Γεωγραφική κλίμακα: Τοπικό, Εθνικό, Παγκόσμιο Γ.Μαυρομμάτης.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
« Βελτιστοποιώντας τη χρήση της γνώσης στη διαμόρφωση δημοσίων πολιτικών και στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η στρατηγική σημασία της ανοιχτής.
Advertisements

Μετανάστευση - Ένταξη των μεταναστών Βασίλειος Πανταζής Μετανάστευση, Διαδικασίες Ένταξης των Μεταναστών και των Παιδιών των Μεταναστών στην Ελληνική.
αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
Παγκόσμια ημέρα του παιδιού
Θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης
Κριτική παιδαγωγική & δημιουργία σχολικού κήπου
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Εργαστήρι – Στρατηγικές της Αριστεράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης ως εργαλείο προώθησης του σεβασμού.
Το Περιβάλλον Του Αθλητικού Οργανισμού
ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ.
Ιστορική Αναδρομή Η Ευρωπαϊκή Ιδέα, δηλαδή η ιδέα μιας κοινής ανθρωπιστικής Ευρώπης, αποτέλεσε όραμα πολλών φιλοσόφων (π.χ. Καντ, Κομένιος, Ουγκώ). Οι.
Δόμηση και αποδόμηση κειμένων εκπαιδευτικής πολιτικής
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΠΕΡΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ
Και ανθρώπινα δικαιώματα
Κορκοβέλου Ρεγγίνα Κυπριανού Νεφέλη Εργασία για το μάθημα Νέα Ελληνικά και Λογοτεχνία Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σπυροπούλου Ελένη Β’3 3 ου Γυμνασίου Βύρωνα.
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και ΕπικοινωνιώνΗράκλειο Κρήτης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη5 & 6 Μαϊου 2006 Ανάπτυξη.
Μάθημα: Κοινωνιολογία του Τουρισμού
ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΩΔ/ΣΟΥ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ.  Η σημερινό διάλεξη είναι μια μορφή εισαγωγής στο υποχρεωτικό μάθημα ‘ Βασικές αρχές Ανθρωπογεωγραφίας ’  Αλλά τι είναι η ανθρωπογεωγραφία.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΩΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΜΑΘΗΜΑ.
Πανσυλλεκτικό-Πολυσυλλεκτικό Κόμμα Χρονική περίοδος: Καθολική ψηφοφορία Βαθμός κοινωνικής ανάπτυξης: η οικονομική ανάπτυξη μειώνει ανισότητες και.
ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 37. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΥ 3122 ΣΤ’ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014 ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ Δ. (2004). ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
 Σήμερα θα ασχοληθούμε με θέματα ταυτότητας.  Αλλά τι είναι η ταυτότητα; Τι εννοούμε με τον όρο/ έννοια ταυτότητα;  Σε τι αναφερόμαστε όταν μιλάμε.
5. Οι αξίες της ΕΕ Άρθρο 2 ΣΕΕ. Από τις αρχές στις Αξίες Η ΕΕ βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας,
Μορφές διακυβέρνησης Αριστοτέλης – αριθμητικό κριτήριο : Μοναρχία, Αριστοκρατία, Πολιτεία (τυραννία, ολιγαρχία, δημοκρατία). Μοντεσκιέ –κριτήριο είναι.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Γιατί πρέπει να ενδιαφέρεται και να συμμετέχει ενεργά στις κοινές υποθέσεις ο πολίτης; Κοινές υποθέσεις είναι όλα όσα μας αφορούν ως πολίτες:
Πολιτική Διεθνούς Ανάπτυξης και Βοήθειας της Ε. Ε Γκότση Παναγιώτα Παπαλεξίου Βασιλική.
ΚΡΑΤΟΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΚΡΑΤΟΣ: ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  Γεωγραφικός χώρος  Ξηρά  Θάλασσα  Αέρας  Πληθυσμός  Κυριαρχία  Εσωτερική  Εξωτερική  Διεθνής.
Αναπτυξιακή Ψυχολογία
Γενική Οικονομική Ιστορία Ενότητα # 12: Η Εποχή μετά το 1973 Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης.
Οι εχθροί του δια-εθνισμού Γ. Μαυρομμάτης. Εισαγωγή Σε όλα τα μαθήματα έχουμε μιλήσει για το δια-εθνισμό αλλά όχι για τα προβλήματα και τις τριβές που.
Εισαγωγή στην πολιτική γεωγραφία: πολιτική και γεωγραφία Πολιτική Γεωγραφία Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Ονοματεπώνυμο: Γκουτζήκα Όλγα ΑΕΜ:3120 Εξάμηνο: Στ’ Μάθημα: Εκπαιδευτική Πολιτική Διδάσκουσα: Tάχου-Ηλιάδου.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
Η σύγχρονη παιδαγωγική σκέψη βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ρεύματα, της κοινωνικής ανανέωσης και της κοινωνικής συντήρησης. Τα νέα άτομα στη διαδικασία της.
Δημόσιος Vs Ιδιωτικός Τομέας Διαφορές - Ομοιότητες.
Υποδείγματα Συμπεριφοράς n Η ερμηνεία της χωροθέτησης πρέπει να στηρίζεται στην συμπεριφορά: –των ατόμων (decision makers) –των επιχειρήσεων (decision.
Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
Φιλοσοφία της εκπαίδευσης και Πρόγραμμα Σπουδών
Γίνε μέρος της λύσης Τι; Πώς; Πότε;.
Ερμηνευτική προσέγγιση
Σ.Ηλιάδου-Τάχου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Φλώρινας
Κοινωνικό Ζήτημα
Οι χώρες της Ε.Ε..
Κόμματα Στελεχών Χρονική περίοδος: απαρχές δημοκρατίας, 19ος αιώνας. Περιορισμένο δικαίωμα ψήφου, ή καθιέρωση καθολικής ψηφοφορίας Πολιτική έκφραση:
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΜΥΡΝΗΣ
Η πρακτική της Κοινωνικής Εργασίας
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΜΠΣ «Διακυβέρνηση, ανάπτυξη και ασφάλεια στην Μεσόγειο»
Εκπαιδευτική διοίκηση και καινοτομία
Ο ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ
Η λογική της συγκριτικής ανάλυσης
ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
Κοινωνικά Δικαιώματα.
ΚΟΜΜΑΤΑ-ΟΜΑΔΕΣ ΠΙΕΣΗΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ
Α) Κριτική Θεωρία.
Το ζήτημα του χώρου Μεθοδολογικές, ερμηνευτικές διαδρομές… Στρατηγικές, πρακτικές σχεδιασμού με έμφαση: στις κοινωνικο-οικονομικές διεργασίες…
Αγωγή Ειρήνης και Διαπολιτισμική Αγωγή
Μαθημα 2ο Τα επαναστατικα κινηματα στην ευρωπη 19ος αιωνασ
Σ.Ηλιάδου-Τάχου, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Φλώρινας
           ΠΡΑΣΙΝΗ   ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ   ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ   ΑΝΑΠΤΥΞΗ Μία  δυναμική  Οικονομική και Κοινωνική διέξοδος για  τους κατόχους πτυχίων.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Η ΝΕΑ ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ή ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ
H ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Γιαννάκης Κουμίδης.
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
Η ανοιχτή μέθοδος συντονισμού (ΑΜΣ)
Περιβάλλον Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών Γ΄ Λ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Γεωγραφική κλίμακα: Τοπικό, Εθνικό, Παγκόσμιο Γ.Μαυρομμάτης

