Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ιστορία Στ’ Δημοτικού! THOMAS63004

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ιστορία Στ’ Δημοτικού! THOMAS63004"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ιστορία Στ’ Δημοτικού! THOMAS63004
Η Φιλική Εταιρεία! Ιστορία Στ’ Δημοτικού! THOMAS63004

2 Η Φιλική Εταιρεία και το έμβλημά της.

3 Το 19ο αιώνα είχε ωριμάσει η ιδέα της απελευθέρωσης των Ελλήνων
Το 19ο αιώνα είχε ωριμάσει η ιδέα της απελευθέρωσης  των Ελλήνων. Στην Οδησσό της Ρωσίας(σήμερα της Ουκρανίας) το1814 τρεις έμποροι αποφασίζουν μια μυστική οργάνωση που την ονομάζουν Φιλική Εταιρεία.

4 Ήταν ο Αθανάσιος Τσακάλωφ από τα Γιάννενα, ο Εμμανουήλ Ξάνθος από την Πάτμο και ο Νικόλαος Σκουφάς από το Κομπότι της Άρτας.

5 Η Φιλική Εταιρεία λειτουργούσε σύμφωνα με τα πρότυπα άλλων μυστικών οργανώσεων που δρούσαν στην Ευρώπη. Τα μέλη της ήταν ολιγάριθμα, αλλά τις παραμονές της Επανάστασης του 21 αριθμούσαν αρκετές χιλιάδες. Οι 3 ιδρυτές της είχαν επηρεαστεί από τις φιλελεύθερες ιδέες που επικρατούσαν στην Ευρώπη και θέλησαν να οργανώσουν τον αγώνα για την απελευθέρωση των Ελλήνων.

6 Έτσι αφού ορκίστηκαν πρώτα οι τρεις τους, στη συνέχεια άρχισαν να μυούν στο μυστικό της εταιρείας και στο σκοπό της (απελευθέρωση των Ελλήνων). Οι πρώτοι που ορκίστηκαν ήταν οι κλέφτες και ακολούθησαν έμποροι, κληρικοί αλλά και απλοί άνδρες και γυναίκες. Η μύηση όμως δε γινόταν φανερά, αλλά με απόλυτη μυστικότητα και με συγκεκριμένη ιεροτελεστία από τον ένα μυημένο στον άλλο και αφού πρώτα ήταν ο πρώτος σίγουρος για την αποφασιστικότητα του δεύτερου.

7

8

9 ΤΕΛΟΣ Η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ . ΘΩΜΑΣ


Κατέβασμα ppt "Ιστορία Στ’ Δημοτικού! THOMAS63004"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google