«Χρηματοπιστωτική Κρίση 2007-2009»«Χρηματοπιστωτική Κρίση 2007-2009» Εργασία στο μάθημα ¨Μακροοικονομική Θεωρία ¨ Υπεύθυνη Διδάσκουσα: κ. Αθηνά Ζερβογιάννη.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
 Τρέχουσα Διαχείριση των επιπτώσεων της κρίσης.  Στρατηγικός σχεδιασμός για τον περιορισμό των συνεπειών της.  Αντιστροφή του κλίματος στο μέλλον.
Advertisements

20 Φεβρουαρίου 2014 Η μόνη διέξοδος για την χώρα Επενδύσεις Σωκράτης Λαζαρίδης Διευθύνων Σύμβουλος ΕΧΑΕ.
Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στο περιβάλλον της Βασιλείας ΙΙ
Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση: Αίτια και Επιπτώσεις
Η παγκόσμια κρίση και η επόμενη μέρα για τις οικονομίες Εισηγητής: Μάνος Χατζηδάκης Οικονομικός Αναλυτής Αθήνα, Μάρτιος 2009.
Τραπεζική Ι Κ.1 Ο ρόλος και η λειτουργία ενός τραπεζικού οργανισμού
Μάθημα 2ο Τα τραπεζικά στοιχεία.
ΤΟ ΧΡΗμα ΩΣ εμπΟρευμα ΟΜΑΔΑ : γερκου α. αϊβαζιδου ειρ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (RISK MANAGEMENT)
ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΠΕ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ.
10.Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ – ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΥΡΤΣΙΔΟΥ ΑΓΑΠΗ
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. Μέλη ομάδας : Οικονόμου Γιώργος Σαμαρά Νατάσα Φίτσιου Χριστίνα Χρήστου Γιάννης Χρυσοστομίδου Έλσα ΟΜΑΔΑ Α΄: ΟΙ ΚΑΤΑΧΡΕΩΜΕΝΟΙ.
Θεωρία Κεφαλαιακής Διάρθρωσης: Το Υπόδειγμα Κόστους-Οφέλους
Διαμεσολάβηση και πραγματική οικονομία
Ειδικά θέματα τραπεζικής Ζητήματα χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης
1 Προϋπολογισμός 2007 Δεκέμβριος Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του Κρατικού προϋπολογισμού ; Ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και κάθε προϋπολογισμός,
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ
Η Διεθνής Κρίση και η Ανεργία Μια Αμφ ί δρομη Σχ έ ση.
Συνολική Ζήτηση Εθνικό Εισόδημα Εθνικό Προϊόν Εθνική Δαπάνη
Η Οικονομική Κρίση και η Διεθνής Οικονομική Συνεργασία και Ολοκλήρωση Διαλέξεις για το Μάθημα Διεθνής Οικονομική Συνεργασία και Ολοκλήρωση Δημήτρης Κατσίκας.
Η εργασία Οι κυριότερες χρηματοοικονομικές κρίσεις στην ιστορία
Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤOY ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
Α ΝΩΤΑΤΟ Τ ΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Ι ΔΡΥΜΑ Σ ΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΙΤΙΕΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ.
ΧΡΗΜΑΤΟ-ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ 2008 – 2009 ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Μαρκίκος Βασίλειος (7571 ) Επιβλέπων : Παντελίδης Παναγιώτης, επίκουρος καθηγητής ΣΕΡΡΕΣ MΑΙΟΣ 2014.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Κατεύθυνση: Θεωρία και Πολιτική Ανάπτυξης και Διεθνούς Οικονομικής Μάθημα: Κοινωνικοοικονομική.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Προσφορά και Ζήτηση Χρήματος
Κεφάλαιο 8 Ανοικτή οικονομία σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης Μακροοικονομία.
Κεφάλαιο 7 Δημόσια οικονομικά σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης Μακροοικονομία.
Κεφάλαιο 6 Το μοντέλο της πλήρους απασχόλησης Β μέρος
1 Η Απουσία Διεθνούς Μακροοικονομικής Ισορροπίας στην Πρόσφατη Οικονομική Κρίση και η Περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γ. Δ. Δημόπουλος Καθηγητής Ευρωπαϊκής.
ΧΡΕΗ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ
Κλαδική Ανάλυση – Μελέτη της ICAP Group «Οι Συνέπειες της Κρίσης στους διαφόρους Κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας» Διεύθυνση Οικονομικών Κλαδικών Μελετών.
ΤΟ Α.Ε.Π. ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΟΥ.. Τι ονομάζουμε Α.Ε.Π. ; Το ποσό που αξίζουν τα αγαθά και οι υπηρεσίες που παράγει μια οικονομία σε ένα συγκεκριμένο.
ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ Λ.Ε.Α.Δ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΜΟΡΦΟΥΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΥΡΟΣ 2011.
Ανάπτυξη του χρηματοοικονομικού τομέα και Οικονομική Μεγέθυνση στην Ελλάδα 1.
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 7η Περί Χρήματος. ΧΡΗΜΑ Χρήμα (Money) οτιδήποτε γενικά αποδεκτό στις συναλλαγές. Λειτουργεί ως:  Μέτρο υπολογισμού αξιών και.
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ενότητα 1: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ.
ΟΜΑΔΑ 2 ΚΟΥΡΝΙΑΝΟΥ ΜΑΡΙΝΑ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ ΦΙΛΙΩ ΠΑΣΟΜΕΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΑΡΤΖΗ ΜΑΡΙΑ.
Μακροοικονομία Διάλεξη 4. Χρήμα 1) Μέσο Ανταλλαγής -να είναι αποδεκτό από όλα τα μέλη της κοινωνίας -να μην υπόκειται σε φθορά και αλλοίωση με την πάροδο.
 Michael Grömling Intereconomics January 2014, Volume 49.
Στο τέλος της ύφεσης, απολογισμός και αξιολόγηση των προοπτικών.
Μακροοικονομία Διάλεξη 8. Ισορροπία στο Υπόδειγμα IS-LM Καμπύλη IS: ισορροπία στην αγορά αγαθών Υ = C(Y – T) + I(r) + G Καμπύλη LM: ισορροπία στην αγορά.
Εταιρική Διακυβέρνηση
Ενοτητα 1. διεθνη επιχειρηματικη δραστηριοτητα
ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΔΥΣΗς
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΕΑΝ ΑΕ
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΤΜΧΠΠΑ
Παρουσίαση Άρθρου στο μάθημα “Παγκόσμια Οικονομική Ανισορροπία” Ταμουρίδου Μαρία (ΑΜ:35030) Living with Global Imbalances - Cooper (2007) - Έρευνα πού.
8.1. Οικονομική και Νομισματική Πολιτική
Νέα οικονομική διακυβέρνηση
Mathew Shane & David Kelch
Ζαπατινας χαραλαμπος - Α.μ
Εθνικόν Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιο Αθηνών
Νέα οικονομική διακυβέρνηση
Χρηματοδοτική Διοίκηση
ΠΜΣ Δίκαιο της ΕΕ Οικονομική και Νομισματική Ένωση Μανώλης Περάκης
Παγκόσμια Οικονομική Ανισορροπία Κωστελέτου Νικολίνα Οκτ. 2017
MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές Ενότητα No.5: Πρόσβαση των πολύ μικρών επιχειρήσεων αγροτικών.
Η Ευρωπαϊκή οικονομία: ισχυρότερη μαζί
ΜΕΤΑ-ΚΕΫΝΣΙΑΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Κίνδυνος Χώρας.
ΘΕΜΑ 2015 μη κληρωθέν α) Ποιες επιδράσεις επιφέρει στο εγχώριο εμπορικό ισοζύγιο μια υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος σε μια μεγάλη χώρα με ανεξάρτητη.
ΘΕΜΑ 2016 Ανεργία και Απασχόληση και οι συνέπειες τους για την οικονομία. α) Αίτια και πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας. β) Η επίδραση της σημερινής.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

