Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΜΑΔΑ: LOOKING THROUGH

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΜΑΔΑ: LOOKING THROUGH"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΜΑΔΑ: LOOKING THROUGH
ΣΧΟΛΙΚΟ BULLYING ΟΜΑΔΑ: LOOKING THROUGH ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ ΜΕΛΗ ΜΑΤΖΑΒΕΛΑ ΕΛΕΝΑ (Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ) ΜΑΤΖΑΒΕΛΑ ΜΑΡΙΑ (Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ) ΤΖΩΡΑ ΜΑΞΙΜΙΝΑ (Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ) ΤΣΑΚΑΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ) ΥΠΕΥΘΥΝΗ: ΜΑΘΙΟΥΔΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

2 ΣΧΟΛΙΚΟ BULLYING Η ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
είναι η ενδοσχολική επαναλαμβανόμενη και απρόκλητη παρενόχληση κάποιου παιδιού το οποίο δυσκολεύεται να υπερασπιστεί τον εαυτό του. ΜΟΡΦΕΣ BULLYING ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ: χτυπήματα, σπρωξίματα, κλωτσιές, τσιμπιές και στριμώγματα. ΛΕΚΤΙΚΗ ΒΙΑ: εξύβριση, προσβολές, ρατσιστικές εκφράσεις, ταπεινωτικά σχόλια. ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΑ: διάδοση φημών, απειλές. Σημειώνεται ότι η παραμέληση ενός παιδιού θεωρείται μορφή ψυχολογικής βίας. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ: κλοπή ή φθορά προσωπικών αντικειμένων των θυμάτων.

3 Τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί και μια άλλη κατηγορία αυτή του Ηλεκτρονικού ή Διαδικτυακού Εκφοβισμού (cyber bullying). Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει τις διάφορες μορφές κακοποίησης μέσω του διαδικτύου ή παρεμφερούς τεχνολογίας με σκοπό τη σκόπιμη ζημιά ενός ατόμου ή μιας ομάδας.

4 Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να περιλαμβάνει τις ακόλουθες πράξεις:
Διακωμώδηση – εξευτελισμό ενός προσώπου μέσω internet. Συνεχή αποστολή μηνυμάτων άσεμνου περιεχομένου μέσω internet. Άσεμνο περιεχόμενο κατά τη διάρκεια συνομιλιών. Αποστολή απειλών. Δημοσιοποίηση προσωπικών video ή φωτογραφιών χωρίς τη συγκατάθεση του ατόμου.

5 Το bullying εκδηλώνεται όταν υπάρχει ανομοιογένεια στη σχέση ανάμεσα στο θύτη και το θύμα, υπάρχει δηλαδή ασύμμετρη σχέση εξουσίας και το θύμα αδυνατεί να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τον εαυτό του όταν παρενοχλείται. Το φαινόμενο αυτό διαχωρίζεται από τους καυγάδες και την αντιπαράθεση που πολλές φορές δημιουργείται ανάμεσα σε ομότιμα άτομα της ίδιας σωματικής και ψυχολογικής δύναμης που ΄΄έχουν πιαστεί στα χέρια΄΄.

6 Παραδείγματα έλλειψης σεβασμού παρατηρούνται σε παιδιά που:
είναι υπέρβαρα. φορούν γυαλιά ή σιδεράκια. δεν έχουν κοντά τους και τους δύο γονείς είτε επειδή έχουν χωρίσει είτε επειδή έχει πεθάνει ο ένας από τους δύο ή και οι δύο. δεν έχουν το ίδιο χρώμα, την ίδια θρησκεία ή παιδιά που κατάγονται από άλλη εθνικότητα. έχουν χαμηλή σχολική επίδοση.

7 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΘΥΜΑΤΩΝ BULLYING
Παιδιά ανασφαλή με αρνητική εικόνα για τον εαυτό τους. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης τα οδηγεί συχνά στο να θεωρούν ότι αξίζουν τις επιθέσεις που δέχονται προκαλώντας έτσι περισσότερο τα παιδιά-θύτες. Παιδιά που είναι πιο ήσυχα και ευαίσθητα από άλλα παιδιά. Παιδιά απομονωμένα που έχουν λίγους ή καθόλου φίλους. Παιδιά που έχουν δεχτεί απόρριψη από συνομηλίκους. Παιδιά με διανοητικά προβλήματα ή μαθησιακές δυσκολίες. Παιδιά που είναι σωματικά πιο αδύναμα (είναι κοντύτερα, λεπτότερα ή με λιγότερη μυϊκή δύναμη).

8 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΘΥΤΗ
Είναι δημοφιλής και έχει την ικανότητα να προσελκύει υποστηρικτές. Ενισχύει τη δύναμη της ομάδας στην οποία ανήκει. Έχει πολύ καλές κοινωνικές δεξιότητες. Έχει επιθετικές προθέσεις. Έχει θετικές απόψεις για τη βία. Είναι παρορμητικό άτομο. Έχει την ανάγκη να εξουσιάζει. Δεν παρουσιάζει ενσυναίσθηση για τα θύματά του.

9 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Οι επιπτώσεις του σχολικού εκφοβισμού είναι ποικίλες, σοβαρές και μακροχρόνιες και αφορούν στα παιδιά που θυματοποιούνται, αλλά και στα παιδιά θύτες καθώς επίσης και στα παιδιά παρατηρητές. Η τελευταία κατηγορία αναφέρεται στους μαθητές οι οποίοι παραμένουν αμέτοχοι χωρίς να υποστηρίζουν ή να προστατεύουν μία από τις δύο πλευρές. Συνήθως αισθάνονται άβολα και αναποφάσιστοι σχετικά με το ποιος είναι ο υπεύθυνος ή αν το θύμα άξιζε της συγκεκριμένης αντιμετώπισης.

