Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΝΟΤΗΤΑ:4 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΟΧΟΙ: Με τη συμπλήρωση αυτού του μαθήματος ο μαθητής/τρια θα πρέπει να μπορεί να: 1.Εξηγεί.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΝΟΤΗΤΑ:4 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΟΧΟΙ: Με τη συμπλήρωση αυτού του μαθήματος ο μαθητής/τρια θα πρέπει να μπορεί να: 1.Εξηγεί."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΝΟΤΗΤΑ:4 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΟΧΟΙ: Με τη συμπλήρωση αυτού του μαθήματος ο μαθητής/τρια θα πρέπει να μπορεί να: 1.Εξηγεί τη σημασία της βασικής/καθημερινής προετοιμασίας του εστιατορίου (mise en place). προετοιμασίας του εστιατορίου (mise en place). 2.Αναφέρει τα καθήκοντα των τραπεζοκόμων σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας του εστιατορίου (πρόγραμμα το πρόγραμμα εργασίας του εστιατορίου (πρόγραμμα ρουτίνας). ρουτίνας). 3.Ονομάζει τα απαραίτητα σκεύη και λινά για το στρώσιμο του τραπεζιού για βασικό κουβέρ (à la carte). του τραπεζιού για βασικό κουβέρ (à la carte). 4.Διακρίνει το στρώσιμο για βασικό κουβέρ (à la carte) από το στρώσιμο του καθορισμένο μενού (table d’hôte). από το στρώσιμο του καθορισμένο μενού (table d’hôte). ΜΕΡΟΣ Γ΄

2 1. H σημασία της βασικής / καθημερινής προετοιμασίας του εστιατορίου (mise en place). Τι σημαίνει mise en place ; Τι σημαίνει mise en place ;  Είναι όλη η προεργασία που γίνεται στην τραπεζαρία πριν το άνοιγμα του εστιατορίου. Γιατί είναι σημαντικό να Γιατί είναι σημαντικό να γίνεται το σωστό mise en place; γίνεται το σωστό mise en place;  Για καλύτερη εξυπηρέτηση (ένα αποτελεσματικό σερβίρισμα) (ένα αποτελεσματικό σερβίρισμα) και την ικανοποίηση του πελάτη. και την ικανοποίηση του πελάτη.  Για να υπάρχει ετοιμότητα, εξοικονόμηση χρόνου και άνεση προσωπικού.

3 2. Τα καθήκοντα των τραπεζοκόμων σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας του εστιατορίου (πρόγραμμα ρουτίνας).  Παραλαβή λινών από την λινοθήκη. λινοθήκη.  Διανομή του ιματισμού στα διάφορα σημεία εργασίας. διάφορα σημεία εργασίας.  Στρώσιμο του τραπεζομάντιλου, ναπερόν και δίπλωμα πετσετών ναπερόν και δίπλωμα πετσετών των πελατών. των πελατών.  Αποθήκευση επιπλέον καθαρού ιματισμού. ιματισμού.  Επιστροφή ακάθαρτων λινών στην λινοθήκη. λινοθήκη. ΛΙΝΑ ( ο ρουχισμός της τραπεζαρίας):

4 2. Τα καθήκοντα των τραπεζοκόμων σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας του εστιατορίου (πρόγραμμα ρουτίνας).  Καθαρισμός της θερμοτράπεζας εσωτερικά και εξωτερικά. εσωτερικά και εξωτερικά.  Τοποθέτηση των πιατικών για τις ζεστές παρασκευές για τις ζεστές παρασκευές μέσα στην θερμοτράπεζα. μέσα στην θερμοτράπεζα.  Πάτημα του διακόπτη για να ανάψει η θερμοτράπεζα. ανάψει η θερμοτράπεζα.  Τα Μεταλλικά σκεύη (πιατέλες, σουπιέρες) τοποθετούνται πάνω σουπιέρες) τοποθετούνται πάνω στην επιφάνεια της θερμοτράπεζας. στην επιφάνεια της θερμοτράπεζας. ΘΕΡΜΟΤΡΑΠΕΖΑ:

5 2. Τα καθήκοντα των τραπεζοκόμων σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας του εστιατορίου (πρόγραμμα ρουτίνας).  Επιλογή των μαχαιροπίρουνων και του λοιπού μεταλλικού εξοπλισμού. και του λοιπού μεταλλικού εξοπλισμού.  Γυάλισμα και ταξινόμησή τους σε δίσκους ανάλογα με τα σε δίσκους ανάλογα με τα είδη που θα σερβιριστούν. είδη που θα σερβιριστούν.  Καθημερινό καθάρισμα των ακόλουθων ειδών: ακόλουθων ειδών:  Κηροπήγια ή λάμπες τραπεζιού  Ειδικός καθαρισμός και συντήρηση μεταλλικών σκευών με συντήρηση μεταλλικών σκευών με βάση ένα πρόγραμμα.(Σουπιέρες, βάση ένα πρόγραμμα.(Σουπιέρες, καφετιέρες κ.ά.) καφετιέρες κ.ά.) ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΕΙΔΗ:

6 2. Τα καθήκοντα των τραπεζοκόμων σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας του εστιατορίου (πρόγραμμα ρουτίνας).  Έλεγχος και γυάλισμα πιατικών σύμφωνα με το πιατικών σύμφωνα με το μενού. μενού.  Εφοδιασμός θερμοτράπεζας με τα κατάλληλα πιάτα. τα κατάλληλα πιάτα.  Έλεγχος και γυάλισμα πιατικών για τη βοηθητική πιατικών για τη βοηθητική τράπεζα. τράπεζα. ΠΙΑΤΙΚΑ ΠΟΡΣΕΛΑΝΕΣ:

7 2. Τα καθήκοντα των τραπεζοκόμων σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας του εστιατορίου (πρόγραμμα ρουτίνας).  Οικοσυσκευές είναι τα αλατοπίπερα τα τασάκια, οι αλατοπίπερα τα τασάκια, οι αριθμοί τραπεζιών. αριθμοί τραπεζιών.  Έλεγχος, συμπλήρωση και γυάλισμα των οικοσυσκευών. γυάλισμα των οικοσυσκευών.  Τοποθέτηση των οικοσυσκευών στα τραπέζια. στα τραπέζια. ΟΙΚΟΣΥΣΚΕΥΕΣ:

8 2. Τα καθήκοντα των τραπεζοκόμων σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας του εστιατορίου (πρόγραμμα ρουτίνας).  Ο χώρος όπου ετοιμάζονται φρυγανιές, καφές, τσάι, βούτυρο, ψωμί, σάλτσες, ζάχαρη, λάδι, ξίδι, αλάτι, βούτυρο, ψωμί, σάλτσες, ζάχαρη, λάδι, ξίδι, αλάτι, πιπέρι. πιπέρι.  Έλεγχος και συμπλήρωση υλικών όπως καφέ, τσάι, ψωμί, βούτυρο, σάλτσες κ.ά. βούτυρο, σάλτσες κ.ά.  Προετοιμασία για το σερβίρισμα τους.  Καθαρισμός στο τέλος της παράθεσης. ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ :

9 2. Τα καθήκοντα των τραπεζοκόμων σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας του εστιατορίου (πρόγραμμα ρουτίνας). ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ:  Καθαρισμός σκευοθηκών.  Εφοδιασμός σκευοθηκών με τα πιο κάτω καθαρά και γυαλισμένα είδη εξοπλισμού: γυαλισμένα είδη εξοπλισμού:  Μαχαιροπίρουνα  Πιατικά (διάφορα είδη)  Θερμοσυσσωρευτικές συσκευές (πλάκες)  Καλαθάκια ψωμιού  Στακτοδοχεία  Ανοικτήρια κρασιού και αναψυκτικών  Μενού  Σάλτσες σε μπουκάλια  Αλάτι, πιπέρι, μουστάρδα, λαδοξιδιέρες, τυριέρες  Πετσέτες δίσκων  Δακτυλονύπτρια (finger bowl)  Βάζα νερού  Λινά

10 2. Τα καθήκοντα των τραπεζοκόμων σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας του εστιατορίου (πρόγραμμα ρουτίνας).  Καθαρισμός του χώρου (πάτωμα, πάγκοι εργασίας, ράφια κ.ά). κ.ά).  Καθαρισμός του εξοπλισμού.  Ανεφοδιασμός του μπαρ με προϊόντα που έχουν πωληθεί.  Προετοιμασία των σαμπανιέρων, θέρμων φιάλης κρασιού, βάζων νερού και δίσκων σερβιρίσματος. κρασιού, βάζων νερού και δίσκων σερβιρίσματος.  Καθάρισμα και γυάλισμα του εξοπλισμού για την Παρασκευή των κοκτέιλ. Παρασκευή των κοκτέιλ.  Ετοιμασία υλικών για την παρασκευή των ποτών (λεμόνια σε φέτες, πορτοκάλια, κερασάκια κ.ά.). σε φέτες, πορτοκάλια, κερασάκια κ.ά.).  Έλεγχος της θερμοκρασίας κρασιών και ποτών. ΜΠΑΡ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ή ΚΑΒΑ ΗΜΕΡΑΣ ( dispense Bar):

11 3.Τα απαραίτητα σκεύη και λινά για το στρώσιμο τραπεζιού για βασικό κουβέρ (à la carte).  Τραπεζομάντιλο  Επιτραπεζομάντιλο  Πετσέτα του πελάτη  Μαχαίρι κυρίως φαγητού  Πιρούνι κυρίως φαγητού  Πιατάκι ψωμιού  Μαχαίρι βουτύρου  Ποτήρι νερού  Αλατοπίπερο  Αριθμός τραπεζιού  Ανθοδοχείο

12  Τραπεζομάντιλο  Επιτραπεζομάντιλο  Πετσέτα του πελάτη  Κουτάλι σούπας  Μαχαίρι ορεκτικού  Μαχαίρι κυρίως φαγητού  Πιρούνι ορεκτικού  Πιρούνι κυρίως φαγητού  Κουτάλι γλυκού  Πιρούνι γλυκού  Πιατάκι ψωμιού  Μαχαίρι βουτύρου  Ποτήρι νερού  Ποτήρι κρασιού  Αλατοπίπερο  Αριθμός τραπεζιού  Ανθοδοχείο 3.Τα απαραίτητα σκεύη και λινά για το στρώσιμο τραπεζιού για κουβέρ (table d' hôte).

13 ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ 1.Τι σημαίνει ο όρος “mise en place” του εστιατορίου και ποια η σημασία του; 2.Ποια είναι τα καθήκοντα του τραπεζοκόμου σύμφωνα με το πρόγραμμα ρουτίνας του εστιατορίου; 3.Ποια τα απαραίτητα σκεύη και λινά για το στρώσιμο του τραπεζιού για βασικό κουβέρ (à la carte); 4.Ποια τα απαραίτητα σκεύη και λινά για το στρώσιμο του τραπεζιού για προκαθορισμένο μενού (table d' hôte);


Κατέβασμα ppt "ΕΝΟΤΗΤΑ:4 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΟΧΟΙ: Με τη συμπλήρωση αυτού του μαθήματος ο μαθητής/τρια θα πρέπει να μπορεί να: 1.Εξηγεί."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google