Δ7. ΠΕΡΣΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΙ Αρχαία Ιστορία.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Advertisements

Η Περσική Αυτοκρατορία
ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΑΝΘΛΓΟΣ(ΥΠ) ΚΥΡΑΤΣΟΥΔΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ.
Πέρσες και Άβαροι συμμαχούν εναντίον του Βυζαντίου
Ελληνο – Περσικοί Πόλεμοι
Η περιγραφή της μάχης του
ΙΣΤΟΡΙΑ Δ΄ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ (499 – 498 π.Χ.)
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο ΠΤΔΕ-ΑΠΘ
H ναυμαχία της Σαλαμίνας
ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΑΝΘΛΓΟΣ(ΥΠ) ΚΥΡΑΤΣΟΥΔΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ.
Ο Μεχμετ αλη.
Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Οι κυριότερες φάσεις του πολέμου Βασικά σημεία του μαθήματος.
To περσικό κράτος και οι Έλληνες της Μ. Ασίας
H υποταγή του ελληνικού κόσμου
Περσικοί πόλεμοι.
Η’ Δημοτικό Σχολείο Πάφου - Ιορδάνειο Ιστορία Δ’ Τάξης
Η ναυμαχία της Σαλαμίνας
Το βυζαντινό κράτος μεγαλώνει και φτάνει στα παλιά σύνορα .κεφ16
Η μάχη των Πλαταιών και η ναυμαχία της Μυκάλης
Γιώργος Φοίβος Κωνσταντίνος Δημήτρης Λέντι
1ο δωδεκαθέσιο πρότυπο πειραματικό δημοτικό σχολείο Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ.
Δημοτικό Σχολείο Άγιων Τριμιθιάς Ιστορία Δ’ Τάξης
Χ. Βαμβούρη, σχ. Σύμβουλος ΠΕ02 Δράμας Δράμα 27/11/
Πελοποννησιακός πόλεμος.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Πρώτο Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 431π.Χ π.Χ..
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
490 π.Χ. - η δεύτερη επίθεση των Περσών
ΓΙΑΝΝΗ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΓΙΑΣΛΑΚΙΩΤΗ ΣΙΛΙΑ Γ΄1
Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε Ανατολική και Δυτική
Γεννήθηκε στην Αθήνα Γονείς : Κλεινίας , Δεινομάχη
Δώρα Κατσελλή. Ασσύριοι 8ος αι. π.Χ. Αιγύπτιοι 6ος αι. π.Χ. Πέρσες 545 π.Χ.
H Ιωνική Επανάσταση.
Στις αρχές του 9ου αιώνα οι Βούλγαροι κατοικούσαν στο Βυζάντιο με την υποχρέοση να εμποδίζουν άλλους λαούς να κατοικούν εκεί. Αυτοί δεν το έκαναν και.
Η Μακεδονία, μια νέα ελληνική δύναμη Βασικά σημεία του μαθήματος.
Γιώργος Φοίβος Κωνσταντίνος Δημήτρης Λέντι
Η ναυμαχία της Σαλαμίνας Οι πρωταγωνιστές
20. Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους
Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βουλγάρους και τους Ρώσους
Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ      Της Αμαλίας Κ. Ηλιάδη, φιλολόγου-ιστορικού (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Βυζαντινής Ιστορίας απ’ το Α.Π.Θ.)
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
Ο Λυδός βασιλιάς Κροίσος.
ΚΥΠΡΟΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ π.Χ. Ιστορία Δ’ Τάξης Δημοτικό Σχολείο Άγιων Τριμιθιάς Στέλιος Οδυσσέως.
Ταξίδι στον χρόνο. Περσική Αυτοκρατορία Σακκα, Ν. (μτφ) (2002). Εγκυκλοπαίδεια του Αρχαίου Κόσμου, Αθήνα: Άγκυρα, σ.52.
Οι Φοίνικες ήταν αρχαίος σημιτικός λαός, που κατοικούσε στα παράλια της ανατολικής Μεσογείου...
Ο Π ΕΡΣΙΚΟΣ Κ ΙΝΔΥΝΟΣ Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ : τις αφορμές και τις αιτίες των περσικών πολέμων την 1 η εκστρατεία των Περσών τη 2 η εκστρατεία.
Περσικοί Πόλεμοι 7. Πέρσες και Έλληνες: δύο κόσμοι συγκρούονται(σελ ) Περσικοί Πόλεμοι 7. Πέρσες και Έλληνες: δύο κόσμοι συγκρούονται(σελ )
ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ. Από την ακμή στην παρακμή Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία τον 1 ο αιώνα Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία τον 1 ο αιώνα.
Η εκστρατεία και το έργο του
Διάλεξη-Εισήγηση σε επιμορφωτικό σεμινάριο ΠΕ02 Διοργανώτρια Μαγκαφά Βαρβάρα Σχολική Σύμβουλος ΠΕ στο ΣΔΕ Βόλου ΣΤΥΛΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Κατασκευές και.
5ο δημοτικό Σχολείο Καβάλας Τμήμα Δ2
Ιωνική Επανάσταση - Μηδικά
Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του σύγχρονου.
Η εκστρατεια του Μ. Αλεξανδρου
‘’ ΚΥΠΡΟΣ-ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ’’
Ο Φίλιππος Β΄και η ένωση των Ελλήνων
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Ἱστορία ἀρχαία καὶ μεσαιωνικὴ
ΘΗΒΑ Σχολείο : 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας Τάξη : Β4
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
Η ζωή του Φαρνάβαζου Ο Φαρνάβαζος ήταν αξιωματούχος της Αχαιμενιδικής Αυτοκρατορίας από βασιλική γενιά. Η γέννησή του τοποθετείται πριν από το 444 π.Χ.
Πελοποννησιακός πόλεμος ( π.Χ.)
ΣΑΚΗΣ ΚΟΥΒΕΝΤΑΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΙΑΝΤΩΝΗΣ ΕΛΕΝΑ ΓΚΟΥΝΤΟΥΛΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ.
16. Το βυζαντινό κράτος μεγαλώνει και φτάνει στα παλιά σύνορα της αυτοκρατορίας Ο Ιουστινιανός κλείνει συνθήκες ειρήνης στην Ανατολή και στρέφεται κατά.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Δ7. ΠΕΡΣΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΙ Αρχαία Ιστορία

ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ Πέρσες, Μήδοι: ινδοευρωπαϊκοί λαοί Κύρος Α΄ (645 – 602 π. Χ.): ιδρυτής του περσικού κράτους Σατραπείες: διοικητικές περιφέρειες Οι σατράπες διοικούσαν τις περιοχές και εισέπρατταν τους φόρους. Πέρσες, Μήδοι: ινδοευρωπαϊκοί λαοί Κύρος Α΄ (645 – 602 π. Χ.): ιδρυτής του περσικού κράτους Σατραπείες: διοικητικές περιφέρειες Οι σατράπες διοικούσαν τις περιοχές και εισέπρατταν τους φόρους. Πίστευαν στον Αχουραμάσδα Η αγάπη των Περσών για την αλήθεια Ως πιο αισχρό πράγμα θεωρούν το ψεύδος, κατόπιν το να οφείλει κανείς χρήματα. Και τούτο για πολλούς λόγους προπάντων όμως, όπως λένε, για τον λόγο ότι όποιος χρωστάει χρήματα, όλο και κάποιο ψέμα λέει. Ηρόδοτος, Ιστορία Α. 138 Πίστευαν στον Αχουραμάσδα Η αγάπη των Περσών για την αλήθεια Ως πιο αισχρό πράγμα θεωρούν το ψεύδος, κατόπιν το να οφείλει κανείς χρήματα. Και τούτο για πολλούς λόγους προπάντων όμως, όπως λένε, για τον λόγο ότι όποιος χρωστάει χρήματα, όλο και κάποιο ψέμα λέει. Ηρόδοτος, Ιστορία Α. 138

