Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

5η ΕΡΓΑΣΙΑ Το οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της Έξαρσης της βίας ΔΑΡΒΥΡΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, ΡΕΜΠΕΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΚΟΡΚΑΝΑ ΕΙΡΗΝΗ Τι είναι βία; Έχει.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "5η ΕΡΓΑΣΙΑ Το οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της Έξαρσης της βίας ΔΑΡΒΥΡΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, ΡΕΜΠΕΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΚΟΡΚΑΝΑ ΕΙΡΗΝΗ Τι είναι βία; Έχει."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 5η ΕΡΓΑΣΙΑ Το οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της Έξαρσης της βίας ΔΑΡΒΥΡΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, ΡΕΜΠΕΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΚΟΡΚΑΝΑ ΕΙΡΗΝΗ Τι είναι βία; Έχει αυξηθεί η βία στις μέρες μας; Ποιά είναι τα θύματα και οι θύτες της βίας; Ποια δεκαετία αυξήθηκε η βία; Υπάρχει βία στο οικογενειακό περιβάλλον; Γιατί ξεσπάνε έτσι οι θύτες; Σε ποια χώρα υπάρχει βία στις γυναίκες; Υπάρχουν ιδρύματα που προσφέρουν βοήθεια στις γυναίκες;

2 τί είναι βία H βία δεν είναι μικρό πράγμα, δεν είναι μόνο φυσική-σωματική, δεν είναι μόνο ψυχολογική, δεν είναι μόνο λεκτική, δεν είναι μόνο καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων, έλεγχος, κοινωνική απομόνωση και οικονομική εκμετάλευση... .. δεν είναι μόνο στην TV, δεν είναι μόνο μέσα στην οικογένεια και στις σχέσεις, δεν είναι μόνο προς οποιονδήποτε φοβόμαστε γιατί είναι ή γιατί δείχνει "διαφορετικός", δεν είναι μόνο προς αυτούς που αγαπάμε, αλλά που θα προτιμούσαμε να είναι.. αλλιώς, δεν είναι μόνο προς καθετί που μας φοβίζει ή που νομίζουμε ότι μας απειλεί.. δεν είναι μόνο προς οποιονδήποτε "μας παίρνει" να καταπιέζουμε, σε αντιστάθμισμα των καταπιέσεων που δεχόμαστε από "πιο δυνατούς" δεν είναι μόνο από ανασφάλειες και φόβους απώλειας κι αρρωστημένα πάθη, και τελικά από και προς καθετί που δεν ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε πιο ισότιμα και πιο δημιουργικά ..

3 H βία εκφράζεται με πολλούς τρόπους, πιο εύκολα αναγνωρίσιμη με τους πιο "φωναχτούς" και τους πιο διαφημισμένους τρόπους : ξύλο, τραυματισμοί, ακρωτηριασμοί, σκοτωμοί, βιασμοί, σεξουαλική κι οικονομική εκμετάλευση, κι οτιδήποτε έχει φανερά μετρήσιμα καταστροφικά αποτελέσματα ή προσβάλει τα "χρηστά ήθη" (εμφανής ψυχολογική βλάβη, εξαναγκασμός σε εγκληματικές πράξεις, απειλές βίας, εκβιασμοί, περιορισμός κίνησης, εκμετάλευση, καταστροφή περιουσίας .. ) Aλλά έχει μακροπρόθεσμα καταστροφικά αποτελέσματα και όταν εκφράζεται με μορφές όχι τόσο εύκολα αναγνωρίσιμες και δυστυχώς ευρύτατα διαδεδομένες, συχνά χωρίς να τη συνειδητοποίηση ούτε θύματος ούτε θύτη, όπως για παράδειγμα η λεκτική, η συναισθηματική και η ψυχολογική βία. Βία είναι .. Κάθε συμπεριφορά ή συστηματική πολιτική συμπεριφοράς που χρησιμοποιείται για να εξαναγκάσει, να κυριαρχήσει ή να απομονώσει το θύμα. Είναι κάθε σωματική, ψυχολογική και λεκτική κακοποίηση ανθρώπου που δημιουργεί σωματικό ή και ψυχικό πόνο ή και πληγές, Είναι η χρήση κάθε μορφής εξουσίας που επιβάλλεται στο άλλο άτομο για τη διατήρηση του ελέγχου της σχέσης και της συμπεριφοράς του θύματος. Συχνά συμπεριλαμβάνει παραβίαση των δικαιωμάτων του θύματος.

4 Βία μέσα στην οικογένεια είναι
Βία μέσα στην οικογένεια είναι .. Kάθε μορφή βίας μεταξύ συζύγων, συντρόφων ή πρώην ή και από γονείς ή από κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας. Ποιά είναι τα θύματα και οι θύτες της βίας και ποιοί παράγοντες προκαλούν την επιθετικότητα τους Η ποικιλία των μορφών βίας δημιουργεί και αντίστοιχα θύματα, αλλά και πολύ περισσότερα. Έτσι διακρίνουμε θύματα: (α) Άρρενες – Θήλεις και (β) Ανήλικα Ενήλικα -Ηλικιωμένα ή τρίτης ηλικίας

5 Ερευνητικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα πιο ευάλωτα θύματα είναι τα παιδιά και οι γυναίκες. Οι ηλικιωμένοι12 – βιώνουν έντονα τη θυματοποίησή τους αλλά δεν γίνονται θύματα τόσο συχνά όσο τα άτομα νεότερης ηλικίας. Επίσης η θυματοποίηση συναρτάται με την ένταση της κοινωνικής ζωής. Θυματοποιούνται λ.χ. συχνότερα οι οδηγοί ταξί και γενικά όσοι έχουν ευκαιρίες για συχνή κοινωνική συναναστροφή και εξόδους.

6 Περιβάλλον θυματοποίησης
Αν επιχειρούσε κανείς να ταξινομήσει το περιβάλλον μέσα στο οποίο λαμβάνει χώρα η θυματοποίηση, θα μπορούσε να διακρίνει τη θυματοποίηση: (α) εντός της οικογένειας, (β) εκτός της οικογένειας -μια σύγχρονη υποκατηγορία ανηλίκων θυμάτων εκτός της οικογένειας είναι τα θύματα της ενδο-σχολικής βίας, (γ) εντός των συνόρων της επικράτειας και (δ) εκτός των συνόρων – εδώ περιλαμβάνεται η πιο γνωστή κατηγορία θυμάτων, που προέρχονται από κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που διαμένουν προσωρινά σε άλλο κράτος μέλος, επειδή είναι επιχειρηματίες, τουρίστες, φοιτητές κλπ. Γι αυτά τα θύματα έχει δείξει τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Ευρωπαϊκή Ένωση13 .

7 Τα αίτια τα οποία προκαλούν τη βία είναι ενδογενή και εξωγενή
Τα αίτια τα οποία προκαλούν τη βία είναι ενδογενή και εξωγενή. Ενδογενή θεωρούμε τα κληρονομούμενα ένστικτα και τους βιολογικούς παράγοντες και εξωγενή τις ματαιώσεις των προσδοκιών και των στόχων οιποίες διεγείρουν την επιθετικότητα καθώς και την παρατήρηση και μίμηση επιθετικών συμπεριφορών οι οποίες πέτυχαν και ανταμείφθησαν. Παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την επιθετικότητα είναι: α) η προσωπικότητα του ατόμου β) οι ορμόνες γ) τα κοινωνικά στερεότυπα δ) η αντίδραση της πρόκλησης βίας βάση της αρχής της αμοιβαιότητας (οφθαλμόν αντί οφθαλμού) ε) το αλκοόλ στ) η θερμοκρασία ζ) ο περιορισμένος χώρος η) η σχετική αποστέρηση, όταν δηλαδή κάποιος αισθάνεται ότι είναι χειρότερα από ό,τι οι άλλοι.

8 Βία στο οικογενειακό περιβάλλον
Η ενδοοικογενειακή βία συνήθως αναφέρεται ως την κακοποίηση των γυναικών από τους συζύγους τους ή και την κακοποίηση των παιδιών από τους γονείς. Δυστυχώς στην Ελλάδα η άσκηση βίας θεωρείται αυστηρά οικογενειακή υπόθεση και υπάρχει έντονη κοινωνική προκατάληψη ως προς τη δημοσιοποίηση του προβλήματος. Συγκεκριμένα η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να περιλαμβάνει όλες τις προαναφερόμενες μορφές βίας αλλά συνήθως αναφέρεται ως την κακοποίηση των γυναικών από τους συζύγους τους ή και την κακοποίηση των παιδιών από τους γονείς. Δυστυχώς στην Ελλάδα η άσκηση βίας θεωρείται αυστηρά οικογενειακή υπόθεση και υπάρχει έντονη κοινωνική προκατάληψη ως προς τη δημοσιοποίηση του προβλήματος. Τα αποτελέσματα της ενδοοικογενειακής βίας δεν είναι μόνο σωματικά τραύματα αλλά συνήθως ψυχολογικά και συναισθηματικά. Η άσκηση βίας προκαλεί στρες, άγχος, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, συναισθήματα αδυναμίας, ημικρανίες και πολλά άλλα ανάλογα με την ένταση της.

9 Η βία σε μία οικογένεια σαφώς έχει αντίκτυπο και στα παιδιά
Η βία σε μία οικογένεια σαφώς έχει αντίκτυπο και στα παιδιά. Ακόμη και αν δεν κακοποιηθούν σωματικά, η ύπαρξη και μόνο της βίας μέσα στην οικογένεια φέρει αρνητικές συναισθηματικές και ψυχικές συνέπειες, που μένουν αποτυπωμένες στην ψυχή του παιδιού εφόρου ζωής. Τα παιδιά που έχουν βιώσει τη βία μέσα στην οικογένεια τους εκδηλώνουν παρόμοια συμπτώματα με το θύμα λόγω της μαρτυρίας τους. Εκδηλώνουν κατάθλιψη, μειωμένη απόδοση στο σχολείο, χαμηλή αυτοεκτίμηση, διαταραχές του άγχους, ελλιπή ώθηση και συναισθήματα αδυναμίας. Επίσης βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο μεγαλώνοντας για κατάχρηση αλκοόλ, τη χρήση ναρκωτικών, την απομόνωση και την τάση να γίνουν τα ίδια βίαιοι και μάλιστα ελάχιστες φορές, δυστυχώς τείνουν να έχουν αυτοκτονικές τάσεις.

10 Οι τρόποι που θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τις γυναίκες και τα παιδιά στην αντιμετώπιση της βίας είναι οι ακόλουθοι: - Θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ο θύτης ότι η πράξη βιαιότητας έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στον ίδιο αλλά και στην οικογένεια του και θα πρέπει να βάλει ένα τέλος. - Ο θύτης θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από ειδικό για να καταλάβει τα αίτια που τον ωθούν σε πράξεις βιαιότητας, να μάθει στρατηγικές ελέγχου του θυμού του. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ο θυμός του να πάψει να εκδηλώνεται μέσα από βίαιη συμπεριφορά. - Η οικογένεια του θύτη θα πρέπει να συνεργαστεί με τον ειδικό έτσι ώστε να ενημερωθεί και η ίδια για τα αίτια της βιαιότητας και τους τρόπους αντιμετώπισης. Το αποτέλεσμα αυτού θα είναι η προσφορά βοηθείας στον σύζυγο/πατέρα και η κατανόηση του προβλήματος από τον θύτη και φυσικά απ' όλη την οικογένεια. Ένα πρόβλημα για να επιλυθεί πρέπει πρωτίστως να κατανοηθεί. - Εφόσον προηγηθούν τα παραπάνω βήματα και δεν βελτιωθεί η κατάσταση τότε θα πρέπει η σύζυγος και τα παιδιά να συνεργαστούν με ειδικό για να βρουν τη δύναμη να απομακρυνθούν απ' τον θύτη και να βρουν ένα άλλο μέρος να ζήσουν. Αυτό θα τους προσφέρει στοργή και ασφάλεια τα οποία είναι απαραίτητα για την κοινωνική, βιολογική αλλά και ψυχολογική εξέλιξη του ανθρώπου. Ας έχουν πάντα στο νου τους οι κακοποιημένες γυναίκες πως υπάρχουν πάντα λύσεις για να σταματήσει η βία μέσα στην οικογένεια. Οι λύσεις αυτές εξαρτώνται από τις ίδιες. Θα πρέπει λοιπόν, αφού κατανοήσουν την ύπαρξη της οικογενειακής βίας να απευθυνθούν σε κάποιο ειδικό και με την βοήθεια και συμβουλή του να δουλέψουν μαζί για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

11 Η Νικαράγουα πρέπει να θεσει τέλος στο βιασμό των κοριτσιών
Κάθε μέρα τα κορίτσια στη Νικαράγουα υφίστανται σιωπηρά τη φρίκη της σεξουαλικής βίας, προκειμένου να αποφύγουν την απόρριψη που βιώνουν πολλές φορές όσα κορίτσια μιλούν γι’ αυτό. Είναι καιρός για τις αρχές να επιδείξουν το ίδιο θάρρος με τις γενναίες επιζώσες που μοιράστηκαν τις μαρτυρίες τους μαζί μας και να σπάσουν τη σιωπή που περιβάλλει τη σεξουαλική κακοποίηση. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας, μεταξύ των ετών 1998 και 2008, είχαν δηλωθεί περισσότερα από κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης. Τα δύο τρίτα των θυμάτων ήταν κορίτσια κάτω των 17 ετών. Οι συγγενείς και οι άνθρωποι σε θέσεις εξουσίας, είναι οι πιο συχνά αναφερόμενοι δράστες σεξουαλικής βίας κατά των κοριτσιών. Το σπίτι είναι συχνά ένα επικίνδυνο μέρος και πολλά κορίτσια υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση στα χέρια των συγγενών τους ενώ επιπλέον υπόκεινται σε πίεση προκειμένου να αποσιωπήσουν το γεγονός.

12 Η απουσία κυβερνητικών προγραμμάτων για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σεξουαλική βία και την αλλαγή της κοινωνικής νοοτροπίας υποδηλώνει συχνά ότι είναι τελικά τα θύματα αυτά που κατηγορούνται και όχι ο θύτης. Τα κορίτσια που βρίσκουν τη δύναμη να αναφέρουν βιασμό ή σεξουαλική κακοποίηση – αντί να αντιμετωπίζονται με φροντίδα και επαγγελματισμό – συχνά βρίσκονται αντιμέτωπα με αστυνομικούς, εισαγγελείς και δικαστές οι οποίοι δεν συμμορφώνονται με τους εθνικούς και διεθνείς κανόνες που διέπουν τη μεταχείριση των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν στη Νικαράγουα πρωτόκολλα για τους αστυνομικούς, τους εισαγγελείς και τους δικαστές σχετικά με την αντιμετώπιση των θυμάτων βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης, στην πράξη συχνά αγνοούνται. Στη Νικαράγουα, οι πιο κοινοί δράστες βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης είναι μέλη της ίδιας της οικογένειας του θύματος. Τα στοιχεία των αναφερθέντων βιασμών είναι ακόμη πιο ανησυχητικά, δεδομένου ότι όπως και σε άλλες χώρες, ο βιασμός και η σεξουαλική κακοποίηση είναι τα εγκλήματα που επισήμως αναφέρονται λιγότερο, ιδιαίτερα αν αφορούν νεαρά κορίτσια και εκτελούνται από τα μέλη της οικογένειάς του κοριτσιού. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2008, 2009 και Ανάμεσα σε περισσότερα από 130 άτομα που ερωτήθηκαν στα πλαίσια της έρευνας, υπήρχαν 35 κορίτσια και νεαρές γυναίκες ηλικίας μεταξύ 10 και 20 ετών που είχαν υποστεί βιασμό, 10 μητέρες θυμάτων βιασμού καθώς επίσης και εμπειρογνώμονες, οι οποίοι βοηθούν τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη, γυναίκες αστυνομικοί, μέλη του κοινοβουλίου και εκπρόσωποι της κυβέρνησης.

13 Η Κιβωτός Η «Κιβωτός του Κόσμου» είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, που δραστηριοποιείται πάνω στη μέριμνα παιδιών που ζούσαν σε συνθήκες παραμέλησης και εγκατάλειψης, χωρίς ιατρική φροντίδα, χωρίς μέλλον, τα περισσότερα από μονογονεϊκές οικογένειες, και πολλά χωρίς γονείς. Η «Κιβωτός του Κόσμου» ιδρύθηκε το 1998 από έναν εικοσιεξάχρονο ιερέα, τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου με όπλα την αγάπη του για τα παιδιά και την επιθυμία του για τη δημιουργία μιας φωλιάς στοργής και φροντίδας για τα παιδιά αυτά της «άλλης» Αθήνας. Επιπροσθέτως, σε ένα δεύτερο χώρο ετοιμάστηκε και λειτουργεί από το 2008 ξενώνας δυναμικότητας 40 κλινών για τις άστεγες και κακοποιημένες μητέρες με τα παιδιά τους, επειδή προέκυψε μεγάλη ανάγκη για τη στέγαση αυτού του πληθυσμού που δεν είχε που την κεφαλή κλίναι.

14 Τηλεοπτικό σποτ - κοινωνική προσφορά, κατά της κακοποίησης γυναικών

15


Κατέβασμα ppt "5η ΕΡΓΑΣΙΑ Το οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της Έξαρσης της βίας ΔΑΡΒΥΡΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, ΡΕΜΠΕΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΚΟΡΚΑΝΑ ΕΙΡΗΝΗ Τι είναι βία; Έχει."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google