‘’ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΝ 5οπ.χ. αιώνα’’  ΙΣΤΟΡΙΑ  Είναι η εποχή που έζησαν οι τρεις μεγάλοι αρχαίοι Έλληνες ιστορικοί:  1. Ηρόδοτος  2. Θουκυδίδης  3. Ξενοφών.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ.
Advertisements

ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ
Ιστοριογραφία Η επιστήμη που καταγράφει σε χρονολογική σειρά την πορεία των γεγονότων σε ένα ανθρώπινο σύνολο μιας ορισμένης χρονικής περιόδου.
Αλέξανδρος ο Μέγας Ο Αλέξανδρος ο Μέγας ή Αλέξανδρος Γ' ο Μακεδών, υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους στρατηγούς της ιστορίας, που σε ηλικία μόλις 33.
ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, «ΝΑ ‘ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΔΑΣΚΑΛΕ!»
Η προσέγγιση της αλήθειας:
Ο πατέρας των Ελλήνων μυθοποιών, στον οποίο αποδίδονται οι περισσότεροι από τους διδακτικούς μύθους. Κατά τον Ηρακλείδη "Θράξ ην το γένος". Κατά τον.
Ο«ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ» 5ος αι.π.Χ.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
Αριστοτέλης Ο Αριστοτέλης γεννήθηκε το 384 πχ στα αρχαία Στάγειρα μιας μικρής πόλης στην βορειοανατολική πλευρά της Χαλκιδικής. Ο πατέρας του Νικόμαχος.
Δημοσθένης Εισαγωγή. Βίος και Έργο.. Βίος  384 π.Χ. γέννηση στην Παιανία Αττικής.  322 π.Χ. θάνατος στον Πόρο Αργολίδας.  Πλούσια οικογένεια, με.
Η ανάπτυξη των γραμμάτων και η μελέτη των αρχαίων Ελλήνων κεφ. 26
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ κεφάλαιο 2 κατανοώντας τα πράγματα
Το θέατρο στην αρχαία Ελλάδα
ΤΕΧΝΗ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Μαριάμ Μακάρ Ορέστης Μπίτρο
Η εκπαιδευση στο ΒυζΑντιο
Αττική Κωμωδία.
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Στα πλαίσια του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και της Αρχαιογνωσίας προωθείται η δημιουργικότητα με τους εξής τρόπους:
1Ο Πρότυπο Πειραματκό Δημοτικό
ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ: ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΑΡΚΑΣΜΟΣ
Αρχαία Ελληνικά ΙΙ Επιλογικές παρατηρήσεις. Κομβικό σημείο: σύγκριση αρχαίων ελληνικών απόψεων και χριστιανικών για τα ίδια θέματα.
Το θέατρο στην αρχαία Ελλάδα
Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ
Η Ελληνική Μαθηματική Παιδεία του 4 ου αιώνα π. Χ. Ν. Καστάνη.
Κωνσταντινίδης Ίβο Μπαλάφα Δήμητρα - Δηώ
Αριστοτέλης Ο Αριστοτέλης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος και πολυεπιστήμονας που γεννήθηκε στη Στάγειρα το 384 π.Χ. Πατέρας του ήταν ο Νικόμαχος, ο οποίος.
Το θέατρο στην αρχαία Αθήνα
Ιστορία Με τον όρο Ιστορία εννοείται η συστηματική μελέτη του παρελθόντος εστιασμένη κυρίως στην ανθρώπινη, δραστηριότητα έως την ανθρώπινη παρούσα εποχή.
Αρχαία θέατρα Γιώργος Καρανάσιος Ε ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης.
ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ποιός ήταν ο Αριστοφάνης;
13. Χριστιανισμός – Ελληνισμός : μια ιδιότυπη συνάντηση
ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ Σοφία Περδετζόγλου Δήμητρα Νασσάρ Γιώργος Πράσσας.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ
Εισαγωγή στη δραματική ποίηση
υπατιΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3
ΛΙΝΤΙΑ ΒΥΣΚΑ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΜΕΛΑ ΠΛΑΤΩΝΑΣ.
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Πληβούρη Νικολίνα Ριγκλέα Μελίνα. Η ΖΩΗ Γεννήθηκε το 485 π.Χ. Κατάγονταν από την Φλύα, δήμο της Κεκρωπίας. Γονείς του ήταν ο Μνήσαρχος και η.
Αθήνα η Γέννηση της Δημοκρατίας
Θ.Ε.3: Βία στο όνομα του Θεού και της αλήθειας
ΛΙΘΟΞΟΪΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Α.Ε.Μ  Ένα βασικό κι αναγνωρισμένο πεδίο εισαγωγής της στα προγράμματα σπουδών και της γενικής εκπαίδευσης.  Ένα συχνό θέμα.
Εργασία Αρχαίας Ελληνική Γλώσσας
Ευριπίδη Ελένη Εισαγωγή.
ΓΕΛ ΦΙΛΟΘΕΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ.
ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΚΑ.
Σοφοκλής Λύγκα Φωτεινή,Μηλαίου Έλενα Γ’3. Ο Σοφοκλής που έζησε περίπου 496 π.Χ π.Χ.Ήταν Έλληνας τραγικός ποιητής της κλασικής εποχής.
Τάξη Δ1 Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος Κωμωδία και δράμα.
Εισαγωγή στην αρχαία ελληνική ιστοριογραφία 1 ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών – Γεννάδειο Στάθης Λεουτσάκος.
« Αρχαία Ελληνικά από πρωτότυπο, Γ’ Λυκείου»
Σωκρατησ: βιοσ και η Διδασκαλια Ενοσ Μεγαλου Φιλοσοφου
Ιστορική εξέλιξη Παιδαγωγικής Επιστήμης Διεθνής παιδαγωγική σκέψη και πράξη Πρώτες παιδαγωγικές αντιλήψεις: φιλόσοφοι, θεολόγοι Διαμόρφωση καθαρά παιδαγωγικής.
Η ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Αρχαια ελληνικα απο πρωτοτυπο στο γυμνασιο
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του σύγχρονου.
Νεοελληνική Ιστορία. Εισαγωγικά 1η Συνάντηση 5/10/20126
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ
Δρόσου Μαρίνα Θεοδοσίου Ιωάννα Καμαργιάννη-Βασιλείου Άννα
ΠΕΡΙΚΛΗΣ Χαλβατζή Μαρία Α’3.
O «ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (5ος π.Χ. αιώνας)
Τα πολιτεύματα στην Αρχαία Ελλάδα
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Χειμερινό εξάμηνο
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Τσιάμαλος Ηρακλής, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Καρδίτσας - Μαγνησίας
Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης
3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΛΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΤΟΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

