Η κοιτίδα των ΙΕ Η συνέχεια. Ανατολία και γεωργία: Λύση;  Η άποψη του Renfrew αντιμετωπίστηκε με μεγάλο σκεπτικισμό, γιατί προσκρούει σε μια σειρά από.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΓΡΑΦΗ.
Advertisements

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ίσως να μην υπάρχουν άλλες λέξεις που να χρησιμοποιήθηκαν με τόσο άστοχο και ανεύθυνο τρόπο, όσο οι λέξεις και . Γιατί.
Το Μάννα Κάθε φορά που κάνω κάποια σκέψη, αν δεν θα έπρεπε να την αναλύσω, θα έγραφα απλώς: Το μοναδικό φαγητό, που σύντομα πιστεύω ότι θ’ αντικαταστήσει.
Απαντήσεις Προόδου II.
Γιάννα Αντωνίου Δρ Γλωσσολόγος - Ερευνήτρια ΙΕΛ Τεχνολογίες λογισμικών πολυμέσων για εκπαίδευση και πολιτισμό Δράσεις και Προοπτικές ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ Στάδια στην εξέλιξη της γραφής : λεξιγραφία, συλλαβική γραφή, αλφάβητο στους σημαντικότερους λαούς από την αρχαιότητα έως σήμερα : Σουμερίους,
Ασκήσεις Συνδυαστικής
Ιστορία και Δομή της Ελληνικής
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ (ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ)
Οι συγγραφείς της Π. Διαθήκης τι είδους άνθρωποι ήταν;
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Δαρβίνος-ο δημιουργός της θεωρίας της Εξέλιξης
Mυκηναϊκός Πολιτισμός
Η δυναμική της ελληνικής γλώσσας εκτός Ελλάδας σε περίοδο κρίσης Στόγιος Νικόλαος.
Ενδημικά Ζώα / Πουλιά Του Τόπου Μας
H πολιτική διαίρεση της Ευρώπης
Ανάπτυξη της γλώσσας Η ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας περνάει από συγκεκριμένα στάδια απόκτησης γλωσσικών επιπέδων. Ο στόχος ενός παιδιού που μαθαίνει.
Γιατί και πως μετακινούνται οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού;
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
ΤΑ ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ. Οι υπολογιστές και τα εκπαιδευτικά λογισμικά στη διδακτική διαδικασία  Μοντέλο διδασκαλίας της ύλης  Μοντέλο σταδιακής.
Για το πρόγραμμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων.
Χάρης Αλεξίου Νικόλας Βουβάκης
Ιστορία Με τον όρο Ιστορία εννοείται η συστηματική μελέτη του παρελθόντος εστιασμένη κυρίως στην ανθρώπινη, δραστηριότητα έως την ανθρώπινη παρούσα εποχή.
ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΜΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ 7 η Θεματική ενότητα Κοινωνιογλωσσολογία και σχολείο Διδάσκων: Γιώργος Ανδρουλάκης ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 1.
ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ Πέτρος ΣΤ’1 P[y.
ΛΙΘΟΞΟΪΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Α.Ε.Μ  Ένα βασικό κι αναγνωρισμένο πεδίο εισαγωγής της στα προγράμματα σπουδών και της γενικής εκπαίδευσης.  Ένα συχνό θέμα.
Σειρά «Μαργαρίτα» Το αλφαβητάρι.
ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΡΕΤΟΣ. ΕΙΚΟΝΕΣ ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ.
Οριστική. Όταν θέλουμε να δώσουμε πληροφορίες για ένα γεγονός ή μια κατάσταση, χρησιμοποιούμε την οριστική Πηγαίνω στο σχολείο.Γύρισα στο σπίτι Οι αρνητικές.
ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Γλωσσολογία και Αρχαιολογία Μια ανήσυχη συμβίωση στην υπηρεσία της ΙΕ «κοιτίδας»
Γλωσσικές Οικογένειες Γλωσσικές « συγγένειες » σε πλανητικό επίπεδο.
Ανάπτυξη της γλώσσας Η ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας περνάει από συγκεκριμένα στάδια απόκτησης γλωσσικών επιπέδων. Ο στόχος ενός παιδιού που μαθαίνει.
Το αντιθετικό σχήμα Ευρώπη – Ασία
Η εκστρατεία και το έργο του
Θεωρία της Διαπολιτισμικής Νοσηλευτικής της Madeleine Leininger
ΚΟΙΝΩΝΙΟΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ 2η Θεματική ενότητα Μεθοδολογία της κοινωνιογλωσσολογίας Διδάσκων: Γιώργος Ανδρουλάκης ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η Ευρώπη του Μεσαίωνα Η Δυτική Ευρώπη
            13ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του σύγχρονου.
Αυτόχθονες λαοί Βασίλης Μπαρμπαρής Στ’2
Ατομική Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας
ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:
Πλαίσιο για την ανάλυση των γραπτών πηγών
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΩΣ ΙΕ ΓΛΩΣΣΑ.
Διδασκαλία παραγράφου στο μάθημα της Γεωγραφίας
Το ερώτημα για τη δυνατότητα της γνώσης – Αρχαίος σκεπτικισμός
ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Άννα Σαββατοπούλου Νάτσιος Σταύρος Παπαχαρίτων Στάθης Χατζηστυλλή Στεφανία.
ΦΥΛΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ PORCELLIO FLAVOMARGINATUS (LUCAS, 1853) ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Στέφανος Μαρτιμιανάκης, Έλενα Κλώσσα- Κίλια, Γεώργιος Κίλιας.
Θρησκευτικά Α’ Γυμνασίου
Η συνΑντηση του ΧριστιανισμοΥ με τον ΕλληνισμΟ
Ερευνητική Εργασία Η ιστορία του νομού Σερρών Β΄ τετράμηνο
Η έντονη αθλητική δραστηριότητα που ανέπτυξαν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, δεν ήταν απλώς και μόνο η αγάπη τους προς τον.
Καστρο κερκυρασ 13ο Γυμνασιο πατρων 2017 Λυδία Χείρα Β'1.
Αναζητώντας / Δημιουργώντας συστηματικότητα
ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Γιατί και πως μελετούμε την Ιστορία;
ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ
Κωδικοποίηση και Αποκωδικοποίηση Συλλαβών
Γλώσσα και Κοινωνία.
Κεφάλαιο 36 Οι κάτοικοι της Ασίας.
ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΚΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
έκθεση – έκφραση α΄ λυκείου
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥ.
28. Οι Έλληνες: Ένας λαός με μεγάλη και συνεχή ιστορία
Μια νέα πρωτεύουσα η Κωνσταντινούπολη μάθημα 6 Διαμόρφωση παρουσίασης Ούρδας Ιωάννης2013.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η κοιτίδα των ΙΕ Η συνέχεια

