Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αριστοτέλης Ο Αριστοτέλης γεννήθηκε το 384 πχ στα αρχαία Στάγειρα μιας μικρής πόλης στην βορειοανατολική πλευρά της Χαλκιδικής. Ο πατέρας του Νικόμαχος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αριστοτέλης Ο Αριστοτέλης γεννήθηκε το 384 πχ στα αρχαία Στάγειρα μιας μικρής πόλης στην βορειοανατολική πλευρά της Χαλκιδικής. Ο πατέρας του Νικόμαχος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αριστοτέλης Ο Αριστοτέλης γεννήθηκε το 384 πχ στα αρχαία Στάγειρα μιας μικρής πόλης στην βορειοανατολική πλευρά της Χαλκιδικής. Ο πατέρας του Νικόμαχος ήταν γιατρός του βασιλιά της Μακεδονίας Άμυντα Β, πατέρας του Φιλίππου.

2 Σύμφωνα με τον Σουϊδά ο πατέρας του Αριστοτέλη είχε γράψει 6 ιατρικά βιβλία και 1 βιβλίο φυσικής. Ο Αριστοτέλης πρόωρα ορφάνεψε από πατέρα και μητέρα και την κηδεμονία του την ανέλαβε, ο φίλος του πατέρα του Πρόξενος, που ήταν εγκαταστημένος στον Αταρνέα της μικρασιατικής Αιολίδας, απέναντι από την Λέσβο. Ο Πρόξενος φρόντισε τον Αριστοτέλη σαν δικό του παιδί, τον έστειλε σε ηλικία 17 ετών (367 πχ), για να γίνει μαθητής του Πλάτωνα. Πράγματι ο Αριστοτέλης σπούδασε στην Αθήνα του Πλάτωνα επί 20 χρόνια ( πχ) μέχρι την χρονιά που πέθανε ο δάσκαλός του. Στο περιβάλλον της ακαδημίας άφηνε κατάπληκτους όλους ακόμα και τον ίδιο τον δάσκαλό του με την ευφυΐα του και την φιλοπονία του. Ο Πλάτωνας τον ονόμασε «νου της διατριβής» και το σπίτι του «οίκο αναγνώστου».

3 Η προσωπικότητα του Ο Αριστοτέλης ως άνθρωπος είχε πιστούς φίλους και φοβερούς αντιπάλους, οι οποίοι κάποιες φορές τον παρουσίαζαν ως φιλάργυρο, φιλήδονο, ραδιούργο, μηχανογράφο ακόμα και ως οργανωτή της δολοφονίας του Αλεξάνδρου.

4 Αντίθετα από αξιόπιστες πηγές μαθαίνουμε, ότι ο Αριστοτέλης υπήρξε η ενσάρκωση ορθού μέτρου σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής του. Η μεγάλη του όμως φιλοπονία φαίνεται στο σημείο της διαθήκης, όπου ορίζει να μην πουληθεί κανείς από τους δούλους του που τον υπηρετούσαν, αλλά να ελευθερώνονται μόλις ενηλικιωθούν.

5

6 Το συγγραφικό του έργο Οι Αλεξανδρινοί υπολόγιζαν ότι ο Αριστοτέλης έγραψε περίπου 400 συνολικά βιβλία. Ο Διογένης Λοέρτιος υπολόγισε το έργο του σε στίχους και βρήκε ότι έφτασαν τις χιλιάδες. Μεγάλο μέρος από το έργο του χάθηκε. Ανήκει στην κατηγορία των δημόσιων ή εξωτερικών μαθημάτων και ήταν γραμμένα σε μορφή διαλογική. Από αυτά σώθηκαν μόνο η Αθηναίον πολιτεία, σε έναν πάπυρο που βρέθηκε στην Αίγυπτο. Τα σωζόμενα σήμερα έργα του που αντιστοιχούν στην διδασκαλία που ο Αριστοτέλης έκανε στους προχωρημένους μαθητές του και λέγονται ακροαματικές ή εσωτερικές. Γι αυτό είναι γραμμένα σε συνεχή λόγο και όχι διάλογο. Αρκετά από τα βιβλία του έχουν υποστεί επεμβάσεις και επεξεργασίες και γενικότερα η κατάσταση δεν είναι καλή. Από το τεράστιο έργο του τελικά σώθηκαν 47 βιβλία και μερικά αποσπάσματα από τα άλλα. Δεν θεωρούνται όλα όμως γνήσια.

