Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΦΟΣ Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΦΟΣ Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΦΟΣ Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα
Μεσαιωνικό κάστρο Τείχη της πόλης Οικία του Διόνυσου Μέγαρο του Θησέα Οικία του αιώνα

2 ΣΤΟΧΟΙ Με το τέλος του μαθήματος οι μαθητές πρέπει να είναι σε θέση να αναφέρουν βασικά ιστορικά στοιχεία που αφορούν τα παρακάτω αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα της πόλης της Πάφου και να αξιολογούν τη συμβολή τους στην τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη της: Μεσαιωνικό κάστρο Τείχη της πόλης Οικία του Διόνυσου Μέγαρο του Θησέα Οικία του αιώνα

3

4 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ
Η πόλη της Πάφου είναι μια από τις πενήντα πόλεις που ανέλαβε υπό την προστασία της η Ουνέσκο για την αξία των μνημείων της. Η Πάφος είναι κατάσπαρτη από αρχαιολογικά μνημεία από την εποχή των Πτολεμαίων μέχρι και το τέλος της ρωμαιοκρατίας. Τα κυριότερα αρχαιολογικά μνημεία περιγράφονται στην συνέχεια.

5 1. Μεσαιωνικό κάστρο Βρίσκεται στο νότιο μέρος των τειχών της παλιάς πόλης, δυτικά του σημερινού λιμανιού της Κάτω Πάφου. Είναι μικρό κάστρο αλλά πολύ ισχυρό και η πρόσβαση σ’ αυτό γίνεται από μια γέφυρα. Αρχικά κτίστηκε από τους βυζαντινούς για να προστατεύει το λιμάνι. Ξανακτίστηκε μετά από τους Λουζινιανούς τον 13ο αιώνα και το κύριο σώμα του κάστρου αποτελείται από ένα φράγκικο πύργο με περιτοιχισμένη αυλή. Το 1570 οι Ενετοί το κατάστρεψαν για να μην πέσει στα χεριά των τούρκων. Το 1780 οι τούρκοι το επισκεύασαν και πάνω από την είσοδο τοποθέτησαν μια επιγραφή που αναφέρει ότι το κάστρο κτίστηκε από τους τούρκους.

6

7

8 ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ Τα τείχη της πόλης περικλείουν έκταση περίπου ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο. Ανατολικά ξεκινούν από το λόφο της φάμπρικας και καταλήγουν μέχρι τη θάλασσα. Δυτικά το τείχος άρχιζε από το μεσαιωνικό κάστρο και προχωρώντας προς τα βόρεια περιέκλειε την οικία του Ορφέα, την έπαυλη του Θησέα και την ακρόπολη. Στα βόρεια υπήρχαν δυο πύλες η βορειοδυτική και η βόρεια. Τα βόρεια τείχη περιέκλειαν το στρατόπεδο της φρουράς και συνόρευαν με τους γραπτούς τάφους.

9 Ψηφιδωτά Κάτω Πάφου Κάτω Πάφος - (κοντά στο λιμάνι) Tel: Επισκέψεις καθημερινά: 08: :00 (Σεπτέμβριος - Μάϊος) 08: :30 (Ιούνιος - Αύγουστος) Οικία του Διονύσου, Οικία του Θησέα και Οικία του Αιώνα. Επαύλεις ευγενών του 3ου -5ου μ.χ. αιώνα με θαυμάσια ψηφιδωτά πατώματα που θεωρούνται από τα ωραιότερα της Ανατολικής Μεσογείου. Οι σκηνές είναι κυρίως παρμένες από την Ελληνική μυθολογία και είναι αριστουργηματικές στην εκτέλεση.

10 Α. ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Βρίσκεται στα όρια των τειχών του δυτικού μέρους της νέας Πάφου. Ανακαλύφθηκε το 1962 και πιστεύεται ότι ήταν μια από τις πολλές πολυτελείς κατοικίες της ρωμαϊκής περιόδου. Το όνομα της το πήρε από τα θέματα των ψηφιδωτών παραστάσεων όπου απεικονίζεται ο θεός Διόνυσος. Επίσης στην οικία αυτή υπάρχουν ψηφιδωτά με θέματα όπως, ο θρίαμβος του Διόνυσου, σκηνές κυνηγίου, οι πρώτοι οίνον πιοντες, παγώνι και έρωτας, ψηφιδωτά με γεωμετρική διακόσμηση κλπ.

