Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Θρησκευτική Μεταρρύθμιση

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Θρησκευτική Μεταρρύθμιση"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Θρησκευτική Μεταρρύθμιση
Π.Γ.Ε.Σ.Σ. Επιμέλεια: Κατσουλάκου Στέλλα Τμήμα: Γ2

2 Τι είναι; Η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση, ή Μεταρρύθμιση του 16ου αιώνα, ήταν ένα θρησκευτικό κίνημα του 16ου αιώνα, που συνέβη στην Ευρώπη και ίδρυσε τον Προτεσταντισμό ως τρίτο μεγάλο κλάδο του Χριστιανισμού. Επικεφαλής σε αυτήν ήταν ο Μαρτίνος Λούθηρος, ο Ούλριχ Ζβίγγλιο και ο Ιωάννης Καλβίνος.

3 Ο Μαρτίνος Λούθηρος

4 Τι είναι; Αποτελεί τον ώριμο καρπό μίας προγενέστερης και μακροχρόνιας μεταρρυθμιστικής κίνησης, η οποία εκφράστηκε με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο στις μεταρρυθμιστικές συνόδους της Πίζας το και της Βασιλείας το , χωρίς όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Εγκυκλοπαίδεια του National Geographic

5 Τα γεγονότα της Θρησκευτικής Μεταρρύθμισης
 1517: Ο Λούθηρος θυροκόλλησε σε εκκλησία της Βιτεμβέργης ένα κατάλογο από 95 θέσεις δηλαδή επιχειρήματα που καταδίκαζαν τα συγχωροχάρτια και αμφισβητούσαν τις απόψεις του πάπα σε πολλά ζητήματα.  Ο πάπας αφόρισε το Λούθηρο ως αιρετικό. 1520: Ο Λούθηρος έκαψε δημόσια το έγγραφο του αφορισμού του. Ο Λούθηρος  καλείται σε απολογία μπροστά στη Δίαιτα από τον γερμανό αυτοκράτορα Κάρολο Ε ΄, αρνείται να αποκηρύξει τις θέσεις του και καταδικάζεται ως αιρετικός. 1529: Οι γερμανοί ηγεμόνες, οπαδοί του Λουθήρου διαμαρτύρονται γιατί δεν σέβονται τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις (διαμαρτυρόμενοι)  1530: Ομολογία της Αυγούστας- έγγραφο με τις βασικές αρχές του Λουθηρανισμού που υπέβαλαν οι διαμαρτυρόμενοι στη Δίαιτα.  Γενικευμένος εμφύλιος πόλεμος των μεταρρυθμιστών με τις αυτοκρατορικές δυνάμεις  1555: Ειρήνη της Αυγούστας: ο Λουθηρανισμός αναγνωρίζεται ως νόμιμος και δίνεται το δικαίωμα σε κάθε ηγεμόνα να επιβάλλει στο κράτος του το Δόγμα που επιθυμεί.

6 Αποτελέσματα/Συνέπειες της Θρησκευτικής Μεταρρύθμισης
Σημαίνει το τέλος της θρησκευτικής ενότητας της Ευρώπης. Αρχίζουν να διαμορφώνονται οι εθνικές ταυτότητες ( θρησκευτικές διαμάχες στη Γαλλία, η Ολλανδία αποσπάται από την Ισπανία, Τριακονταετής πόλεμος) Η Μεταρρύθμιση χαρακτηρίζεται από δημοκρατικό πνεύμα και υποστηρίζει την ελευθερία της ατομικής δραστηριότητας. Έτσι συμβάλλει στην ανάπτυξη κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και κεφαλαιοκρατικού συστήματος.   Διάδοση της παιδείας.  Νέα ρεύματα στις επιστήμες, στα γράμματα και στις τέχνες.

7 Τέλος!


Κατέβασμα ppt "Θρησκευτική Μεταρρύθμιση"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google