Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

BULLYING Τελευταία γίνεται μεγάλη αναφορά στην ενδοσχολική βία μεταξύ των μαθητών και η πολιτεία με διαφημιστικά της μηνύματα, ξεκίνησε την ενημέρωση του.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "BULLYING Τελευταία γίνεται μεγάλη αναφορά στην ενδοσχολική βία μεταξύ των μαθητών και η πολιτεία με διαφημιστικά της μηνύματα, ξεκίνησε την ενημέρωση του."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 BULLYING Τελευταία γίνεται μεγάλη αναφορά στην ενδοσχολική βία μεταξύ των μαθητών και η πολιτεία με διαφημιστικά της μηνύματα, ξεκίνησε την ενημέρωση του κοινού.

2 Διακήρυξη των δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Διακήρυξη των δικαιωμάτων του Ανθρώπου Όλοι έχουν το δικαίωμα: να τους φέρονται με ευγένεια και σεβασμό, να συμμετέχουν ισότιμα, να αναγνωρίζονται γι’αυτό που είναι, να λύνουν τα προβλήματα τους ειρηνικά.

3 Ορισμός Οι όροι εκφοβισμός και βία στο σχολείο χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μία κατάσταση κατά την οποία ασκείται, εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή , την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

4 Αίτια Η βία, έχει σχέση με την κοινωνική ανισότητα, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη διαφορετικότητα, την παραβατικότητα, το αδιέξοδο, το φόβο αλλά και την εκμηδένιση, την απαξίωση του ανθρώπου από τον άνθρωπο. Η βία στο χώρο του σχολείου είναι, συνάρτηση των ατομικών χαρακτηριστικών του κάθε παιδιού και των κοινωνικών και πολιτισμικών φαινομένων και καταστάσεων της κοινωνίας. Είναι, συνυφασμένη με τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς όρους ζωής και συχνά προκύπτει έως μία εναλλακτική απάντηση στην κοινωνική αδικία.

5 Συνέπειες Να νιώσουν έντονο άγχος και ανασφάλεια.
Να παρουσιάσουν σχολική άρνηση. Να κάνουν πολλές απουσίες από το σχολείο. Να οδηγηθούν σε σχολική αποτυχία. Να εμφανίσουν μαθησιακές δυσκολίες και ψυχοσωματικά προβλήματα, όπως πονοκεφάλους, πόνους στην κοιλιά, διαταραχές ύπνου κ.ά. Να παρουσιάσουν φοβίες, κατάθλιψη, απόπειρες αυτοκτονίας.

6 Τα θύματα είναι συνήθως παιδιά
Με περισσότερο άγχος και ανασφάλεια από τους άλλους μαθητές. Ήσυχα και ευαίσθητα. Εσωστρεφή και μοναχικά. Με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Φοβισμένα και με παθητική στάση απέναντι στη βία. Δύσκολα υπερασπίζονται τον εαυτό τους.

7 Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στο σχολικό εκφοβισμό
Ο εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματα του και να το μάθει να χαλαρώνει. Το πιο σημαντικό βήμα είναι να βοηθήσει ο εκπαιδευτικός το παιδί να κατανοήσει το ίδιο το συναίσθημα που κρύβεται πίσω από την επιθετική συμπεριφορά και να του μάθει πως κάποιες συμπεριφορές απλώς δεν είναι αποδεκτές ενισχύοντας το παιδί όταν εκδηλώνει αποδεκτές συμπεριφορές. Το παιδί πρέπει να κατανοήσει ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται το συναίσθημα του αλλά στον τρόπο που το εκφράζει. Στο παιδί πρέπει να δοθούν επιλογές από τις οποίες θα επιλέξει μόνο του την κατάλληλη. Ακόμη πρέπει να λαμβάνει την ειλικρίνεια και τον έπαινο από τον εκπαιδευτικό και όχι την απόρριψη, έτσι ώστε να ενισχυθεί να θέσει ως στόχο την αλλαγή του τρόπου συμπεριφοράς του και να κάνει βήματα προσπάθειας για να επιτύχει. Φυσικά πέραν όλων των παραπάνω ο εκπαιδευτικός πρέπει πρώτα να παρατηρήσει τη δική του συμπεριφορά και να καταλήξει στο εάν αυτή είναι η κατάλληλη. Επιπροσθέτως απαραίτητη κρίνεται η συνεργασία του εκπαιδευτικού με τους γονείς του επιθετικού παιδιού. Οι θύτες πρέπει να καταλάβουν ότι με τον εκφοβισμό το μόνο που κερδίζουν είναι ακόμα περισσότερη περιθωριοποίηση και όχι το θαυμασμό των άλλων. Όσο για τα θύματα αν αποδεχθούν τη διαφορετικότητα τους θα γίνουν πιο δυνατοί και ανθεκτικοί σε κάθε είδους ενόχληση.

8

9 Μηνύματα: Προσέξτε!!! Φίλοι σας είναι αυτοί που δεν σας κοροϊδεύουν και σας κάνουν παρέα γιατί σας συμπαθούν έτσι όπως είστε! Το bullying πονάει μέσα έξω. Η σχολική βία δημιουργεί στα παιδιά τραύματα που δεν διορθώνονται! Πληγές που δεν κλείνουν! Τα συναισθήματα παραμένουν στην ψυχή τους για πάντα, ο φόβος, η λύπη, το μίσος, ο τρόμος δεν ξεχνιούνται

10


Κατέβασμα ppt "BULLYING Τελευταία γίνεται μεγάλη αναφορά στην ενδοσχολική βία μεταξύ των μαθητών και η πολιτεία με διαφημιστικά της μηνύματα, ξεκίνησε την ενημέρωση του."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google