Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ρίγανη Αχλαδοκάστρου Ρίγανη Αχλαδοκάστρου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ρίγανη Αχλαδοκάστρου Ρίγανη Αχλαδοκάστρου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ρίγανη Αχλαδοκάστρου Ρίγανη Αχλαδοκάστρου

2 2η ΓΙΟΡΤΗ ΡΙΓΑΝΗΣ ΑΧΛΑΔΟΚΑΣΤΡΟΥ 2012

3 Πάντα με προσοχή για να μην καταστρέψουμε τα φυτά, άλλωστε και του χρόνου πρέπει να ανθίσουν και πάλι….

4

5 Βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων και «σνάκς»,
Τελευταία έχει επεκταθεί η χρήση της ρίγανης από βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων και «σνάκς», οι οποίες χρησιμοποιούν τα αιθέρια έλαια για να προσθέσουν τη γεύση της ρίγανης στα προϊόντα τους (πατατάκια, σάλτσες)

6 Πρωινή συγκομιδή

7 προετοιμασίες

8 ομιλία

9 γλέντι

10 Ρίγανη: Η νόστιμη και υγιεινή πινελιά στο πιάτο μας

11 Η ρίγανη στο κρέας 'Ριγανίζοντας' το κρέας όχι μόνο του δίνουμε γεύση, αλλά τονώνουμε και τη θρεπτική του αξία.

12 Θεραπευτικές ιδιότητες
Το ρόφημα της ρίγανης καταπραΰνει το βήχα, το άσθμα και τις ενοχλήσεις του εντέρου.

13 Χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των πόνων των μυών, των ρευματισμών, της χρόνιας βρογχίτιδας, του κοκίτη και της φυματίωσης των πνευμόνων. Το μάσημα ριγανόξυλου ανακουφίζει τον πονόδοντο. Είναι πολύ καλή πηγή φυτικής ίνας, η οποία επιταχύνει την διάβαση και την αποβολή των καρκινογόνων τοξικών ουσιών από τον οργανισμό (καρκινοπροστατευτική δράση). Η συστηματική κατανάλωση της περιεχόμενης φυτικής ίνας στη ρίγανη, ασκεί μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Ορισμένα φυτοθρεπτικά στοιχεία όπως η θυμόλη (thymol) προσδίδουν στη ρίγανη ισχυρή αντιοξειδωτική δράση Δύο έλαια που περιέχονται στην ρίγανη, η θυμόλη και η καρβακρόλη, καταστέλλουν την ανάπτυξη συγκεκριμένων βακτηρίων Ασκεί αντιπαρασιτικές δράσεις, ευνοϊκές για το πεπτικό σύστημα Το έλαιο της ρίγανης έχει θεραπευτική δράση σε δερματοπάθειες Ασκεί ενισχυτική δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα Συμμετέχει γενικά στην υγεία του αναπνευστικού συστήματος Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων

14 Η ρίγανη μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση της χρήσης των αντιβιοτικών στη διατροφή των ορνιθίων

15 Οικονομική κρίση

16 καλλιέργεια αρωματικών φυτών
Η καλλιέργεια αρωματικών φυτών μοιάζει να αποτελεί αντίδοτο στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η οικονομική κρίση, όντας ένας ιδιαίτερα δυναμικός κλάδος της αγροτικής παραγωγής, με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

17 Φύση και γνώση Δεν φτάνει ο ήλιος μοναχά σοδειά η γη να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά και προπαντός η γνώση", λέει ο Κωστής Παλαμάς

18 Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά
Η Ελλάδα θεωρείται μία από τις πλουσιότερες χώρες σε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, γεγονός που ανοίγει νέους και αρκετά προσοδοφόρους δρόμους στις αγροτικές καλλιέργειες, αν υπάρξει η απαιτούμενη οργάνωση για να αξιοποιηθούν. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο θεωρούνται μικρές, αλλά το μέγεθός τους δεν είναι περιοριστικό όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα στη διεθνή αγορά.

19 καλλιέργεια αρωματικών φυτών
Στην καλλιέργεια της ρίγανης, η συγκομιδή ξεκινάει από το 2ο έτος. Η συλλογή γίνεται όταν το φυτό είναι σε πλήρη άνθηση, με χορτοκοπτικό μηχάνημα και σε ύψος 8-10 εκατοστά πάνω από το έδαφος. Δεν πρέπει να συγκομίζεται η ρίγανη μετά από βροχή, αλλά πρέπει να περάσει μία εβδομάδα περίπου.

20 καλλιέργεια αρωματικών φυτών

21 Σημεία-κλειδί Ωστόσο δύο είναι τα σημεία-κλειδί για την εμπορική επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος, σύμφωνα με τους γνώστες του τομέα που ειδικεύονται στις καλλιέργειες φαρμακευτικών φυτών. Πρώτον, η συνένωση δυνάμεων με τη δημιουργία ομάδων καλλιεργητών για την από κοινού διάθεση των προϊόντων Δεύτερον τα ποιοτικά χαρακτηριστικά με συγκεκριμένες περιεκτικότητες, ώστε να είναι αποδεκτά τα φυτά από τις βιομηχανίες φαρμάκων.

22 Διάθεση στην αγορά Πρώτη αγορά είναι αυτή των νωπών -φρέσκων- φαρμακευτικών φυτών, τα οποία βρίσκουμε στις λαϊκές αγορές, στα σούπερ μάρκετ, στις κουζίνες των εστιατορίων, των ξενοδοχείων κ.α.

23 Η δεύτερη και κύρια αγορά είναι αυτή των ξηρών φυτικών υλικών των φαρμακευτικών φυτών, που αποτελεί τη μεγαλύτερη, είτε σε όγκο παραγωγής και διάθεσης είτε σε τζίρο

24 Αιθέρια έλαια Η τρίτη είναι αυτή που συνήθως αφήνει και τα μεγάλα κέρδη -υπό ορισμένες όμως και απαιτητικές συνθήκες- αυτή των αιθέριων ελαίων, η οποία βέβαια απαιτεί και σημαντικές επενδύσεις και τεχνογνωσία

25 Σας ευχαριστώ


Κατέβασμα ppt "Ρίγανη Αχλαδοκάστρου Ρίγανη Αχλαδοκάστρου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google