Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΡΙΣΜΌΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΘΥΤΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΘΕΑΤΕΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΡΙΣΜΌΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΘΥΤΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΘΕΑΤΕΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΡΙΣΜΌΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΘΥΤΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΘΕΑΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΟΡΙΣΜΌΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΘΥΤΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΘΕΑΤΕΣ

2 ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ Ως σχολικός εκφοβισμός νοείται η χρήση βίας μεταξύ μαθητών με σκοπό να προκαλέσει στους άλλους πόνο και αναστάτωση. Η σχολική βία είναι μια μορφή κοινωνικού ελλείμματος που αντανακλά την κοινωνική ανισότητα, τον αποκλεισμό και τη ματαίωση των ατομικών προσδοκιών. Η βία ή παράγοντας που προάγει τη βία στο σχολείο είναι κάθε φράση ή ενέργεια που ταπεινώνει το παιδί. Η επιθετική συμπεριφορά και η βία, ιδιαίτερα στο σχολείο, εμφανίζονται με υψηλή συχνότητα στη διάρκεια της εφηβείας.

3 ΛΟΓΟΙ ΑΣΚΗΣΗΣ ΒΙΑΣ Κοινωνικοοικονομική κατάσταση των ατόμων Κουλτούρα
Πολιτισμός Οικογενειακό περιβάλλον Ατομικά χαρακτηριστικά Ο σχολικός εκφοβισμός παίρνει διαφορετικές μορφές ανάλογα με το φύλο και την ηλικία

4 Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:
τη σωματική βία (σπρωξίματα, χαστούκια, γροθιές, κλωτσιές) που απειλεί άμεσα την ασφάλεια του παιδιού τη λεκτική βία (βρισιές, κοροϊδία, σαρκασμό, χειρονομίες, σχόλια, συκοφαντίες, γελοιοποίηση, απειλές , ταπείνωση με ύβρεις ή εκφοβισμούς) τη ψηφιακή βία (chat rooms, videos, sites, ηχογραφήσεις, κακόβουλα sms, κλήσεις, ) που αποσκοπεί στην ταπείνωση ή στην απειλή τη σεξουαλική βία (προσβλητικές χειρονομίες και κινήσεις) τη ψυχολογική βία (συναισθηματική επίθεση χωρίς χειροδικίες και βρισιές)

5

6 ΘΥΤΕΣ Μαθητές με υψηλή αυτοπεποίθηση, απειθαρχία, έντονη διάθεση επιβολής καθώς και θετική εικόνα για την εξωτερική τους εμφάνιση. Συχνά πολύ δημοφιλείς μεταξύ των συνομηλίκων τους. Μαθητές με χαμηλή σχολική επίδοση και συμπτώματα κατάθλιψης.

7 ΘΥΜΑΤΑ Μαθητές ντροπαλοί, με μικρότερη σωματική διάπλαση, δύναμη ή ηλικία, με χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, με συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Μπορεί να έχουν κακή υγεία και να είναι δυσαρεστημένοι από την εξωτερική τους εμφάνιση. Μαθητές που δύσκολα επικοινωνούν με τους γονείς τους. Μπορεί να προέρχονται από οικογένεια με χαμηλό οικονομικό επίπεδο.

8 Κοινα θυτων-θυματων Συχνά με αυστηρούς/αυταρχικούς γονείς ή γονείς αδιάφορους ή υπερπροστατευτικούς. Είναι πιθανόν να υφίσταται κακομεταχείριση από μέλη της οικογένειάς τους και να έχουν υπάρξει παρόντες σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

9 ΘΕΑΤΕΣ Μαθητές που προτιμούν να απέχουν από τα φαινόμενα βίας, να σιωπούν και να μην αντιδρούν. Μαθητές με αδυναμία και πιθανώς φόβο για την απόρριψη από την παρέα σε περίπτωση που ταχθούν ανοιχτά στο πλευρό είτε του θύτη είτε του θύματος.

10 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ Στις επόμενες διαφάνειες παρουσιάζονται ενδεικτικά τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου της Ερευνητικής μας Εργασίας που μοιράστηκαν σε μαθητές του 4ου Λυκείου Αλίμου αλλά και σε μαθητές άλλων σχολείων της περιοχής μας.

11 Το 95,6% των κοριτσιών δηλώνει ότι υπάρχει σχολικός εκφοβισμός, ενώ το 4,04% δηλώνει «όχι».
Το 85,48% των αγοριών δηλώνει ότι υπάρχει σχολικός εκφοβισμός , ενώ το 14,52% δηλώνει «όχι».

12 Τα ποσοστά των αγοριών που πιστεύουν ότι οι νταήδες είναι αγόρια, κορίτσια, αγόρια και κορίτσια μαζί. Τα ποσοστά των κοριτσιών που πιστεύουν ότι οι νταήδες είναι αγόρια, κορίτσια, αγόρια και κορίτσια μαζί.

13 Ανάλογα με την ηλικία απαντούν για το αν πιστεύουν ότι οι νταήδες βρίσκονται μόνοι ή σε ομάδα.

14 Ανάλογα με το φύλο μάς απαντούν για το είδος των βίαιων πράξεων που ασκούνται στους άλλους.

15 Ανάλογα με την ηλικία μάς απαντούν για το μέρος που συμβαίνουν συχνότερα οι βίαιες πράξεις.

16 Ανάλογα με το φύλο μάς απαντούν για τον τρόπο αντίδρασης των μαθητών προς τους νταήδες.

17 Ανάλογα με την ηλικία μάς απαντούν για τον τρόπο αντίδρασης των ενηλίκων προς τους νταήδες.

18 Ανάλογα με το φύλο μάς απαντούν για το αν έχουν βρεθεί στη θέση του θεατή, του θύτη ή του θύματος.


Κατέβασμα ppt "ΟΡΙΣΜΌΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΘΥΤΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΘΕΑΤΕΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google