Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος 2007-2008 Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος 2007-2008 Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος 2007-2008 Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

2 Ιστορική Αναδρομή Και ποιος δεν λατρεύει την γλυκιά γεύση της ζάχαρης; Σήμερα ο μέσος Έλληνας καταναλώνει πάνω από 40 κιλά ζάχαρη. Και ποιος δεν λατρεύει την γλυκιά γεύση της ζάχαρης; Σήμερα ο μέσος Έλληνας καταναλώνει πάνω από 40 κιλά ζάχαρη.

3 Τι είναι ζάχαρη: Η ζάχαρη, όπως και το άμυλο είναι υδατάνθρακας. Η ζάχαρη, όπως και το άμυλο είναι υδατάνθρακας. Η γλυκόζη είναι η πιο απλή μορφή ζάχαρης. Η γλυκόζη είναι η πιο απλή μορφή ζάχαρης.

4 Η ζάχαρη δημιουργεί παχυσαρκία; Τα ζαχαρώδη τρόφιμα και ποτά μπορούν να αυξήσουν το βάρος μας μόνο αν καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίμε. Τα ζαχαρώδη τρόφιμα και ποτά μπορούν να αυξήσουν το βάρος μας μόνο αν καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίμε.

5 Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρη προκαλεί διαβήτη; Η κατανάλωση ζάχαρης δεν προκαλεί από μόνη της διαβήτη.. Παρόλα αυτά η αύξηση του βάρους αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Η κατανάλωση ζάχαρης δεν προκαλεί από μόνη της διαβήτη.. Παρόλα αυτά η αύξηση του βάρους αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

6 Η ζάχαρη προκαλεί εθισμό; Έρευνες σε ζώα έχουν δείξει ότι η ζάχαρη μπορεί να προκαλεί εθισμό στα ποντίκια, όμως στους ανθρώπους δεν έχουν πραγματοποιηθεί αντίστοιχες έρευνες. Έρευνες σε ζώα έχουν δείξει ότι η ζάχαρη μπορεί να προκαλεί εθισμό στα ποντίκια, όμως στους ανθρώπους δεν έχουν πραγματοποιηθεί αντίστοιχες έρευνες.

7 Πόση ζάχαρη είναι αρκετή; Μια μέτρια κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να ενταχθεί στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Μια μέτρια κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να ενταχθεί στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.

8 Η μαύρη ζάχαρη είναι καλύτερη από την άσπρη; Η μαύρη ζάχαρη περιέχει ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σε ορισμένα μέταλλα, όπως κάλιο και μαγνήσιο, αλλά όπως και η άσπρη δεν περιέχει βιταμίνες, πρωτεΐνη και ίνες. Η μαύρη ζάχαρη περιέχει ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σε ορισμένα μέταλλα, όπως κάλιο και μαγνήσιο, αλλά όπως και η άσπρη δεν περιέχει βιταμίνες, πρωτεΐνη και ίνες.

9 Τελικά κάνει κακό η ζάχαρη; Η ζάχαρη ουσιαστικά αποτελείται από σκέτες θερμίδες και αποσπά βιταμίνες, ένζυμα και μεταλλικά άλατα που είναι απαραίτητα. Η ζάχαρη ουσιαστικά αποτελείται από σκέτες θερμίδες και αποσπά βιταμίνες, ένζυμα και μεταλλικά άλατα που είναι απαραίτητα.

10 Πως τα γλυκά τρελαίνουν τον εγκέφαλό μας; Ανήκετε στην κατηγορία των καταναλωτών, που μόλις δουν ένα γλύκισμα θέλουν να το καταβροχθίσουν; Μην περιφρονείτε τον εαυτό σας: δεν φταίτε εσείς αλλά ο εγκέφαλός σας, ο οποίος χάνει κυριολεκτικά κάθε έλεγχο μόλις αντικρίσει ένα γλυκό. Ανήκετε στην κατηγορία των καταναλωτών, που μόλις δουν ένα γλύκισμα θέλουν να το καταβροχθίσουν; Μην περιφρονείτε τον εαυτό σας: δεν φταίτε εσείς αλλά ο εγκέφαλός σας, ο οποίος χάνει κυριολεκτικά κάθε έλεγχο μόλις αντικρίσει ένα γλυκό.

11 ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΚΧΑΡΟ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΚΧΑΡΟ Τερηδόνα Τερηδόνα Σακχαροδιαβήτης Σακχαροδιαβήτης Υπογλυκαιμία Υπογλυκαιμία

12 Πως θα μειώσετε τη ζάχαρη από τη διατροφή σας Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων που καταναλώνετε και επιλέξτε αυτές με τη λιγότερη ποσότητα ζάχαρης. Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων που καταναλώνετε και επιλέξτε αυτές με τη λιγότερη ποσότητα ζάχαρης. Μειώστε την κατανάλωση αναψυκτικών, γλυκών και ζάχαρης στους καφέδες σας. Μειώστε την κατανάλωση αναψυκτικών, γλυκών και ζάχαρης στους καφέδες σας.

13 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΓΛΥΚΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΓΛΥΚΑ Μέλι Μέλι Ταχίνι Ταχίνι Σοκολάτα Σοκολάτα

14 ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ Σακχαρίνη Σακχαρίνη Ασπαρτάμη Ασπαρτάμη

15 Τέλος Ακολουθήστε μια υγιεινή καθημερινή διατροφή, με όλες τις ομάδες τροφίμων Ακολουθήστε μια υγιεινή καθημερινή διατροφή, με όλες τις ομάδες τροφίμων Προτιμήστε προϊόντα χαμηλά σε ζάχαρη Προτιμήστε προϊόντα χαμηλά σε ζάχαρη Προτιμήστε γαλακτοκομικά ημίπαχα Προτιμήστε γαλακτοκομικά ημίπαχα Αποφύγετε τρόφιμα υψηλά σε αλάτι Αποφύγετε τρόφιμα υψηλά σε αλάτι Καταναλώστε καθημερινά τουλάχιστον 5 μικρομερίδες από φρούτα και λαχανικά. Καταναλώστε καθημερινά τουλάχιστον 5 μικρομερίδες από φρούτα και λαχανικά. Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι ο βασικός τύπος λίπους που καταναλώνετε στη δίαιτά σας. Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι ο βασικός τύπος λίπους που καταναλώνετε στη δίαιτά σας. Καταναλώστε δημητριακά ολικής και τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες Καταναλώστε δημητριακά ολικής και τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες Περιορίστε την κατανάλωση του αλκοόλ στα 1-2 ποτήρια την ημέρα. Περιορίστε την κατανάλωση του αλκοόλ στα 1-2 ποτήρια την ημέρα. Κάντε τακτική άσκηση. Κάντε τακτική άσκηση. Αποφύγετε την παχυσαρκία. Αποφύγετε την παχυσαρκία.


Κατέβασμα ppt "Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος 2007-2008 Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google