«Χρηματοπιστωτική Κρίση »«Χρηματοπιστωτική Κρίση » Εργασία στο μάθημα ¨Μακροοικονομική Θεωρία ¨ Υπεύθυνη Διδάσκουσα: κ. Αθηνά Ζερβογιάννη Μέλη Ομάδας:  Γκιζέλης Άντι Α.Μ  Ζάννη Άννα Α.Μ

Σκοπός της εργασίας…  Ορισμός του Χρηματοπιστωτικού συστήματος και του ρόλου αυτού  Αναδρομή στη Χρηματοπιστωτική Κρίση  Αίτια της κρίσης  Επιπτώσεις της κρίσης  Αντιμετώπιση της κρίσης Παγκόσμια  Μια ματιά στο μέλλον

Ben Bernanke « Βρεθήκαμε πολύ κοντά σε μια παγκόσμια κατάρρευση, όπου τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου θα είχαν χρεοκοπήσει, το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα είχε πάψει να λειτουργεί και μέσα στην οποία, η οικονομία θα είχε πέσει σε μια βαθύτερη, πολύ μακρύτερη και πιο επώδυνη ύφεση. »

Χρηματοπιστωτικό σύστημα  Το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ένα οικονομικό σύστημα βασισμένο στο χρήμα και αποτελεί τον διαμεσολαβητή στην ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών. Φέρνει σε επαφή τους αποταμιευτές με τους επενδυτές.

