Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΜΣ Δίκαιο της ΕΕ Οικονομική και Νομισματική Ένωση Μανώλης Περάκης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΜΣ Δίκαιο της ΕΕ Οικονομική και Νομισματική Ένωση Μανώλης Περάκης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΜΣ Δίκαιο της ΕΕ Οικονομική και Νομισματική Ένωση Μανώλης Περάκης
ΠΜΣ Δίκαιο της ΕΕ Οικονομική και Νομισματική Ένωση Μανώλης Περάκης Μη συμβατικά μέσα Νομισματικής Πολιτικής της ΕΚΤ

2 Ποσοτική Χαλάρωση (QE)
Ποσοτική χαλάρωση (Quantitative Easing - QE) ονομάζεται η νομισματική πολιτική μιας κεντρικής τράπεζας να δημιουργεί (ηλεκτρονικό) χρήμα αγοράζοντας χρεόγραφα, όπως κρατικά ομόλογα, από ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σκοπός αυτού του νομισματικού εργαλείου είναι η αύξηση της κατανάλωσης στον ιδιωτικό τομέα, η αύξηση της δανειοδότησης και η ελεγχόμενη αύξηση του πληθωρισμού, όταν έχει σταματήσει να είναι αποτελεσματικό το μέτρο της μείωσης των επιτοκίων.

3 Ποσοτική Χαλάρωση (QE)
Αγοράζοντας ομόλογα κρατών μελών από ιδιωτικές τράπεζες, επιτυγχάνονται τα εξής: α) Οι τράπεζες απαλλάσσονται από «τοξικά» ομόλογα, που μειώνουν την περιουσία, το κύρος και τη δανειοληπτική τους ικανότητα. β) Η προοπτική ζήτησης των ομολόγων που κατέχουν από την ΕΚΤ αυξάνει την αξία των ομολόγων αυτών. γ) Οι ιδιωτικές τράπεζες αποκτούν ρευστότητα που διοχετεύουν στην αγορά. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ισχύει από τις αρχές του 2015.

4 Επείγουσα Ενίσχυση Ρευστότητας (ELA)
Όταν οι τράπεζες μίας χώρας της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας: α) Δανείζονται από άλλη τράπεζα. Β) Δανείζονται από την ΕΚΤ, η οποία απαιτεί αυξημένες εγγυήσεις υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (π.χ. ομόλογα Δημοσίου ή ομόλογα ESM).  γ) Δανείζεται από τον ELA (έως και 30 φορές «ακριβότερα» επιτόκια.

5 Επείγουσα Ενίσχυση Ρευστότητας (ELA)
ELA (Emergency Liquidity Assistance) Λειτουργεί από το 1999 στο πλαίσιο του ΕΣΚΤ. Απαιτούνται χαμηλότερες εγγυήσεις και προς την εθνική ΚΤ. Παροχή ρευστότητας με έως και 30 φορές «ακριβότερα» επιτόκια σε σχέση με την ΕΚΤ. Την παροχή ρευστότητας διαχειρίζονται οι εθνικές ΚΤ, ενώ το ΔΣ της ΕΚΤ μπορεί να απορρίψει την παροχή με πλειοψηφία 2/3 (άρθρο 14 § 4 του Πρωτοκόλλου υπ’ αρ. 4).


Κατέβασμα ppt "ΠΜΣ Δίκαιο της ΕΕ Οικονομική και Νομισματική Ένωση Μανώλης Περάκης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google