Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ UNESCO ΕΠEΤEIΑΚΟ ΕΤΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 2400 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ 4Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ»

2 Ο Αριστοτέλης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος και πολυεπιστήμονας.
384 π.Χ Στάγειρα Χαλκιδικής

3 Η ΖΩΗ ΤΟΥ

4 Ο πατέρας του Νικόμαχος ήταν γιατρός του βασιλιά
της Μακεδονίας. Εκεί οφείλεται και το ενδιαφέρον του Αριστοτέλη για την βιολογία και την ιατρική.

5 Σε ηλικία 17 ετών εισέρχεται στην
Ακαδημία του Πλάτωνα. Ο Αριστοτέλης θα παραμείνει στο πλευρό του Πλάτωνα για δύο σχεδόν δεκαετίες, ως τα 37 του έτη, κατανοώντας πλήρως τη συλλογιστική του ξακουστού δασκάλου του και αναπτύσσοντας ιδιαίτερη ακαδημαϊκή σχέση μαζί του.

6 345 π.Χ. πέρασε στη Λέσβο εγκαταστάθηκε Μυτιλήνη διδάσκει έως 342 π.Χ.
Παντρεύεται την ανιψιά και θετή κόρη του Ερμία κόρη- όνομα μητέρας Συνδέεται με Σταγειρίτισσα Ερπυλλίδα γιο- Νικόμαχο 342 π.Χ. αναλαμβάνει τη διαπαιδαγώγηση του Αλέξανδρου, που ήταν μόλις 13 χρονών. μεταδίδει πανελλήνιο πνεύμα (παιδευτικό όργανο τα ομηρικά έπη). Εκεί το 341 π.Χ. πληροφορήθηκε το θάνατο του Ερμία.

7 Κι όταν το 335 π.Χ . ο Αλέξανδρος διαδέχθηκε τον πατέρα του στον θρόνο της Μακεδονίας και επέβαλλε τη μακεδονική ειρήνη στην ελληνική επικράτεια, ο Αριστοτέλης επέστρεψε στην πόλη όπου ανδρώθηκε ακαδημαϊκά για να ιδρύσει τη δική του σχολή... Ο Αριστοτέλης θα παραμείνει στο πλευρό του μαθητή που θα γινόταν κατόπιν γνωστός ως Μέγας Αλέξανδρος για περισσότερα από 6 χρόνια.

8 Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ

9 Αριστοτελική ηθική αιώνια αλήθεια ελεύθερη επιλογή
Αριστοτελική ηθική αιώνια αλήθεια ελεύθερη επιλογή - η ηθική, - η αρετή, - η δικαιοσύνη, ΣΚΟΠΟΣ ύψιστο ιδεώδες - η ευδαιμονία.

10 Ο Αριστοτέλης έγραψε πολλές πραγματείες σε θέματα ηθικής, συμπεριλαμβανομένων κυρίως, τα Ηθικά Νικομάχεια. Δίδαξε ότι ένας ευτυχισμένος χαρακτήρας απαιτείται να αποκτήσει συνήθειες όχι σκόπιμα, αλλά από δασκάλους και την εμπειρία, οδηγώντας τον σε ένα μεταγενέστερο στάδιο που επιλέγει συνειδητά να κάνει καλύτερα πράγματα.

11

12 Τα έργα αναφέρονται: ηθική φυσική λογική ρητορική θέατρο βιολογία
μεταφυσική ποίηση ζωολογία μουσική πολιτική

13 "είναι αμφίβολο αν κάποιο ανθρώπινο ον γνώριζε τόσα πολλά όσα αυτός".
ΕΠΙΔΡΑΣΗ Επίδραση Ο Αριστοτέλης συνέβαλε σε κάθε σχεδόν τομέα της ανθρώπινης γνώσης και ήταν ιδρυτής πολλών νέων πεδίων της. "είναι αμφίβολο αν κάποιο ανθρώπινο ον γνώριζε τόσα πολλά όσα αυτός". Ο Αριστοτέλης έθεσε της αρχές της τυπικής λογικής και επηρέασε κάθε μελλοντικό επιστήμονα και φιλόσοφο μέσα από τη συμβολή του στην επιστημονική μέθοδο. Ωστόσο, αναφορά στο έργο του γίνεται και στις μέρες μας, όχι μόνο από φιλολόγους και φιλοσόφους, αλλά και από κορυφαίους των άλλων επιστημών.

14

15 Σας ευχαριστούμε για την παρακολούθηση
4ο Λύκειο Γαλατσίου Οι μαθήτριες Γεωργακούδη Γερογιάννη Ευγενία Μαριλίνα Υπεύθυνη καθηγήτρια : Αβραμοπούλου Δέσποινα


Κατέβασμα ppt "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google