Στόχοι ενός χρηματοπιστωτικού συστήματος  Η αντιμετώπιση, η αποφυγή και η διάχυση του κινδύνου.  Η άριστη κατανομή των πόρων  Η παρακολούθηση της διοίκησης των εταιρειών και ο έλεγχος των επιχειρήσεων  Η κινητοποίηση των αποταμιεύσεων  Η διευκόλυνση της ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών

Χρηματοπιστωτικές αγορές  Αγορά ομολόγων  Αγορά μετοχών

Χρηματοοικονομικοί διαμεσολαβητές  Τράπεζες  Αμοιβαία Κεφάλαια  Πιστωτικές συνεταιριστικές ενώσεις  Συνταξιοδοτικά αμοιβαία κεφάλαια  Ασφαλιστικές εταιρείες  Τοκογλύφοι

Τι είναι κρίση;  Οικονομική κρίση είναι το φαινόμενο κατά το οποίο μια οικονομία χαρακτηρίζεται από μια διαρκή και αισθητή μείωση της οικονομικής της δραστηριότητας, όπως η απασχόληση, τα εθνικό προϊόν, οι τιμές, οι επενδύσεις.

Αναδρομή της Κρίσης  Τα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει μια μεγάλης έντασης οικονομική κρίση, η οποία, αν και εκδηλώθηκε αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες με επίκεντρο τις τραπεζικές επισφάλειες και ειδικότερα την αδυναμία εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων, σύντομα έλαβε διαστάσεις επιδημίας. Η χρηματοπιστωτική κρίση επεκτάθηκε ταχύτατα στις αναπτυγμένες χώρες και στη συνέχεια σε ολόκληρο τον κόσμο, με δραματικές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα και τις επιχειρήσεις. Στο τελευταίο τέταρτο του 2008 και πρώτο τέταρτο του 2009, το παγκόσμιο προϊόν μειώθηκε κατά ένα μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 6%.

Η απορύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος  Ξεκίνησε το 1980 από την κυβέρνηση της κ. Θάτσερ, Μεγάλη Βρετανία  Εξαφανίστηκε το μονοπώλιο των κτηματικών εταιρειών στο δανεισμό για την αγορά κατοικίας  Επέτρεψαν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να λειτουργούν σε παγκόσμια κλίμακα και να εισάγουν καινοτομίες με μεγάλη ελευθερία.  Στις ΗΠΑ ο νόμος Gramm-Leach-Bliley του 1999 κατήργησε τις διαφορές μεταξύ εμπορικών τραπεζών, κτηματικών τραπεζών, ασφαλιστικών εταιριών και χρηματιστηριακών εταιρειών.  Η παροχή δανείων για την αγορά κατοικίας έγινε πιο εύκολη.

Αίτια της κρίσης I  Η απορύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος  Τα χαμηλά επιτόκια από το 2000 και μετά  Η μεγάλη αύξηση και στη συνέχεια η απότομη μείωση των τιμών των ακινήτων στις ΗΠΑ  Η εξάπλωση των στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης

Οι τιμές των κατοικίων στις ΗΠΑ,

Αίτια της κρίσης II  Η παράβλεψη των κινδύνων από μη ορθολογικούς επενδυτές λόγο της αναζήτησης περίπλοκων επενδύσεων  Η ανεπαρκής εποπτεία  Η αυξημένη ζήτηση καταναλωτικών δανείων  Η λανθασμένη πιστοληπτική διαβάθμιση των τιτλοποιημένων απαιτήσεων επί στεγαστικών δανείων από τους οίκους αξιολόγησης

Μηχανισμοί επαύξησης της κρίσης  Μόχλευση  Πολυπλοκότητα  Ρευστότητα

Μόχλευση  Λόγος Μόχλευσης = Περιουσιακά στοιχεία / Κεφάλαιο  Λόγος Κεφαλαίου = Κεφάλαιο / Περιουσιακά στοιχεία  ↑ Κεφάλαιο => ↓ Μόχλευση => Εύκολη απορρόφηση ζημιών χωρίς χρεοκοπία  ↓ Κεφάλαιο => ↑ Μόχλευση => Μικρές απώλειες οδηγούν σε ζημίες  Υψηλή μόχλευση σημαίνει υψηλά κέρδη για τις τράπεζες αλλά με κίνδυνο  Οι μάνατζερ επιδιώκουν υψηλές αποδόσεις λόγω των bonus  Χρήση SIVs για αποφυγή κανονιστικών κανόνων τραπεζών για αύξηση μόχλευσης

Πολυπλοκότητα  Τιτλοποίηση περιουσιακών στοιχειών  Ομαδοποίηση στεγαστικών δανείων σε πακέτα με βάση την επικινδυνότητα  CDOs (collateralized debt obligations)  Ο πιστωτικός κίνδυνος των χαρτοφυλακίων στεγαστικών δανείων δεν αξιολογήθηκε σωστά.

