Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Όλοι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας συζητώντας !

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Όλοι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας συζητώντας !"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Όλοι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας συζητώντας !

2 Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός μεταξύ των μαθητών έχει αρχίσει να γίνεται αντικείμενο προσοχής, συζήτησης και μελέτης και στην Ελλάδα. Θεωρείται πλέον κοινωνικό πρόβλημα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας μας.

3 Μορφές ενδοσχολικής βίας
Η ενδοσχολική βία μπορεί να πάρει διάφορες μορφές: • απειλή τραυματισμού ή φυσικός τραυματισμός κάποιου. Εκδηλώνεται με χειρονομίες, σπρωξίματα, ξυλοδαρμούς. • συστηματική χρησιμοποίηση υβριστικών εκφράσεων, φραστικών επιθέσεων, προσβολών και απειλών, ειρωνείας, χρήση παρατσουκλιών. • εκβιασμοί για απόσπαση χρημάτων ή προσωπικών αντικειμένων. • προσπάθεια για κοινωνική απομόνωση, για άσκηση επιρροής στην ομάδα των συνομηλίκων ώστε να αισθανθούν αντιπάθεια για κάποιο συγκεκριμένο συμμαθητή τους.

4 Λόγοι που οδηγούν στην άσκηση βίας:
Οι λόγοι που οδηγούν στην Άσκηση βίας είναι πολλοί και διαφέρουν ανάλογα με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των ατόμων , την ιστορική συγκυρία, την κουλτούρα και τον πολιτισμό. Στους εκλυτικούς παράγοντες περιλαμβάνονται τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, η ελλιπής καλλιέργεια, οι καθ’ εξίν βίαιες συμπεριφορές που ενισχύονται από το περιβάλλον, η φαντασίωση της βίας κλπ

5 Η Σχολική Βία με αριθμούς και ποσοστά
Την τελευταία δεκαετία, το ποσοστό των μαθητών στην Ελλάδα που δηλώνει θύτης εκφοβισμού έχει αυξηθεί: από 9,1% έφτασε το 15,8%. Σχεδόν 1 στους 4 μαθητές δηλώνει ότι έχει έρθει στα «χέρια» με κάποιον άλλον. Το 8,5% των εφήβων δηλώνει ότι υφίσταται σχολικό εκφοβισμό τουλάχιστον δύο με τρεις φορές το μήνα. Οι μισοί από τους μαθητές – θύματα βίας δεν αναφέρουν πουθενά το γεγονός, ενώ οι υπόλοιποι μισοί το αναφέρουν συνήθως σε φίλους τους και σπανιότερα στους εκπαιδευτικούς ή στους γονείς τους.

6 Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σχολική βία θα πρέπει ...:
Να υπερασπιζόμαστε τους αδύναμους και να μην εκμεταλλευόμαστε την κατάστασή τους. Να μην κάνουμε διακρίσεις στηριζόμενοι στην κοινωνική και οικονομική τάξη ούτε στο χρώμα και την εξωτερική εμφάνιση ή ακόμα και τις σχολικές επιδόσεις. Όταν γινόμαστε μάρτυρες να μην σωπαίνουμε.

7 αύξηση της επίβλεψης του σχολικού χώρου
σε επίπεδο σχολείου : διαμόρφωση καλού σχολικού κλίματος και επικοινωνίας, διαλόγου και εμπιστοσύνης ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές . Δημιουργία ξεκάθαρων κανόνων, που θα συνοψίζονται στο Σχολικό Κανονισμό. δημιουργία σε κάθε σχολική μονάδα «ομάδας εκπαιδευτικών συμβούλων», που με κατάλληλη εκπαίδευση, ειδικές γνώσεις και δεξιότητες θα παρεμβαίνουν ύστερα από την εκδήλωση βίαιων ενεργειών, με σκοπό τη συμφιλίωση των μαθητών. αύξηση της επίβλεψης του σχολικού χώρου • ευαισθητοποίηση και συνεργασία με τους γονείς. Στα πλαίσια της πρόληψης έχουν εφαρμοστεί κάποια προγράμματα κατά του εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας.

8 Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
Εάν αντιληφθείτε ότι το παιδί σας είναι θύμα εκφοβισμού και βίας από συμμαθητές του στο σχολείο πρέπει να αποφύγετε παρορμητικές αντιδράσεις και να αντιμετωπίσετε όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμα την κατάσταση: • Συνεργαστείτε στενά με το σχολείο για να πληροφορηθείτε για την έκταση και τη σοβαρότητα του περιστατικού καθώς και για τους τρόπους αντιμετώπισής του • Παρέχετε στο παιδί σας υποστήριξη και ασφάλεια Να του εξηγήσετε ότι το να μιλήσει στους ενήλικες για περιστατικά βίας και εκφοβισμού δεν αποτελεί «κάρφωμα»

9 Το χαμόγελο του παιδιού Τηλέφωνο: 1052
Οργανώσεις κατά της βίας: Το χαμόγελο του παιδιού Τηλέφωνο: 1052 Τηλ. Γραμμή "Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης Παιδιών & Εφήβων της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.", όπου μπορούν οι μαθητές να καλούν ανώνυμα για προβλήματα βίας στον σχολείο τους. Τηλ. Γραμμή "Γραμμή – Σύνδεσμος" της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. για θέματα που αφορούν τους γονείς.

10 Γυμνάσιο Χιλιομοδίου Συντελεστές: Δημήτρης Παντελεάκος
Αναστασία Σαγγιώτη Παναγούλα Ταγαρά Περικλής Παπαϊωάνου Δήμητρα Παπαχρήστου


Κατέβασμα ppt "Όλοι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας συζητώντας !"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google