Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Έντυπη ειδησεογραφία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Έντυπη ειδησεογραφία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Έντυπη ειδησεογραφία

2 Γενικά χαρακτηριστικά του έντυπου ειδησεογραφικού λόγου
πομπός: ο δημοσιογράφος δέκτης : ο αναγνώστης της εφημερίδας μέσο επικοινωνίας: ο γραπτός λόγος κανάλι επικοινωνίας: η εφημερίδα σκοπός της επικοινωνίας: ο δημοσιογράφος έχει σκοπό να ενημερώσει,να πληροφορήσει και συγχρόνως να κινήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη για να αγοράσει την εφημερίδα. Είδος λόγου: αφήγηση.

3 ΤΙΤΛΟΣ ΕΙΔΗΣΗΣ Συχνά παραλείπονται χάρη συντομίας οι λέξεις που
υπονοούνται εύκολα (άρθρα, προθέσεις, σύνδεσμοι κ.λ.π) Όταν υπάρχει ρήμα αυτό βρίσκεται συνήθως σε ενεργητική διάθεση, χρόνο αόριστο, ιστορικό ενεστώτα στο τρίτο πρόσωπο. Συνηθίζεται η συγκινησιακή /ποιητική λειτουργία της γλώσσας, με διάφορα σχήματα λόγου (μεταφορά, παρομοίωση, λογοπαίγνιο, παρήχηση κ.τ.λ.) Συχνά χρησιμοποιούνται τα αποσιωπητικά και το θαυμαστικό (για να δοθεί έμφαση στην είδηση) Το ύφος του τίτλου γενικά -> ανάλογο με το περιεχόμενο της είδησης. Ωστόσο συχνά μια σχετικά ασήμαντη είδηση αποσπά την προσοχή του αναγνώστη με έναν τίτλο δραματικό, πρωτότυπο ή χιουμοριστικό.

4 ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Σειρά λεκτικών συνόλων (ο δημοσιογράφος προτάσσει το πιο ενδιαφέρον) Ενεργητική – Παθητική σύνταξη (ενεργητ. υποκείμενο, παθητική πράξη) Χρήση ονομάτων & ονοματικών προσδιορισμών, α) χρήση παραθέσεων (για να αποδοθούν με συντομία βασικά χαρακτηριστικά των προσώπων), β) χρήση κυρίως κατάλληλων ουσιαστικών και ρημάτων (ο δημοσ. αποφεύγει χρήση στερεότυπων ή διακοσμητικών επιθέτων).

5 οργάνωση είδησης Η είδηση πρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα Τι; Ποιος;
Πού; Γιατί; Πώς;

6 οργάνωση είδησης για να παρουσιάσουμε ένα γεγονός συνήθως δηλώνουμε
ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ για να παρουσιάσουμε ένα γεγονός συνήθως δηλώνουμε ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

7 ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΗΣ ΕΙΔΗΣΗΣ Στην πρώτη βαθμίδα τη γενική ΣΥΝΟΨΙΖΕΙ τα γεγονότα σε μια περίοδο λόγου Στη δεύτερη βαθμίδα την ειδικότερη ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ περιληπτικά τα ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ της είδησης Στην Τρίτη βαθμίδα την αναλυτική ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΙΔΗΣΗΣ ΕΚΘΕΤΕΙ αναλυτικά τα γεγονότα Η ανεστραμμένη πυραμίδα της είδησης

8 Τέλος


Κατέβασμα ppt "Έντυπη ειδησεογραφία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google