10 Α. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΚΦΟΒΙΖΟΝΤΑΙ
Έχουν αυξημένο αίσθημα θλίψης και μοναξιάς. Υποφέρουν από άγχος. Είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν σωματικά συμπτώματα που περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ημικρανίες, δερματικά προβλήματα (πχ έκζεμα, ψωρίαση), έλκος, τρέμουλο, αυξημένους παλμούς, κρίσεις πανικού. Είναι πιο πιθανό να παραπονιούνται για την υγεία τους. Η θυματοποίηση έχει σχετιστεί με την κατάσταση της υγείας χρόνια αργότερα.

11 Παρουσιάζουν αλλαγές στον ύπνο και στις διατροφικές τους συνήθειες.
Παρουσιάζουν μείωση της σχολικής απόδοσης και παρουσίας στο σχολείο όπως και αυξημένες πιθανότητες να παρατήσουν εντελώς το σχολείο. Παρουσιάζουν απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες. Έχουν συχνά τάσεις αυτοκτονίας που μπορεί να συνεχίσουν μέχρι την ενηλικίωση. Με βάση μελέτη, οι ενήλικες που υπήρξαν θύματα σχολικού εκφοβισμού ήταν 3 φορές πιο πιθανό να κάνουν σκέψεις για αυτοκτονία.

12 Β. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΚΦΟΒΙΖΟΥΝ
Έχουν αυξημένες πιθανότητες κατάχρησης αλκοόλ και άλλων ναρκωτικών ουσιών κατά την περίοδο της εφηβείας καθώς και ως ενήλικες. Είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε καυγάδες, σε βανδαλισμούς και να παρατήσουν το σχολείο. Είναι πιο πιθανό να ασκήσουν πρόωρη σεξουαλική δραστηριότητα. Είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα με το νόμο όταν ενηλικιωθούν. Κατά την ενηλικίωσή τους είναι πιο πιθανό να ασκούν βία στους συντρόφους τους και στα παιδιά τους. Αδυνατούν να διατηρήσουν τις φιλικές τους σχέσεις.

13 ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Ένα παιδί έχει πέσει πιθανότατα θύμα bullying αν: παρουσιάσει ξαφνική άρνηση για το σχολείο. παρουσιάσει διαταραχές ύπνου και διατροφής (εφόσον βεβαίως έχουν αποκλειστεί άλλα αίτια). έχει χτυπήματα και μελανιές στο σώμα του τα οποία δυσκολεύεται να δικαιολογήσει.

14 γυρνά νηστικό από το σχολείο ενώ είχε πάρει μαζί του λεφτά για φαγητό ή φαγητό από το σπίτι.
πριν πάει στο σχολείο, βιώνει συχνά σωματικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, ναυτία κλπ. Παρουσιάζει έντονη μελαγχολία. δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί. αποφεύγει οποιαδήποτε συζήτηση για το σχολείο.

15 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ Όταν ο γονιός υποπτευθεί ότι το παιδί του ενδέχεται να έχει πέσει θύμα bullying θα πρέπει: να διαβεβαιώσει το παιδί ότι είναι δίπλα του και μπορεί να του παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια. Έτσι το παιδί θα αισθάνεται ασφάλεια και θα έχει το θάρρος να συζητάει με το γονιό του ό,τι συμβαίνει στο σχολείο. να παρέχει στο παιδί υποστήριξη χωρίς να το κατακρίνει.

16 να το παρακινήσει να το συζητήσει με κάποιον από το οικογενειακό περιβάλλον που εμπιστεύεται και αισθάνεται πιο άνετα, σε περίπτωση που αυτό ντρέπεται να το συζητήσει. να συνεργαστεί με το σχολείο για να πληροφορηθεί για την έκταση και τη σοβαρότητα του περιστατικού καθώς και για τους τρόπους αντιμετώπισής του. να το συμβουλεύσει να αγνοήσει τις παρενοχλήσεις, καθώς η αδιαφορία πολλές φορές αποθαρρύνει το θύτη. να επισκεφθεί με το παιδί του έναν ειδικό ψυχικής υγείας ιδιαίτερα αν το παιδί παραπονιέται για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι έχει σωματικούς πόνους, δυσκολίες στον ύπνο ή αν αρνείται επίμονα να πάει στο σχολείο. ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ:

17 ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ…. Οι ίσες ευκαιρίες για τις οποίες έχει γίνει τόσος λόγος αφορούν στη δίκαιη και αμερόληπτη αντιμετώπιση όλων των ανθρώπων και τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που ενθαρρύνουν και σέβονται τη διαφορετικότητα και διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια στην ευρύτερη κοινωνία. Είναι αναγκαίο οι ανθρώπινες σχέσεις να διακατέχονται από σεβασμό και ευγένεια γιατί έτσι όλοι θα μπορούμε να λειτουργούμε σε όλα τα περιβάλλοντα με θετική διάθεση, χαμόγελο κι αισιοδοξία.


Κατέβασμα ppt "ΟΜΑΔΑ: LOOKING THROUGH"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google