Έννοιες της Λογιστικής

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΩΝ
Advertisements

Institut Universitaire Kurt Bosch, IUKB Bachelor Programs
3η ΟΜΑΔΑ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (9η)
ΤΟ ΧΡΗμα ΩΣ εμπΟρευμα ΟΜΑΔΑ : γερκου α. αϊβαζιδου ειρ
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’
1 Οδικός Χάρτης Σταδιακής Χαλάρωσης των Περιοριστικών Μέτρων Φάση 1 - Στάδιο 1 •Μείωση των κινδύνων που απορρέουν από την κατοχή μεγάλων ποσών μετρητών.
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εισαγωγή στη Λογιστική
Εισαγωγή στη Λογιστική.
Chapter 10 - Bad Debts - Bad Debts Recovered - Provision for Bad Debts.
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΤΟΣ Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Αρχές Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων
Οι εγγραφές προσαρμογής (1 από 2)
Χρηματοοικονομικά μέσα: Γνωστοποίηση και παρουσίαση (ΔΛΠ 32) Αναγνώριση και αποτίμηση (ΔΛΠ 39) Το ΔΛΠ 32 αποτελεί τον οδηγό για την παρουσίαση των χρηματοοικονομικών.
Λογιστική παρακολούθηση και αποτίμηση αποθεμάτων
Λογιστική ΙΙ Λογιστική Πράξεων σε Ξένο Νόμισμα. Συναλλαγματικοί Κίνδυνοι Η συμμετοχή μιας επιχείρησης σε δραστηριότητες εκτός των συνόρων της χώρας-έδρας.
Δ.Λ.Π. 1 Παρουσίαση των Οικονομικών Καταστάσεων
Εισηγητής: Γεώργιος Ν. Κόντος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ.
1 Γραμμάτια Εισπρακτέα λογ. (31) Στον λογαριασμό (31) παρακολουθούνται: –οι απαιτήσεις που είναι ενσωματωμένες σε τίτλους συναλλαγματικών ή γραμματίων.
1 Προχωρημένη Χρηματοοικονομική Λογιστική Λογιστική Απαιτήσεων.
Προχωρημένη Χρηματοοικονομική Λογιστική
1 Γενική Λογιστική  Λογιστική Αξιογράφων. 2 ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Ο. Ε. ( ) Ημερομηνία Α.1 Περιγραφή / Αιτιολογία Ποσό 1/3/1995*
Αναγνώριση εσόδων και εξόδων Σκοπός: λογιστικός χειρισμός εσόδων και εξόδων Βασικές παρατηρήσεις: έμφαση (α) στον προσδιορισμό του χρόνου πραγματοποίησης.
Λογιστικά Βιβλία – Δικαιολογητικά Έγγραφα.  Κάθε επιτηδευματίας ανεξαρτήτως εάν είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί οποιαδήποτε μορφή επιχειρηματικής.
1 Λογιστικά Σφάλματα Ως Λογιστικά Σφάλματα θεωρούνται: –τα αριθμητικά λάθη –οι παραλήψεις και –οι λανθασμένες καταχωρήσεις των λογιστικών γεγονότων στα.
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ενότητα 1: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ.
Απογραφή Η εύρεση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης μιας οικονομικής μονάδας σε μια δεδομένη χρονική στιγμή επιτυγχάνεται με την απογραφή.
1 Ορισμός του Λογαριασμού Λογαριασμός είναι η κατηγορία: –η οποία περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα στοιχεία μιας οικονομικής μονάδας τα οποία έχουν κάποιο.
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ Hamilton Stationery Shop. Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΙ ΚΑΤΕΧΩ = ΤΙ ΟΦΕΙΛΩ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ = ΠΑΘΗΤΙΚΟ + ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ.
CASH BOOK ΒΙΒΛΙΟ ΤΑΜΕΙΟΥ. Καθολικό Βιβλίο ► Όλοι οι λογαριασμοί τηρούνται σε ένα βιβλίο ο οποίος λέγεται Γενικό Καθολικό-General Ledger (εμπορεύματα,
1 Κλαδικά Λογιστικά Σχέδια Τραπεζική Λογιστική – Λογαριασμοί Αποτελεσμάτων Διακομιχάλης Μιχαήλ Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
