Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ερευνητική εργασία των μαθητριών: Ερευνητική εργασία των μαθητριών: Μουτσάι Λάουρα Νικολακάκη Έφη Νικολιδάκη Έλια Τσιμπούκου Ιωάννα ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΒΙΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ερευνητική εργασία των μαθητριών: Ερευνητική εργασία των μαθητριών: Μουτσάι Λάουρα Νικολακάκη Έφη Νικολιδάκη Έλια Τσιμπούκου Ιωάννα ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΒΙΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ερευνητική εργασία των μαθητριών: Ερευνητική εργασία των μαθητριών: Μουτσάι Λάουρα Νικολακάκη Έφη Νικολιδάκη Έλια Τσιμπούκου Ιωάννα ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΒΙΑ

2 Η «ενδοοικογενειακή βία» είναι ένας όρος που περιλαμβάνει πολλές και διαφορετικές μορφές κακοποίησης, κακής μεταχείρισης ή παραμέλησης που οι ενήλικοι ή τα παιδιά μπορούν να δοκιμάσουν σε οικείο, συγγενικό ή περιβάλλον σχέσεων εξάρτησης.

3 Μορφές Ενδοοικογενειακής Βίας  Επιθετικές πράξεις  Σεξουαλική κακοποίηση  Συναισθηματική & ψυχολογική βία  Οικονομικός έλεγχος  Κοινωνική απομόνωση  Διαρκής φόβος

4 Στάδια Φαινομένου  1ο Στάδιο Αύξηση έντασης Απειλές Προσβολές  2o Στάδιο Έντονη Επίθεση Ανεξέλεγκτη σωματική επιθετικότητα βίαιη και επικίνδυνη συμπεριφορά  3ο Στάδιο Απολογία Συμπόνια Υπόσχεση ότι δεν θα επαναληφθούν

5 Τα άτομα που κακοποιούνται αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχικά προβλήματα, όπως είναι η κατάθλιψη και το άγχος, προβλήματα που τις απομονώνουν από την υπόλοιπη οικογένεια και τον φιλικό περίγυρο ενώ παράλληλα δυσκολεύονται να διατηρήσουν τη θέση εργασίας τους και να παραμείνουν λειτουργικές στην καθημερινότητά τους. Τα άτομα που κακοποιούνται αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχικά προβλήματα, όπως είναι η κατάθλιψη και το άγχος, προβλήματα που τις απομονώνουν από την υπόλοιπη οικογένεια και τον φιλικό περίγυρο ενώ παράλληλα δυσκολεύονται να διατηρήσουν τη θέση εργασίας τους και να παραμείνουν λειτουργικές στην καθημερινότητά τους.

6 Η ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας προκαλεί ανησυχία λόγω της αύξησής του τα δύο τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

7 Στοιχεία της Εταιρείας Μελέτης της Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας αύξηση της βίας, σωματικής ή σεξουαλικής ή λεκτικής σε ποσοστό 47% τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας. Η λεκτική βία ασκείται σε ποσοστό 72%, ο οικονομικός εκβιασμός σε ποσοστό 59%, η σεξουαλική ταπείνωση σε ποσοστό 55%, οι ξυλοδαρμοί σε ποσοστό 23%, οι βιασμοί σε ποσοστό 18% και η πρόκληση τραυμάτων σε ποσοστό 8%.

8 Η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 στα δυόμισι χρόνια λειτουργίας της έλαβε 12.500 κλήσεις και 100 ηλεκτρονικά μηνύματα.

9 Επί του συνόλου των κλήσεων αυτών το 79% αφορά σε καταγγελίες περιπτώσεων βίας κατά των γυναικών. Επί του συνόλου των κλήσεων αυτών το 79% αφορά σε καταγγελίες περιπτώσεων βίας κατά των γυναικών.

10 Από τις κλήσεις αυτές, το 74% αφορά καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών. Το 77% αφορά περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, το 1% σεξουαλική παρενόχληση, το 1% περιπτώσεις βιασμού, το 0,1% σε πορνεία και το 12% σε άλλες μορφές βίας (μορφές βίας που δεν γίνονται στο στενό οικογενειακό περιβάλλον αλλά προέρχονται από πρώην συζύγους ή πρώην συντρόφους). Για το 1% που αφορά σε περιπτώσεις βιασμών, πρόκειται για 101 βιασμούς οι οποίοι έχουν καταγγελθεί, έχουν δηλωθεί στο στενό ενδοοικογενειακό περιβάλλον στην περίοδο των 2,5 ετών.

11

12 Η εξέλιξη της βίας και εγκληματικότητας στην Ελλάδα είναι αυξητική τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης η οποία μοιραία συμβάλλει στην αλλαγή του τρόπου ζωής και σκέψης αναπαράγοντας διαρκώς το φόβο της θυματοποίησης, και την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας

13 Τι γίνεται στον κόσμο; Πηγή:http://www.imlarisis.gr/index.php?dispa tch=categories.view&category_id=704

14 ΚΑΝΑΔΑΣ - Το 29% των γυναικών (από πανεθνικό αντιπροσωπευτικό δείγμα 12.300 γυναικών) ανέφεραν ότι υπήρξαν θύματα άσκησης σωματικής βίας από τον τωρινό ή πρώην σύντροφό τους από την ηλικία των 16 και μετά.

15 ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ - Το 28% των γυναικών (πανεθνικού αντιπροσωπευτικού δείγματος γυναικών) ανέφεραν τουλάχιστον ένα περιστατικό φυσικής βίας από μέρους του συντρόφου τους.

16 ΜΕΞΙΚΟ - Το 30% από 650 γυναίκες που συμμετείχαν σε έρευνα στην Guadalajara ανέφεραν τουλάχιστον ένα επεισόδιο φυσικής βίας από τον σύντροφό τους και το 13% μέσα στον προηγούμενο χρόνo

17 ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ- Ποσοστό 20% από 314 γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι έχουν κτυπηθεί ή κακοποιηθεί από σύντροφό τους και κάθε 12 ημέρες ένας άνθρωπος πεθαίνει από οικιακή βία.

18 ΣΟΥΗΔΙΑ - Ποσοστό 20% από 1.500 γυναίκες έχουν πέσει θύματα φυσικής επίθεσης ΝΟΡΒΗΓΙΑ - σχεδόν το 90% των φόνων γυναικών έχουν συμβεί από πρώην ή νυν σύντροφο. ΦΙΛΑΝΔΙΑ- Το 44% των γυναικών έχουν βιώσει οικιακή βία και μόνο το 10% αυτών έχουν κάνει καταγγελία στην αστυνομία.

19 ΡΩΣΙΑ - Ποσοστό 25% των κοριτσιών (και 11% των αγοριών) ανέφεραν ανεπιθύμητη σεξουαλική επαφή, σύμφωνα με έρευνα μεταξύ 174 αγοριών και 172 κοριτσιών ηλικίας 14 με 17 ετών. ΡΟΥΜΑΝΙΑ- Ποσοστό 40% των θυμάτων οικιακής βίας είναι παιδιά. ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ- Ποσοστό 38% του γυναικείου ενήλικου πληθυσμού έχουν βιώσει ένα ή και περισσότερα περιστατικά σωματικής ή σεξουαλικής βίας από 15 ετών και μετά.

20 ΙΣΡΑΗΛ - Το 32% των γυναικών ανέφεραν τουλάχιστον ένα περιστατικό φυσικής βίας από τον σύντροφό τους και το 30% ανέφεραν εξαναγκασμό σε σεξουαλική πράξη από τους συζύγους τους μέσα στον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με έρευνα του 1997 σε 1.826 γυναίκες Αραβικής καταγωγής.

21 Πως μπορείτε να βοηθήσετε; Σε περίπτωση που γνωρίζω ότι ένα ανήλικο άτομο κακοποιείται έχω υποχρέωση, βάσει νομοθεσίας, να το αναφέρω. Όσον αφορά τα ενήλικα άτομα, ακούω προσεκτικά και σέβομαι τις αποφάσεις του χωρίς να επέμβω § Ενθαρρύνετε το άτομο να ζητήσει στήριξη και βοήθεια. § Καλύτερα να αναφέρετε πληροφορίες για τις οποίες είστε σίγουροι ότι είναι έγκυρες. § Καλύτερα να επικοινωνήσετε με την Αστυνομία αν πιστεύετε ότι ο θύτης είναι επικίνδυνος.


Κατέβασμα ppt "Ερευνητική εργασία των μαθητριών: Ερευνητική εργασία των μαθητριών: Μουτσάι Λάουρα Νικολακάκη Έφη Νικολιδάκη Έλια Τσιμπούκου Ιωάννα ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΒΙΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google