Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΝΟΤΗΤΑ:4 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΟΧΟΙ: Με τη συμπλήρωση αυτού του μαθήματος ο μαθητής/τρια θα πρέπει να μπορεί να: 1.Εξηγεί.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΝΟΤΗΤΑ:4 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΟΧΟΙ: Με τη συμπλήρωση αυτού του μαθήματος ο μαθητής/τρια θα πρέπει να μπορεί να: 1.Εξηγεί."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΝΟΤΗΤΑ:4 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΟΧΟΙ: Με τη συμπλήρωση αυτού του μαθήματος ο μαθητής/τρια θα πρέπει να μπορεί να: 1.Εξηγεί την τεχνική του καθαρισμού για:  Την επίπλωση  Τις επιφάνειες από γυαλί  Τους τοίχους  Τα ταβάνια  Τα πατώματα  Τα φωτιστικά σώματα  Τα διακοσμητικά στοιχεία  Τα πλαστικά δοχεία απορριμμάτων  Τα σκεύη εστιατορίου ΜΕΡΟΣ Β΄

2 1.Τεχνική του καθαρισμού για την επίπλωση ΞΥΛΟ: ΞΥΛΟ:  Ξεσκόνισμα, καθάρισμα με υγρό σφουγγαράκι. ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΟΣ ΧΑΛΥΒΑΣ, ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ: ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΟΣ ΧΑΛΥΒΑΣ, ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ:  Ξεσκόνισμα και καθάρισμα με υγρό σφουγγαράκι κα απορρυπαντικό. απορρυπαντικό. ΠΛΑΣΤΙΚΟ: ΠΛΑΣΤΙΚΟ:  Ξεσκονίζεται με υγρό σφουγγαράκι. ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΑ ΑΠΟ ΥΦΑΣΜΑ: ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΑ ΑΠΟ ΥΦΑΣΜΑ:  Υγρό πανί. ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΑ ΑΠΟ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΔΕΡΜΑ: ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΑ ΑΠΟ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΔΕΡΜΑ:  Ειδικό υγρό.

3 1.Τεχνική του καθαρισμού για επιφάνειες από γυαλί ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΑΠΟ ΓΥΑΛΙ: ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΑΠΟ ΓΥΑΛΙ:  Ειδικό υγρό το οποίο ψεκάζεται στο γυαλί. ψεκάζεται στο γυαλί.  ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΑΠΟ ΓΥΑΛΙ: ΑΠΟ ΓΥΑΛΙ:  Σαπουνάδα, σφουγγάρι.  ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ:  Ειδικό υγρό το οποίο ψεκάζεται στο γυαλί. ψεκάζεται στο γυαλί.

4 1.Τεχνική του καθαρισμού για τοίχους και ταβάνια ΥΔΡΟΧΡΩΜΑ: ΥΔΡΟΧΡΩΜΑ:  Ξεσκονόπανο, αραιή σαπουνάδα, ξέπλυμα με καθαρό σαπουνάδα, ξέπλυμα με καθαρό νερό με σφουγγαράκι. νερό με σφουγγαράκι. ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑ ή ΠΛΑΣΤΙΚΟ: ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑ ή ΠΛΑΣΤΙΚΟ:  Ξεσκονίζεται, σαπουνίζεται με αραιή σαπουνάδα και αραιή σαπουνάδα και στεγνώνεται με καθαρό πανί. στεγνώνεται με καθαρό πανί. ΧΑΡΤΙ: ΧΑΡΤΙ:  Ξεσκόνισμα

5 1.Τεχνική του καθαρισμού για τοίχους και ταβάνια ΞΥΛΟ: ΞΥΛΟ:  Ξεσκόνισμα, γυάλισμα με ειδικό υγρό – Δεν ειδικό υγρό – Δεν Χρησιμοποιείται νερό. Χρησιμοποιείται νερό. ΠΛΑΚΑΚΙΑ: ΠΛΑΚΑΚΙΑ:  Δυνατή σαπουνάδα, χλιαρό νερό. νερό. ΤΑΒΑΝΙΑ: ΤΑΒΑΝΙΑ:  Πανί δεμένο σε κοντάρι που φθάνει το ταβάνι. φθάνει το ταβάνι.