ΟΡΙΣΜΟΣ Λογιστική είναι ο κλάδος της εφαρμοσμένης Οικονομικής επιστήμης που ασχολείται με την ανάλυση, κατάταξη, καταγραφή και συσχέτιση των οικονομικών.
1 Το Σύστημα της Διαρκούς Απογραφής Η Διαρκής Απογραφή είναι: –ένα λογιστικό σύστημα το οποίo επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της κίνησης των αποθεμάτων.
 Η περιληπτική εικόνα της απογραφής της επιχείρησης, ο οποίος περιέχει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης κατά ομοειδείς κατηγορίες σε μια δεδομένη.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης Μελέτη Περίπτωσης Οι πωλήσεις του μηνός Δεκεμβρίου για την εταιρία «ΘΗΤΑ Α.Ε. ήταν € ενώ οι πωλήσεις.
1 Κλαδικά Λογιστικά Σχέδια Ναυτιλιακή Λογιστική Διακομιχάλης Μιχαήλ Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
CASH BOOK ΒΙΒΛΙΟ ΤΑΜΕΙΟΥ. Καθολικό Βιβλίο ► Όλοι οι λογαριασμοί τηρούνται σε ένα βιβλίο ο οποίος λέγεται Γενικό Καθολικό-General Ledger (εμπορεύματα,
Χρηματοοικονομική Ανάλυση …η διαδικασία άντλησης οικονομικών πληροφοριών από τα χρηματοοικονομικά στοιχεία μιας εταιρείας. Η χρηματοοικονομική ανάλυση.
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ Ορισμός: Ο λογαριασμός Αποτελεσμάτων Χρήσεως παρουσιάζει τα έσοδα, έξοδα και το καθαρό κέρδος ή καθαρή ζημία μιας επ/σης.
1 Ανώνυμη Εταιρεία ΙI ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010.
1 Το Σύστημα της Περιοδικής Απογραφής Η Περιοδική Απογραφή αποτελεί το δεύτερο από τα διεθνώς αποδεκτά συστήματα για την λογιστική παρακολούθηση της κίνησης.
Χρηματοοικονομική Λογιστική
Ισολογισμός Ο Ισολογισμός εμφανίζει σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή:
Χρηματοοικονομική Λογιστική
ΠΡΟΤΥΠΟ ΥΠ’ΑΡΙΘΜΟΝ 7: ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΑΜΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ
Δείκτης γενικής ρευστότητας
Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα ΙΙ
Συμμετοχές και λοιπές μακροπρόθεσμες απαιτήσεις (λογ. 18)
Αποτίμηση απαιτήσεων Κατά τη διαδικασία της απογραφής στο τέλος της χρήσης οι απαιτήσεις πρέπει να: Αναγνωριστούν Μετρηθούν Αποτιμηθούν.
Απαιτήσεις σε ξένο νόμισμα
Άσκηση 1η Δίνονται τα εξής στοιχεία: Αρχικό απόθεμα εμπορευμάτων 10000
Προχωρημένη Χρηματοοικονομική Λογιστική
Εξαγωγή βεβαίωσης κρατήσεων με την βοήθεια συγχώνευσης αλληλογραφίας .
Αρχές Χρηματοοικονομικής Διοίκησης
Συνοπτικός Οικονομικός Απολογισμός
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
Αρχές Χρηματοοικονομικής Διοίκησης
ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Ορισμός: Ισολογισμός είναι εκείνη η οικονομική κατάσταση που παρουσιάζει τα στοιχεία του Ενεργητικού, του Παθητικού και της Καθαρής Περιουσίας.
Άσκηση 1η Δίνονται τα εξής στοιχεία: Αρχικό απόθεμα εμπορευμάτων 10000
Αποτελεσματική Διοίκηση Επιχειρήσεων
Βασικές αρχές της Λoγιστικής
Έννοιες της Λογιστικής
FUN FUN IS FUN! ΧΡ = ΠΙ Accounting Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ.
Τσιμεράκη Βαρβάρα ACCT, MSc
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Έννοιες της Λογιστικής Η έννοια του Λογαριασμού Χρεώστες – Πιστωτές Έσοδα - Έξοδα Κέρδη – Χρηματικά Διαθέσιμα Κρατήσεις υπέρ Τρίτων Το Ταμείο, ως βάση της Λογιστικής Η Φορολογική Αρχή, ως επόπτης της ακρίβειας και αλήθειας των εγγραφών ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ -2

