SOLVENCY II Εξελίξεις, τάσεις και προοπτικές της Ασφαλιστικής Αγοράς Γιώργος Κώτσαλος ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ _________________________.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Γιώργος Μπάλτας Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Advertisements

Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στο περιβάλλον της Βασιλείας ΙΙ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011.
Διαχείριση κινδύνων εργασιακού άγχους στο KEK INA IDEC Α.Ε. Πειραιάς, Ελλάδα gr.
Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος COSMOTE
Κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Κοινωνικές Επιχειρήσεις: Η πρόκληση της εποχής μας Αthens Information Technology Απόστολος.
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/2005.
Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης- Πιστοποίησης ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΟΧΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 02 Μαΐου 2011 ΣΑΒΒΑΣ.
Information Systems Governance Αγγελής Δημήτριος (ΜΤΕ/0936) IS Governance Ορισμός: Πληροφοριακή Διακυβέρνηση ονομάζουμε εκείνες τις διαδικασίες βάση των.
Παναγιώτης Θ. Καπόπουλος
Solvency II To μέλλον στην ασφαλιστική πραγματικότητα
Η καινοτομία στις επιχειρήσεις: Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η καινοτομία στις λειτουργίες Γεωργιάδης Πάτροκλος, Επίκουρος.
Δικαιοσύνη και Χρηματιστηριακή Νομοθεσία ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Α.Ο. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΜΜΩΝΑΣ.
ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: η εταιρική υπευθυνότητα μακροχρόνια επένδυση
ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΣΕΕ ΓΣΕΒΕΕ ΕΣΤΕ Κοινή Συνέντευξη Τύπου Αθήνα, 24/4/2013.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (RISK MANAGEMENT)
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κεφάλαιο 3: Το ενιαίο ρυθμιστικό και νομικό πλαίσιο. 3.1 Η έννοια και το περιεχόμενο του ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου. 3.2 Η αναγκαιότητα δόμησης του.
ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ
Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών
Ενιαία Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις Ενιαία Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις
ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΕΝΜΑ 26 Απριλίου 2012 «ΝΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ» _____________________________________________________________ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ.
Μάθημα: Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Τμήμα ΔΕΤ, 6ο Εξάμηνο Σπουδών 1 Γενικές Κατευθύνσεις Εργασίας Ι Αξιοποίηση άρθρου [Gardner & Cooper 2003] για τον.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 2007 – 2013
Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ Προκλήσεις και προοπτικές ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας Πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ Επιτροπή Παρακολούθησης του Γ΄ ΚΠΣ.
«ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ »
Η εφαρμογή του νέου πλαισίου κεφαλαιακής επάρκειας (Βασιλεία ΙΙ) στις Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών Η εφαρμογή του νέου πλαισίου κεφαλαιακής.
Θεσσαλονίκη, 12 Μαρτίου 2010 ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΤΟΝ. ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΑΘΑΝΟΥ & ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ κ.κ. ΔΗΜ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ & ΜΑΚΗ ΜΙΧΑΗΛΟΥΔΗ Οικονομικό.
Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών Αποτελεσματική Διαχείριση στην 4η Προγραμματική Περίοδο 2007 – 2013.
Το Περιβάλλον Του Αθλητικού Οργανισμού
Προγραμματισμός Ανθρώπίνου Δυναμικού
ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (BALANCED SCORECARD)
Φάση 2: Αvάπτυξη εθνικών και ευρωπαϊκών σεναρίων Ορφανός Ευθύμιος.
Καθ. Γκρίτζαλης Στέφανος Ειδικός Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Ενότητα 1.1 Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης. Η ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για την περίοδο και.
1 Δημόσιες σχέσεις και Περιφερειακή Ανάπτυξη: Η συμβολή των δημοσίων σχέσεων στο (δημοκρατικό) Αναπτυξιακό Σχεδιασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρόδρομος.
ΣΕΡΡΕΣ, ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σύγχρονη και κορυφαία πρόκληση για τον κλάδο της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού. Σκοπός: η μελέτη μεθόδων προσέλκυσης και άσκησης.
ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
«ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
ΕΝΟΤΗΤΑ 3η ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΤΕΡΕΛΟΣ.
SOCIAL KEYS FOR SOCIAL ENTREPRENEURSHIP. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ H Κοινωνική Οικονομία είναι ένας πολύ σημαντικός οικονομικός τομέας στην Ευρώπη. Με βάση.
Νέοι Οργανισμοί Υπουργείων. Στόχοι Αναδιοργάνωσης Η αποτελεσματικότερη λειτουργία της Κεντρικής Διοίκησης λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμένους δημόσιους.
ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Σ.Ε.Μ.Α. ΛΕΚΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΟΡΩΝ HIBANP1002.
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ 11/14/ Κοινωνία στην Οικονομία της Γνώσης.
Εταιρική Διακυβέρνηση
Ε.Ε.ΚΟΥΣΚΟΥΝΑ.
Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού
Διαχείριση Κινδύνου Ενότητα 6: Αντιμετώπιση Κινδύνων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Παράγοντες που επηρεάζουν ένα σύστημα Υγείας
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΕΑΝ ΑΕ
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΤΜΧΠΠΑ
Η Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε ( )
Θεωρία και Πρακτική της Διοίκησης στο Δημόσιο τομέα
Κοινωνικά Δικαιώματα.
ΠαρουσΙαση επιχειρηματικοΥ σχεδΙου
Διοίκηση Ποιότητας Ενότητα 3: Το κόστος της ποιότητας - Βραβεία ποιότητας Διδάσκων: Τσέλιος Δημήτριος, Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
Συνέντευξη Τύπου 7 Απριλίου 2017.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡIΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ: ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ TEAMWORK
Επιχειρηματικό σχέδιο
Μεταγράφημα παρουσίασης:

SOLVENCY II Εξελίξεις, τάσεις και προοπτικές της Ασφαλιστικής Αγοράς Γιώργος Κώτσαλος ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ _________________________

Αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή Από την 31η Οκτωβρίου 2012 θεσπίζεται ένα ενιαίο σύστημα κεφαλαιακών απαιτήσεων σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εισάγονται τεχνικές διαχείρισης κινδύνων, εταιρικής διακυβέρνησης και διαφάνειας. - Προϊοντικοί Κίνδυνοι: Ενεργητικού, Παθητικού, Α/L Management - Μη Προϊοντικοί Κίνδυνοι: Γεγονότων, Λειτουργικοί, Surplus Assets Στόχοι: Η ορθή λειτουργία της Αγοράς Η προστασία του καταναλωτή - ασφαλισμένου SOLVENCY II Εξελίξεις, τάσεις και προοπτικές της Ασφαλιστικής Αγοράς _________________________

Οι πυλώνες του νέου πλαισίου Η φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιρειών θα βασίζεται σε 3 πυλώνες που περιλαμβάνουν τις ποσοτικές και ποιοτικές απαιτήσεις και τις απαιτήσεις δημοσίευσης και διαφάνειας των εποπτικών και κοινωνικών στοιχείων. SOLVENCY II Εξελίξεις, τάσεις και προοπτικές της Ασφαλιστικής Αγοράς _________________________ ΠΥΛΩΝΑΣ 1 Ποσοτικές απαιτήσεις Ελάχιστο κεφάλαιο φερεγγυότητας (MCR) Κεφάλαιο φερεγγυότητας (SCR) Τεχνικές προβλέψεις Επενδύσεις Περιουσιακά στοιχεία ΠΥΛΩΝΑΣ 2 Ποιοτικές απαιτήσεις - Εποπτεία Εταιρική διακυβέρνηση ORSA Εποτπική διαδικασία ΠΥΛΩΝΑΣ 3 Προσαρμογή Απαιτήσεις δημοσίευσης & διαφάνειας IFRS Ομαλή μετάβαση

Η στρατηγική ενσωμάτωση της Διαχείρισης Κινδύνων Τα βασικά χαρακτηριστικά: Αλλαγή εταιρικής κουλτούρας (στη λήψη διοικητικών αποφάσεων...για την ανάληψη κινδύνου). Διαδικασίες αναγνώρισης, αξιολόγησης και επιμέτρησης κινδύνων. Εταιρική Διακυβέρνηση με πολιτικές και διαδικασίες ελέγχου και..παρακολούθησης της Διαχείρισης Κινδύνων. Εσωτερικά Μοντέλα για τη Διαχείριση Κινδύνων. Επιλογή του κατάλληλου προσωπικού για την Εταιρεία. Σύστημα ενημέρωσης της Διοίκησης (MIS). Μηχανογραφικά συστήματα και ασφαλιστικές δικλείδες για την...ποιότητα των δεδομένων. Τεχνικές μείωσης των κινδύνων (αντασφάλιση, hedging κ.λπ.). Διασπορά των κινδύνων σε διαφορετικά προϊόντα και αγορές. SOLVENCY II Εξελίξεις, τάσεις και προοπτικές της Ασφαλιστικής Αγοράς _________________________

Οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο Ολοκληρώθηκε η 5η Μελέτη Ποσοτικών Επιπτώσεων (QIS5) 70% η συμμετοχή των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιρειών. Τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά τον Απρίλιο Πρώτες Ενδείξεις: Οι προτάσεις εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου είναι...πολύπλοκες. Απαιτούν εκτενή χρήση ανθρωπίνων πόρων. Επιφέρουν μεγάλο κόστος προσαρμογής για τις ασφαλιστικές...εταιρείες. SOLVENCY II Εξελίξεις, τάσεις και προοπτικές της Ασφαλιστικής Αγοράς _________________________

