καταστολή της επανάστασης από αυστριακό στρατό ( εντολή Ιερής Συμμαχίας) Αφετηρία: Βασίλειο του ΠεδεμοντίουΒασίλειο του Πεδεμοντίου Αιτήματα: τα ίδια Αποτέλεσμα: το ίδιο

Καρμπονάροι Η σημαία των καρμπονάρωνκαρμπονάρων Μέλη μυστικής εταιρείας που ιδρύθηκε στην Ιταλία, μεταξύ 1808 και 1810 με σκοπό την απελευθέρωση της ιταλικής χερσονήσου από την αυστριακή κυριαρχία και την ανατροπή των αποφάσεων του συνεδρίου της Βιέννης.Τα νέα μέλη εντάσσονταν στην οργάνωση μετά από μια περίοδο δοκιμασίας και αφού πρώτα έδιναν αυστηρούς όρκους ότι θα διαφυλάξουν τα μυστικά της και θα υπηρετήσουν τους σκοπούς της. Κατ΄΄α το πρώτο μισό του 19 ου αι. ιδρύθηκαν στην Ευρώπη πολλές οργανώσεις καρμποναρικού τύπου. Μία από αυτές ήταν και η Φιλική Εταιρεία.

Οι επαναστάσεις στην Ιταλία ( )

Βασίλειο της Νεάπολης και της Σικελίας

Βασίλειο του Πεδεμοντίου ( σημερινή Β. Δ. Ιταλία) Η ψυχή της επανάστασης στο Πεδεμόντιο (1821) ο Santorre di Santarosa

Η επανάσταση στην Ελλάδα (1821) Το πρώτο εθνικό κίνημα του 19 ου αι.

Πηγές /conflict/+en+spanish_civil_war_1820_ yaume_de_Naples_et_Celui_de_LIsle_de_Sicile/Bonne.html ανθρακείς