6 1.Τεχνική του καθαρισμού για τα πατώματα ΧΑΛΙ: ΧΑΛΙ:  Απορροφητική σκούπα, σιαμπού. σιαμπού. ΚΕΡΑΜΙΚΟ: ΚΕΡΑΜΙΚΟ:  Σκούπισμα και σφουγγάρισμα με ουδέτερο απορρυπαντικό. με ουδέτερο απορρυπαντικό. ΛΙΝΟΤΑΠΗΤΑΣ: ΛΙΝΟΤΑΠΗΤΑΣ:  Σκούπισμα και σφουγγάρισμα με αραιή σαπουνάδα. με αραιή σαπουνάδα. ΞΥΛΙΝΟ ΠΑΤΩΝΑ: ΞΥΛΙΝΟ ΠΑΤΩΝΑ:  Απορροφητική σκούπα και γυάλισμα με ειδικό υγρό. γυάλισμα με ειδικό υγρό.

7 1. Τεχνική του καθαρισμού για φωτιστικά σώματα, διακοσμητικά στοιχεία και πλαστικά δοχεία απορριμμάτων ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ: ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ:  Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος πριν το καθάρισμα. το καθάρισμα.  Ξεσκόνισμα, σαπούνισμα με αραιή σαπουνάδα και στέγνωμα με καθαρό πανί που δεν αφήνει χνούδι.  ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ (Πίνακες πλάσια κ ά.) (Πίνακες πλάσια κ ά.)  Κατεβάζονται από τους τοίχους.  Ξεσκονίζονται ελαφρά από όλες τις πλευρές. τις πλευρές.

8 1. Τεχνική του καθαρισμού για φωτιστικά σώματα, διακοσμητικά στοιχεία και πλαστικά δοχεία απορριμμάτων ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΔΟΧΕΙΑ ΑΠΟΡΡΥΜΜΑΤΩΝ: ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΔΟΧΕΙΑ ΑΠΟΡΡΥΜΜΑΤΩΝ:  Τοποθετείται πάντοτε πλαστικό σακούλι για πλαστικό σακούλι για ευκολότερο και υγιεινό ευκολότερο και υγιεινό άδειασμα. άδειασμα.  Τα δοχεία πλένονται με απορρυπαντικό μέσα και έξω απορρυπαντικό μέσα και έξω και γυρίζονται ανάποδα και γυρίζονται ανάποδα για να στραγγίσουν. για να στραγγίσουν.

9 1. Τεχνική του καθαρισμού για τα σκεύη του εστιατορίου ΜΑΧΑΙΡΟΠΙΡΟΥΝΑ: ΜΑΧΑΙΡΟΠΙΡΟΥΝΑ:  Οι τραπεζοκόμοι αφήνουν τα λερωμένα μαχαιροπίρουνα στη λάντζα.  Το προσωπικό της λάντζας τα ξεπλένει με νερό και τα τοποθετεί σε ειδικά δοχεία κατά είδος.  Πλένονται στο πλυντήριο και επειδή είναι ζεστά μόλις βγουν, στεγνώνουν σχεδόν αμέσως.  Γυαλίζονται αφού βυθιστούν σε ζεστό νερό με λίγο ξίδι.  Ταξινομούνται και αποθηκεύονται στις σκευοθήκες κατά είδος.

10 1. Τεχνική του καθαρισμού για τα σκεύη του εστιατορίου ΠΙΑΤΕΛΕΣ: ΠΙΑΤΕΛΕΣ:  Αδειάζονται από τα υπολείμματα φαγητού με τη υπολείμματα φαγητού με τη βοήθεια πλαστικής σπάτουλας. βοήθεια πλαστικής σπάτουλας.  Ξεπλένονται με νερό.  Τοποθετούνται στο πλυντήριο και επειδή είναι ζεστές, και επειδή είναι ζεστές, μόλις βγουν στεγνώνουν μόλις βγουν στεγνώνουν σχεδόν αμέσως. σχεδόν αμέσως.  Γυαλίζονται και ταξινομούνται κατά είδος. κατά είδος.

