Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΘΕΣΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΘΕΣΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΘΕΣΗ
ΕΝΟΤΗΤΑ:4 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕΡΟΣ Β΄ ΣΤΟΧΟΙ: Με τη συμπλήρωση αυτού του μαθήματος ο μαθητής/τρια θα πρέπει να μπορεί να: Εξηγεί την τεχνική του καθαρισμού για: Την επίπλωση Τις επιφάνειες από γυαλί Τους τοίχους Τα ταβάνια Τα πατώματα Τα φωτιστικά σώματα Τα διακοσμητικά στοιχεία Τα πλαστικά δοχεία απορριμμάτων Τα σκεύη εστιατορίου

2 1.Τεχνική του καθαρισμού για την επίπλωση
ΞΥΛΟ: Ξεσκόνισμα, καθάρισμα με υγρό σφουγγαράκι. ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΟΣ ΧΑΛΥΒΑΣ, ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ: Ξεσκόνισμα και καθάρισμα με υγρό σφουγγαράκι κα απορρυπαντικό. ΠΛΑΣΤΙΚΟ: Ξεσκονίζεται με υγρό σφουγγαράκι. ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΑ ΑΠΟ ΥΦΑΣΜΑ: Υγρό πανί. ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΑ ΑΠΟ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΔΕΡΜΑ: Ειδικό υγρό.

3 1.Τεχνική του καθαρισμού για επιφάνειες από γυαλί
ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΑΠΟ ΓΥΑΛΙ: Ειδικό υγρό το οποίο ψεκάζεται στο γυαλί. ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΑΠΟ ΓΥΑΛΙ: Σαπουνάδα, σφουγγάρι. ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ:

4 1.Τεχνική του καθαρισμού για τοίχους και ταβάνια
ΥΔΡΟΧΡΩΜΑ: Ξεσκονόπανο, αραιή σαπουνάδα, ξέπλυμα με καθαρό νερό με σφουγγαράκι. ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑ ή ΠΛΑΣΤΙΚΟ: Ξεσκονίζεται, σαπουνίζεται με αραιή σαπουνάδα και στεγνώνεται με καθαρό πανί. ΧΑΡΤΙ: Ξεσκόνισμα

5 1.Τεχνική του καθαρισμού για τοίχους και ταβάνια
ΞΥΛΟ: Ξεσκόνισμα, γυάλισμα με ειδικό υγρό – Δεν Χρησιμοποιείται νερό. ΠΛΑΚΑΚΙΑ: Δυνατή σαπουνάδα, χλιαρό νερό. ΤΑΒΑΝΙΑ: Πανί δεμένο σε κοντάρι που φθάνει το ταβάνι.

6 1.Τεχνική του καθαρισμού για τα πατώματα
ΧΑΛΙ: Απορροφητική σκούπα, σιαμπού. ΚΕΡΑΜΙΚΟ: Σκούπισμα και σφουγγάρισμα με ουδέτερο απορρυπαντικό. ΛΙΝΟΤΑΠΗΤΑΣ: με αραιή σαπουνάδα. ΞΥΛΙΝΟ ΠΑΤΩΝΑ: Απορροφητική σκούπα και γυάλισμα με ειδικό υγρό.

7 1. Τεχνική του καθαρισμού για φωτιστικά σώματα,
διακοσμητικά στοιχεία και πλαστικά δοχεία απορριμμάτων ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος πριν το καθάρισμα. Ξεσκόνισμα, σαπούνισμα με αραιή σαπουνάδα και στέγνωμα με καθαρό πανί που δεν αφήνει χνούδι. ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ (Πίνακες πλάσια κ ά.) Κατεβάζονται από τους τοίχους. Ξεσκονίζονται ελαφρά από όλες τις πλευρές.

