ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Έναρξη συγγραφής της επιστημονικής εργασίας ( ΙΙ ) 1
Δομή επιστημονικής εργασίας 2 Τίτλος Περίληψη Εισαγωγή Υλικά και μέθοδοι Αποτελέσματα Συζήτηση Συμπεράσματα Βιβλιογραφικές πηγές
Τίτλος εργασίας 3 Δεν πρέπει να είναι μεγάλος Να αποδίδει το περιεχόμενο της εργασίας Να προσελκύει την προσοχή του αναγνώστη Να μην είναι παραπλανητικός Αρκετές φορές μπορεί να γίνει τροποποίηση του τίτλου Ίδιες παρατηρήσεις ισχύουν και για τους τίτλους των υποκεφαλαίων
Κεφάλαια και υποκεφάλαια 4 Όχι πληθώρα κεφαλαίων και υποκεφαλαίων Δεν νοούνται κεφάλαια της μίας σελίδας ή υποκεφάλαια της μιάς ή δύο παραγράφων. Δεν κατακερματίζουμε την εργασία μας
Περίληψη – Λέξεις κλειδιά 5 Γράφονται μετα την ολοκλήρωση συγγραφής της εργασίας Πρέπει να αποδώσουμε με λίγα λόγια τα κύρια σημεία της εργασίας μας. Δεν είμαστε ιδιαίτερα αναλυτικοί αλλά ούτε επαναλαμβάνουμε ( αντιγράφουμε ) αυτούσιες παραγράφους από την κυρίως εργασία – Λεξικό μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτήν την εργασία. Να προσελκύει την προσοχή του αναγνώστη Λέξεις κλειδιά ή λέξεις ευρετηρίασης Χρησιμοποιούνται για την αναζήτηση πληροφοριών σε βάσεις δεδομένων
Εισαγωγή 6 Αναφερόμαστε στο θέμα και κάνουμε μία σύντομη περιγραφή του. Αναφέρουμε μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν και τυχόν ερευνητικά κενά ( ανεξερεύνητα πεδία ) που αιτιολογούν τη δική μας ενασχόληση με το θέμα. Εξηγούμε το θέμα που θα αναλύσουμε ( παρουσιάσουμε ). Προσπαθούμε να προσελκύσουμε την προσοχή και το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
Σκοπός της εργασίας 7 Διατυπώνεται ο σκοπός της εργασίας και ο λόγος για την πραγματοποίησή της. Οριοθετείται το θέμα και οι επιμέρους στόχοι. Πολλές φορές μπορεί να υπάρχει πρωτεύων και δευτερεύων θέμα.
Κυρίως θέμα 8 Γίνεται παρουσίαση του θέματος όπως αυτά προκύπτουν από τη μελέτη της σχετικής επιστημονικής βιβλιογραφίας. Οι αναφορές στην επιστημονική βιβλιογραφία πρέπει να είναι επαρκείς αλλά όχι εκτενείς (2-3 παραπομπές για κάθε σημείο που διαπραγματεύομαστε ). Δεν πρέπει να διαπραγματεύομαστε θέματα μονόπλευρα αλλά να παραθέτουμε και αντικρουόμενες απόψεις.
Συμπεράσματα 9 Πρέπει να συνδέονται με τον σκοπό της εργασίας και τον τίτλο της εργασίας. Συνοψίζουμε το θέμα που έχουμε μελετήσει κάνοντας μία συνολική αποτίμηση του θέματος με βάση τις πληροφορίες που έχουμε παραθέσει στο κυρίως θέμα. Αναφέρουμε προοπτικές και αναγκαιότητα για μελλοντικές έρευνες.
Βιβλιογραφικές παραπομπές ( Ι ) 10 Οι πληροφορίες που παραθέτουμε πρέπει να συνοδεύονται από τις αντίστοιχες βιβλιογραφικές παραπομπές. Η βιβλιογραφική παραπομπή δηλώνει στον αναγνώστη του κειμένου ότι οι πληροφορίες που παρουσιάζουμε προέρχονται από άλλες πηγές. Βιβλιογραφική παραπομπή γίνεται με την παράθεση του ονόματος ( μόνο επίθετο ) του συγγραφέως και του έτους δημοσίευσης στο τέλος της πρότασης.
