Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γιάννης Νικολάου Μοχάμετ Χασάν

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γιάννης Νικολάου Μοχάμετ Χασάν"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γιάννης Νικολάου Μοχάμετ Χασάν
Η ΤΣΕΧΙΑ Γιάννης Νικολάου Μοχάμετ Χασάν

2 Περιεχόμενα Πρωτεύουσα Γεωγραφία Οικονομία Ιστορία Πολιτικά
Δημογραφικά στοιχεία Νόμισμα Κλίμα Επίσημη γλώσσα

3 Πρωτεύουσα Η Πράγα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας. Χτισμένη στον ποταμό Μολδάβα, στην κεντρική Βοημία, έχει 1,2 εκατομμύριο κατοίκους. Αποκαλείται επίσης «η χρυσή πόλη» και «μητέρα των πόλεων». Από το 1992, το ιστορικό κέντρο της Πράγας ανήκει στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

4 Γεωγραφία Το τσεχικό τοπίο είναι αρκετά ποικίλο. Η Βοημία στη δύση αποτελείται από μια λεκάνη, που βρέχεται από τους ποταμούς Έλβα και Μολδάβα που περιβάλλονται από συνήθως χαμηλά βουνά όπως οι οροσειρές Sudeten και Krkonoše, όπου βρίσκεται και το υψηλότερο σημείο της χώρας, η κορυφή Sněžka στα μέτρα. Η Μοραβία, το ανατολικό μέρος, είναι επίσης αρκετά λοφώδης και βρέχεται κυρίως από τον ποταμό Μοράβα, αλλά περιέχει και την πηγή του ποταμού Όντερ. Τα νερά των ποταμών της Τσεχίας, ηπειρωτικής χώρας, χύνονται σε τρεις διαφορετικές θάλασσες: τη Βόρεια Θάλασσα, τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα. Το τοπικό κλίμα είναι εύκρατο ηπειρωτικό με σχετικά θερμά καλοκαίρια και κρύους, νεφελώδεις χειμώνες με χιόνι.

5 Οικονομία Από τα σταθερότερα και ακμάζοντα μετα-κομμουνιστικά κράτη, η Τσεχία έχει ανακτήσει από την πτώση από τα μέσα του Η αύξηση το ήταν αποτέλεσμα των εξαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά στη Γερμανία, ενώ αναβιώνονται ξένες επενδύσεις, πέρα της εγχώριας ζήτησης. Η τσεχική οικονομία έχει ένα ουσιαστικό εισόδημα από τον τουρισμό: το 2001, οι συνολικές αποδοχές από τον τουρισμό έφθασαν σε δισεκατομμύρια CZK, αποτελώντας 5,5% του ΑΕΠ και 9,3% των γενικών αποδοχών εξαγωγής. Η βιομηχανία απασχολεί περισσότερα από άτομα - πάνω από 2% του πληθυσμού Με τη δημιουργία της ανεξάρτητης Τσεχίας το 1993, η τσεχική κορόνα αντικατέστησε στις 8 Φεβρουαρίου 1993 την τσεχοσλοβακική κορόνα σε αναλογία 1:1. Με την ίδια αναλογία εισήχθη και η κορόνα Σλοβακίας, αλλά η κορόνα Τσεχίας εξελίχθηκε σε αρκετά σκληρότερο νόμισμα από αυτήν και είναι σήμερα περίπου 20-25% ακριβότερη. Η Τσεχία σχεδίαζε να υιοθετήσει για νόμισμα το ευρώ το 2012, ωστόσο η κυβέρνηση εγκατέλειψε το σχέδιο αυτό το Εντός της χώρας υπάρχει έντονη αντίθεση στην προοπτική να εισαχθεί το ευρώ στην Τσεχία, παρότι τα κριτήρια πληρούνται.

6 Ιστορία 830 - 907 -- η Μεγάλη Μοραβία.
7 ος αι. -- η ίδρυση του Τσέχικου κράτους ως αποτέλεσμα ενοποίησης μερικών σλαβικών φυλών. Από τον 9 ο αι. έως το η διακυβέρνηση των Πρεμυσλιδών. Το 1212 ο Πρέμυσλ Οτακαρ Α' παρέλαβε το Χρυσόβουλλο της Σικελίας, με το οποίο οι χώρες της Τσεχίας είχαν θεωρηθεί βασίλειο και οι ηγεμόνες του μπορούσαν να χρησιμοποιούν τον κληρονομικό τίτλο του βασιλιά. Το Τσέχικο Βασίλειο γίνεται μέρος της Ιεράς Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. η διακυβέρνηση της δυναστείας των Λουξεμβούργων. η διακυβέρνηση του Καρόλου Δ', Ρωμαϊκού αυτοκράτορα και Τσέχου βασιλιά. ιδρύεται το πρώτο πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης - το Πανεπιστήμιο του Καρόλου. η επανάσταση των Χουσιτών. η διακυβέρνηση της δυναστείας των Γιαγκελόνων. η διακυβέρνηση της δυναστείας των Αψβούργων. Οκτώβριος του η ίδρυση της ανεξάρτητης Τσεχοσλοβακίας ( ) με πρώτο Πρόεδρό της, τον Τ.Γκ. Μασάρυκ. η υπογραφή της Συμφωνίας του Μονάχου που στη συνέχεια κατέληξε στην κατοχή της Τσεχοσλοβακίας από τα ναζιστικά στρατεύματα. Μάϊος του η ανασυγκρότηση της Τσεχοσλοβακίας. Φεβρουάριος του το Κομμουνιστικό Κόμμα καταλαμβάνει την εξουσία. Το ολοκληρωτικό καθεστώς, υποταγμένο στην πρώην Σοβιετική Ενωση, επικράτησε έως το Νοέμβριο του 1989. Νοέμβριος του το πολιτικό πραξικόπημα, η λεγόμενη «βελούδινη επανάσταση» ( ), το τέλος της κομμουνιστικής κυριαρχίας. Πρόεδρος της Δημοκρατίας γίνεται ο Βάτσλαβ Χάβελ. η διαίρεση της Τσεχοσλοβακίας την και η ίδρυση της Τσέχικης Δημοκρατίας. Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται ο Βάτσλαβ Χάβελ.

7 Μάρτιος του η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τσεχία και άλλες υπό ένταξη χώρες. Μάρτιος του η Τσέχικη Δημοκρατία γίνεται μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ( NATO ). Δεκέμβριος του η ολοκλήρωση των προενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Φεβρουάριος του νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται ο Βάτσλαβ Κλάους ( ). Απρίλιος του η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Τσέχικης Δημοκρατίας στην ΕΕ, στην Αθήνα. Μάϊος του η Τσέχικη Δημοκρατία μαζί με άλλες υπό ένταξη χώρες γίνεται ισότιμο μέλος της ΕΕ. Η Δημοκρατία της Τσεχίας στην καρδιά της Ευρώπης Η Δημοκρατία της Τσεχίας, ως διάδοχο κράτος της Τσεχοσλοβακίας, ιδρύθηκε το Όμως οι ρίζες της ιστορίας της βρίσκονται στις αρχές του μεσαίωνα. Καταλαμβάνει εδάφη των ιστορικών ηγεμονιών της Βοημίας, της Μοραβίας και ενός μέρους της Σιλεσίας

8 Πολιτικά Η Τσεχία είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Ο Πρόεδρος εκλέγεται από τη Βουλή και τη Γερουσία. Το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές αποκτάται με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας. Στις προεδρικές εκλογές του 2008 επανεξελέγη πρόεδρος ο Βάτσλαβ Κλάους. Μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μίρεκ Τοπολάνεκ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, το 2009, νέος πρωθυπουργός διορίστηκε για μεταβατική περίοδο (μέχρι τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο) ο Γιαν Φίσερ. Η νέα κυβέρνηση ανέλαβε στις 8 Μαΐου του 2009. Έπειτα από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, τον Ιούνιο του 2010, νέος πρωθυπουργός ανέλαβε ο Πετρ Νέτσας. Στις 17 Ιουνίου 2013, ο Πετρ Νέτσας ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού, μετά την αποκάλυψη σκανδάλου στο οποίο εμπλεκόταν η συνεργάτιδά του Γιάνα Ναγκιόβα.Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Νέτσας, νέος πρωθυπουργός διορίστηκε ο Γίρι Ρούσνοκ, η προσωρινή κυβέρνηση του οποίου ορκίστηκε στις 10 Ιουλίου 2013.

9 Δημογραφικά στοιχεία

10 Νόμισμα Η τσεχική κορόνα είναι το νόμισμα της Τσεχίας. Η κοινή ονομασία είναι «koruna» και ο κωδικός ISO 4217 είναι CZK. Υποδιαιρείται σε 100 χαλέρ.

11 Κλίμα Κλίμα ονομάζεται η μέση καιρική κατάσταση ή καλύτερα ο μέσος καιρός μιας περιοχής, που προκύπτει από τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις των διάφορων μετεωρολογικών στοιχείων. Το κλίμα επομένως είναι κάτι διαφορετικό από τον καιρό, που χαρακτηρίζεται σαν μια φυσική κατάσταση της ατμόσφαιρας κατά τη διάρκεια μιας μικρής χρονικής περιόδου. Το κλίμα παίζει σπουδαιότατο ρόλο, τόσο στο φυτικό όσο και στο ζωικό βασίλειο. Από το κλίμα ορίζονται οι ζώνες της βλάστησης καθώς και η κατανομή των ζώων και των ανθρώπων πάνω στη γη. Ο τύπος ενός κλίματος συνήθως καθορίζεται από την ταξινόμηση κατά Köppen, που υιοθετεί διαφορετικές κλιματικές ζώνες με βάση τη βλάστηση κάθε περιοχής. Οι παράγοντες που συντελούν στη μεταβολή του κλίματος από τόπο σε τόπο είναι

12 Επίσημη γλώσσα Η Τσεχική γλώσσα είναι μία από τις Δυτικές Σλαβικές γλώσσες, μαζι με τα Σλοβακικά, Πολωνικά, Πομερανικά και τα Σορβικά. Ομιλείται από τους περισσότερους κατοίκους της Τσεχικής Δημοκρατίας και από Τσέχους σε όλο τον κόσμο (εκτιμάται πως διαθέτει συνολικά 12 εκατομμύρια ομιλητές). Τα Τσεχικά είναι εξαιρετικά συγγενή των Σλοβακικων και, σε μικρότερο βαθμό, των Πολωνικών. Οι περισσότεροι ενήλικες Τσέχοι και Σλοβάκοι μπορούν χωρίς δυσκολία να αλληλοκατανοηθούν καθώς μέχρι το διαχωρισμό της Τσεχοσλοβακίας ήταν εκτεθειμένοι και στις δύο γλώσσες στην εθνική τηλεόραση και ραδιόφωνο. Όσοι είναι γεννημένοι μετά το 1985 μπορεί να συναντούν δυσκολίες στην κατανόηση των λίγων λέξεων που διαφέρουν σημαντικά, ή στην κατανόηση γρήγορης εκφοράς προφορικού λόγου.

13 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Γιάννης Νικολάου Μοχάμετ Χασάν"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google