‘’ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΝ 5οπ.χ. αιώνα’’  ΙΣΤΟΡΙΑ  Είναι η εποχή που έζησαν οι τρεις μεγάλοι αρχαίοι Έλληνες ιστορικοί:  1. Ηρόδοτος  2. Θουκυδίδης  3. Ξενοφών  Για τους παραπάνω ιστορικούς χρησιμοποίησε όσα έχεις μάθει:  α) Σε προηγούμενα κεφάλαια της Ιστορίας π.χ. Ηρόδοτος για τους  Ελληνοπερσικούς πολέμους, Θουκυδίδης και Ξενοφών για τον  Πελοποννησιακό πόλεμο και  β) Όσα έχεις διδαχθεί στα εισαγωγικά του μαθήματος των Αρχαίων από  μετάφραση π.χ. για τον Ηρόδοτο.

‘’ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ’’  Σοφιστές:  Σφοδροί πολέμιοι του Σωκράτη. Κύρια σημεία της διδασκαλίας τους  ήταν τα παρακάτω:  1. Δεν υπάρχει αλήθεια με αντικειμενικό κύρος.  2. Αλήθεια είναι ό,τι συμφέρει τον καθένα  Γύριζαν από τόπο σε τόπο σ’ όλη την Ελλάδα, όπου ίδρυαν τοπικές σχολές, και δίδασκαν τους μαθητές τους έναντι υψηλής αμοιβής.  Συνέβαλαν στη θεμελίωση της παιδαγωγικής και ρητορικής επιστήμης.

‘’Σωκράτης’’  Ο μεγαλύτερος φιλόσοφος της αρχαιότητας. Δεν άφησε γραπτά  κείμενα. Ό,τι γνωρίζουμε για τη διδασκαλία του το οφείλουμε στο μαθητή του Πλάτωνα. Γνωστός σαν ένας ‘’προ Χριστού χριστιανός’’. Δίδασκε ότι με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να αδικούμε και να σεβόμαστε τους νόμους της πατρίδας. Υπήρξε ο θεμελιωτής της λεγόμενης ‘’μαιευτικής μεθόδου’,’ δηλαδή η αλήθεια υπάρχει μέσα στον καθένα μας και με κατάλληλα ερωτήματα ανάγκαζε το συνομιλητή του να οδηγηθεί σ’ αυτήν, την οποίαν όμως ο ίδιος προκαταβολικά γνώριζε. Κατηγορήθηκε για αθεΐα και διαφθορά των νέων και καταδικάστηκε σε θάνατο, πίνοντας το δηλητήριο, το κώνειο, μολονότι του είχε δοθεί η δυνατότητα να αποδράσει από τη φυλακή, πράγμα που δεν έκαμε.

‘’Πλάτωνας’’  Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της αρχαιότητας.  Μαθητής του Σωκράτη. Από τα έργα του Πλάτωνα γνωρίζουμε τη  διδασκαλία του Σωκράτη, αφού ως γνωστό ο Σωκράτης δεν μας άφησε γραπτά κείμενα.  Συνέχισε την ηθική διδασκαλία του Σωκράτη και την ανέπτυξε. Θεωρούσε ότι υπάρχει μία ιδανική σφαίρα ζωής όπου κυριαρχούν αξίες όπως: ‘’του καλού, του ωραίου, του ηθικού’’, αξίες προς τις οποίες πρέπει να κατευθύνεται η ζωή γενικά των ανθρώπων.

‘’Αριστοτέλης’’  Από τους μεγάλους φιλοσόφους της αρχαιότητας.  Υπήρξε μαθητής του Πλάτωνα. Καταγόταν από τα Στάγειρα της  Χαλκιδικής. Υπήρξε δάσκαλος του Μ. Αλέξανδρου και μάλιστα το σπίτι του ήταν και το μοναδικό που δεν έκαψε ο Μ. Αλέξανδρος. Εκτός από τη φιλοσοφία ασχολήθηκε με την ιατρική, βοτανική, ζωολογία, γεωγραφία, αστρονομία, οικονομία και πολιτική.  Με το έργο του έβαλε τις βάσεις της σύγχρονης φιλοσοφίας των επιστημών από την εποχή της Αναγέννησης και μετά.

‘’ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ’’  Σπουδαιότερος εκπρόσωπος:  Ο Ιπποκράτης από την Κω.  Υπήρξε μαθητής του Αριστοτέλη. Θεωρείται ‘’πατέρας της ιατρικής’’.  Θα συνεχίσει την ιατρική έρευνα, που διδάχτηκε από τον Αριστοτέλη,  και θα ιδρύσει την πρώτη μεγάλη ιατρική σχολή στην Ελλάδα.  Το έργο του θα επηρεάσει την ιατρική των Αράβων, που θα ανθίσει πολύ αργότερα στα χρόνια του μεσαίωνα.

‘’ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΗ’’  Ονομαστοί ρήτορες της εποχής:  Δημοσθένης: Γνωστός από το μίσος του κατά του Φιλίππου του Β’ της Μακεδονίας. Ονομαστοί θα μείνουν στη ιστορία οι λόγοι του κατά του Φιλίππου Β’, γνωστοί ως ‘’Φιλιππικοί’’.  Ισοκράτης: Γνωστός από τις απόψεις του για την ‘’Πανελλήνια συμμαχία’’, που είδε να ενσαρκώνεται αρχικά στο πρόσωπο του Βασιλιά της Μακεδονίας, Φιλίππου του Β’ και μετά στο γιό του Μ. Αλέξανδρο. Ονομαστοί οι λόγοι του με τον τίτλο: ‘’Πανηγυρικοί’’.  Λυσίας: Ονομαστός ρήτορας της εποχής εκείνης. Γνωστός από τους δικανικούς του λόγους, δηλαδή λόγοι που εκφωνούνταν στα δικαστήρια της εποχής εκείνης και όχι ενώπιον πολιτικού κοινού, όπως των άλλων δύο. Γνωστός δικανικός του λόγος: ‘’Υπέρ του Αδυνάτου’’.

‘’ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ’’ ( ΤΡΑΓΩΔΙΑ)  Σπουδαίοι τραγικοί ποιητές:  Ευριπίδης: Παρουσίαζε τους ανθρώπους και τα γεγονότα, όπως ακριβώς ήταν. Ήταν δηλαδή ρεαλιστής. Γνωστός από την τραγωδία του: ‘’Ελένη’’, την οποίαν και θα διδαχθείτε στη Γ’ Γυμνασίου.  Αισχύλος: Παρουσίαζε τα γεγονότα και τους ανθρώπους καλύτερα από ότι ήταν. Γνωστός από την τραγωδία του: ΄΄Πέρσες’’.  Σοφοκλής: Παρουσίαζε τους ανθρώπους και τα γεγονότα όπως θα έπρεπε να είναι. Γνωστός από την τραγωδία του: ‘’Αντιγόνη’’.  ΕΡΓΑΣΙΑ: Να βρείτε για τον καθένα, από τους παραπάνω τραγικούς ποιητές, τους τίτλους των τραγωδιών τους, που μέχρι σήμερα σώζονται και να τους καταγράψετε.

‘’ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ’’ ( ΚΩΜΩΔΙΑ)  Σπουδαιότερος εκπρόσωπος της λεγόμενης αρχαίας ελληνικής κωμωδίας ήταν ο ‘’Αριστοφάνης’’.  Σωζόμενες κωμωδίες του: ‘’Ιππείς’’, ‘’Αχαρνείς’’, ‘’Ειρήνη’’, ‘’Λυσιστράτη’’,  ‘’Σφήκες’’, ‘’Θεσμοφοριάζουσες’’,‘’Βάτραχοι’’, ‘’Νεφέλες’’, ‘’Όρνιθες’’,  ‘’Πλούτος’’, ‘’Εκκλησιάζουσες’’.  Για τη σημασία του θεάτρου, στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων, σου έχει γίνει λόγος στο κεφάλαιο ‘’Περικλής’’ και ειδικά για τη λειτουργία των ‘’Θεωρικών’’, το οποίο πρέπει να συμβουλευθείς.