Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ναοί & Μοναστήρια της περιοχής Βατίκων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ναοί & Μοναστήρια της περιοχής Βατίκων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ναοί & Μοναστήρια της περιοχής Βατίκων

2 Άγιοι Ανάργυροι Έχει κτιστεί στην είσοδο ανεξερεύνητου σπήλαιου
Μέρος αυτού βρίσκεται μέσα σε βράχο.

3 Άγιος Αθανάσιος Παντάνασσας
Μοναδικός στο είδος του ναός, πεντάτρουλος & τρισυπόστατος, αφιερωμένος στην Παναγία, τον Άγιο Αθανάσιο & τον Άγιο Σπυρίδωνα. Χτίστηκε από την Ειρήνη Παλαιολόγου κόρη του βασιλιά Ανδρόνικου Παλαιολόγου το 14ο αιώνα.

4 Άγιος Ανδρέας 1/2 Μικρός Ναός του 14ου αιώνα με τοιχογραφίες σε αρκετά καλή κατάσταση. Βρίσκεται δίπλα στο Σπήλαιο της Καστανιάς

5 Άγιος Ανδρέας 2/2

6 Άγιος Ευστράτιος Παραδεισίου
Βυζαντινό εκκλησάκι χτισμένο βαθιά σε μια ρεματιά μετά το Παραδείσι στο δρόμο για Κάτω Καστανιά Η οροφή του ναού έχει πέσει κατά το ήμισυ, όμως στο εσωτερικό του διασώζονται μερικές σπουδαίες τοιχογραφίες.

7 Άγιος Ιωάννης Βελανιδίων
Μικρό εκκλησάκι χτισμένο πάνω σε βράχο Κοντά στο ναό υπάρχει κομμάτι μεσαιωνικού τοίχους Η στέγη είναι έτσι διαμορφωμένη ώστε να συλλέγεται το βρόχινο νερό που πέφτει από το βράχο & να μαζεύεται σε στέρνα (ανάγκες ασκητών)

8 Άγιος Ιωάννης Μεγαχώρας 1/2
Βυζαντινός ναός που έχει διατηρηθεί ακέραιος πάνω από το χωριό της Κάτω Καστανιάς. Το σημείο που βρίσκεται χτισμένος είναι η θέση του προηγούμενου οικισμού της Κάτω Καστανιάς με την ονομασία Μεγαχώρα. Στο εσωτερικό του ναού σώζονται σε άριστη κατάσταση τοιχογραφίες του 13ου αιώνα

9 Άγιος Ιωάννης Μεγαχώρας 2/2

10 Άγιος Κωνσταντίνος Δίκλιτος μεταβυζαντινός ναός που έχει θέα τον Βατικιώτικο Κάμπο & Κόλπο, τα Κύθηρα & το Λακωνικό Κόλπο Μετά το χωριό της Κρυόβρυσης, στο δρόμο προς Ελληνικό κινούμαστε ανατολικά στο χωματόδρομο & ακολουθούμε τα μικρά κόκκινα ταμπελάκια των πεζοπορικών διαδρομών.

11 Ναός της Θεοτόκου Παραδεισίου 1/2
Η Μονή ιδρύθηκε από την Ειρήνη Παλαιολόγου, κόρη του βασιλιά Ανδρόνικου το 1300 & λειτούργησε μέχρι το 1821. Το Παραδείσι υπήρξε μεγάλο θρησκευτικό κέντρο & για αυτό στην περιοχή υπάρχουν αρκετές βυζαντινές εκκλησίες (Αγία Κυριακή, Άγιος Ευστράτιος, Αγία Αικατερίνη κλπ.)

12 Ναός της Θεοτόκου Παραδεισίου 2/2

13 Ναοί Ακρωτηρίου Μαλέα 1/3
Στο Ακρωτήριο Μαλέα πάνω στο βράχο βρίσκονται τα εκκλησάκια της Αγίας Ειρήνης & του Αγίου Γεωργίου Το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης περιβάλλεται από κτίσματα παλιάς μονής που είναι επισκέψιμα κατόπιν συνεννόησης για διαμονή. Ο μικρός ναός βρίσκεται κτισμένος στα ερείπια παλαιότερου. Το ασκητήριο του Όσιου Θωμά εν Μαλεώ. Ο Όσιος Θωμάς ασκήτεψε εκεί πριν από περίπου χρόνια και έγινε γνωστός από τα θαύματά του Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου εν Μαλεώ βρίσκεται ανατολικότερα στο τέλος του Ακρωτηρίου. Στο εσωτερικό του υπάρχουν βυζαντινές τοιχογραφίες που μαρτυρούν την ηλικία του νεότερου αυτού ναού.

14 Αγία Ειρήνη 2/3

15 Αγία Ειρήνη 3/3

16 Παναγία Καλενίων 1/2 Ο ναός βρίσκεται στον οικισμό Καλένια του Λαχίου
Ο ναός βρίσκεται στον οικισμό Καλένια του Λαχίου Δίπλα του βρίσκεται ο παλιός ναός (τοιχογραφίες) Κάτω από τους ναούς και το βράχο υπάρχει πηγή  

17 Παναγία Καλενίων 2/2

18 Πίσω Αϊ Γιώργης 1/5 Μονόκλιτος ναός του 13ου αιώνα (Άγιος Νικόλαος)
Μονόκλιτος ναός του 13ου αιώνα (Άγιος Νικόλαος) Βρίσκεται στα ερείπια τριών ναών που προυπήρχαν στο σημείο Στο εσωτερικό του διασώζονται σπουδαίες τοιχογραφίες που έχουν τα μάτια των αγίων κατεστραμμένα

19 Πίσω Αϊ Γιώργης 2/5

20 Πίσω Αϊ Γιώργης 3/5

21 Πίσω Αϊ Γιώργης 4/5

22 Πίσω Αϊ Γιώργης 5/5

23 Ευχαριστώ!


Κατέβασμα ppt "Ναοί & Μοναστήρια της περιοχής Βατίκων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google