Η περσική αυτοκρατορία 1)Ποια σημερινά κράτη περιλάμβανε η περσική αυτοκρατορία; 2)Πώς ονομάζεται σήμερα η Περσία;

Πέρσες και Έλληνες συναντιούνται στα παράλια της Μικράς Ασίας. Θυμάστε πότε και πώς βρέθηκαν εκεί Έλληνες; Σχέσεις εμπορικές σχέσεις υποταγή στους Λυδούς φόρου υποτελείς στους Πέρσες... στα παράλια της Μικράς Ασίας. Θυμάστε πότε και πώς βρέθηκαν εκεί Έλληνες; Σχέσεις εμπορικές σχέσεις υποταγή στους Λυδούς φόρου υποτελείς στους Πέρσες

Η πρώτη σύγκρουση Η ΙΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Τα αίτια α) στέρηση της ελευθερίας των Ελλήνων της Ιωνίας β) περιορισμός του ιωνικού εμπορίου μετά την κατάκτηση από τους Πέρσες του Ελλήσποντου γ) βαριά φορολογία Πότε; 499 – 494 π. Χ. Ποιοι βοήθησαν τους επαναστάτες; Αθηναίοι, 20 πλοία Ερετριείς, 5 πλοία Ήττα των ελληνικών πόλεων της Ιωνίας, καταστροφή της Μιλήτου. Η ναυμαχία της Λάδης, 494 π. Χ.

Η περσική επίθεση ΑΦΟΡΜΗ Οι Πέρσες ήθελαν να τιμωρήσουν Αθηναίους και Ερετριείς που είχαν βοηθήσει την Ιωνική επανάσταση ΑΙΤΙΑ Η επεκτατική πολιτική των Περσών, η κυριαρχία στο Αιγαίο. Ο Ξέρξης μιλάει σε σύναξη Περσών αξιωματούχων Αν λοιπόν υποτάξουμε τους Αθηναίους και τους γείτονές τους, που κατοικούν τη χώρα του Πέλοπα από τη Φρυγία (Πελοπόννησο), θα κάνουμε την Περσία τόσο μεγάλη, ώστε να έχει σύνορα με τον ουρανό. Γιατί ο ήλιος δε θα δει καμιά χώρα να συνορεύει με τη δική μας, αλλά όλες εγώ, με τη δική σας βοήθεια, θα τις κάνω ένα κράτος, αφού διασχίσω με το στρατό όλη την Ευρώπη. Γιατί μαθαίνω ότι, αν υποτάξουμε αυτούς που ανέφερα πιο πάνω, δεν απομένει στον κόσμο ούτε πόλη ούτε έθνος που να μπορεί να μας αντιμετωπίσει στη μάχη. Έτσι θα υποδουλώσουμε κι εκείνους που μας έφταιξαν αλλά κι εκείνους που δε μας έκαναν κανένα κακό.

Η εκστρατεία του Μαρδόνιου 492 π. Χ. Ο Μαρδόνιος ήταν γαμπρός του βασιλιά Δαρείου Έφτασε μέχρι τη Μακεδονία Θαλασσοταραχή στον Άθω κατέστρεψε τον περσικό στόλο Κέρδος των Περσών η επαναφορά της Θράκης στην περσική αυτοκρατορία 492 π. Χ. Ο Μαρδόνιος ήταν γαμπρός του βασιλιά Δαρείου Έφτασε μέχρι τη Μακεδονία Θαλασσοταραχή στον Άθω κατέστρεψε τον περσικό στόλο Κέρδος των Περσών η επαναφορά της Θράκης στην περσική αυτοκρατορία

Η εκστρατεία των Δάτη και Αρταφέρνη Το 490 π. Χ. Στρατηγοί του Δαρείου Κατέστρεψαν την Ερέτρια Η μάχη του Μαραθώνα α) Αθηναίοι και Πλαταιείς β) επικεφαλής ο Μιλτιάδης γ) το στρατηγικό «τέχνασμα» του Μιλτιάδη δ) η ελληνική νίκη