Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΚΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΚΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΚΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

2

3 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ;
Είναι, η αρχαία πλημμύρα, που κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι απoτέλεσε τη βάση για την ιστορία του Νώε. Ίσως τελικά να μην ήταν τόσο βιβλική όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

4 Τι δημιουργήθηκε από μία εισβολή θαλασσινού νερού από τη Μεσόγειο;
Οι ερευνητές συμφωνούν σε γενικές γραμμές πως, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου με υψηλή θερμοκρασία, πριν από χρόνια, μία εισβολή θαλασσινού νερού από τη Μεσόγειο οδήγησε στην ένωσή της με τη Μαύρη Θάλασσα, η οποία τότε ήταν μια μεγάλη λίμνη γλυκού νερού. Η πλημμύρα αυτή μετέτρεψε τη λίμνη σε μία ραγδαία αυξανόμενη θάλασσα.

5 Μια άλλη εκδοχή για τη δημιουργία της Mαύρης θάλασσας
Το 1997, οι Ουίλιαμ Ράιαν και Γουόλτερ Πίτμαν  από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ανακοίνωσαν μια θεωρία κατά την οποία μια μαζική πλημμύρα συνέβη μέσω του Βοσπόρου κατά την αρχαιότητα. Ισχυρίζονται πως οι Μαύρη και Κασπία Θάλασσες ήταν μεγάλες λίμνες γλυκού νερού, αλλά γύρω στο π.Χ., η Μεσόγειος χύθηκε πάνω από μια βραχώδη ράχη υφάλου, δημιουργώντας την σημερινή επικοινωνία μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου. Την πρόταση της θεωρίας αυτής ακολούθησαν εργασίες που είτε την υποστηρίζουν, ή την αμφισβητούν. Παραμένει μέχρι σήμερα ενεργό θέμα συζήτησης μεταξύ των αρχαιολόγων.

6 Μία νέα μελέτη Μία νέα μελέτη, όμως, η οποία επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στα μη διασκορπισμένα απολιθώματα που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, δείχνει πως η στάθμη της θάλασσας δεν ανέβηκε περισσότερο από 10 μέτρα.

7 Νέα στοιχεία Χρονολόγησαν με τη βοήθεια άνθρακα τα απολιθωμένα κελύφη πρώιμων μαλακίων, τα οποία σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν φέρουν αποδεικτικά στοιχεία κάποιας επικής πλημμύρας. Τα κελύφη, τα οποία βρέθηκαν σε ιζηματογενή δείγματα στο σημείο όπου η Μαύρη Θάλασσα συναντά τον Δούναβη, δεν ήταν διαβρωμένα, ανακατεμένα ή κουνημένα. «Γνωρίζουμε ότι η λάσπη έχει ακριβώς την ίδια ηλικία με τα κελύφη και έτσι μπορούμε να προσδιορίσουμε σε ποιο επίπεδο βρισκόταν η στάθμη της θάλασσας πριν από 9,400 χρόνια,» δήλωσε ο Giosan.

8 Νέα στοιχεία Τα αποτελέσματα δείχνουν πως η Μαύρη Θάλασσα ανέβηκε 5 με 10 μέτρα και όχι 50 με 60 μέτρα όπως είχε ισχυριστεί πριν από 13 χρόνια ένας γεωλόγος του Πανεπιστημίου της Κολούμπια. 

9 Θεωρίες για την πλημμύρα του Νώε
Το 1993, μία αποστολή στη Μαύρη Θάλασσα βρήκε στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη μίας προγενέστερης ακτογραμμής και παράκτιων λόφων σε βάθος 120 μέτρων. Οι ερευνητές υποστήριξαν πως αυτές οι περιοχές πλημμύρησαν όταν η Μεσόγειος και η Θάλασσα του Μαρμαρά – που βρίσκεται ανάμεσα στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα – πέρασαν ένα βραχώδες φράγμα στο Βόσπορο, την διώρυγα που ενώνει τη Θάλασσα του Μαρμαρά με τη Μαύρη Θάλασσα.

10 Θεωρίες για την πλημμύρα του Νώε
Αλλά η ηλικία των απολιθωμένων κελυφών δείχνει πως η επιφάνεια της θάλασσας πριν από την πλημμύρα ήταν μόνο 30 μέτρα πιο κάτω από το σημείο που βρίσκεται σήμερα. Αντίθετα, ο Ryan, υποστηρίζει πως η Μαύρη Θάλασσα ανέβηκε τουλάχιστον 50 μέτρα από τότε που ενώθηκε με τη Μεσόγειο, πριν από 9,400 χρόνια. Σύμφωνα με τον Mark Siddall, ωκεανογράφο στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ του Ηνωμένου Βασιλείου, «η ανάλυση του Giosan καταλήγει πως η ένωση των δύο θαλασσών ήταν “αρκετά ήπια”».

11 Θεωρίες για την πλημμύρα του Νώε
Τελικά «Φαίνεται πως η ένωση έγινε εξαιτίας μίας υπερχείλισης της Θάλασσας του Μαρμαρά, η οποία ήταν μόλις λίγων μέτρων,» πρόσθεσε ο Siddall.Ο Tony Brown, παλαιό-περιβαλλοντολόγος στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, αναφέρει πως συμφωνεί απόλυτα με τα νέα ευρήματα του Giosan. «Φαίνεται πως μπαίνει οριστικά ταφόπλακα στην υπόθεση του Ryan.»

12 Βιβλιογραφία http://www.nationalgeographic.gr/
html 1%CF%8D%CF%81%CE%B7_%CE%98%CE% AC%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%83%CE %B1

13 Ελένη Π.

14


Κατέβασμα ppt "ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΚΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google