Ανατολία και γεωργία: Λύση;  Η άποψη του Renfrew αντιμετωπίστηκε με μεγάλο σκεπτικισμό, γιατί προσκρούει σε μια σειρά από (μικρότερα ή μεγαλύτερα) εμπόδια  Ανάμεσα στην Ανατολία (υποτιθέμενη κοιτίδα των ΙΕ-γεωργών) και την Ινδική χερσόνησο μεσολαβεί η Μεσοποταμία, με πλειάδα πολιτισμών και πρώιμων γεωργικών εγκαταστάσεων. Κανένας από αυτούς δεν είναι ΙΕ (πιθανή εξαίρεση: Μιτάννι)

Γλωσσικά προβλήματα  Α) Σε καμία από τις αρχαίες γλώσσες της Μ. Ανατολής (π.χ. Σουμεριακή, Ελαμική, Ακκαδική) δεν ανιχνεύονται επιρροές από την ΙΕ  Β) Η Σανσκριτική με την Αβεστική έχουν πολύ σημαντικές ομοιότητες, άρα ο διαχωρισμός τους θα πρέπει να ήταν λίγο πριν τα πρώτα γραπτά τους κείμενα

Όμως...  Η χρονολόγηση των Ινδο-ιρανικών κειμένων είναι πολύ αμφιλεγόμενη, και άλλωστε μπορεί τα πρώτα λειτουργικά κείμενα (Ριγκβέδα, Ζαρατούστρα) να απηχούν προγενέστερες φάσεις και οι γλώσσες να ήταν ήδη πολύ διαφοροποιημένες

Μελέτη περίπτωσης: οι Μινωίτες  Αρχαιολογική συνέχεια στην Κρήτη από την νεολιθική περίοδο  Πιθανώς από την Ανατολία, έντονη επιρροή: σύμφωνα με τον Renfrew, θα έπρεπε αυτοί οι πρώτοι έποικοι να εξελιχτούν στους «Έλληνες»

Τι διαπιστώνουμε;  Οι Μινωίτες δεν μιλούσαν την «ελληνική» (τουλάχιστον όχι όπως την γνωρίζουμε), άρα δεν ανήκουν στους εξ Ανατολίας που κατοίκησαν την Ελλάδα και εξελίχθηκαν στους «Έλληνες»  Από την άλλη, τοπωνύμια και λέξεις (π.χ. Λαβύρινθος) έχουν σαφή συγγένεια με γλώσσες και τόπους της Ανατολίας  Επομένως;

Ανασκευή της Ανατολικής θεωρίας  Ο ίδιος ο Renfrew τροποποίησε αρκετά την αρχική του θεωρία, και μίλησε ( ) για επιμέρους – πολλαπλές ΙΕ κοιτίδες και συνεχή διαδικασία διαμόρφωσης (+ έφιππους νομάδες από τις στέππες για την περίπτωση της Ινδίας)

Τωρινή κατάσταση (state-of- the-art) ?

