Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΜΑΔΑ 2 ΚΟΥΡΝΙΑΝΟΥ ΜΑΡΙΝΑ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ ΦΙΛΙΩ ΠΑΣΟΜΕΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΑΡΤΖΗ ΜΑΡΙΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΜΑΔΑ 2 ΚΟΥΡΝΙΑΝΟΥ ΜΑΡΙΝΑ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ ΦΙΛΙΩ ΠΑΣΟΜΕΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΑΡΤΖΗ ΜΑΡΙΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΟΜΑΔΑ 2 ΚΟΥΡΝΙΑΝΟΥ ΜΑΡΙΝΑ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ ΦΙΛΙΩ ΠΑΣΟΜΕΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΑΡΤΖΗ ΜΑΡΙΑ

3  Το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ένα οικονομικό σύστημα, στηριγμένο στο χρηματικό αντίκρισμα και την βαθμολόγηση της εμπιστοσύνης της διαθεσιμότητας των φυσικών και άυλων πόρων.

4  Η αντιμετώπιση, η αποφυγή και η διάχυση του κινδύνου.  Η άριστη κατανομή των πόρων  Η παρακολούθηση της διοίκησης των εταιρειών και ο έλεγχος των επιχειρήσεων  Η κινητοποίηση των αποταμιεύσεων  Η διευκόλυνση της ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών

5  Χρηματοπιστωτικές αγορές : Μέσω των θεσμών αυτών οι αποταμιευτές μπορούν και προσφέρουν άμεσα κεφάλαια σε όσους επιθυμούν να δανειστούν. Υπάρχουν 2 αγορές:  Αγορά ομολόγων  Αγορά μετοχών  Χρηματοοικονομικοί διαμεσολαβητές :Μέσω των θεσμών αυτών οι αποταμιευτές μπορούν και προσφέρουν έμμεσα κεφάλαια σε όσους επιθυμούν να δανειστούν.  Τράπεζες  Αμοιβαία Κεφάλαια  Πιστωτικές συνεταιριστικές ενώσεις  Συνταξιοδοτικά αμοιβαία κεφάλαια  Ασφαλιστικές εταιρείες  Τοκογλύφοι

6  Το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ένα οικονομικό σύστημα βασισμένο στο χρήμα και αποτελεί τον διαμεσολαβητή στην ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών.

7  Το τραπεζικό σύστημα αποτελεί την καρδιά του χρηματοπιστωτικού συστήματος μιας χώρας. Σε αυτό εντάσσονται οργανισμοί που κατέχουν τον ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα σε αποταμιευτές και πιστούχους, εξασφαλίζοντας τον μετασχηματισμό της ρευστότητας.

8  Οριοθετεί τα επιτόκια των τραπεζών  Ελέγχει και μεταβάλλει την προσφορά εγχώριου χρήματος  Διεξάγει έρευνες και μελέτες σχετικά με τον ιδιωτικό και επιχειρηματικό δανεισμό  Έχει την αρμοδιότητα του τραπεζίτη της κυβέρνησης

9  Λειτουργούν ως μεσολαβητές μεταξύ των αποταμιευτών και των επενδυτών  Επηρεάζουν την προσφορά του χρήματος.  Είναι υποχρεωμένοι να κρατούν ένα ποσοστό, που καθορίζεται από την κεντρική τράπεζα, των καταθέσεων σε ρευστά διαθέσιμα και δανείζουν το υπόλοιπο τους.

10  Οι θεσμικοί επενδυτές είναι οργανισμοί που έχουν μαζεμένα τεράστια ποσά χρημάτων και τα επενδύουν σε επιχειρήσεις είτε αγοράζοντας μετοχές στο χρηματιστήριο είτε με άλλα επενδυτικά προϊόντα. Θεσμικοί επενδύτες μπορεί να είναι τράπεζες, εταιρίες ασφαλειών, ταμεία συντάξεων, εταιρίες αμοιβαίων κεφαλαίων (mutual funds ) και ταμεία εξασφάλισης (hedge funds ).

11  Συγκεντρώνουν κεφάλαια από διάφορους επενδυτές και δημιουργούν μια ενιαία επένδυση υπό κοινή διαχείριση.  Οι επενδυτές έχουν το δικαίωμα να ρευστοποιήσουν ανά πάσα στιγμή και να συμμετέχουν στα κέρδη/ζημίες ανάλογα με το ποσοστό που έχουν τοποθετήσει.

12  Η διαφορά τους είναι ότι στα ταμεία εξασφάλισης υπάρχουν δύο τύποι επενδύσεων, η ανοικτού και η κλειστού τύπου. Στις ανοικτού τύπου υπάρχει ένα κατώτατο όριο επένδυσης, το οποίο είναι και πολύ υψηλό, ενώ στις κλειστού τύπου οι συμμετέχοντες επιλέγονται από τον διαχειριστή.

