Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

2 Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying), όπως και ο όρος «θυματοποίηση» χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

3 Συχνά το «ισχυρότερο» παιδί αντλεί από την πράξη του κάποιο όφελος, όπως ευχαρίστηση, κύρος, υλικά αποκτήματα, ενώ το «αδύναμο» παιδί δεν μπορεί να προστατέψει με ουσιαστικό και ριζικό τρόπο τον εαυτό του.

4 Τα Κριτήρια του Εκφοβισμού
Η συμπεριφορά είναι σκόπιμη. Η συμπεριφορά είναι επαναλαμβανόμενη Υπάρχει μια ανισορροπία δύναμης μεταξύ θύματος και θύτη.

5 Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι και ομαδικό φαινόμενο, καθώς δεν αφορά μόνο το μαθητή που εκφοβίζει και εκείνον που εκφοβίζεται, αλλά και όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του, δηλαδή τους παρατηρητές, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε μαθητές είτε ενήλικες.

6 Μορφές Εκφοβισμού

7 Σωματικός: φυσικός τραυματισμός ή απειλή τραυματισμού προς κάποιον
Σωματικός: φυσικός τραυματισμός ή απειλή τραυματισμού προς κάποιον. Εκδηλώνεται με σπρωξίματα, σκουντήματα, αγκωνιές, γροθιές και κλοτσιές, τρικλοποδιές, χτυπήματα με αντικείμενα, τσιμπήματα και δαγκωνιές, περιορισμό του άλλου μέσω σωματικών πρακτικών.

8 ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΝΑΝΕ……… Λεκτικός: συστηματική χρησιμοποίηση υβριστικών εκφράσεων, φραστικών επιθέσεων, προσβολών και απειλών, αγενών σχολίων και ειρωνείας, χρήση παρατσουκλιών.

9 Εκφοβισμός με εκβιασμό: εκούσια απόσπαση χρημάτων ή προσωπικών αντικειμένων, η οποία συνοδεύεται από απειλές ή και τον εξαναγκασμό σε αντικοινωνικές πράξεις.

10 • Έμμεσος ή κοινωνικός: προσπάθεια για κοινωνική απομόνωση ή αγνόηση ατόμου, για άσκηση επιρροής στην ομάδα των συνομηλίκων ώστε να αισθανθούν αντιπάθεια για κάποιο συγκεκριμένο συμμαθητή τους, διάδοση κακόβουλων φημών και ψευδών.

11 Ηλεκτρονικός (cyber bulling) χρησιμοποιoύνται ηλεκτρονικά μέσα, παραδείγματος χάρη συντάσσει και προωθεί μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα ή s. Βέβαια ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός λαμβάνει χώρα κυρίως εκτός σχολείου μπορεί όμως να υλοποιηθεί και κατά τη διάρκεια των σχολικών μαθημάτων που περιλαμβάνουν χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.

12 • Ρατσιστικός: διάδοση αρνητικών σχολίων εξαιτίας της καταγωγής, της κοινωνικής τάξης, της οικονομικής κατάστασης, της διαφορετικότητας.

13 Σεξουαλικός: υβριστικά σχόλια, σκίτσα και γκράφιτι με σεξουαλικό περιεχόμενο, ανήθικες χειρονομίες, ανεπιθύμητο άγγιγμα, μέχρι και σοβαρές σεξουαλικές επιθέσεις.

14 ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ
ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

15 ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΘΥΤΗ
τείνουν να αναπτύσσονται ως επιθετικοί ενήλικες σχολική αποτυχία δυσκολίες προσαρμογής (σχέσεις, εργασία, οικογένεια) αυξημένες πιθανότητες να εμπλακούν σε εγκληματικές πράξεις

16 ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΘΥΜΑ
παρουσιάζουν συχνά έντονο φόβο άγχος χαμηλή αυτοεκτίμηση αποφυγή του σχολείου απόσυρση κατάθλιψη

17 ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ
μετατραυματικό άγχος, γενικό άγχος, θυμό,οργή, κατάθλιψη, διασχιστική διαταραχή και αυτοκαταστροφική ή επιθετική συμπεριφορά. Η έκθεση τους στη σχολική βία μειώνει την ικανότητα τους για μάθηση. Η έκθεση στη βία σχετίζεται θετικά με τον κίνδυνο διάπραξης επιθετικής και βίαιης συμπεριφοράς, καθώς αυξάνει τα επίπεδα οργής και κατάθλιψης. ανεπάρκεια στο να χειριστούν δύσκολες καταστάσεις

18 ΘΥΜΑΤΑ ΤΟ 10-15% ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
ΘΥΤΕΣ ΤΟ 5% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

19 Οι μισοί από τους μαθητές – θύματα βίας δεν αναφέρουν πουθενά το γεγονός, ενώ οι υπόλοιποι μισοί συνήθως το αναφέρουν σε φίλους τους και σπανιότερα στους εκπαιδευτικούς ή τους γονείς τους.

20 Για ποιους λόγους ένα παιδί μπορεί να δεχθεί επιθέσεις εκφοβισμού και βίας στο σχολείο;
Πολλές φορές στόχος γίνεται το «διαφορετικό», το οποίο μπορεί να αφορά σε οποιοδήποτε ανθρώπινο γνώρισμα είτε εξωτερικό είτε εσωτερικό π.χ. το χρώμα του δέρματος, η εθνικότητα, το βάρος, η εμφάνιση, η αναπηρία, η σχολική επίδοση, η κοινωνική συστολή.

21 ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΝΑ ΜΟΙΑΖΟΥΜΕ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΝΑ ΔΙΑΦΕΡΟΥΜΕ

22

23


Κατέβασμα ppt "ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google