7 Αριστοτέλης-Φυσική Ο Έλληνας φιλόσοφος ασχολήθηκε με μία μεγάλη ποικιλία γνωστικών περιοχών μεταξύ των οποίων και η φυσική. Ο Αριστοτέλης παρατήρησε την φύση και ανέφερε ότι έβλεπε. Η φυσική είναι ποιοτική και καθόλου ποσοτική. Πίστευε ότι η ποσοτικοποίηση της φυσικής είναι αδύνατη και γι αυτό το λόγο δεν πραγματοποίησε πειράματα.

8

9 Όσο αναφορά την κίνηση που εδώ μας αναφέρει, βασίστηκε στις αισθήσεις και ποτέ δεν διανοήθηκε να προχωρήσει σε «νοητά πειράματα», όπως πρώτος έκανε ο Γαλιλαίος τον 17ο αιώνα. Η Αριστοτελική θεωρία της κίνησης απλοϊκή και κατανοητή δεν άντεξε στον πειραματικό έλεγχο και για αυτόν τον λόγο κατέρρευσε. Η Αριστοτελική θεωρία διδασκόταν στα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια μέχρι τις αρχές του 17ου αιώνα και αυτή διδάχτηκε ο Γαλιλαίος

10 Σήμερα ακόμα από το συνολικό έργο του Αριστοτέλη σχετικά με την φυσική υπάρχουν ζητήματα που πραγματικά έχουν ενδιαφέρον για το διδάσκοντα μάθημα φυσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πρώτα από όλα χρειαζόμαστε κάποιες γενικές ιδέες της Αριστοτελικής θεωρίας που θα μας φανούν χρήσιμες για την ερμηνεία συγκεκριμένων κινήσεων.

11 Η γη είναι ακίνητη και βρίσκεται στο κέντρο του σύμπαντος
Τα 4 πρωταρχικά στοιχεία (γη,υδώρ, αήρ& πυρ) 3) Κάθε στοιχείο έχει τη φυσική του θέση.

12 Η αλήθεια είναι ότι ο Αριστοτέλης έκανε και μερικές πολύ σπουδαίες ανακαλύψεις. Όπως για παράδειγμα: Έχετε παρατηρήσει όταν ανεβαίνετε ψηλά στο βουνό ότι τα αυτιά σας βουλώνουν και ότι μετά ξεροκαταπίνετε και ξεβουλώνουν με ένα παράξενο τρόπο. Ο ήχος αυτός οφείλεται σε έναν σωλήνα που συνδέει το εσωτερικό του αυτιού με το πίσω μέρος του λάρυγγα. Ο Αριστοτέλης το ανακάλυψε, αλλά η πληροφορία ξεχάστηκε, κι έπρεπε να φτάσουμε ως το 1550 για να ξαναβρεθεί. Επίσης ανακάλυψε ότι τα δελφίνια δεν ήταν ψάρια και ότι οι μέλισσες έχουν αρχηγό την κυψέλη.

13 ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ Βαζανέλλη Ειρήνη Βέγκου Αλεξάνδρα Ζεμπιλά Κωνσταντίνα Καλιδώνη Σεβαστή Καρπάθιος Γιάννης Κουτσουράης Νικόλας

14 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Αριστοτέλης Ο Αριστοτέλης γεννήθηκε το 384 πχ στα αρχαία Στάγειρα μιας μικρής πόλης στην βορειοανατολική πλευρά της Χαλκιδικής. Ο πατέρας του Νικόμαχος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google