Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 2012-2013
Η ΡΙΓΑΝΗ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

2 Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΙΓΑΝΗ Η Ελληνική ρίγανη (Greek Oregano) είναι φυτό πολυετές και ποώδες η ποιότητα της θεωρείται η καλύτερη παγκοσμίως. Η ρίγανη πέρα από το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση που αφήνει στο φαγητό έχει και πάρα πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες.

3 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Είναι αντιδιαρροϊκή, αντιφλεγμονώδης, βακτηριοκτόνα. Υπό μορφή αφεψημάτων χρησιμοποιείται για την ατονία των εντέρων, αποχρεμπτικό για το βήχα, βοηθάει στην υπέρταση και την αρτηριοσκλήρυνση. Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης (οριγανέλαιο) χρησιμοποιείται για τον πονόδοντο. Η ρίγανη έχει 12 φορές περισσότερο αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο. Επίσης με λίγο ρίγανη στην τροφή των πτηνών σας κρατάτε τις αρρώστιες μακριά τους.. Μία άλλη κύρια χρήση της είναι κατά των χρόνιων ρευματισμών.Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν τη θεραπευτική της αξία και τη χρησιμοποιούσαν πίνοντας το τσάι της σε κολικούς και εξωτερικά σε πρηξίματα και για το στραβολαίμιασμα.

4 Εποχή και τρόπος φύτευσης
Η ρίγανη φυτεύεται από τον Οκτώβριο μέχρι αργά την Άνοιξη προς το τέλη του Απρίλη, αλλά για καλύτερη εποχή θεωρείται αυτή από το τέλος Φεβρουαρίου και μετά. Οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των γραμμών είναι στα 50 εκατοστά, ενώ μεταξύ των φυτών πάνω στη γραμμή είναι στα 33 εκατοστά.

5 Η ΡΙΓΑΝΗ ΩΣ ΕΝΝΟΙΑ Η ρίγανη είναι αρωματικό ποώδες, πολυετές, ιθαγενές και θαμνώδες φυτό της Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας. Ανήκει στο γένος Ορίγανο της τάξης των αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών.

6 ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Διαλέγουμε να μια ξερή μέρα με ήλιο ώστε να μην έχουν υγρασία τα φύλλα της Κόβουμε όλους τους βλαστούς που εξέχουν, οι οποίοι θα καλύψουν την κατανάλωση μας για περίπου ένα χρόνο. Καλό είναι γενικά να μην κρατάμε τα αποξηραμένα περισσότερο από ένα χρόνο, διότι μετά αλλοιώνεται το άρωμα τους. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί και αφαιρούμε όλα τα ξερά κλαδιά της ρίγανης Ο ένας τρόπος αποξήρανσης είναι να βάλουμε το ταψί στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία, περίπου βαθμούς ώστε να ψηθεί μέχρι να στεγνώσει. Περίπου 15 λεπτά.

7 O δεύτερος τρόπος είναι να τη βάλουμε σε ένα τούλι και να το κρεμάσουμε σε κάποιο ανατολικό σημείο του σπιτιού μας, για να το βλέπει ο ήλιος. Η διάρκεια θα εξαρτηθεί από τη θερμοκρασία του χώρου. Τρίβουμε τη ρίγανη και αφαιρούμε τα κλαδάκια και την αποθηκεύουμε σε ένα αεροστεγές βαζάκι για να μην χάνει το άρωμα.

8 Η ΡΙΓΑΝΗ ΣΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΖΩΗ
ΕΓΩ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΡΙΓΑΝΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΑ !! Η ΡΙΓΑΝΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΕΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

9 ΠΗΓΕΣ users.sch.gr/babaroutsoup/.../riganilinardakis.doc

10 ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ: ΜΗΝΑΚΑΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑ-ΝΙΚΗ


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google