Εισαγωγή  Σήμερα θα αναφερθούμε στην έννοια της γεωγραφικής κλίμακας.  Η γεωγραφική κλίμακα είναι σημαντική στο πλαίσιο της ανθρώπινης γεωγραφίας. Αλλά γιατί είναι σημαντική;  Τοπικό, εθνικό, παγκόσμιο ή καλύτερα σωματικό, οικογενειακό (νοικοκυριό), τοπικό, περιφερειακό, εθνικό, διεθνές περιφερειακό, παγκόσμιο. Τα διάφορα επίπεδα στα οποία διαμορφώνεται και επηρεάζεται η ζωή μας.  Ποια είναι η βασική ιδέα της γεωγραφικής κλίμακας; Μπορείτε να σκεφτείτε παρα δείγματα σχετικά με την αλληλεπίδραση ή απλώς τη συνύπαρξη των διαφόρων επιπέδων; Ποια η σημασία της στη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης;  Πως ζούμε τη ζωή μας; Ζούμε τη ζωή μας σε ένα επίπεδο ή μήπως η ζωή μας είναι αποτέλεσμα αλληλο-συσχετισμών/ διενεργειών που συμβαίνουν μεταξύ διαφόρων επιπέδων;  Και τι είναι η ζωή μας στην παρούσα αν όχι ένας συσχετισμός μεταξύ επιπέδων;  Τέλος, θα αναφερθούμε σε άλλα παραδείγματα που καταδεικνύουν τις αντιπαλότητες μεταξύ των επιπέδων.  Ας δούμε όμως μια στατιστική απεικόνιση του κόσμου στον οποίο ζούμε.

World Μapper

Τοπικό, εθνικό, παγκόσμιο και πολιτική  Τοπικό: το επίπεδο στο οποίο οι άνθρωποι ζούνε τη ζωή τους ταυτόχρονα αναπτύσσονται πολιτικές δράσεις (κάτι σαν το «δικαίωμα στην πόλη»). Το επίπεδο της εμπειρίας. Η εθνική πολιτική είναι ο συγκερασμός πλήθος τοπικών πολιτικών. Η έμφαση στην εθνική πολιτική (θέση της εθνικοποίησης J. Agnew). Καλή γνώση τοπικών πολιτικών για την κατανόηση των εθνικών αλλά και των παγκόσμιων πολιτικών.  Εθνικό: εθνικό πεδίο και εκλογές. Η εθνική πολιτική ως αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Η εκλογική γεωγραφία και η πολιτική γεωγραφία. Οι εκλογικοί χάρτες και η ανάλυση των αποτελεσμάτων μέσω συσχετισμών με συγκεκριμένους παράγοντες (Andre Siegfried 1913, η γέννηση της εκλογικής γεωγραφίας). Η ανάπτυξη της ποσοτικής γεωγραφίας τη δεκαετία του 1960 έδωσε ώθηση στην εκλογική γεωγραφία. Οι εκλογές είναι καθαρά εθνική υπόθεση. Φιλελεύθερη δημοκρατία και δικαιώματα: πολιτειακά δικαιώματα (ελευθερία του ατόμου), πολιτικά δικαιώματα (εκλέγειν-εκλέγεσθai), κοινωνικά δικαιώματα (τι γίνεται με αυτά στο πλαίσιο του νεό-φιλελευθερισμού;)  Παγκόσμιο: Δημιουργία παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και υπερεθνικών σχηματισμών. Fukuyama (1992) ‘The end of history and the last man’- Ο θρίαμβος του φιλελευθερισμού; Ελευθερία, δημοκρατία και επιχειρείν. Η δαρβινική σχεδόν εξέλιξη της φιλελεύθερης δημοκρατίας και η «νίκη» της ως η τελική μορφή διακυβέρνησης. Ο πανηγυρισμός της πολιτικής ελευθερίας.

Το τέλος του έθνους-κράτους;  Πρέπει καταρχήν να ορίσουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε τη ζωή μας  Μεθοδολογικός εθνικισμός (αλλά και μπανάλ εθνικισμός) ή το έθνος κράτος ως το βασικό επίπεδο ανάλυσης  Ταυτόχρονα, όμως το έθνος-κράτος δέχεται πιέσεις τόσο από πάνω όσο και από κάτω  Οι φυγόκεντρες τάσεις σε σχέση με το έθνος-κράτος: υπερεθνικοί σχηματισμοί αλλά και διαδικασίες διάβρωσης σε περιφερειακό αλλά και τοπικό επίπεδο.  Saskia Sassen: το υπερεθνικό λαμβάνει χώρα μέσα στο εθνικό, το εθνικό παραχωρεί το χώρο για την ανάπτυξη του υπερεθνικού (EE, WTO κ.α.)  Ποια η σχέση μεταξύ του εθνικού-κοινωνικού συμβολαίου και των υπερεθνικών σχηματισμών; Μπορείτε να σκεφτείτε αντιφάσεις;  Από την άλλη πλευρά, το εθνικό διαβρώνεται από κάτω, από το περιφερειακό αλλά και το τοπικό. Διαδικασίες αυτονόμησης/ αποσκίρτησης/ εκχώρησης (Ηνωμένο Βασίλειο- Σκωτία). Πολυεθνικές πόλεις-κράτη. Ποια η σχέση μεταξύ Βερολίνου-Γερμανίας, Λονδίνου-Ηνωμένου Βασιλείου. Εντάσεις μεταξύ κόσμου και έθνους.  Από την άλλη πλευρά εμφανίζονται τάσεις επανεθνικοποίησης του κράτους κυρίως σε σχέση με τη μετανάστευση και τη φύλαξη των συνόρων. Η επαν-εθνικόποιηση ως κεντρομόλος τάσης που ανασυγκροτεί το κράτος, το «κρατάει».  Ποια είναι η πραγματικότητα; Ζούμε το τέλος του έθνους-κράτους; Το έθνος-κράτος εξανεμίζεται και υποκαθιστάτε από άλλα επίπεδα ανάλυσης/ ύπαρξης; Οι γνώμες διίστανται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχουν διάφορα επίπεδα ανάλυσης, διαφορετικές γεωγραφικές σκάλες. Το εθνικό συνεχίζει να υπάρχει αλλά και σε ένα σημαντικό βαθμό να συνυπάρχει με τα άλλα επίπεδα. Το θέμα είναι τι γίνεται όταν το εθνικό, το υπερεθνικό/ τοπικό είναι σε ανταγωνισμό μεταξύ τους.

Γεωγραφική κλίμακα εναντίον χαρτογραφικής κλίμακας  Γεωγραφία, χαρτογραφία και χαρτογραφική κλίμακα  Γεωγραφική κλίμακα; Τι ακριβώς εννοούμε; Κλίμακα ανάλυσης; Κλασσική πολιτική γεωγραφία και η εμμονή με το εθνικό.  Η γεωγραφική κλίμακα αποτελεί βασική ιδέα της πολιτικής γεωγραφίας. Αλλά γιατί;  Η ζωή μας επηρεάζεται από πολλά επίπεδα, η πολιτική μας ζωή είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών πολιτικών που παράγονται σε διαφορετικά επίπεδα.  Από τη γλώσσα του σώματος ως πολιτική στην ΕΕ και τη παγκόσμια διακυβέρνηση.  Παραγωγή πολιτικής σε διαφορετικά επίπεδα, κάθε επίπεδο αντιστοιχεί και σε μια διαφορετική παραγωγή πολιτικής.  Παράδειγμα, η γέννηση εθνικιστικών πολιτικών κινημάτων σε περιοχές με υψηλά επίπεδα μετανάστευσης, συγκεκριμένη ρητορεία/ πολιτική αλλά και πρακτικές  Από τις τοπικές κοινωνίες σε πανελλήνιο κίνημα και η παραγωγή μιας διαφορετικής πολιτικής. Από τη φυλακή σε διψήφια ποσοστά στο Δήμο Αθηναίων και την περιφέρεια Αττικής.

Αλλαγή κλίμακας ως στρατηγική  Η έννοια της παγκοσμιοποίησης  Η αλλαγή κλίμακας ως στρατηγική  Το «άνοιγμα» και το «κλείσιμο» της κλίμακας  Η παγκοσμιοποίηση του τοπικού: τίποτα δεν είναι τόσο τοπικό ώστε να μη μπορεί να παγκοσμιοποιηθεί  Η διαλεκτική μεταξύ τοπικού και παγκοσμίου: η παγκοσμιοποίηση του τοπικού αλλά και η τοπικοποίηση του παγκοσμίου  Στην περίπτωση της τοπικοποίησης του παγκοσμίου, το παγκόσμιο μεταβάλλεται, αλλάζει, προσαρμόζεται; Η παραμένει πάντα το ίδιο ανεξαρτήτου πλαισίου; Η θεωρία της ομογενοποίησης και της διαφοράς.

Γεωγραφική κλίμακα και ανθρώπινη ζωή  Αρκετά με τις θεωρίες, η αξία της ανάλυσης της γεωγραφικής κλίμακας είναι ότι ακριβώς συλλαμβάνει την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ζωής και το πώς αυτή γίνεται αντικείμενο πολλαπλών επιδράσεων/ δυνάμεων, οι οποίες και ασκούνται σε διαφορετικά επίπεδα  Όπως είπαμε και στο πρώτο μάθημα, η πολιτική με την ευρεία έννοια έχει την έννοια της δύναμης και της αντίστασης. Πολιτική υπάρχει παντού από το σώμα στην ΕΕ.  Θα προσπαθήσουμε με διάφορα παραδείγματα να δείξουμε το εμπειρικό αυτονόητο, ότι η ζωή μας διαδραματίζεται/ επηρεάζεται/ επηρεάζει διάφορα επίπεδα και όχι ένα.  Μπορούμε να αναλύσουμε τον κόσμο από ένα επίπεδο; Μπορούμε να δούμε τη ζωή μας από μια μόνο οπτική γωνία ανάλυσης;

Το παγκόσμιο και το τοπικό: Abbey Mills Mosque και 2012 London Olympics

“Think locally act locally”

Παγκόσμιο Οικονομικό σύστημα, εθνικό πλαίσιο, η νεοφιλελεύθερη σοκ θεραπεία

Μεικτή μετανάστευση: παγκόσμιο,. Ευρωπαϊκό, εθνικό, τοπική πραγματικότητα

Homeland (2011)

Παγκόσμια τρομοκρατία  Ιστορικά το θέμα της τρομοκρατίας ήταν καθαρά εθνικό. Τρομοκρατία και ο αγώνας της ανεξαρτησίας. Ο IRA και η ΕΤΑ. Αλλά και η «επαναστατική» τρομοκρατία του «αντάρτικου των πόλεων» (Ερυθρές Ταξιαρχίες, 17 Ν και το καπιταλιστικό κράτος).  Το θέμα της παγκόσμιας τρομοκρατίας είναι καθαρά θέμα κλίμακας ή καλύτερα είναι ένα θέμα που διαδραματίζεται σε όλες τις κλίμακες  Al Qaeda, παγκόσμια τρομοκρατική οργάνωση  Η δημιουργία ενός παγκόσμιου χαλιφάτου το οποίο θα εφαρμόζει αυστηρό θεοκρατικό νόμο (Σαρία)  Εχθρός η Δύση και ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες, που οδηγούν στην «παρακμή» τα φιλοδυτικά Αραβικά κράτη που κυβερνώνται από διαφθαρμένα καθεστώτα (π.χ. Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία)  Πρώτος στόχος: η ανατροπή των φιλοδυτικών κυβερνήσεων στις αραβικές χώρες  Στρατολόγηση στα πλαίσια μιας αραβικής διασποράς σε δυτικές αλλά και αραβικές χώρες  Επιχειρησιακό πλάνο: η ενεργοποίηση (φύτευση) τρομοκρατικών πυρήνων που λειτουργούν σε τελείως τοπικό επίπεδο  Η έννοια της «εθνικής ασφαλείας», πως μπορεί κάτι το τόσο παγκόσμιο και τοπικό μαζί να αντιμετωπιστεί σε εθνικό επίπεδο;  Ένα φονταμεταλιστικό παν-ισλαμικό δίκτυο που λειτουργεί σε τοπικό, εθνικό, διαεθνικό και παγκόσμιο επίπεδο

Παγκόσμια οικολογία  Ένας κόσμος όπου υπάρχουν ρίσκα διαφορετικού είδους από στρατιωτικές συρράξεις και εξοπλισμούς. Η έννοια της περιβαλλοντολογικής ασφάλειας ή της περιβαλλοντολογικής δικαιοσύνης. Η ιδέα του «πλανήτη υπό εξαφάνιση» και της «πράσινης γεωπολιτικής»  Η περιβαλλοντολογική ασφάλεια είναι παγκόσμιο ζήτημα. Θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, τα πυρηνικά ατυχήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σε εθνικό επίπεδο. Η περιβαλλοντολογική ασφάλεια αναφέρεται τόσο στο τοπικό όσο και στο παγκόσμιο επίπεδο.  Οικολογία, ή η επιστήμη της διατήρησης/ διαχείρισης του περιβάλλοντος  Οι πράσινοι ή η πολιτικοποίηση του περιβάλλοντος. Ξεκίνησε σε τοπικό επίπεδο τη δεκαετία του Η Πράσινη πολιτική ασχολείται με θέματα πέραν του περιβάλλοντος όπως κοινωνική δικαιοσύνη, συμμετοχική δημοκρατία, μη βία κ.α.  Οι οικολόγοι ήταν κυρίως αριστερής ιδεολογίας στην παρούσα υπάρχουν και συντηρητικοί οικολόγοι αλλά οικολόγοι-καπιταλιστές.  Ως ιδέα η ενασχόληση με το περιβάλλον και η προστασία του ξεκινούν από το 18 ο αιώνα και τη βιομηχανική επανάσταση στην Ευρώπη.  Το πρώτο τοπικό πολιτικό κίνημα το Ενωμένο Κίνημα της Τασμανίας εναντίον της καταστροφής των τοπικών δασών και της δημιουργίας φράγματος.  «Σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά»  Στην παρούσα οικολογικά πολιτικά κόμματα υπάρχουν σε εθνικό επίπεδο σε παγκόσμια κλίμακα (από τη Βραζιλία στην Ταιβάν). Το πρώτο κόμμα που εκλέχθηκε στο κοινοβούλιο μιας χώρας ήταν οι Γερμανοί πράσινοι το 1983  Το 2001 διοργανώθηκε στην Καμπέρα μια Παγκόσμια Διάσκεψη των Πρασίνων, στο οποίο συμμετείχαν Πράσινα πολιτικά κόμματα από 72 χώρες.  Ψήφισαν το Global Green Charter.  Aρχές: οικολογική σοφία, κοινωνική δικαιοσύνη, συμμετοχική δημοκρατία, μη βία, βιωσιμότητα σεβασμός στην ποικιλομορφία  Τομείς πολιτικής δράσης: δημοκρατία, ισότητα, κλιματική αλλαγή, βιο-ποικιλομορφία, παγκοσμιοποίηση και βιωσιμότητα, ανθρώπινα δικαιώματα, τροφή και ενέργεια, είρηνη και ασφάλεια, σχεδιασμός για τη βιωσιμότητα

An inconvenient truth (2006)