Βιβλιογραφικές παραπομπές ( ΙΙ ) 11 Η βιβλιογραφική παραπομπή παραπέμπει τον αναγνώστη στην αντίστοιχη βιβλιογραφική πηγή όπως αυτή παρατίθεται στη βιβλιογραφία. Οι βιβλιογραφικές παραπομπές βοηθούν τον αναγνώστη στην αναζήτηση επιμέρους πληροφοριών που ενδιαφέρουν αυτόν ( τη δική του έρευνα ) και στη διασταύρωση των πληροφοριών που παραθέτουμε. Η μη παραθέση βιβλιογραφικής παραπομπής συνιστά λογοκλοπή. Η παράθεση των βιβλιογραφικών παραπομπών γίνεται με το σύστημα APA (American Psychology Society)
Βιβλιογραφία 12 Γίνεται παράθεση της βιβλιογραφίας που έχει αναφερθεί στην κυρίως εργασία ως εξής : Ελληνική Ξενόγλωσση Πηγές διαδικτύου Τις περισσότερες φορές η παράθεση της βιβλιογραφίας γίνεται με το σύστημα APA (American Psychology Society)
Παραδείγματα παράθεσης βιβλιογραφίας ( Ι ) 13 Καλογρίδου - Βασιλειάδου, Δ. (1999). Γενικοί Κανόνες Ορθής Υγιεινής Πρακτικής, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων. Εκδόσεις University Press, Θεσσαλονίκη. Μάντης Α. Ι. (2000). Υγιεινή και Τεχνολογία του Γάλακτος και των Προϊόντων του ( Γ ' Έκδοση ). Εκδόσεις Αφοί Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη. Μπλούκας, Ι. (2007). Τεχνολογία Κρέατος. Κρέας. Προϊόντα Κρέατος. Εκδόσεις Σταμούλης, Αθήνα.
Παραδείγματα παράθεσης βιβλιογραφίας ( ΙΙ ) 14 AOAC (2003). Official methods of analysis (17th ed., 2nd Revision). Association of Official Analytical Chemists, Virginia, USA. Barbosa, V.C., Gaspar, A., Calixto, L.F.L. and Agostinho, T.S.P. (2011). Stability of the pigmentation of egg yolks enriched with omega-3 and carophyll stored at room temperature and under refrigeration. Revista Brasileira de Zootecnia, 40: McDonald, C.E. and Pence, J.W. (1961). Wheat gliandin in foams for food products. Food Technology, 15:
Παραδείγματα παράθεσης βιβλιογραφίας ( ΙΙΙ ) 15 (ημερομηνία πρόσβασης 25/10/2014)
Γλωσσική διατύπωση 16 Γράφουμε σε τρίτο ( ουδέτερο ) πρόσωπο ( π. χ., θεωρείται, αναφέρεται ) Ή σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο ( με την παρούσα εργασία μας θα ασχοληθούμε με το θέμα … Όχι σε πρώτο ενικό πρόσωπο Χρησιμοποιούμε συνώνυμες λέξεις και δεν επαναλαμβάνουμε τις ίδιες λέξεις Ο λόγος μας είναι επιστημονικός και όχι καθομιλούμενος
Δράσεις μετά την ολοκλήρωση συγγραφής της εργασίας ( Ι ) 17 Διαβάζουμε ξανά την εργασία μας και ελέγχουμε για τα παρακάτω : Ιδέες Επιχειρήματα Λογική Τρόπος γραφής Διαύγεια – Καθαρότητα ( αποδίδει σωστά το νόημα ) Ροή του κειμένου ( Ευκολία ανάγνωσης ) Ελέγχουμε αν η εργασία μας έχει « απαντήσει » το επιστημονικό ερώτημα όπως αυτό περιγράφεται στον τίτλο της εργασίας
Δράσεις μετά την ολοκλήρωση συγγραφής της εργασίας ( ΙΙ ) 18 Διορθώσεις - Βελτιώσεις Κείμενο αλλά και στον τρόπο γραφής Σύνταξη και ορθογραφία Δίνουμε την εργασία για ανάγνωση σε κάποιον συνάδελφο. Μπορεί να μας βοηθήσει στον εντοπισμό παραλείψεων, μη κατανοητών σημείων, λαθών.
Η δύναμη της παραγράφου 19 Παράγραφος είναι η μικρότερη ενότητα ενός κειμένου. Είναι μία μικρή έκθεση. Τα κείμενα χωρίζονται σε παραγράφους που κινούνται στον ίδιο νοηματικό άξονα. Η παράγραφος είναι η δομική λίθος ενός κειμένου. Το μέγεθος των παραγράφων ενός κειμένου πρέπει να είναι περίπου το ίδιο. Δεν νοείται παράγραφος που αποτελείται από μία πρόταση. keimena.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=117: &catid=113: &Itemid=37