Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΚΟΠΙΑ Τα Σκόπια είναι η πρωτεύουσα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Έχει πληθυσμό 467.257 κατοίκους ενώ μόλις ολόκληρη η χώρα διαθέτει.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΚΟΠΙΑ Τα Σκόπια είναι η πρωτεύουσα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Έχει πληθυσμό 467.257 κατοίκους ενώ μόλις ολόκληρη η χώρα διαθέτει."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΚΟΠΙΑ Τα Σκόπια είναι η πρωτεύουσα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Έχει πληθυσμό κατοίκους ενώ μόλις ολόκληρη η χώρα διαθέτει

2 ΜΝΗΜΕΙΑ Ανάμεσα στα μνημεία της ξεχωρίζουν το αρχαίο φρούριο στην παλαιά πόλη, διάφορα μεσαιωνικά μοναστήρια,, ο ναός του Σωτήρα του 17ου αι., το καραβανσεράι, τυπικό οικοδόμημα τουρκικού ρυθμού, τα τεμένη του σουλτάνου Μουράτ (1430), του Γαζή Ισά Μπέη (15ος αι.), του Μουσταφά (15ος αι.) και του Γιαγιά (αρχές 16ου αι.) Διαθέτει επίσης μουσεία και πινακοθήκες και αρκετά εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το πανεπιστήμιο των Σκοπίων (1949). Τέλος διαθέτει την Πέτρινη Γέφυρα η οποία θεωρείται σύμβολο των Σκοπίων και είναι το κύριο στοιχείο του θυρεού της πόλης, που με τη σειρά του έχει ενσωματωθεί στη σημαία της πόλης.

3 Πέτρινη γέφυρα Η σημερινή Πινακοθήκη

4 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Τα Σκόπια κατοικήθηκαν από το 4.000πΧ
και έχουν δεχθεί επιδρομές και κατακτήσεις απο πολλούς λαούς όπως τους Παίονες τους Ρωμαίους και ύστερα περιήλθε στα χέρια των Βυζαντινών .

5 ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Τα Σκόπια ήταν μάλλον μητροπολιτική έδρα στα μέσα του 5ου αιώνα. Αφότου έγιναν τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας τα Σκόπια έγιναν σημαντικό τοπικό εμπορικό κέντρο και οχυρό . Μετά τη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή των Σκοπιών από σεισμό το 518 ο Ιουστινιανός, έχτισε μια νέα πόλη καθιστώντας τα Σκόπια την πόλη Ιουστινιανή Πρώτη. Στο μεγαλύτερο μέρος των πρώτων μεσαιωνικών χρόνων η πόλη διεκδικείτο τόσο από τους Βυζαντινούς όσο και από τους Βούλγαρους. Από το 972 ως το 992 ήταν πρωτεύουσα της Πρώτης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας, μετά την κατάλυση της οποίας το 1018, έγινε πρωτεύουσα της Βυζαντινής επαρχίας της Βουλγαρίας. Τα Σκόπια ήταν ακμάζον εμπορικό κέντρο αλλά περιέπεσε σε παρακμή μετά το χτύπημα από νέο σεισμό στα τέλη του 11ου αιώνα. Το 1189 η πόλη καταλήφθηκε για λίγο από τους Σέρβους.    

6 Ο μέγας Αλέξανδρος

7 Τα Σκόπια απελευθερώθηκαν στις 13 Νοεμβρίου 1944 από μονάδες Γιουγκοσλάβων Παρτιζάνων του Μακεδονικού Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού, μαζί με μονάδες του πρόσφατα συμμαχικού Βουλγαρικού Λαικού Στρατού .Λίγο αργότερα τα Σκόπια έγιναν η πρωτεύουσα της νεοιδρυμένης Λαικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Μέχρι το 1991 τα Σκόπια ήταν πρωτεύουσα της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η πόλη επεκτάθηκε και ο πληθυσμός αυξήθηκε Παραμένοντας ευάλωτη σε φυσικές καταστροφές η πόλη πλημμύρησε από τον Αξιό Ποταμό το 1962 και στη συνέχεια υπέστη σημαντικές ζημιές από ένα μεγάλο σεισμό .

8 ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ Τα Σκόπια έκαναν εύκολα τη μετάβαση από πρωτεύουσα της Σοσιαλιστικής Ομόσπονδης Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε πρωτεύουσα της σημερινής ( 2012 ) Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Σήμερα τα Σκόπια βλέπουν μια ανανέωση σε κτίρια, δρόμους και καταστήματα.


Κατέβασμα ppt "ΣΚΟΠΙΑ Τα Σκόπια είναι η πρωτεύουσα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Έχει πληθυσμό 467.257 κατοίκους ενώ μόλις ολόκληρη η χώρα διαθέτει."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google