Γλωσσολογία-βιολογία ΙΙ Συνεργασία μετά από 100 χρόνια

Οι έρευνες του DNA  Η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος άνοιξε τον δρόμο για την έρευνα στους πληθυσμούς, από άλλη πια βάση (όχι πια κρανιομετρίες και σκελετικά χαρακτηριστικά)

Τύποι ερευνών  Α) Αφορούν συνολικά χαρακτηριστικά του DNA  B) Απλοομάδες του χρωμοσώματος Υ (πατρική κληρονομιά)  Γ) Απλοομάδες του μιτοχονδριακού DNA (θηλυκό πληθυσμό)

Τι μελετάμε;  Μεταλλάξεις (σπάνιες) σε συγκεκριμένα σημεία του γονιδιώματος που μπορούν να ταυτοποιήσουν τους πληθυσμούς  Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να φτιάξουμε ιστορίες μετακινήσεων πληθυσμών, και γενικά το ιστορικό τους

Σχέση με την γλώσσα  Δεν υπάρχει άμεσος συσχετισμός μεταξύ πληθυσμού (γονιδιώματος) και γλώσσας / πολιτισμού  Π.χ. Οι Μαγυάροι ήρθαν στη σημερινή Ουγγαρία κατά τον 8 ο -9 ο αι. μ.Χ., φορείς μιας διαφορετικής γλώσσας. Γονιδιακά όλοι οι Ούγγροι είναι παρόμοιοι με τους γείτονές τους (ομιλητές ΙΕ γλωσσών). Τι συνέβη;  Ο πληθυσμός των Μαγυάρων που επέβαλε την γλώσσα του ήταν πολύ μικρός αριθμητικά για να εμφανιστεί διαφορά στο γονιδίωμα

Προφανώς, όμως,  Συνδέσεις μεταξύ πληθυσμών (λαών) και γλωσσών γίνονται σήμερα, με την απαραίτητη προσοχή ώστε να μην παρασυρθούμε σε λανθασμένα συμπεράσματα  Πρόδρομος: Cavalli-Sforza (‘90), που όμως συνέδεε άμεσα απλότυπους με γλωσσικές ομάδες, και επικρίθηκε έντονα αργότερα

DNA και ΙΕ  Τι ακριβώς μπορούν να προσφέρουν αυτές οι έρευνες στη μελέτη του γλωσσικού παρελθόντος;  1996 (Richards): μιτοχονδριακό DNA στην Ευρώπη % συνεισφορά από Μ. Ανατολή (περισσότερο στη Ν. Ευρώπη), επομένως υπάρχει έδαφος για υποστήριξη μιας μετακίνησης πληθυσμών από την Ανατολή προς την Ευρώπη  Πότε; Την Νεολιθική. Υπολογισμός με βάση τον ρυθμό μεταλλάξεων (μάλλον σταθερός)  Το υπόλοιπο 80%? Από τον παλαιολιθικό πληθυσμό της ίδιας της Ευρώπης

Συμπεράσματα;  Ίσως το πρώτο κύμα προώθησης των γεωργών να μην επεκτάθηκε σε όλη την Ευρώπη  Πιθανή μια παραλλαγή της Ανατολικής υπόθεσης, η θεωρία Κούργκαν δεν φαίνεται να υποστηρίζεται ιδιαίτερα

Ανδρικός πληθυσμός;  Παρόμοια αποτελέσματα στις μελέτες για το Υ  Η περιβόητη απλοομάδα R1a: η κατανομή μοιάζει να ταιριάζει με αυτή των ΙΕ. Ίσως και μεγαλύτερη ποικιλομορφία στην Ινδία (καταγωγή εκεί; Ή άλλη εξήγηση, π.χ. Επιμειξίες;)

Πρόσφατες έρευνες (Science): τα γλωσσικά δεδομένα υπολογίστηκαν με βάση μοντέλα εξάπλωσης επιδημικών ασθενειών. Συμπέρασμα: αρχική κοιτίδα των ΙΕ η Ανατολία πριν από χρόνια 2. Ανάλυση του μιτοχονδριακού DNA των Μινωιτών (2013) : συνάφεια με τον ευρωπαϊκό πληθυσμό (αλλά και με τον τωρινό Κρητικό)

Πού φτάνουμε;

Άρα;  Μήπως κάποιες βασικές μας παραδοχές είναι λανθασμένες, και μας οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα και σε αδιέξοδα;  Το πιο διάσημο από τα ερωτήματα για την ευρωπαϊκή αρχαιότητα:  “Who were the Greeks?”

 to be continued