Η έννοια του Λογαριασμού Είναι ένας κατάλογος συναλλαγών. Καταγράφει χωριστά, κατά οικονομική μονάδα, ή ομάδα οικονομικών μονάδων, ή κατά είδος, τις συναλλαγές. Οι εγγραφές, μετά από την οριστικοποίησή τους, είναι αναλλοίωτες. Καταγράφονται οι συναλλαγές που αναφέρονται σε «στοιχεία». ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ -2

Χρεώστες – Πιστωτές Χρεώστης είναι αυτός που οφείλει στην επιχείρηση. Χρεώστης είναι αυτός που οφείλει στην επιχείρηση. Πιστωτής είναι αυτός που αναμένει να εισπράξει από την επιχείρηση. Ο Χρεώστης δεν είναι απαραίτητα «Πελάτης» Ο Πιστωτής δεν είναι απαραίτητα «Προμηθευτής» ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ -2

Έσοδα - Έξοδα ΕΣΟΔΑ είναι αυτά που η επιχείρηση εισπράττει ή αποδεδειγμένα περιμένει να εισπράξει, από τη διάθεση «αγαθών» ή «υπηρεσιών». ΕΞΟΔΑ είναι αυτά που η επιχείρηση πληρώνει, ή αποδεδειγμένα υποχρεούται να πληρώσει, από την προμήθεια «αγαθών» ή τη διάθεση «υπηρεσιών» τρίτων προς αυτή. «Ανώμαλα» ή «Έκτακτα» έσοδα ή έξοδα, δεν θεωρούνται έσοδα ή έξοδα, αλλά κέρδη ή ζημίες. ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ -2

Κέρδη – Χρηματικά Διαθέσιμα ΚΕΡΔΗ είναι η διαφορά των συνολικών εξόδων από τα συνολικά έσοδα, σε μια χρονική περίοδο. ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ είναι τα χρήματα που έχει στην άμεση διάθεσή της μια Οικονομική Μονάδα, είτε ως «Μετρητά», είτε ως «Καταθέσεις Όψεως» Τα χρήματα στο Ταμείο, δε σημαίνουν κέρδη. Τα Κέρδη που δεν αντιστοιχούν σε χρήματα στο «Ταμείο», δε αντιστοιχούν σε δυνατότητα είσπραξης, από τους επιχειρηματίες. Η επιχείρηση δεν μπορεί να τηρεί άλλους λογαριασμούς, εκτός από «Λογαριασμούς Όψεως» ή «Τρεχούμενους Λογαριασμούς». Τοποθέτηση των «Χρηματικών Διαθεσίμων» σε Μετοχές, Ομολογίες, Ομόλογα, Futures, Options, ξένα νομίσματα , Χρηματιστηριακά Εμπορεύματα, ή REPOS. ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ -2

Κρατήσεις υπέρ Τρίτων ΙΚΑ ΦΠΑ Προκαταβολή Φόρου Ειδικά Ταμεία (Οργανισμός Βάμβακος, Ταμείο Νομικών, Ταμείο Ασφάλισης Μηχανικών [ΤΣΙΜΔΕ], Δημοτικοί Φόροι κλπ). Ειδικά Ταμεία εργαζομένων, με τη συναίνεσή τους. ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ -2

Το Ταμείο, ως βάση της Λογιστικής Απαιτήσεις και Υποχρεώσεις, κάποτε θα περάσουν από το Ταμείο. Οι Απαιτήσεις, αποτελούν το «μελλοντικό ταμείο», από πλευράς εισπράξεων. Οι Υποχρεώσεις, αποτελούν «μελλοντικές πληρωμές», κατά συνέπεια θα περάσουν από το Ταμείο. Κάθε δοσοληψία αποτελεί άμεση ή μελλοντική είσπραξη ή πληρωμή. ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ -2

Η Φορολογική Αρχή, ως επόπτης της ακρίβειας και αλήθειας των εγγραφών Ελέγχει τις «Εκροές», τη διάθεση Αγαθών και Υπηρεσιών. Ελέγχει τις «Εισροές», την απόκτηση Αγαθών και Υπηρεσιών. Διασταυρώνει τις Εισροές και τις Εκροές. Διενεργεί αιφνιδιαστικούς ελέγχους διακίνησης αγαθών. Ξαναμετρά, τα αποθέματα, για τη διαπίστωση της ακρίβειας των μετρήσεων, δειγματοληπτικά ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ -2