Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ενδοσχολική βία είναι μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επιθετική συμπεριφορά που έχει ως σκοπό να επιβάλει,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ενδοσχολική βία είναι μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επιθετική συμπεριφορά που έχει ως σκοπό να επιβάλει,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Η ενδοσχολική βία είναι μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επιθετική συμπεριφορά που έχει ως σκοπό να επιβάλει, να καταδυναστεύσει και να προκαλέσει σωματικό και ψυχικό πόνο σε συγκεκριμένους μαθητές από συμμαθητές τους, εντός αλλά και εκτός του σχολικού χώρου.

3

4 1.Αυταρχική οργάνωση σχολείου που υπηρετεί τη λογική των επιδόσεων, «αρένα» ανταγωνισμού και γενικά οι πολιτικές του εκπαιδευτικού συστήματος. 2.Οικογενειακό περιβάλλον και η επίδραση του στο άτομο. 3.Προβολή βίας από τα Μ.Μ.Ε 4.Ατομικά χαρακτηριστικά των ατόμων. 5.Κοινωνικά προβλήματα. 6.Γενετικά χαρακτηριστικά (π.χ υπεράνδρες)

5 Σύνηθες προφίλ Θύτη: Σύνηθες προφίλ Θύματος: Άτομα: Επιθετικά Παρορμητικά «Τσαμπουκαλεμένα» Δημοφιλή Εκκεντρικά ιδιαίτερα με την εμφάνισή τους Υπεροπτικά Αντιπαθητικά προς άλλους Mε χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενώ φαίνονται σίγουρα για τον εαυτό τους Οξύθυμα που προσπαθούν να προβάλουν το χαρακτήρα τους και να τραβήξουν την προσοχή των άλλων. Αισθάνονται την ανάγκη να κυριαρχούν τους άλλους και αναλαμβάνουν τον έλεγχο της ομάδας. Με αυτόν τον τρόπο νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια άγχος. Άτομα : Ντροπαλά Συνεσταλμένα επιφυλακτικά Ευαίσθητα Εσωστρεφή Μοναχικά/απομονωμένα Χωρίς αυτοεκτίμηση Αδύναμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και υποχωρούν εύκολα. Διαφορετικά (με ανεπτυγμένη μαθητική κουλτούρα, διαφορετική θρησκεία/εθνικότητα ή αναπηρία) Εμφανίζουν τάσεις κατάθλιψης και αυτοκτονίας

6 Η Ενδοσχολική Βία και ο Εκφοβισμός έχει πολλές και σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη σωματική και ψυχική υγεία όσο και στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα οι συνέπειες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και είναι δυνατόν να έχουν τραγικά αποτελέσματα. Στο θύτη:Στο θύμα:  καταφεύγουν στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά  έχουν φτωχές φιλικές σχέσεις εξαιτίας της ανάρμοστης συμπεριφοράς και επιθετικότητάς τους  Επιθετική στάση απέναντι στο οικογενειακό περιβάλλον με αποτέλεσμα να στεναχωρούν τον οικογενειακό περίγυρο.  Στιγματίζονται, ταπεινώνονται, εξευτελίζονται  Επηρεάζεται η προσωπικότητα ή η συμπεριφορά του  Άγχος, ανασφάλεια  Χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση  Αίσθημα κατωτερότητας  Αυστηρή αυτοκριτική  Αυτοκαταστροφικές και αυτοκτονικές σχέσεις

7 Σχολείο : καλύτερη παροχή ασφάλειας και ποιότητα στην εκπαίδευση o Η δημιουργία ομάδας φιλίας - διαμεσολάβησης. o Η ύπαρξη κανόνων κατά του εκφοβισμού. o Η ύπαρξη συνεργατικής μάθησης. o Συνεργασία γονέων / κηδεμόνων - εκπαιδευτικών. o Το σεβασμό του "διαφορετικού" και την αντιμετώπιση των προκαταλήψεων. o Τη δημιουργία ενός ευχάριστου και ασφαλούς περιβάλλοντος για όλους τους μαθητές χωρίς εξαιρέσεις Γονείς : Eπικοινωνία με το παιδί τους και όχι αδιαφορία. Πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να σταθούν δίπλα στα παιδιά τους. Ενημέρωση γονέων και μαθητών από ειδικούς.

8 Συμπεράσματα ερωτηματολογίου Τα παρακάτω γραφήματα - συμπεράσματα είναι αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας, στα πλαίσια της ερευνητικής εργασίας κατά το Α΄ τετράμηνο από τους μαθητές του τμήματος Α3.

9 Κατανομή ερωτηματολογίων ανά φύλο

10 Κατανομή ερωτηματολογίων ανά τάξη και φύλο

11 Σου έχει ασκηθεί βία;

12 Τι είδους βία έχεις δεχθεί;

13

14 Ήσουν ποτέ μάρτυρας σε βίαιο περιστατικό;

15 Πώς αντέδρασες;

16

17 Θα συγχωρούσατε το άτομο που θα ασκούσε βία εις βάρος σας και έπειτα θα ζητούσε συγγνώμη;

18 Θεωρείτε ότι η οικονομική κρίση έχει αυξήσει τα περιστατικά βίας;

19

20


Κατέβασμα ppt "Η ενδοσχολική βία είναι μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επιθετική συμπεριφορά που έχει ως σκοπό να επιβάλει,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google