13  Χρηματιστήριο εννοούμε τις οργανωμένες αγορές, συνήθως είναι επίσημα αναγνωρισμένες από το κράτος, όπου συναντώνται οι ενδιαφερόμενοι για την διενέργεια αγοροπωλησιών κινητών αξιών (όπως μερίδια κεφαλαίου ανωνύμων εταιρειών, τραπεζικά, κρατικά ή άλλα ομόλογα) ή/και εμπορευμάτων

14  Τα χρηματιστήρια τα δημιούργησε η επιδίωξη για την εξεύρεση βραχυπρόθεσμων αλλά κυρίως μακροπρόθεσμων κεφαλαίων και η ανάγκη για σύναψη αγοροπωλησιών μεγάλων ποσοτήτων εμπορευμάτων που βρίσκονται μακριά από τον τόπο διαπραγμάτευσης τους, ενώ απαιτούνταν για αυτά σοβαρά κεφάλαια αλλά και η τάση για κερδοσκοπία.

15  Στην ταχύτητα διενέργειας των συναλλαγών  Στην αμεσότητα τους  Στην δημοσιότητα των συναλλαγών όπου φαίνονται δημόσια όλα τα χαρακτηριστικά των συναλλαγών (προσφορά, ζήτηση, ποσότητα και αξία)  Στην καθαρότητα των συναλλαγών.

16  1. Η Λειτουργία Πρωτογενούς Χρηματιστηρίου:  2. Η Λειτουργία Δευτερογενούς Αγοράς:

17  New York stock exchange  Tokyo stock exchange  NASDAQ (national association of securities deals automated quotations)  London stock exchange  Euro next (European electronic stock exchange in Amsterdam)  Toronto stock exchange  Frankfurt stock exchange  Madrid stock exchange (BME Spanish exchanges)  Hong Kong stock exchange  SWX Swiss Exchange

18  Το καλοκαίρι του 1929 η Αμερική ευημερούσε. Ο κόσμος δανειζόταν από τις τράπεζες για να ΠΑΙΞΕΙστη Γουόλ Στριτ. Ο δείκτης Ντόου Τζόουνς (DJIA) έφθασε στο υψηλότερο σημείο του, στις 381.17 μονάδες (3 Σεπτεμβρίου 1929). Οι χρηματιστηριακή αξία των μετοχών είχε αυξηθεί τόσο πολύ, που οι διορατικότεροι μιλούσαν για ΦΟΥΣΚΑ έτοιμη να εκραγεί.

19 . Τα επόμενα χρόνια, με βάση την εμπειρία της Γουόλ Στριτ, τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου πήραν μέτρα για να αποτρέψουν ένα νέο κραχ. Το κυριότερο ήταν η διακοπή των συνεδριάσεων σε περιόδους ραγδαίων μεταβολών της χρηματιστηριακής αγοράς.

20

21  Η Διεθνής Χρηματοπιστωτική Κρίση του 2007 είναι μια παγκόσμια κατάσταση απειλούμενης οικονομικής ύφεσης στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό τομέα με γενεσιουργό χώρα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.Η κρίση αυτή έρχεται 78 χρόνια μετά την τελευταία μεγάλη κρίση του 1929 αλλά και παλαιότερες πετρελαϊκές κρίσεις.

22  Στις αρχές του 2007 επικρατούσε έντονη φημολογία γύρω από τη στεγαστική αγορά των ΗΠΑ που παρουσίαζε σημάδια κόπωσης. Αναλυτές εξέφραζαν σε στήλες του οικονομικού τύπου την ανησυχία τους για μια επερχόμενη κρίση. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προέβαινε διαρκώς σε σταδιακές αυξήσεις του ευρωεπιτοκίου ώστε να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις που ταλάνιζαν την ευρωπαϊκή οικονομία.

23  Τα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ έγιναν δυσπρόσιτα, ενώ κρατικοποιήθηκε η Northern Rock από τη βρετανική κυβέρνηση. Επιπλέον, παρατηρήθηκαν παρενέργειες από τη δυσπιστία στις διατραπεζικές αγορές και στην Ελλάδα μειώθηκαν οι ρυθμοί της μέχρι πρότινος φρενήρους πιστωτικής επέκτασης, με τις τράπεζες να προτείνουν ευέλικτα τραπεζικά προϊόντα ή δάνεια σταθερού επιτοκίου αντί των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο

24  Το Σεπτέμβριο του 2008, η αμερικανική κεντρική τράπεζα προσέφερε έκτακτη οικονομική ενίσχυση 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ασφαλιστική εταιρεία AIG, προκειμένου να αποτρέψει την κατάρρευσή της

25  Στις 7 Οκτωβρίου, το Ecofin έθεσε ως ελάχιστο όριο εγγύησης τις 50.000 ευρώ ανά καταθετικό λογαριασμό. Μετά τη λήξη σης συνόδου στο Λουξεμβούργο, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών εγγυήθηκε καταθέσεις 100.000 ευρώ.

26  Παρά την πτώση των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά από τη δράση της ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες αυξάνουν ισόποσα τα περιθώρια κέρδους στα επιτόκιά τους, με αποτέλεσμα να μη γίνεται αντιληπτή η ελάφρυνση στους πελάτες

27  Αυτή η οικονομική κρίση είναι σε εξέλιξη μέχρι σήμερα. Ελπίζουμε όλοι για την καλύτερο και πιο αισιόδοξο τέλος της.

28  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!!!!!!!!


Κατέβασμα ppt "ΟΜΑΔΑ 2 ΚΟΥΡΝΙΑΝΟΥ ΜΑΡΙΝΑ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ ΦΙΛΙΩ ΠΑΣΟΜΕΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΑΡΤΖΗ ΜΑΡΙΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google