Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πραγα η «χρυση πολη».

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πραγα η «χρυση πολη»."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 πραγα η «χρυση πολη»

2 Η Πράγα είναι η πρωτεύουσα, αλλά και η μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας.
Είναι χτισμένη στον ποταμό Μολδάβα , στην κεντρική Βοημία. Έχει 1,2 εκατομμύρια κατοίκους . Αποκαλείται επίσης «Χρυσή πόλη» αλλά και «Μητέρα των πόλεων»

3 Η ευρύτερη περιοχή της, κατοικείται από την παλαιολιθική εποχή.
Γύρω στο 200π.Χ. ,Κέλτες εγκαταστάθηκαν σε μία περιοχή προς τα νότια ονόματι Ζάβιστ , αλλά αργότερα εκδιώχθηκαν ή αφομοιώθηκαν από τα γερμανικά φύλα. Από τον 4ο αιώνα κι έπειτα ,η περιοχή βρισκόταν υπό την εξουσία των Σλάβων ,αν και για μια περίοδο υποτάχθηκαν στους Αβάρους.

4 Σύμφωνα με τον θρύλο, η Πράγα ιδρύθηκε από την Πριγκίπισσα Λιμπούσε και τον σύζυγο της, Πρέμυσλ , ιδρυτή της ομώνυμης δυναστείας. Τον αρχικό πυρήνα της πόλης αποτελούσε ένα κάστρο σε ένα λόφο στην δεξιά όχθη του Μολδάβα , γνωστό ως Βίσεχραντ, που σημαίνει «υψηλό ,ανώτερο κάστρο». Σύντομα η πόλη έγινε η έδρα των βασιλέων της Βοημίας , κάποιοι εκ των οποίων κυβέρνησαν αργότερα ως αυτοκράτορες της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Επίσης, έγινε σημαντικότατο εμπορικό κέντρο, το οποίο προσέλκυε εμπόρους από όλη την Ευρώπη. Η πόλη έγινε επισκοπάτο το 973.

5 Σημαντικές ημερομηνίες:
870 Δημιουργείται το κάστρο της Πράγας 1085 Η Πράγα γίνεται η έδρα των βασιλιάδων 1344 Η επισκοπή της Πράγας γίνεται αρχιεπισκοπή 1346 Πρωτεύουσα Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας 1348 Ιδρύεται το πανεπιστήμιο της Πράγας 1420 Μάχη στο βουνό Βίτκοφ 1741 Κατοχή από γαλλικό και βουαρικό στρατό 1744 Κατοχή από πρωσικό στρατό 1848 Εξέγερση που συντρίβεται από τον αυτοκρατορικό στρατό 1890 Μεγάλη πλημμύρα , τεράστιες ζημιές 1918 Πρωτεύουσα της Τσεχοσλοβακίας 1948 Κομμουνιστική κατάληψη

6

7 ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

8 Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΡΟΛΟΥ Εδώ και 600 χρόνια , η γέφυρα του Καρόλου εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της Πράγας , όπως και τους ίδιους τους κατοίκους . Είναι η παλαιότερη γέφυρα της Πράγας, κορυφαίο έργο της αρχιτεκτονικής του μεσαίωνα που σώζεται μέχρι σήμερα.

9 ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΡΟΛΟΙ Το αστρονομικό ρολόι είναι αναμφίβολα το πιο θαυμαστό αξιοθέατο της Πράγας . Το 2010 συμπληρώθηκαν ακριβώς 600 χρόνια από την στιγμή που λειτούργησε για πρώτη φορα.

10 ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΒΙΣΕΧΡΑΝΤ Από τα τέλη του 19ου αιώνα υπάρχει στο Βίσεχραντ το εθνικό νεκροταφείο Σλάβιν . Ενδιαφέρον προκαλούν οι δίδυμοι πύργοι της νεογοτθικής εκκλησίας του Αγίου Πέτρου και Παύλου που φαίνονται από μακριά.

11 ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ Οι Ιησουίτες έχτισαν αυτό το έξοχο δείγμα της μπαρόκ αρχιτεκτονικής στις αρχές του 18ου αιώνα .Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι διακοσμημένο με εξαιρετικές τοιχογραφίες, αγάλματα και ανάγλυφες παραστάσεις.

12 ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΠΥΡΙΤΙΔΑΣ Η Πύλη της Πυρίτιδας δημιουργεί μία μεγαλοπρεπή είσοδο στην Παλιά Πόλη από την ανατολική της πλευρά . Κτίστηκε τον 15ο αιώνα και βασίστηκε στα σχέδια του πυργίσκου της Γέφυρας του Καρόλου .

13 ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Μπαταλη ιωαννα ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ


Κατέβασμα ppt "Πραγα η «χρυση πολη»."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google