Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η συνΑντηση του ΧριστιανισμοΥ με τον ΕλληνισμΟ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η συνΑντηση του ΧριστιανισμοΥ με τον ΕλληνισμΟ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η συνΑντηση του ΧριστιανισμοΥ με τον ΕλληνισμΟ
Δημήτρης Παΐζης Ραντόικοβιτς Υπεύθυνος καθηγητής: Γ. Καπετανάκης

2 Ερωτηση Ποια υπήρξε η σημασία της συνάντησης Ελληνισμού και Χριστιανισμού για την οικοδόμηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού; Κίονας κορινθιακού ρυθμού. Ο ελληνικός πολιτισμός ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς για το σημερινό κόσμο, καθώς περιείχε διάφορες καινοτομίες, όπως το πολίτευμα της δημοκρατίας.

3 Απαντηση Η αλληλεπίδραση μεταξύ της ελληνικής κοσμοθεωρίας και του Χριστιανισμού ήταν πολύ σημαντική για τον τελευταίο, ο οποίος βρισκόταν ακόμη στη φάση της διεύρυνσης και διαμόρφωσης του χαρακτήρα και των αξιών του. Αριστερά: κοσμική απεικόνιση της Παραβολής του Καλού Σαμαρείτη. Δεξιά: Πλάτων και Αριστοτέλης.

4 ΑΠΑΝΤΗΣΗ (2) Η ελληνική γνώση και η χριστιανική αγάπη θα ενωθούν και θα φωτίσουν τους λαούς της Ευρώπης μέσω της διάδοσης του Χριστιανισμού. Η επιστήμη και η φιλοσοφία της Ελλάδας, σε συνδυασμό με το χριστιανικό πολιτισμό, θα δημιουργήσουν το ηθικό και πνευματικό υπόβαθρο για το σύγχρονο πολιτισμό.

5 ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ
Όλοι οι φημισμένοι για τη σοφία τους συγγραφείς, ο καθένας λίγο- πολύ επαινεί την αρετή στα συγγράμματά του. Να τους ακούμε λοιπόν και να προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε στη ζωή αυτά που γράφουν. Όποιος με έργα βεβαιώνει τη φιλοσοφία, που για άλλους είναι μόνο λόγια, ''αυτός έχει φρόνηση, ενώ οι άλλοι είναι απλές σκιές''(Ομηρ. Οδ. Κ',495 και Πλ. Πολ. 386d)… Παραδεχόμαστε τα λόγια των αρχαίων που μας δίνουν οδηγίες … Κάποτε ένας άνθρωπος της αγοράς έβριζε τον Περικλή, αλλά ο Περικλής δεν έδινε καμιά σημασία. Όλη την ημέρα ο υβριστής τον περιέλουζε μ' όλες τις βρισιές, αλλά πάλι ο Περικλής έμεινε αδιάφορος. Κι όταν επιτέλους βράδιασε και ο υβριστής με δυσκολία απομακρυνόταν εξαιτίας του σκοταδιού, ο Περικλής, πιστός στην άσκηση της φιλοσοφίας, είπε: ''Δώστε του φως, γιατί ο δρόμος είναι σκοτεινός'' (Πλουτ. Περικλής 5) … Ο φρόνιμος άνθρωπος πρέπει ν' αποφεύγει να ζει για να κάνει εντύπωση ή να συμμορφώνει τη ζωή του με τη γνώμη των πολλών. Αντίθετα, πρέπει να έχει οδηγό στη ζωή του τη λογική (Σωκρ. Κρ. 46) και να μένει ακλόνητος στις αρχές που θεωρεί σωστές, ακόμη κι αν έρθει σε αντίθεση με τους πολλούς, έστω κι αν πρόκειται να αντιμετωπίσει κινδύνους και περιφρόνηση για χάρη της αρετής Μ. Βασιλείου, Προς τους νέους…

6 ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Βλέπουμε στο κείμενο ότι ο Μ. Βασίλειος, ειδικά όταν πρόκειται για την αγωγή των νέων, δε διστάζει να χρησιμοποιήσει στοιχεία από την ελληνική αντίληψη για τον κόσμο. Με ανοιχτό μυαλό, ο Μέγας Βασίλειος δεν απορρίπτει, όπως θα έκανε ένας φανατικός, τη γνώση των εθνικών ως προϊόντα της εθνικής θρησκείας που πρέπει να καταδικαστούν σε λήθη, αλλά την διορθώνει και την προσαρμόζει στα μέτρα του Χριστιανισμού.

7 ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που φαίνεται ακόμη μέσα από αυτό το κείμενο είναι η φροντίδα του Μ. Βασιλείου για τη σωστή εκπαίδευση των νέων, επίσης κοινό στοιχείο του χριστιανικού με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό. Η αγωγή και η παιδεία όλων των νεαρών μελών της κοινωνίας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα προσφοράς τους στην κοινωνία του σήμερα, αλλά και απαραίτητο στοιχείο της κοινωνίας του αύριο.

8 Μικρογραφία χειρόγραφου κώδικα
(τέλος) Ελληνικό μελανόμορφο αγγείο


Κατέβασμα ppt "Η συνΑντηση του ΧριστιανισμοΥ με τον ΕλληνισμΟ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google