11 Τα κυριότερα θέματα των ψηφιδωτών παραστάσεων είναι.
Β. ΕΠΑΥΛΗ ΤΟΥ ΘΗΣΕΑ Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της αρχαίας πόλης και ήταν το διοικητήριο της πόλης. Τα κυριότερα θέματα των ψηφιδωτών παραστάσεων είναι. ο Θησέας σκοτώνει το μινώταυρο. η Λήδα λούζεται στον πόταμο Ευρώτα. διαγωνισμός ομορφιάς ο μουσικός διαγωνισμός μεταξύ Απόλλωνα και Μαρσύα. Τελετουργική πομπή του νεαρού Διόνυσου στην υφήλιο.

12 Ο Ικάριος και η Ακμή

13 Ο Ποσειδώνας και η Αμυμώνη

14

15 Ο Ιππόλυτος και η Φαίδρα

16 Ο Γανυμήδης και ο αετός

17 Ο Θησέας και Μινώταυρος

18 Η Οικία του Αιώνα Η οικία του Αιώνα συνορεύει με την οικία του Θησέα στην Νέα Πάφο. Το κτήριο αυτό ονομάστηκε έτσι από μία ψηφιδωτή παράσταση η οποία κοσμούσε το δάπεδό του με θέμα τον Αιώνα, το θεό του Αιώνιου Χρόνου. Εκτός από τα σωζόμενα σημαντικά ψηφιδωτά του 4ου αιων. μ.Χ. το οικοδόμημα αυτό κοσμούσαν εξαιρετικές τοιχογραφίες, σπαράγματα των οποίων έχουν αποκαλύψει οι μέχρι τώρα ανασκαφές. Είναι εμφανές ότι η οικία του Αιώνα πρέπει να ήταν διακοσμημένη με μεγάλη επιμέλεια και υψηλό γούστο. Η διαπίστωση αυτή ενισχύεται από την εύρεση αρχιτεκτονικών μελών, όπως π.χ. μιας εντοίχιας ημικυκλικής βάσης για άγαλμα, κιονόκρανων, ημικιόνων, γείσων κ.ά. Πιο κάτω παρουσιάζονται μερικά ψηφιδωτά από την οικία του αιώνα.

19

20

21 Τι πρέπει να θυμάμαι από το σημερινό μάθημα....
Μέγαρο του Θησέα Μεσαιωνικό κάστρο ΠΑΦΟΣ Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα Οικία του αιώνα Τείχη της πόλης Οικία του Διόνυσου

22 Φύλο εργασίας Η πόλη της Πάφου είναι μια από τις πενήντα πόλεις που ανέλαβε υπό την προστασία της η για την αξία των μνημείων της. Η Πάφος είναι κατάσπαρτη από αρχαιολογικά μνημεία από την εποχή των μέχρι και το τέλος της Το Μεσαιωνικό κάστρο της Πάφου κτίστηκε αρχικά από τους για να προστατεύει το λιμάνι. Ξανακτίστηκε μετά από τους ο αιώνα. Το 1570 οι το κατάστρεψαν για να μην πέσει στα χεριά των τούρκων. Το 1780 οι το επισκεύασαν και πάνω από την είσοδο τοποθέτησαν μια επιγραφή που αναφέρει ότι το κάστρο κτίστηκε από αυτούς. Η Οικία του Διονύσου, του του Θησέα και του Αιώνα ήταν ευγενών του με μ.χ. αιώνα με θαυμάσια ψηφιδωτά πατώματα που θεωρούνται από τα ωραιότερα της Μεσογείου. Οι σκηνές είναι κυρίως παρμένες από την μυθολογία και είναι αριστουργηματικές στην εκτέλεση. Η οικία του Διόνυσου πήρε το όνομα της από Τα κυριότερα θέματα των ψηφιδωτών παραστέσεων στην έπαυλη του Θησέα είναι , , Η οικία του αιώνα ονομάστηκε έτσι από μία ψηφιδωτή παράσταση η οποία κοσμούσε το δάπεδό του με θέμα τον , το θεό του Αιώνιου

23 Ποιό το θέμα των παρακάτω ψηφιδωτών παραστάσεων και σε ποια οικία βρίσκονται;
1 2 3


Κατέβασμα ppt "ΠΑΦΟΣ Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google