Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΑΚΟ Π.Γ.Ζ.Σ.Ι ΈΤΟΣ:2015-2016.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΑΚΟ Π.Γ.Ζ.Σ.Ι ΈΤΟΣ:2015-2016."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΑΚΟ Π.Γ.Ζ.Σ.Ι ΈΤΟΣ:

2 Ιστορία μέχρι τον 20ό αιώνα
Στο Μονακό έχουν βρεθεί ίχνη ανθρώπινης εγκατάστασης τα οποία χρονολογούνται από τη Νεολιθική εποχή και φυλάσσονται σήμερα στο Μουσείο Προϊστορικής Ανθρωπολογίας. Στα αρχαία χρόνια το έδαφος του πριγκιπάτου περιήλθε διαδοχικά κάτω από την κυριαρχία των Φοινίκων (10ος αι. π.Χ.), των Ελλήνων (5ος αι.), των Καρχηδονίων και των Ρωμαίων. Το 1191 το Μονακό πέρασε στην κυριαρχία των Γενουατών. Το 1297 άρχισε η μακρόχρονη βασιλεία της γενουατικής οικογένειας των Γκριμάλντι και το πριγκιπάτο περιήλθε οριστικά σ` αυτούς το Οι Γκριμάλντι συμμάχησαν με τη Γαλλία, κάτω από την πίεση όμως της Γένουας και της Σαρδηνίας, αναγκάστηκαν το 1524 να δεχτούν την προστασία της Ισπανίας. Η σύναψη συνθήκης με την Ισπανία ισοδυναμούσε ουσιαστικά με κατάργηση της ανεξαρτησίας του πριγκιπάτου. Το 1605 ο ισπανικός έλεγχος μετατράπηκε σε πραγματική κατοχή, γεγονός που προκάλεσε εξεγέρσεις και στροφή προς τη Γαλλία. Το 1641, με τη συνθήκη της Περόν, η Γαλλία ανέλαβε και πάλι την προστασία του πριγκιπάτου

3 Ιστορία μέχρι τον 20ό αιώνα
Το 1793 το καθεστώς της Γαλλικής Επανάστασης αφαίρεσε την εξουσία από την οίκο Γκριμάλντι και το Μονακό έγινε κτήση της Γαλλίας. Μετά την πτώση όμως του Ναπολέοντα Α΄, οι Γκριμάλντι επέστρεψαν στον πριγκιπικό θρόνο και το 1815, βάσει των αποφάσεων του Συνεδρίου της Βερόνας, το Μονακό τέθηκε κάτω από την προστασία της Σαρδηνίας. Το 1860 η Νίκαια παραχωρήθηκε στη Γαλλία και ένα χρόνο αργότερα ο πρίγκιπας Κάρολος Γ΄ παραχώρησε σ` αυτήν και τις περιοχές Μαντόν και Ροκαμπρέν, με αποτέλεσμα η έκταση του πριγκιπάτου να μειωθεί. Το 1861 το πριγκιπάτο ξανακέρδισε την ανεξαρτησία του (κάτω από γαλλικό έλεγχο), ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα καθιερώθηκε η τελωνειακή του ένωση με τη Γαλλία. Στις αρχές του 20ού αι. η δυναστεία των Γκριμάλντι έμεινε χωρίς άρρενες διαδόχους, αλλά η συνέχεια του οίκου εξασφαλίστηκε με τους γάμους των θυγατέρων των τότε πριγκίπων, οι οποίες έδωσαν το όνομα των Γκριμάλντι στους συζύγους τους.

4 Ιστορία 20ου αιώνα Οι εκάστοτε πρίγκιπες του οίκου Γκριμάλντι εξακολούθησαν να ασκούν την απόλυτη εξουσία στο πριγκιπάτο, μέχρι το 1911, όταν ο πρίγκιπας Αλβέρτος Α΄ συμφώνησε να προχωρήσει σε ρυθμίσεις που μετέβαλλαν το πολίτευμα του πριγκιπάτου σε συνταγματική μοναρχία. Το 1918 κατοχυρώθηκε η τυπική ανεξαρτησία του Μονακό έναντι της Γαλλίας, με την υπογραφή συνθήκης που καθόριζε ότι σε περίπτωση που εξέλειπε ο οίκος των Γκριμάλντι, το Μονακό θα γινόταν ανεξάρτητο κράτος υπό την προστασία της Γαλλίας. Στις 9 Μαΐου 1949 στο θρόνο του πριγκιπάτου ανέβηκε ο πρίγκιπας Ρενιέ Γ΄, ο οποίος δέκα χρόνια αργότερα ανέστειλε ένα μέρος του Συντάγματος και διέλυσε το Εθνικό Συμβούλιο. Το 1961 στη θέση του Εθνικού Συμβουλίου όρισε μια Εθνική Συνέλευση. Τον επόμενο χρόνο μια κρίση στις σχέσεις του πριγκιπάτου με τη Γαλλία τον ανάγκασε να επαναφέρει το Εθνικό Συμβούλιο και να θεσπίσει νέο πιο φιλελεύθερο Σύνταγμα, στις 17 Δεκεμβρίου 1962.

5 ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΕΚΤΑΣΗ:1.95km² ΣΥΝΟΡΑ:4.4km AKTOΓΡΑΜΜΗ:4.1km ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: (2008) ΓΛΩΣΣΑ:ΓΑΛΛΙΚΑ

6 ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ: Το έδαφος ποικίλλει από πεδινό εως και λοφώδες. ΚΛΙΜΑ:ΤΟ Μονακό, επειδή συνορεύει με τη Μεσόγειο Θάλασσα έχει κλίμα Μεσογειακό δηλαδή, ήπιους χειμώνες και ξηρά καλοκαίρια. ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ:Το Μονακό ή γνωστό και ως Πριγκιπάτο Μονακό με βάση το σύνταγμα και την απόφαση του το 1962 έχει συνταγματική μοναρχία.

7 ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:Επίσημο νόμισμα του Πριγκιπάτου είναι το ευρώ. ΘΡΗΣΚΕΙΑ:Το 95% του πληθυσμού είναι χριστιανοί ρωμαιοκαθολικοί. Το υπόλοιπο 5% των κατοίκων είναι πιστοί άλλων θρησκειών και δογμάτων. ΚΑΤΟΙΚΟΙ: Ένα ελάχιστο ποσοστό των κατοίκων του Μονακό έχει γεννηθεί εκεί (Μονεγάσκοι).

8 Σημαία Η σημαία του Μονακό συναντάται σε κυβερνητικά κτίρια, στο Πριγκιπικό Μέγαρο και ως έμβλημα στη θαλαμηγό του Πρίγκιπα.

9 ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ Πόλη του Μονακό.
Άλλες πόλεις: Μόντε Κάρλο,Λα Ρους, Μπα Μουλεν,Λε Ρεβουαρ, Λα Κολ.

10 Αξιοθέατα χώρας και πρωτεύουσας
Παλάτι Μονακό Κυανή Ακτή Πόλη του Μονακό Όπερα του Μόντε Κάρλο Καζίνο του Μονακό

11 Αξιοθέατα χώρας και πρωτεύουσας
Ράλυ F1 Μόντε Κάρλο Παραλία Λαρβότο Ωκεανογραφικό Μουσείο του Μονακό Γκριμάλντι Φόρουμ

12 ΕΙΚΟΝΕΣ

13 ΕΙΚΟΝΕΣ

14 ΒΙΝΤΕΟ

15 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ
ΤΕΛΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΛΑΣ


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΑΚΟ Π.Γ.Ζ.Σ.Ι ΈΤΟΣ:2015-2016."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google