8 1. Τεχνική του καθαρισμού για φωτιστικά σώματα,
διακοσμητικά στοιχεία και πλαστικά δοχεία απορριμμάτων ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΔΟΧΕΙΑ ΑΠΟΡΡΥΜΜΑΤΩΝ: Τοποθετείται πάντοτε πλαστικό σακούλι για ευκολότερο και υγιεινό άδειασμα. Τα δοχεία πλένονται με απορρυπαντικό μέσα και έξω και γυρίζονται ανάποδα για να στραγγίσουν.

9 1. Τεχνική του καθαρισμού για τα σκεύη του εστιατορίου
ΜΑΧΑΙΡΟΠΙΡΟΥΝΑ: Οι τραπεζοκόμοι αφήνουν τα λερωμένα μαχαιροπίρουνα στη λάντζα. Το προσωπικό της λάντζας τα ξεπλένει με νερό και τα τοποθετεί σε ειδικά δοχεία κατά είδος. Πλένονται στο πλυντήριο και επειδή είναι ζεστά μόλις βγουν, στεγνώνουν σχεδόν αμέσως. Γυαλίζονται αφού βυθιστούν σε ζεστό νερό με λίγο ξίδι. Ταξινομούνται και αποθηκεύονται στις σκευοθήκες κατά είδος.

10 1. Τεχνική του καθαρισμού για τα σκεύη του εστιατορίου
ΠΙΑΤΕΛΕΣ: Αδειάζονται από τα υπολείμματα φαγητού με τη βοήθεια πλαστικής σπάτουλας. Ξεπλένονται με νερό. Τοποθετούνται στο πλυντήριο και επειδή είναι ζεστές, μόλις βγουν στεγνώνουν σχεδόν αμέσως. Γυαλίζονται και ταξινομούνται κατά είδος.

11 1. Τεχνική του καθαρισμού για τα σκεύη του εστιατορίου
ΕΙΔΗ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ: Αδειάζονται τα υπολείμματα (στερεά ή υγρά). Ξεπλένονται με νερό Τοποθετούνται κατά είδος σε ειδικές πλαστικές θήκες. Μπαίνουν στο πλυντήριο. Όταν βγουν από το πλυντήριο μπαίνουν σε ειδικές πλαστικές σκευοθήκες για να στεγνώσουν γρήγορα. Ταξινομούνται κατά είδος και μπαίνουν σε ειδικά ράφια ή στη θερμοτράπεζα.

12 1. Τεχνική του καθαρισμού για τα σκεύη του εστιατορίου
ΠΟΤΗΡΙΑ: Αδειάζονται από τα υπολείμματα των ποτών. Τοποθετούνται σε ειδικά καλάθια με το στόμιο προς τα κάτω. Μπαίνουν σε ειδικό πλυντήριο για ποτήρια ή σε πλυντήριο πιάτων. Γυαλίζονται με στεγνές καθαρές πετσέτες που δεν αφήνουν χνούδι. Ταξινομούνται και τοποθετούνται σε ειδικά ράφια. κ

13 1. Τεχνική του καθαρισμού για τα σκεύη του εστιατορίου
ΠΟΤΗΡΙΑ: Οι τραπεζοκόμοι κατά την προετοιμασία της τραπεζαρίας πριν την παράθεση γυαλίζουν τα ποτήρια ως εξής: Κρατούν το ποτήρι αναστραμμένο πάνω σε δοχείο με κοχλαστό νερό μέχρι να θολώσει από τον ατμό. Στριφογυρίζουν το ποτήρι μέσα στο ρούχο για να σκουπιστεί εξωτερικά. Ταυτόχρονα, με το μεγάλο δάκτυλο κρατούν το ρούχο στο εσωτερικό μέρος του ποτηριού για να γυαλίσει το ποτήρι και από τις δυο πλευρές του. κ

14 ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ Να εξηγήσετε την τεχνική του καθαρισμού για:
Την επίπλωση Τις επιφάνειες από γυαλί Τους τοίχους Τα ταβάνια Τα πατώματα Τα φωτιστικά σώματα Τα διακοσμητικά στοιχεία Τα πλαστικά δοχεία απορριμμάτων Τα σκεύη εστιατορίου


Κατέβασμα ppt "ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΘΕΣΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google