Τι ζητείται από την CEA (Comité Européen des Assurances ) Οι απαιτήσεις να διαμορφωθούν ώστε να μειωθεί η...πολυπλοκότητα και το κόστος προσαρμογής για τις εταιρείες. Να εφαρμοσθεί αποτελεσματικά η «Αρχή της Αναλογικότητας» υπέρ των μικρομεσαίων εταιρειών. Να είναι το Solvency II εφικτό και εφαρμόσιμο από όλες τις...εταιρείες (Making it workable for all). Να απλοποιηθεί η Τυποποιημένη Προσέγγιση (Standard...Formula) στους υπολογισμούς για τα περιθώρια φερεγγυότητας,...κινδύνου κ.λπ. Να καθοδηγούν οι Εποπτικές Αρχές τις εταιρείες. SOLVENCY II Εξελίξεις, τάσεις και προοπτικές της Ασφαλιστικής Αγοράς _________________________

Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά: Τροχάδην και πυρετός προετοιμασίας Οι εταιρείες ζητούν τη βοήθεια επαγγελματιών για την εφαρμογή...πλάνου εφαρμογής. Σε έρευνα ετοιμότητας του Μαρτίου 2010 ανταποκρίθηκαν 38...εταιρείες από τις 50 που εμπίπτουν στον σκοπό της Οδηγίας. Οι...μισές από αυτές προχώρησαν σε μερική ή ολική συμπλήρωση...του QIS5. Είναι πολλές εταιρείες που δεν έχουν προχωρήσει σε...υπολογισμό των κεφαλαίων που απαιτούνται από το νέο πλαίσιο. Είναι φανερή η ανάγκη για: - Ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών. - Αναθεώρηση της μελλοντικής στρατηγικής τους. SOLVENCY II Εξελίξεις, τάσεις και προοπτικές της Ασφαλιστικής Αγοράς _________________________

Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά: Τα προβλήματα Η κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας δυσχεραίνει τις...προσπάθειες προσαρμογής των εταιρειών. Οι πηγές χρηματοδότησης των κεφαλαιακών αναγκών που θα...προκύψουν, είναι πολύ περιορισμένες. Υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για εξειδικευμένο Προσωπικό –...ειδικά στο Risk Management. Λείπει η εμπειρία στη Διαχείριση...Κινδύνων. Κακό παρελθόν σε ζητήματα διαφάνειας, επαγγελματισμού και...ανταγωνισμού. Ιδιαίτερα χαμηλός δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή. Προβληματισμός από τα δεδομένα σε Επικουρικό Κεφάλαιο...Αυτοκινήτου και Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής. Ασφαλιστική μεταρρύθμιση χωρίς ενθαρρύνσεις για την Ιδιωτική...Ασφάλιση. SOLVENCY II Εξελίξεις, τάσεις και προοπτικές της Ασφαλιστικής Αγοράς _________________________

Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά: Γίνονται κινήσεις αλλαγής Νέα Εποπτική Αρχή (TτΕ) και ένταση των προσπαθειών...προσαρμογής της αγοράς στο νέο πλαίσιο. Αλλαγές στη διανομή, μείωση του κόστους των Δικτύων. Αλλαγές στο είδος και την τιμολόγηση των προϊόντων. Έξοδος...από μη κερδοφόρες εργασίες. Ο κλάδος ασφάλισης Υγείας κινείται...προς τα ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια. Εμφανής η προσπάθεια...μεγάλων εταιρειών για μείωση κινδύνων και εξοικονόμηση...κεφαλαίων. Εξετάζονται προοπτικές συγχώνευσης μικρών τοπικών εταιρειών....Τάσεις συγκέντρωσης της Αγοράς, με ανακατανομή μεριδίων. SOLVENCY II Εξελίξεις, τάσεις και προοπτικές της Ασφαλιστικής Αγοράς _________________________ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Το Solvency II ως ευκαιρία εξυγίανσης και αναμόρφωσης της Ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς.

Η Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά: Το τοπίο της επόμενης ημέρας Η Αγορά θα είναι, πλέον, «μιας ταχύτητας». Θα την απαρτίζουν...εταιρείες με ισχυρούς ισολογισμούς. Ο καταναλωτής θα είναι ο ρυθμιστής των πάντων. Οι πραγματικές...ανάγκες του, οι οικονομικές δυνατότητές του, ο τρόπος που θέλει να...αγοράζει, οι απαιτήσεις του να ξέρει τι αγοράζει. Με την Κοινωνική Ασφάλιση περιορισμένη σημαντικά ή στις...συντάξεις και στην υγεία, η Ιδιωτική Ασφάλιση θα είναι ο...συμπληρωματικός εγγυητής της ποιότητας ζωής, με...αναβαθμισμένο ρόλο (Επαγγελματικά Ταμεία, ατομική ασφάλιση)....ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ. Το Solvency II, με τις κατάλληλες διευθετήσεις που απαιτεί η...Ελληνική Πραγματικότητα, μπορεί να δώσει ομοιογένεια,...αξιοπιστία και ρυθμό ανάπτυξης στην Ελληνική Ασφαλιστική...Αγορά, περιορίζοντας την ψαλίδα σε σχέση με τις ανεπτυγμένες...Ευρωπαϊκές Αγορές. SOLVENCY II Εξελίξεις, τάσεις και προοπτικές της Ασφαλιστικής Αγοράς _________________________