Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ

2 Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ Η προσωπικότητα του χαρισματικού ρήτορα και ηγέτη σφράγισε ουσιαστικά με τη δράση του την εποχή , ώστε δίκαια να χαρακτηριστεί από πολλούς μελετητές ολόκληρος ο 5ος αιώνας π.Χ. , ως ο <<χρυσός αιών του Περικλέους>>

3 Η ανοδοσ του περικλη Στην Αθήνα την περίοδο του Γ ΄Μεσσηνιακού πολέμου συνέβησαν πολιτικές ανακατατάξεις Επικρατούν οι δημοκρατικοί , με αρχηγό τον Εφιάλτη , και περιορίζουν τις δραστηριότητες των αριστοκρατικών Εξοστρακίζεται ο Κίμων (461 π.Χ.) και η φιλολακωνική πολιτική του εγκαταλείφθηκε οριστικά. Μετά τον εξοστρακισμό του Κίμωνος , δολοφονείται ο Εφιάλτης και αρχηγός των δημοκρατικών αναδεικνύεται ο Περικλής

4 Η Αθήνα , παρά τον ανταγωνισμό της με τη Σπάρτη κατορθώνει να επεκτείνει τη (Αθηναϊκή) συμμαχία ανάμεσα στους Έλληνες και επιβάλλεται δυναμικά μεταβάλλοντάς τη σε ηγεμονία.

5 Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ Η περίοδος της τριακονταετούς ειρήνης που σύνηψε με τη Σπάρτη, ( 445 π.Χ.), στην πραγματικότητα κράτησε μόνο 15 χρόνια και ταυτίζεται με την εσωτερική ανάπτυξη της πόλης αλλά και την απόλυτη κυριαρχία της επί των συμμάχων.

6 Ο Περικλής επιβαλλόταν στο πλήθος χωρίς να περιορίζει τις ελευθερίες του αφού εκλεγόταν με δημοκρατικές διαδικασίες κάθε χρόνο στρατηγός. Υπήρχαν κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις ,τις οποίες εκμεταλλεύτηκε και σε συνδυασμό με την πολιτική οξυδέρκεια προικισμένου ηγέτη κατάφερε να φτάσει η Αθήνα στο απόγειο της πολιτικής και πολιτισμικής της ανάπτυξης.

7

8 Πνευματικη ανθιση Η πόλη της Αθήνας στα χρόνια της κλασικής εποχής ήταν το πνευματικό κέντρο της Ελλάδας. Ήταν χώρος συγκέντρωσης φιλοσόφων, ιστορικών και ποιητών. Οι φιλόσοφοι ασχολούνταν με τα προβλήματα που αφορούσαν τον ίδιο τον άνθρωπο. Στον τομέα των γραμμάτων μεγάλη άνθιση γνωρίζουν : η φιλοσοφία (Σωκράτης, Πλάτωνας, Αριστοτέλης) η ιστορία (Ηρόδοτος, Θουκυδίδης) το θέατρο ( Σοφοκλής, Αισχύλος, Ευριπίδης, Αριστοφάνης)

9 Αγορα του δημου

10 Oikoδομικα εργα Από ευγνωμοσύνη στους θεούς, που βοήθησαν στη νίκη των Ελλήνων στους Περσικούς πολέμους, άρχισαν να γίνονται στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές του ελλαδικού χώρου, σπουδαία μνημεία και λαμπρά έργα τέχνης, όπως: τα Προπύλαια, το Ερέχθειο, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης και ο Παρθενώνας( π.Χ, έργο των Καλλικράτη και Ικτίνου).

11

12 Τα μετρα που ελαβε ο περικλησ
Τα μετρα που ελαβε ο περικλησ Η ενίσχυση του δημοκρατικού πολιτεύματος επιτεύχθηκε με την καθιέρωση χρηματικής αποζημίωσης για τους κληρωτούς άρχοντες , τους βουλευτές και τους λαϊκούς δικαστές . ‘Ετσι υλοποιήθηκε η οικονομική ενίσχυση των λαϊκών στρωμάτων και η σταδιακή συμμετοχή των στη διοίκηση του κράτους.

13 Την εποχή του Περικλή έφτασε στη μεγάλη του ακμή και το θέατρο
Την εποχή του Περικλή έφτασε στη μεγάλη του ακμή και το θέατρο. Το αρχαίο θέατρο θεωρούνταν σχολείο της Ελλάδας, γι’ αυτό το κράτος αναλάμβανε να πληρώνει το εισιτήριο των φτωχών πολιτών, τα θεωρικά.