11 1. Τεχνική του καθαρισμού για τα σκεύη του εστιατορίου ΕΙΔΗ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ: ΕΙΔΗ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ:  Αδειάζονται τα υπολείμματα (στερεά ή υγρά). (στερεά ή υγρά).  Ξεπλένονται με νερό  Τοποθετούνται κατά είδος σε ειδικές πλαστικές θήκες. ειδικές πλαστικές θήκες.  Μπαίνουν στο πλυντήριο.  Όταν βγουν από το πλυντήριο μπαίνουν σε ειδικές μπαίνουν σε ειδικές πλαστικές σκευοθήκες για να πλαστικές σκευοθήκες για να στεγνώσουν γρήγορα. στεγνώσουν γρήγορα.  Ταξινομούνται κατά είδος και μπαίνουν σε ειδικά ράφια ή μπαίνουν σε ειδικά ράφια ή στη θερμοτράπεζα. στη θερμοτράπεζα.

12 1. Τεχνική του καθαρισμού για τα σκεύη του εστιατορίου ΠΟΤΗΡΙΑ: ΠΟΤΗΡΙΑ:  Αδειάζονται από τα υπολείμματα των ποτών. υπολείμματα των ποτών.  Τοποθετούνται σε ειδικά καλάθια με το στόμιο προς τα καλάθια με το στόμιο προς τα κάτω. κάτω.  Μπαίνουν σε ειδικό πλυντήριο για ποτήρια ή σε πλυντήριο για ποτήρια ή σε πλυντήριο πιάτων. πιάτων.  Γυαλίζονται με στεγνές καθαρές πετσέτες που δεν καθαρές πετσέτες που δεν αφήνουν χνούδι. αφήνουν χνούδι.  Ταξινομούνται και τοποθετούνται σε ειδικά ράφια. τοποθετούνται σε ειδικά ράφια. κ

13 1. Τεχνική του καθαρισμού για τα σκεύη του εστιατορίου ΠΟΤΗΡΙΑ: ΠΟΤΗΡΙΑ: Οι τραπεζοκόμοι κατά την Οι τραπεζοκόμοι κατά την προετοιμασία της τραπεζαρίας πριν προετοιμασία της τραπεζαρίας πριν την παράθεση γυαλίζουν τα ποτήρια την παράθεση γυαλίζουν τα ποτήρια ως εξής: ως εξής:  Κρατούν το ποτήρι αναστραμμένο πάνω σε δοχείο με κοχλαστό νερό πάνω σε δοχείο με κοχλαστό νερό μέχρι να θολώσει από τον ατμό. μέχρι να θολώσει από τον ατμό.  Στριφογυρίζουν το ποτήρι μέσα στο ρούχο για να σκουπιστεί εξωτερικά. ρούχο για να σκουπιστεί εξωτερικά.  Ταυτόχρονα, με το μεγάλο δάκτυλο κρατούν το ρούχο στο εσωτερικό κρατούν το ρούχο στο εσωτερικό μέρος του ποτηριού για να γυαλίσει μέρος του ποτηριού για να γυαλίσει το ποτήρι και από τις δυο πλευρές το ποτήρι και από τις δυο πλευρές του. του. κ

14 ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ 1.Να εξηγήσετε την τεχνική του καθαρισμού για:  Την επίπλωση  Τις επιφάνειες από γυαλί  Τους τοίχους  Τα ταβάνια  Τα πατώματα  Τα φωτιστικά σώματα  Τα διακοσμητικά στοιχεία  Τα πλαστικά δοχεία απορριμμάτων  Τα σκεύη εστιατορίου


Κατέβασμα ppt "ΕΝΟΤΗΤΑ:4 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΟΧΟΙ: Με τη συμπλήρωση αυτού του μαθήματος ο μαθητής/τρια θα πρέπει να μπορεί να: 1.Εξηγεί."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google