Ρευστότητα  Νέες μορφές χρηματοδότησης εκτός των καταθέσεων όψεως από τις τράπεζες  Δανεισμός από άλλες τράπεζες ή άλλους επενδυτές με τη μορφή βραχυπρόθεσμων δανείων

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ I  Η μείωση του κεφαλαίου των τραπεζών τις ανάγκασε να πωλήσουν κάποια περιουσιακά τους στοιχεία σε πολύ χαμηλές τιμές  Η πολυπλοκότητα των τίτλων έκανε πολύ δύσκολη την αξιολόγηση της ισχυρότητας των τραπεζών και του κινδύνου χρεοκοπίας τους  Οι επενδυτές έγιναν πολύ επιφυλακτικοί  Οι τράπεζες έγιναν πιο διστακτικές στο να δανείζουν η μία στην άλλη  Η χρεοκοπία της Lehman Brothers στις 15/9/2008

Το Ted Spread,

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ II  Το χρηματιστήριο παρουσίασε έντονη πτώση  Αύξηση επιτοκίων - ο δανεισμός για τις περισσότερες επιχειρήσεις έγινε πολύ ακριβός  Μεγάλη μείωση τόσο της κατανάλωσης όσο και της επένδυσης  Η επιβράδυνση της οικονομικής προόδου επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο  Μείωση των εξαγωγών των υπόλοιπων χωρών  Οι τράπεζες και οι επενδυτές ζήτησαν μέρος των κεφαλαίων τους πίσω  Αυξήθηκαν τα επιτόκια δανεισμού στις αναδυόμενες οικονομίες  Μείωση του εμπορίου

Τα επιτόκια για τα 10ετή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, και των εταιρικών ομολόγων για τις επιχειρήσεις ΑΑΑ και ΒΒΒ,

Οι δείκτες εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ,

Συνολικές εισροές κεφαλαίων στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς,

ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΊΣΗΣ ΑΠΌ ΗΠΑ  Η Fed μείωσε το βασικό της επιτόκιο από 5,25% τον Σεπτέμβριο του 2007 στο 0% με 0,25% τον Δεκέμβριο του 2008  Διοχέτευσε ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα  Διάσωση της Bear Sterns από τη JP Morgan  Δημιουργία προγραμμάτων κεφαλαιακής στήριξης χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων

ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΊΣΗΣ ΑΠΌ ΤΗΝ Ε.Ε.  Η ΕΚΤ ξεκίνησε τις μειώσεις των επιτοκίων τον Οκτώβριο του 2008 από το 4,25% στο 1% τον Ιούνιο του  Διοχέτευσε ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα  Διεύρυνση των αποδεκτών ως εγγύηση τίτλων από το Ευρωσύστημα  Αυξήθηκαν οι εγγυήσεις καταθέσεων από τις τράπεζες  Πακέτα διάσωσης και ενίσχυσης των εγχωρίων τραπεζών.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΔΝΤ ΚΑΙ G-20  Συντονισμός των οικονομικών πολιτικών  Αναδιάρθρωση των χρηματοοικονομικών αγορών  Ενίσχυση του διεθνούς εμπορίου με αποφυγή μέτρων προστατευτισμού και τη χρηματοδότησή του με 250 δις  Ενίσχυση του ΔΝΤ ως κύριου μέσου χρηματοδότησης των οικονομιών σε κρίση  Ενίσχυση του ρόλου των αναπτυσσόμενων οικονομιών  Αναπτυξιακή βοήθεια στις φτωχότερες οικονομίες  Αναστροφή της τάσης απορύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος  Δημιουργία του Financial Stability Board για τον διεθνή συντονισμό των προσπαθειών

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  Οι τράπεζες επηρεάστηκαν αρνητικά με την μείωση της ρευστότητάς τους  Προσχωρούν σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων  Εκδόσεις ομολογιακών δανείων  Μείωση των λειτουργικών τους κοστών  Επέκταση των επενδύσεών τους

Συνοψίζοντας  Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται τώρα σε φάση ανάκαμψης. Αυτοί που διαμορφώνουν πολιτική όμως αντιμετωπίζουν μια σειρά από προκλήσεις. Πρώτον να διασφαλίσουν ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί. Δεύτερον να μειώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και να περιορίσουν την αύξηση του δημόσιου χρέους. Τρίτο να επανασχεδιάσουν τους κανόνες λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σας... !!!