Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τα συναισθήματα των περιθαλπόντων των ασθενών με νόσο Alzheimer και η αντιμετώπισή τους.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τα συναισθήματα των περιθαλπόντων των ασθενών με νόσο Alzheimer και η αντιμετώπισή τους."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τα συναισθήματα των περιθαλπόντων των ασθενών με νόσο Alzheimer και η αντιμετώπισή τους

2 Συναισθήματα περιθαλπόντων 1. Άγχος: για την κάθε αλλαγή που βιώνει ή θα βιώσει στο μέλλον. Το άγχος αυτό συχνά μπορεί να τους πανικοβάλλει και να εμποδίζει τη δημιουργική προσαρμογή τους στις καινούριες συνθήκες που η ασθένεια έχει επιφέρει.

3 Συναισθήματα περιθαλπόντων 2. Αντιδράσεις θυμού: είτε γιατί αυτοί έχουν την ευθύνη της περίθαλψης, είτε γιατί τα άλλα μέλη της οικογένειας δεν δείχνουν προθυμία να βοηθήσουν, είτε γιατί ο ασθενής τους δυσκολεύει με τη συμπεριφορά του, είτε γιατί γεγονότα που έγιναν στο παρελθόν (ανέκφραστα συναισθήματα – μισοτελειωμένες υποθέσεις) εμμένουν και στο παρόν, είτε γιατί βλέπουν το μέλλον τους και τα σχέδια-όνειρα που κάνανε να καταστρέφονται.

4 Συναισθήματα περιθαλπόντων 3.Ενοχή: για τον τρόπο που σκέφτονται και φέρονται, για τον θυμό ή την αγανάκτηση που νιώθουν με την συμπεριφορά του ασθενή, για το ότι χάνουν τον αυτοέλεγχό τους, για το ότι μπορεί μερικές φορές να ασχολούνται με τις δικές τους ανάγκες, για το πώς είχαν συμπεριφερθεί στον ασθενή κατά το παρελθόν…

5 Συναισθήματα περιθαλπόντων 4.Θλίψη: για την απώλεια που βιώνει. Η απώλεια αφορά τη συντροφικότητα, την επικοινωνία, την αμοιβαιότητα, την ανταπόκριση, την υποστήριξη και σε πιο προχωρημένα στάδια την λεκτική επικοινωνία.

6 Συναισθήματα περιθαλπόντων 5. Εξάντληση: σωματική και ψυχική καθώς μυαλό και σώμα καταπονούνται προκειμένου να ανταποκριθούν στην περίθαλψη του ασθενή τους.

7 Συναισθήματα περιθαλπόντων 6.Μοναξιά: αποσύρονται κοινωνικά, περιορίζονται οι επαφές με τους φίλους του, είτε γιατί οι τελευταίοι παύουν να τους επισκέπτονται, είτε λόγω του πολύ χρόνου που αφιερώνουν στην φροντίδα του ασθενή τους αλλά και της διάθεσής τους που συχνά δεν τους επιτρέπει να κάνουν πράγματα για τον εαυτό τους.

8 Συναισθήματα περιθαλπόντων Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε απότομες αλλαγές διάθεσης και απρόβλεπτες συναισθηματικές αντιδράσεις (κλάμα, εκνευρισμό, ματαίωση, φόβο, απάθεια..) ενώ πολύ συχνά εμφανίζουν προβλήματα υγείας και διαταραχές διατροφής.

9 Αντιμετώπιση των συναισθημάτων των περιθαλπόντων Ανακαλύψτε τα όρια σας και θέστε ρεαλιστικούς στόχους Μοιραστείτε την ευθύνη και με άλλα πρόσωπα- Ζητήστε βοήθεια Προσέξτε για προειδοποιητικά σημάδια που θα μαρτυρούν την ύπαρξη ενός δικού σας προβλήματος υγείας Μη δίνετε μεγάλη σημασία σε τυχών επικρίσεις

10 Αντιμετώπιση των συναισθημάτων των περιθαλπόντων Αναζητήστε την ανθρώπινη επαφή για να τερματίσετε την απομόνωσή σας Αναζητήστε πληροφορίες και συμβουλές από ειδικούς ώστε να δείτε το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση Βρείτε έστω και λίγο χρόνο την ημέρα για τον εαυτό σας.

11 Αντιμετώπιση των συναισθημάτων των περιθαλπόντων Ψυχολογική υποστήριξη: με στόχο την ενημέρωση, την εξήγηση της συμπεριφοράς τους, την διαχείριση του στρες, την αύξηση της επίγνωσης και την ικανοποίηση. Τα άτομα πρέπει να βοηθηθούν ώστε να εντοπίσουν και να εκτιμήσουν την εσωτερική δύναμη και τα αποθέματα που διαθέτουν.

12 Αντιμετώπιση των συναισθημάτων των περιθαλπόντων Συμμετοχή σε ομάδες: όπου θα μοιράζονται εμπειρίες σκέψεις συναισθήματα με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις ανταλλάσσοντας ακόμα και πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση διαφόρων καταστάσεων που χαρακτηρίζουν την καθημερινότητά τους.


Κατέβασμα ppt "Τα συναισθήματα των περιθαλπόντων των ασθενών με νόσο Alzheimer και η αντιμετώπισή τους."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google