14 Ο πειραιασ Έχοντας εξασφαλίσει την κυριαρχία της Αθήνας μεταξύ των συμμάχων, ο Περικλής επιδίωξε να επεκτείνει την εμπορική επιρροή των Αθηναίων και προς τη Δύση. Έτσι ο Πειραιάς εξελίχθηκε σε μεγάλο εμπορικό λιμάνι. Το επίνειο της Αθήνας, που χτίστηκε σύμφωνα με τα πολεοδομικά σχέδια του Ιππόδαμου του Μιλήσιου, γρήγορα εξελίχθηκε στο κυριότερο εμπορικό κέντρο ολόκληρης της Μεσογείου.

15

16 Εσοδα τησ ισχυροτερησ πολησ-κρατουσ
Τα έσοδα του αθηναϊκού κράτους την περίοδο αυτή προέρχονταν από την εκμετάλλευση των μεταλλείων, τη φορολογία, το φόρο των συμμάχων και τις έκτακτες εισφορές. Την εποχή του Περικλή άμεση φορολογία δεν υπήρχε στην Αθήνα Μόνο οι εγκαταστημένοι από άλλες πόλεις στην Αθήνα πλήρωναν φόρο, το μετοικώ Οι εισφορές των συμμάχων, όταν το συμμαχικό ταμείο μεταφέρθηκε στην Αθήνα (454 π.Χ.) ανέρχονταν σε υψηλά αποθέματα ταλάντων

17 Εκτακτεσ εισφορεσ στην αθηνα
Βασική πηγή εσόδων από έκτακτες εισφορές ήταν ο θεσμός της λειτουργίας. Πρόκειται για δαπάνες στρατιωτικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων που αναλάμβαναν οι πλουσιότεροι πολίτες. Ο θεσμός της λειτουργίας αποτελούταν από τις εξής υποχρεώσεις : Χορηγία Τριηραρχία Αρχιθεωρία Εστίαση Γυμνασιαρχία

18 Η μνα των αθηνων

19 Το ξεσπασμα του πελοποννησιακου πολεμου στα τελη της κυριαρχιασ του ικανου και πολυμηχανου ηγετη
Ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση του Παρθενώνα ( π.Χ.), το 431 ξέσπασε ο Πελοποννησιακός πόλεμος που διήρκησε 27 αιματηρά χρόνια ( π.Χ. )

20 Οι τοπικές συγκρούσεις μεταξύ των Αθηναίων και των αντιπάλων τους, κυρίως Σπαρτιατών, Θηβαίων, Κορινθίων, που έληξαν με την υπογραφή τριακονταετούς ειρήνης (445 π.Χ.), δεν έδωσαν λύσεις στις διαφορές τους. ♦ Στη φυλετική διαφορά: Αθηναίοι - Ίωνες και Σπαρτιάτες - Δωριείς· ♦ στην πολιτειακή συγκρότηση των δύο αντιπάλων, δηλαδή της δημοκρατικής Αθήνας και της ολιγαρχικής Σπάρτης· ♦ στις ηγεμονικές τάσεις της Αθήνας.

21 Η καθοδοσ Το καλοκαίρι του 430 π.Χ. ξέσπασε λοιμός στην Αθήνα που προκάλεσε το θάνατο μεγάλου μέρους του πληθυσμού. ο Δήμος ξεσηκώθηκε εναντίον του Περικλή, και εκείνος υποχρεώθηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό του, με ένα συναισθηματικό τελευταίο λόγο τον Επιτάφιο. Εσωτερικοί εχθροί του πήραν το αξίωμα του στρατηγού και τον τιμωρήσουν με χρηματικό πρόστιμο μεταξύ 15 και 50 ταλάντων.

22 Παρόλα αυτά, ο Περικλής επανέκτησε την εμπιστοσύνη του λαού και επανεξελέγη Στρατηγός, μόλις έναν χρόνο αργότερα, το 429 π.Χ. Πέθανε και ο ίδιος από το λοιμό, τον Αύγουστο του 429 π.Χ.

23 ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ
Με το θάνατο του περίφημου ηγέτη και στρατηγού Περικλή, τελειώνει η άνθηση της Αθήνας, ο επονομαζόμενος ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ

24 ΠΕΡΙΚΛΗΣ - ΣΚΑΪ - ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ - 2009 (HQ) Η Αθηνα του περικλη 1
πηγες

25 And that’s how we conclude…


Κατέβασμα ppt "Η ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google